Föreläsning

Oj, vilken föreläsning det var igår!
12 timmar lång, men så himla bra!

Både Tobias Gustavsson och Lars Fält har en sån fantastisk syn på hundar och hundträning och de kom även med nya infallsvinklar om vad man bör träna istället för de uttjatade vardagslydnadsövningar som har hängt med alltför länge. Det handlade om stress och aktivitetsnivåer hos hunden och hur viktigt det var att hunden var i rätt aktivitetsnivå för att utföra olika saker.

Sedan handlade det om spårhunden och lukterna. De är några av nordens bästa spårtränare och har tränat upp specialiserade spårhundar till polis och försvaret över hela världen.
Det var roligt att höra hur de gör när de börjar träna spår.

Sista delen handlade om rädsla och aggression hos hund. De tryckte mycket på att hundar är inte aggressiva, utan de är aggressiva när de känner sig rädda eller upplever smärta. De pratades mycket om aggressionsutlösande faktorer och att det är dessa man måste jobba med för att få långsiktiga resultat.

Då kom ju givetvis frågan om TV-profilerna Barbro Börjesson och Ceasar Milan upp och då hade Lars Fält ett så himla bra svar!
"De tränar hundägarens problem, men de hjälper inte hunden"

En hund som t ex gör utfall mot andra hundar för att den är rädd kommer inte bli hjälpt av att Ceasar skickar elstötar eller att Barbro kastar saker eller rycker huvudet av hunden. Hunden kommer inte bli mer positivt inställd till andra hundar och den kommer inte bli mindre rädd. Men hundägaren kanske (om man har tur) får bort symptomen, men aldrig orsaken. Oftast kommer problemen tillbaka antingen på samma sätt eller i andra skepnader men det visas inte i TV.
Detta är precis den åsikt som jag själv har och det är så himla skönt att höra etologer och beteendevetare som säger samma sak...... igen :)

Själv är jag så trött på alla jag ser som använder sig av Barbros eller Ceasars metoder så jag har slutat bry mig nästan. Jag tycker bara synd om dessa hundägare som inte har mer kunskap utan går i dessa tv-fällor och tror att de gör rätt. Men jag lider med hundarna! Det går inte så fort som på tv och man får inte se hela sanningen bakom. Jag har hört vad de har gjort med hundarna när kamerorna inte varit igång och det är rena rama djurmisshandeln! Så tro inte på allt ni ser i media.

Det finns andra sätt att träna sina hundar utan att göra dem illa eller skrämma dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0