Så roligt man kan ha

Det är ett fruktansvärt väder idag. Inte alls så skönt som igår då det var sol och blå himmel.
Men har man hund måste man även ut i ruskväder. Men det blev ingen träning utomhus idag, bara vanliga tråkiga promenader. Istället har vi haft otroligt kul här inne. Jag och Dixie jobbar just nu med tre olika beteende där det krävs en stor klickerhjärna. Och det har hon. Otroligt läraktik och med mycket bra uthållighet tycker jag.
Det var nämligen ganska länge sedan nu som vi jobbade med fri shejping och nyinlärning. Men det ska vi verkligen ta tag i igen. 


beteendet 1. Luktdiskriminering. Jag använder post-it lappar där Dixie ska markera den lapp som jag har tagit i. Väldigt kul. Hon ska markera genom att trycka nosen mot lappen och "frysa" i den positionen. Det fungerar riktigt bra. Markeringen lärde hon sig direkt, sedan är nästa steg att markera rätt lapp. Och det var hon duktig på. Har bara tränat det en gång, så bättre lär hon bli.

beteende 2. Dixie ska kliva upp på en låda med framtassarna och snurra runt med bakdelen när jag står en bit ifrån. På detta sätt har vi tränat fotposition, så i början srurrade hon ett halvt varv och backade sedan till mig och satte sig i position. Men väldigt snart kom hon på att hon inte ska gå ner från lådan med tassrna och då blev det fart på snurrandet. (Detta skulle mina freestyle elever lära sig och det såg så kul ut att jag blev tvungen att lära Dixie det också.)

beteende 3. Vi använder samma låda, bara att den står på rätt håll. Dixie ska få i alla fyra tassarna i lådan. Och när jag skriver detta har vi bara tränat det i två pass och hon har vid det andra passet varit i med alla fyra tassar samtidigt en gång. ja, hon är väldigt rolig att träna och bjuder friskt på massor av beteende.

Det är så roligt med klickerträning och svansen viftar hela tiden och man ser riktigt hur hon tänker i det lilla huvudet. Vad lönar sig? Vad lönar inte sig?
Ja, sånt här kan man syssla med när det är skitväder ute.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0