Regnbågsväder

Det är ett riktigt regnbågsväder ute. Ena stunden så vräker regnet ner och andra stunder är himlen klarblå och solen skiner. Mycket växlande väder, vilket gör att man nästan hela tiden ser stora fina regnbågar :)
 
Kvällens start på nya agilitykursen var bra. Tränade kombinationer och det känns som att denna kursen är det JAG som går och ska lära mig, inte Lucy. Och det behövs, för jag tycker det är svårt med handling. I läxa ska jag och Lucy träna framförbyte med snäv sväng för att lära Lucy bromsa. Hon drar ju mest bara på i full fart. Men jätte glad och jätte snabb och jätte kul tycker hon att det är. Ska bli spännande att se hur långt vi kan komma i utvecklingen.
 
Lucy var duktig fram till sista kombinationen vi skulle göra. Då hade skymningen fallit och Lus-nosen kände vittring av kanin på fältet bredvid agilitybanan, så då blev hon lite okontaktbar och sprang fram och tillbaka för att föröka komma ut. Men fast hon blev så låst så kunde jag ändå få henne till att fullfölja det hon skulle göra, men när fri-kommandot gavs så såg man tydligt vad som var belöning för henne, hon sprang såklart raka vägen till staketet för att sniffa in lite färsk kanin doft.
Fan att Lucy också blivit sån jaktgalning. Hon har inte varit det innan, det är nytt för denna sommaren.
Antingen får jag antijaktträna ännu mer eller får jag börja med jaktträning så hon får utlopp för sina instinkter under kontrollerade former, men just nu är hundarnas träningslistor så fulla med saker som står på kö att bli tränade så jag är lite orolig att jag aldrig ska hinna bocka av alla saker. Prioritera är svårt, för allt är lika viktigt.
Eller så bara struntar jag i alltihop och gör det bästa av situationen när den uppstår. Det är ofta så man får lösa allt man inte har hunnit träna.
 
Vi åker redan imorgon till Köpenhamn för att invänta det mycket tidiga flyget på torsdagsmorgonen till Lyon. Så nu blir det några dagars paus i bloggen igen.
Jag ser fram emot Barbetmötet. Tyvärr kommer jag missa att titta på utställningen som är på söndagen. När jag bokade trodde jag att den skulle vara på fredagen, så det är lite synd. Men på fredagen är det istället TAN-prov och det ska bli jätte kul att se i verkligenheten.
 
Så jag säger trevlig helg redan nu!

Reflektioner över träningen

Måndagar brukar oftast bli en tränings (B)logg här. Kanske inte är så roligt att läsa om detaljer i vår träningen, men det skiter jag i. Ni som tycker det är tråkigt behöver inte läsa här på måndagar :)
För mig är det en jätte viktig del att jag får sumera vad vi har gjort, hur det har gått och vad jag ska tänka på tills nästa gång. Det är mest för mig egen skull som jag måste skriva ner det.
 
Det blev ingen agility för oss idag eftersom jag inte kände att min hälsa var på topp för att springa.
men jag och Lucy började ändå med att träna på lite specifika hinder och då speciellt kontaktfält.
Vi tränade på att ta vippen i fart och idag gick det hur bra som helst. Hon fick ta några hinder och sedan vippen och sen belöning på det. Tränade även att hon ska få bättre fart på balansen, hon har hög fart, men så förbereder hon sig så mycket för kontaktfältet nedanför så hon saktar in för tidigt. Just på balansen vill jag ha full fart och sedan tvärstopp på kontaktfältet. Det gick ganska bra när jag ställde belöningen på marken några meter bort. Tränade även slalom med störning. Jag satte ut två burkar med godis på var sida om slalomet och det gick mycket bra, hon var helt fokucerad på sin uppgift.
 
Sen blev det lydnadsträning med Lucy. Jag har fått idén att börja träna in tävlingslydnadsmomenten med henne. Vi har inte tränat så mycket på det, men ändå så är de flesta momenten helt okej när vi tränar dem.
Så här ligger hon till just nu, utan att vi har tränat:
 
Platsliggning: OK (Klarar ligga både full tid och avstånd, är även duktig med störningar, kan nosa lite ibland, har även påbörjat träningen på att hon ska ha hakan i marken. Behöver bara träna ett bättre nerlägg från sitt.
Tandvisning: OK (Sitter stilla och låter vem som helst titta på hennes tänder) Kan fortsätta träna med lite olika personer
Linförighet: Inte färdigt, Fungerar ibland jätte bra och ibland inte alls. Gör lite sena sättande och går ibland för långt fram. Vår svaga punkt!
Läggande under gång: OK (Lägger sig korrekt med alla fyra tassarna, någon 10:a kommer det aldrig bli eftersom hon aldrig kommer bli tillräckligt snabb, men lite snabbare än vad hon är nu ska vi nog kunna träna upp. Med avståndsbelöning blir hon nära en 9:a i mina ögon :)
Inkallning: OK (Är hon bara fokucerad så gör hon det klockrent, men ibland fastnar hon med blicken på något intressant och missar att jag kallar på henne, så det behövs tränas lite mer störning)
Ställande: OK (ofta gör hon helt okej ställande, kan alltid slipas på lite extra detaljer, ska nöta det lite mer)
Apport: OK (Inget att anmärka på)
Hoppet: OK (Inget att anmärka på)
 
Så det blir till att slipa på detaljer. Vi tränade på baklängeskedjning idag. Ställande, apport och hoppet blev en liten kedja och det gick väldigt bra. Måste träna lite mer på transporter mellan moment, men annars är jag väldigt nöjd. Helhet, detaljer, kedjor, störning och träning i nya miljöer behövs tränas mer om det ska bli riktigt bra, så vi får se hur långt vi kommer innan jag får någon ny idé.
 
Dixies träning gick sådär idag. Vi började gå en rallybana med två honnörshundar. Jätte bra träning som vanligt. Men Dixie var nog inte tillräckligt uppvärmd, för hon var lite okoncentrerad och för ivrig på samma gång så det blev en hel del skall i banan. Det positiva med det var att om hon börjar skälla så är hon väldigt nära ett överslag, men hon lyckades hålla ihop i banan ändå. Och klarade av honnörshundarna. När hon själv står i honnören så är hon också jätte duktig. Hon kan både sitt, ligg och stå i båda positionerna och full tid.
När vi gick banan igen så gick det bättre, men 8:an strulade lite idag. Leverpastejsdoften gjorde att hon satte ner nosen i backen en gång, men hon gick inte fram i alla fall.
 
Även Dixie fick sedan träna lite tävlingslydnadsmoment, mmmm hon är ju ockå duktig på det, fast det är fortfarande inget vi kommer satsa på. Men man vet ju aldrig om jag skulle få för mig lite idéer i framtiden? :)
 
Imorgon kanske jag måste varna för ett nytt träningsinlägg, för då börjar vi på nya agilitykursen jag och Lucy.
 
Hundarna sover trötta och nöjda nu :)

Specialinlägg "Valparna"

I fredags blev Lucys valpar 15 veckor. Här kommer lite bilder  och rapporter från 8 av valparna..
 
Här är Saffe på Öland. Enligt matte är han en toppenhund. Ett riktigt matvrak, älskar att springa snabbt, tycker om alla människor och barn, kelig, älskar att bada och simma och han är mycket lättlärd.
 
Här är Kellox i Skellefteå. En jätte go och snäll hund. Social mot både människor och hundar, lättlärd, mycket trygg i nya miljöer, okomplicerad, men gillar att pyssla i trädgården på sitt eget vis :)
Kellox och matte
 
Här har vi Balder i Motala. Mycket glad och social, gillar leksaker och skor. Går på valpkurs och är mycket duktig och lättlärd. Han gillar att åka rutchkana. Har lärt sig simma och badar gärna både i havet och i poolen.
Balder gillar även att åka med i familjen båt :)
 
Här är José i Växjö. Kanske den busigaste av dem alla fortfarande? Precis som när vi hade honom hemma :)
Han är för det mesta en mycket härlig och framåt valp, men har ett läga då han kliver i monsterdräkten och blir alldeles vild och galen då han hittar på massor av bus.
José är ingen dum hund. Han har kommit på hur han själv kan sätta hammocken i gungning genom att springa fram och tillbaka i den. José är redan anmäld till Växjö utställningen i november och för övrigt tränas han i miljöträning, lydnad och på teatern där han kommer jobba senare :)
 
Här har vi vår lilla Timja. Timja är en mycket omtyckt hund av alla hon möter. Kan också bli vild och galen och springa som en tok, men kan också vara mycket tillgiven och kelig. Nu har jag inte träffat henne på ett tag, men nästa måndag ska vi träffas och träna och snart börjar henne riktiga valpkurs. Hon har tränats på att vara ensam hemma och det klarade hon jätte bra. Inget skäll eller tuggande, antagligen sov hon på hallmattan hela tiden. Jag har tittat ut några utställningar till henne i september som vi ska öva til.
Här ligger Helmuth i Danmark. Han är en härlig valp som älskar att leka med sin familjekompis Vilma. De har blivit bästa vänner. Helmuth är glad för apportering och tränas mycket.
Helmuth dricker ur vattenspridaren
 
Sen har vi Alma också i Danmark. Alma har redan gått färdigt sin första valpkurs och genomgått ett slutprov. Där blev hon 1:a av alla valpar trots att hon var den yngsta. På bilden sitter en stolt matte och en härlig gosig Alma.
Alma är mycket duktig valp och nästa vecka börjar hon nästa kurs. Hon kommer säkert bli en stjärna när hon blir stor!
Almas fina sovställning :)
 
Sista valp är Juni i Luleå. Hon utvecklas med stormsteg. Ett riktigt matvrak är hon. Hon är ganska lugn och en trygg valp som är totalt orädd för allt nytt. Hon gillar att leka med sina "systrar" och gillar aktivitet såsom godissök i skogen. Hon är mycket följsam och kommer som ett skott på inkallning. Juni ska börja på valpkurs nu och sedan blir det tävlingslydnad i höst.
Här är Juni med sina systrar Tindra och Molly! Solsängen är Junis favoritplats.
 
Jag har inte någon ny bild på Leo och Balzac, men jag har fått samtal och mejl från ägarna som berättar allt allt går jätte bra och att de är mycket nöjda med sina valpar.
 
Jag är jätte stolt över dessa fina valpar och så glad att alla är nöjda med sina nya familjemedlemmar.

Bilder från helgen

Vi har inte hunnit vila en dag sedan vi kom hem från semestern. helgen har varit full av aktiviteter och utflykter och så har vi haft besök av en vän från Norrköping. I torsdags var vi och besökte Helsingborgs festivalen. Jätte fint väder hade dem i år, mycket folk och god mat som vanligt. Vi tittade på några artister och sen åkte vi hem. En dag räckte.
 
På fredagen åkte vi ut till stugan och på vägen dit blev det ett besök hos moster och valparna som blir 3 veckor idag. Mycket söta och knubbiga små godningar och sötare ska dem bli.
 
Vi har haft jätte varmt väder, så det blev mycket bad för alla. Här är vi i Hovs Hallar (med min syster på bild).
Där är lika fint som alltid
 
Vår lilla utter Lucy simmar så mycket hon kan
 
Men hon var ganska jobbig när killarna skulle bada, hon skällde som en galning när dem simmade ifrån henne :/
 
Två hundar på tork
 
Dixie är i sluttampen av sitt löp och är så lugn så. Enda nackdelen med hennes löp är att pälsen tovar sig lättare. Så det är en tovig Dixie på bild. Jag ska ta ett pass med borsten lite senare i henens päls.
 
Och som jag misstänkte så har Lucy fått blodad tand på hönsjakt, så hon blir vild och galen när hon hör dem kackla utanför och försöker hitta en väg ut. Vi hittade hennes håll i en buske där staketet hade vikt sig, men nu är det 1,5 meter högt så hon ska aldrig mer kunna ta sig ut.
 
Lucy på helspänn. Förutom att hon är så tänd på hönsen så är hon inne i en jätte bra period i träningen. Vi körde ett lydnadspass igår och det var det bästa på länge. Hon var nästan övertänd på träningen också och gjorde jätte bra ifrån sig.
 
Sedan har vi firat vår lilla Selma som fyllt hela 10 år! Tyvärr har hon åkt på någon infektion för någon vecka sedan, där symptomen var röda och klådiga öron och ögon. Men hon har fått medicin så nu är hon bättre, bara ögonen som rinner lite fortfarande. Rinnande ögon är jätte vanligt på bichoner och som ofta resulterar i rödfärgad päls, vissa bichoner får det redan som valpar och har det sedan hela livet. Selma har aldrig haft det under sina 10 år, hon har alltid varit kritvit, men man ser på bilden att hon nu fått lite missfärgningar runt ögon och mun¨nu. Hoppas det försvinner snart för det är ganska fult.
 
 
 Sen har vi besökt lite släkt och här har vi en sann hundälskare vid namn Anna (9 år) som bönat om att få passa någon av våra hundar. Mest gillar hon Lucy och idag åkte vi dit med Lucy så hon fick ha henne ett tag. De hade jätte kul och Anna är mycket duktig med henne. Hon fick träna med henne lite och så lekte dem kurragömma och sprang omkring tillsammans. Lucy är bästa barnhunden man kan tänka sig!
 
Nu är vi hemma i stan igen och imorgon ska jag jobba lite innan kvällens träning som jag ser lika mycket framemot som vanligt. Och på tisdag börjar jag och Lucy Basic handling 1 kurs i agility.
 
Men på torsdag lämnar vi landet igen. Denna gången bär det av till Lyon, Frankrike. Jag ska nämligen deltaga på en stort symposium för Barbet där rasens framtid och rasstandard ska diskuteras. Det ska bli mycket spännande. Det anordnas även en utställning för vattenhundar, men denna gången åker vi utan hundar till Frankrike. Det är nämligen tredje sommaren i rad som jag åker till Frankrike i hundärende. Förut hade jag aldrig varit där. Tänk vad mycket roligt det medför att ha hund :) Det ska bli kul att träffa vänner och bekanta Barbetfolk igen.
 
Det var längesen jag la upp bilder på valparna nu, så jag får göra ett speciellt inlägg till med bara det. Almas matte Michelle har startat en egen facebook-grupp bara för ägare till vår kryddkull och där följer jag med spänning alla berättelser och bilder som valparnas aktiva ägare lägger upp! Jätte roligt att man kan följa dem så aktivt och att ägarna kan dela bilder och se syskonens uppväxt också.
 
 

Hemma från Turkiet

Då var vi hemma igen från en varm avkopplande semester.
Vi har haft en bra vecka, även om det var lite för varmt (40 grader) för min smak. Aldrig tidigare har jag varit glad de dagar vi faktiskt hade molningt på semestern. Det var tillräckligt varmt ändå, både i havet och på land.
Alanya var väl fint, men lite för turistist, för många jobbiga inkastare överallt och sådana som hela tiden vill blåsa en på pengar.
En av dagarna gick vi med på en blås-deal. Det var en en-dags båttur där man skulle få så mycket inkluderat. Besöka en paradis-strand, hoppa från klippor, snorkla, åka banan-båt, se massa historiska platser m.m
Och visst var det fint att titta på alla grottor och klippor, men några besök på klipporna blev det inte, inte heller snorkling eller bananbåt och paradisstranden fick man bara se på håll och ingen av oss fattade var den var, för det var bara en vanlig grusig strand. Daniel gick tillbaka och skällde på killen som hade sålt resan till också, men han var helt oförståend. Han visste helt plötsligt ingenting.
 
Det var väldigt skönt att komma hem i natt och då mötas till en härlig sommarnatt och idag är det strålande fin sommar ute.
Solnedgång i Alanya
 
Hundarna är fortfarande på landet med mina föräldrar, så jag har inte träffat dem än. Jag har saknat dem varje dag.
 
Tyvärr skedde det en olycka i veckan som vi inte riktigt har förstått exakt hur det gått till.
En av våra höns har tyvärr dött när fågelhunden Lucy försökte träna apportering på egen hand :(
 
Vad jag fått berättat för mig så var hönsen ute på rastningsrunda. Våra höns släpps alltid ut i det fria några timmar varje eftermiddag, på en så kallad rastningsrunda. Då går de omkring som de vill och är väldigt lyckliga. Några av hönorna hade då gått in i grannens trädgård (precis som förra gången när Lucy fick syn på dem genom staketet och lyckades jaga två av dem)
Denna gången fick hon tydligen syn på dem igen och även om tomten är helt inhängnad så lyckades hon på något sätt ta sig ut, ingen vet hur???? Men hennes vilja var starkare än alla höga staket.
När hon väl hade kommit ut hade hon sprungit raka vägen in i hönsgården och där var det tre stackars hönor som hon jagade tills dem var i chock, även om min pappa sekunden senare var på plats eftersom han var ute vid hönsgården då så hade hon redan en höna i munnen som hon lyckats fånga. Hon hade släppt den direkt när pappa kommit och vi vet inte om den var skadad, den hade inga synliga sår så förmodligen hade hon hållt den försiktigt, men de som var på plats hade ändå tyckte att hönan verkade så chockad att de valde att slå ihjäl den.
Nedrans hund! Men så är det med instinkter. Det är även svårt när man själv inte är på plats.
 
Nu till hösten ska hönsen flytta till en av mina arbetskollegor som ska ha hand om dem eftersom vi inte kommer vara på landet så mycket.
 
 

Mot värmen!

Nu kommer det vara tyst i bloggen en vecka, för tidigt imorgon bitti sitter vi på planet till Turkiet.
Det ska bli jätte härligt att komma iväg till lite sommarvärme, kanske lite för varmt? Vi får se...
Men jag har redan börjat sakna hundarna som vi har lämnat till mina föräldrar nyss och jag tycker det är väldigt jobbigt att vara utan dem en hel vecka, ja det är jobbigt nu också. De betyder allt för mig mina fina ögonstenar!
Matte kommer sakna er!
 
Men ska försöka njuta till fullo av det här:
Alanya
Alanya by night
 
Vi hörs om en vecka!
 

Det jag önskar mig

Måndagarna är långa och roliga och fyllda med hundaktivitet. Idag åkte jag 14.45 hemifrån och kom hem 21.15.
Och ändå känns det som man bara varit borta ca en timme. Tiden går fort när man har roligt :) Jag hade ju längtat efter att få till lite ordentlig träning och det blev det minsann.
 
Först hade jag en privat-elev vars hund är osäker och skäller på andra hundar. De fick träna på lite övningar och sedan tog jag ut Lucy som störningshund. Lucy är den perfekta hund att använda i sådana situationer. Hon har varit med vid några andra tillfälle också när vi jobbat med aggressiva hundar, så hon börjar förstå sin del i det hela. Hon är lugn och mycket lyhörd på mina signaler och ignorerar den andra hunden så att den inte känner sig hotat. Det hela gick mycket bra! Min lilla diplomat :)
 
Efter det så var det agilityträning och om jag fick önska mig något just nu så önskar jag att jag hade en egen agilitybana som vi kunde träna på. Någon gång i framtiden hoppas jag att jag kommer ha det så vi kan träna oftare på de delar som är svåra.
Idag var det en lång bana med alla klätterhinder med. Jag är i stort sätt nöjd. Vi behöver öva med på gungbrädan/vippen i en bana, för den sprang hon förbi två gånger så vi fick ta om, och då gick det bra, men den behöver tränas på när hon har hög fart. Balansen är inga problem och där stannar hon på kontaktfältet, A-hindret är lite för brant så där hoppar hon gärna av för tidigt, så mer träning behövs på det.
Men jag tycker alla dessa byten börjar fungera bra, framförbyte, bakombyte och blindbyte :)
Men tänk om jag hade haft en egen bana i min egen trädgård (som jag inte heller har) då skulle vi kunna träna mycket mer och bli duktiga snabbare :)
Men det ska nog lösa sig någongång....
 
Sedan var det lydnadsträning och där fick Lucy börja med platsliggning. Sedan tränade vi lite på lydnadsklass 1 hopp, inkallning och läggande och så fick hon träna några rallylydnadskyltar och speciellt på 8:ans frestelse. Hon var mycket duktig ikväll!
 
Sedan var det äntligen lille Dixies tur. Jag märkte idag att hon börjat slarva lite med sin bakdelskontroll så den ska vi träna upp lite bättre. Men annars blev det inte så mycket nyinlärning, jag vill inte blanda in för mycket nytt när vi fortfarande har en tävling kvar framför oss, så det blev lite repetion på fortsättningsskyltarna och träning med honnörshund. Det är mest jag som behöver träna på det verkar det som, men det känns bättre och bättre för varje gång, så jag är tacksam över att vi får till den träningen även fast jag tycker den är jobbig. Dixie sköter sig så fint!
Jag har hittat en tävling till oss i höst som jag ska anmäla till, sen börjar jag bli mer och mer sugen på avancerad klassens skyltar.
 
Här kommer några badbilder från skärgården:
Mina duktiga vattenapportörer :)
 
 
Här är bus-lus som simmat ut efter båten och Daniel försöker få henne att vända
 
Här låtsas hon vara duktig och kommer tillbaka när hennes matte ropar, men sekunden senare vänder hon ut igen och då kan hennes matte stå och ropa för döva öron bäst hon vill :/
 
Lucy påminner lite om en utter när hon är i vattnet

Norrköping

Vi har varit i Norrköping sedan i tisdags, därför har jag inte haft tid att uppdatera här. 
Det har som vanligt varit aktiva dagar med många trevliga sällskap och besök hos olika familj och vänner till Daniel.
 
Vi har varit i skärgården med båten och det är hundarnas favorit!
Lucy tyckte det var lite för roligt denna gång, hon var vildare än någonsin och kunde inte sitta still i båten. Man måste hålla i hennes flytväst hela tiden annars kastar hon sig i överbord. Hon ska bada till varje pris!
Men när vi kommit i land på en ö så blev hon nöjd när hon kunde springa och bada hur mycket hon ville.
Fast även det gick lite för långt denna gången.
 
När killarna skulle ut med båten och fiska så hoppade Lucy i efter båten och simmar efter dem och hon vägrar verkligen att komma in till land. Några gånger vände hon in, men ångrade sig igen och fortsatte simma efter båten.
Hon var hopplös och den enda lösningen var att de fick köra in båten till land igen så jag kunde hålla henne medan de körde ut. Lucy skällde då missnöjt hela tiden för att hon inte fick följa med efter. 
 
Istället fick hon hämta lite dummisar ur vattnet som också är hennes bästa syssla :) Hon simmar ut JÄTTE långt efter dem. Dixie har slutat hoppa i efter dummisar om hon ser att Lucy tänker hämta dem. Istället står hon på kanten på land och tar dem ur munnen på Lucy när hon har hämtat dem. 
När vi håller i Lucy så hoppar även Dixie i med sitt jätte plask och hämtar för glatta livet.
 
Just denna gång så hade vi inte tur med vädret. Det var fint när vi kom, men sen började det plötsligt blåsa upp till storm och vi fick världens åskväder över oss. Vi försökte köra ifrån det med båten, men vi hann inte så långt. Vi fick gå i land på en större ö med skog och gömma oss under alla träd. Det var ingen rolig upplevelse när blixtarna slog ner runt om oss och det åskade så att hela ön vibbrerade. Lucy gillar det inte alls, men hon klarade det ändå bra, hon somnade till sist under trädet. Dixie bryr sig inte om det, men håller sig ändå nära oss. 
Efter 1,5 timme styrde vi kosan hemmåt och då var vi alla genomblöta. Då äntligen kunde Lucy somna i båten, hon var helt slut efter alla dagens äventyr :)
 
För övrigt har hundarna skött sig utmärkt. Vart vi än kommer så lägger de sig direkt och kopplar av. De har fått så mycket beröm för sitt goda uppförande överallt. De är väldigt lätta att ha med sig överallt, för de gör inget väsen av sig överhuvudtaget.
 
Jag börjar nu får stor abstinens efter att komma iväg och träna hund. Jag längtar väldigt mycket efter imorgon då det är måndagsträning. Men det blir ingen struktur på vår träning såhär på sommaren, det händer alltid så mycket och på onsdag åker vi till Turkiet och då missar vi träningen nästa måndag. Därför kan jag inte låta bli att längta lite efter hösten när alla rutiner kommer tillbaka och vi får till regelbunden träning. Jag tror att det kan bli en spännande hundhöst med mycket träning och nya kurser. 
Det är föresten inte mycket till sommarväder så för mig kan det gärna bli höst nu på en gång.
 
 
 
 

Sol, bad och valpning

Det har varit en väldigt händelserik helg med många härliga stunder. Vi har varit i sommarstugan med våra vänner.
 
I lördags var det mulet väder, fast ändå varmt. Daniel och hundarna svalkar sig i Hovs Hallar. Själv håller jag mig på torra land.
 
Söndagen bjöd på kalasväder och vi åkte ut med båten till Hallands Väderö där det blev sol och bad från klippona. Där är så himla fint!
 
Daniel är badpojken nummer 1 som ständigt övar på sina volter. Han och hundarna har det stora vattenintresset gemensamt
 
Sen blev det grillning på kvällen och jag får en puss av Lucy
 
Sent på söndagskvällen blev jag inringd för att assistera vid Bichonen Blancas valpning. Blanca är min moster hund och jag hade lovat att hjälpa till. Hon var helt enormt tjock lilla Blanca!
Varje valpning är unik och man vet aldrig hur det kommer att gå. Jag har blivit ännu en erfarenhet rikare genom att jag fick vara med om denna valpning som inte var så smärtfri som det har varit för mina tikar. Blanca hade ett väldigt långt öppningstadie som drog ut på tiden. Men kl 02.45 i natt kom den första valpen, men som föddes utan hinna.
 
Blanca fick jobba hårt för att få ut varje valp. Totalt födde hon 6 valpar. Den tredje valpen som kom ut var död och inte fullt utvecklad. Den hade inget skellett i kroppen, och inga bakben och var spräckt i magen.
De övriga fem mådde ganska bra förrutom en som jag tyckte var lite konstig och som vi inte fick att dia.
 
Blanca fortsatte krysta och flåsa, men ingen mer valp ville komma ut. Vi hade tydligt känt att det fanns något kvar i magen och hennes beteende visade också på det. Efter 2,5 timmar när klockan var 08.30 på morgonen så ringde vi till veterinären och fick komma in på en gång.
 
Det blev röntgen och ultraljud där man kunde se en stor klump.Det blev ett akut kejsarsnitt som följd.
Blanca var mycket trött efter en jobbig valpning och narkos. Klumpen som syntes på röntgen visade sig vara alla moderkakor som hade fastnat och byggts på av varandra. Ingen moderkaka hade kommit ut efter valparna, så alla hade fastnat. Tur att vi åkte in, för annars hade det blivit en livmoderinflammation av det hela.
Under tiden Blanca opererades så satt vi med valparna som var så snälla och sov i en hög. Men då såg jag att den lilla tiken som vi inte fått att dia var väldigt konstig. Hon öppnade munnen hela tiden och verkade inte kunna andas med nosen, hennes ena framtass var också i en konstig onormal vinkel och sedan började hennes age svullna upp och blev spänd som en ballong. Hon började även bli blå. Vi tog snabbt beslutet att ta bort henne, då hon inte var som hon skulle. Det visade sig att hon fått akut tarmvred och skulle bara ha överlevt någon enstaka timme till. Ja, det kan verkligen hända mycket vid en valpning, men jag är väldigt nöjd att vi gjorde allt vi kunde och det känns ändå väldigt bra att fyra valpar överlevde. Det blev 2 tikar och 2 hanar. Ingen valpning är den andra lik och det var väldigt intressant att få vara med. Blanca är en jätte duktig mamma och pysslar om sina små mycket väl.
 
Jag har nu varit vaken mer än 36 timmar och är helt slut av natten och dagen. Jag valde att ställa in hundträningen ikväll pga det. Min hjärna fungerar inte som den ska. Jag har aldrig varit så trött som jag känner mig nu. Så godnatt på er!
 

Semester!

Då var det äntligen semester! Ska bli härligt! I helgen åker vi ut till sommarstugan igen med några kompisar och i nästa vecka åker vi vidare till Norrköping. Vi hoppas på fint väder så vi kan åka ut mycket med båten så hundarna kan få mycket bad från klipporna som de älskar :)
 
Idag blir valparna 12 veckor och då är det dags att boka vaccination inför den kommande veckan!
Alla rapporterar att det fortfarande går bra med valparna, men att det börjar förekomma en del bus på flera håll :)
 
Igår var vi och hälsade på hos Timja för att bland annat hjälpa till med lite valptips och gosa massor. Hon är så kelig vår lilla tjej :)
Hon blir så glad när vi kommer så hon vet inte var hon ska ta vägen.
Timja med sin favorit leksak
 
På skogspromenad med matte utanför huset
 
På promenad till lekplatsen med lill-matte. Tova visade hur hon gav Timja mat. Först skulle Timja sitta och sedan vänta tills Tova sa varsågod. Så gulligt när Tova visar vad hon har lärt sin lilla valp :)
 
Timja fick glädjerace igen och sprang som en tok...
 
Bus med matte
 
Vilar mellan varven :)
 
Här hemma har jag tränat på med Lucy och det är MYCKET bättre nu när hon ser kaniner. Hon blir inte blockerad, hon klarar lyssna fast det är svår störning för henne, hon tar frivilligt kontakt med mig flera gånger på vägen till de västa kaninställena och drar inte i kopplet efter dem och kan gå förbi och kan även fokusera på övningar fast kaninerna hoppar 20 meter bort. Hittills är jag mycket nöjd och glad att det blev resultat nästan med en gång när jag satt igång med min träning. Vi ska träna vidare, men jag känner att det är på rätt väg till att promenaderna kan fungera även såhär års när det finns vilt överallt.
 
Jag har även smidit planer inför hösten:
 
För Lucys del kommer vi börja på en tävlingsinriktad agilitykurs i augusti. Hon är så himla duktig på det så det känns som att vi ska prova steget mot tävling nu.
Sen har jag planerat in lite utställningar och nu hoppas jag bara att pälsen på benen och på hakan kan växa ut lite fortare. Jag klippte det väldigt kort under valptiden, och trodde nog det skulle hinna växa ut fortare än vad det har gjort. Terapihundsskolan hade ingen planerat utbildning i steg 2 i höst, så vi får vänta till våren och gå färdigt utbildningen då. Tills dess har vi mycket som ska läras in, så det gör mig inte så mycket.
 
För Dixies del ska det också bli lite utställning, har inte riktigt bestämt vilka bara. Sen ska jag hitta en tävling i rallylydnad så vi förhoppningsvis kan bli klara med fortsättningsklassen och få vår andra titel där.
Därefter kommer det tränas inför avancerad klassen och så är jag lite sugen på tävlingslydnaden igen. Vi får se vad det blir. Roligt ska vi ha :)
 
Och för Timjas del så blir det valpkurs i augusti som Mia, Anders och Tova kommer gå för mig, så jag kan hjälpa till så mycket som möjligt. Och när de har gått klart den kursen så börjar nästa :)
Jag ska även leta upp lite inofficiella utställningar som vi kan träna lite på. Även fast lilla Tova bara är 4 år så är hon väldigt tävlingsinriktad och vill gärna vinna medaljer och rosetter så det får vi försöka fixa :)
 
 
Om det är någon som är intresserad av en Barbetvalp (hane) så finns det tre otingade valpar hos Tina Tombrock i Grillby
Läs mer här:
http://www.nemivitani.com/default.html

Antijaktträning igång

Det är kanonväder nu, synd bara att man måste jobba. Jag hoppas det blir lika fint väder nästa vecka då vi har semester :)
 
Vi har just nu en styck odräglig hund hemma. Hennes namn är Lucy Lucifer. Från att ha varit en lugn och harmonisk moder till sina 10 barn, så verkar hon nu njuta av sitt eget liv och hon verkar vilja roa sig med diverse dumma aktiviteter.
Och det är minsann inte alls sånt som jag vill att hon ska göra. Under tiden vi bott på landet så har Lucy fått upp ögonen för hur fruktansvärt roligt det är att jaga kaniner.
Detta har nu gått lite överstyr nu när vi bor i stan och det fullkomligt vimlar av kaniner och deras ungar precis överallt. Aldrig tidigare har jag sett så många kaniner som jag sett under dessa dagar. De är ÖVERALLT!
Ungarna är jätte små och otroligt söta, fast inte när man har en Lucy. Då önskar jag att det inte hade funnits några kaninungar. Från att vi kommer utanför dörren så kopplar hon på sin skarpa syn och letar överallt efter någon liten unge som hon vill jaga. Och när hon får syn på en så har hon bara det i huvudet och varken hör eller ser något i omvärlden. Jag blir fruktansvärt irriterad och arg, (mest på mig själv för att jag inte prioriterat denna typ av träning så mycket) men det hjälper ju inte det minsta. Så då har jag fått grubbla hela natten på hur vi ska lösa detta och nu har jag en färdig plan som jag kommer träna efter varje gång vi går ut. Vi började på morgonpromenaden med lite enkla övningar och det gick helt ok. Hon blockerade sig inte och kunde lyssna ganska bra. I alla fall klarade hon det på de tre första kaninerna. Sedan blir det lite för mycket i Lucys lilla huvud.
På dagarna är det lättare att bryta henne, men i skymningen som när vi gick igår kväll så var hon riktig billig just för stunden. Gnällde och skällde så jag fick skämmas!
 
Nu är det hårdträning vad gäller antijaktträning för fröken Lucy.
Såhär är min plan som inte är i ordning, utan vi tar några av övningarna varje gång:
  • Fokusträning i den störande miljön (Lära henne att titta på mig istället för att titta på kaniner)
  • Skvallerträning på kaninerna i lilla djurparken och när hon kan det så tränar vi på dem vilda och hoppas att hon gör en koppling där i mellan
  • Namnträning (ska kunna lyssna på sitt namn oavsett störning) Kommer använda targethand som en ytterligare hjälp
  • Platsliggning framför kaniner där kaninerna får agera "omvänt lockande" (Provade detta igår kväll och hon klarade ligga stilla fast hon var spänd som en fiolsträng, så mer träning behövs)
  • Lek (Få henne att fokusera på något annat när vi är ute, ska prova ha lite dragkamp och träna lite apportering)
  • Träning (Ska träna lite trix med henne i störig miljö)
  • Träna på följsamhetsleken "skattjakt"
Det viktigaste för mig är att komma ihåg ledorden i vår träningsfilosofi: Man lär in de beteende som man vill att hunden ska göra istället för det oönskade, så slipper man använda bestraffningar som jag tycker man ska vara mycket sparsam med. Sedan finns det mängder av sätt och övningar på hur man väljer att lära in allt, men vi börjar med detta så länge.
 
Dixie som annars är familjens tokjägare bryr sig inte det minsta om kaninerna. Hon letar inte och tittar inte efter dem, bara om det springer någon framför henne så kan hon bli lite ivrig, men hon kan släppa det snabbt. Hon jagar mest bara när hon får upp spår. Då kan hon bli omöjlig. Men hon är väldigt duktig på "låt bli" övningen som vi har tränat i 8:ans frestelse i rallylydnaden och det verkar hon förstå att det även gäller kaniner. Även det får jag träna med Lucy, men då kan man inte börja med att träna på kanin. Det tar ganska lång tid att få till det riktitg bra.
 
Med andra ord så har vi att jobba med framöver. Men det kommer säkert gå bra, bara jag inte slarvar med träningen! Jag tenderar att göra det ibland och då blir det inte bra.

Träning med mina tre :)

Då var vi äntligen igång med träningen igen och det känns så bra. Det har jag verkligen saknat!
Ikväll har det blivit träning för alla mina tre tjejer.
 
Det blev agilitykurs för Lucy. En klass 1 bana som vi fick träna på och jag är verkligen supernöjd med min underbara Lus! Det märktes inte alls att det var 4,5 månader sedan vi sprang bana sist, hon var lika duktig nu som då. Första loppet var hon lite ivrig på sin belöning som jag hade ställt i slutet av banan så hon försökte fuska i några slalomportar, men andra loppet gick jätte bra och hon satte högerslalomen i full fart. Ja hela banan går i full fart från början till start utan att hon blir stressad. Hon kan också går ner helt i varv när det inte är hennes tur och bryr sig inte om när andra springer.
 
Sedan kom Timja för lite träning och där fick lilla Tova öva följsamhetsövningen "skattjakt, eller pippis trädgård" som den kallas. Sedan övades det mer på targethand som är jätte bra i inkallning bland annat, och sitt kvar. Sedan fick Timja race och sprang som en tok genom alla tunnlar hon såg. Att de var stora långa, böjda och mörka brydde hon sig inte om. Snabb var hon alla fall :)
Lucy och Timja blev överlyckliga igen av at se varandra och Dixie började som vanligt att läsa upp regler för Timja om hur man beter sig samtidigt som Timja ligger på rygg och visar hur snäll och skötsam hon är. När Dixie läst klart sina paragrafer så är hon också vän och glädjs åt att se Timja.
 
Sedan var det lydnadskurs där jag fick till många bra saker med hundarna. Dixie fick lära sig konskick med target som hon tyckte var lätt som en plätt. Det är en skylt i rallylydnad där hunden under gång ska skickas framåt mot en kon och ställa sig vid den. Jag tror inte vi kommer ha några problem med den.
Sedan hade Emelie byggt en liten rallybana med skyltar från mästarklass som vi gick och det var inga problem för fröken Dixie. Vi tränade även med honnörshund och att vi själva stod i honnören.
 
Lucy var också med på lydnaden och även hon var jätte duktig där. Hon fick också prova konskick som hon klarade jätte bra, sedan tränade vi inkallning till annan person och sändande med föremål till annan person. Detta gick superbra! Sedan fick Lucy avsluta med en 4 minuters platsliggning med störning. Det fixade hon galant! Henne behöver man inte vara så orolig för att hon ska resa sig. Hon ligger tryggt.
 
Har fått en underbar rapport även från Balzac. Allt har gått jätte bra första dagen och natten. Husse blev tvungen att väcka honom på morgonen för att gå ut och kissa, sen somnade han om och hade sovmorgon till kl 10. Balzac är hur trygg som helst och glad och nyfiken, men blev lite orolig när lill-husse skulle hoppa i sjön. Då hoppade Balzac i för att rädda honom och blev ganska paff av den blöta upplevelsen som han inte var beredd på :)
 
Balzac i sin nya familj!
 

Hejdå Balsac!

Ja, då kom dagen då det även var dags för sista valpen att flytta, och det var Balsacs tur förståss.
Oj så tomt det blev!
 
Balsac kommer flytta till Stockholm, men först ska han och familjen ha semester i  sommarstugan i Skåne där det både finns stor egen skog och egen sjö. Han kommer få följa med på familjens alla upptåg och gå lite kurser i höst och sen får man se vad det leder vidare till :)
 
Balsac och lillhusse
 
Lägger även ut några bilder från igår, vår sista kväll med Balsac
Det har varit underbart att få ha honom en extra vecka. Han är så otroligt lätt, mycket trygg och social med sin familj, men har inte visat så stort intresse för nya människor som de andra valparna. Han älskar mat, han är lätt att motivera till träning, han har ett utmärkt luktsinne (tror han har skarpast nos av alla i kullen vad vi har kunnat se) Mycket följsam, lätt att koppla av överallt, fint föremålsintresse, han är i stort sätt rumsren och sover hela nätter utan problem.
 
 
Han är väldigt fin kille som vi kommer sakna mycket. Det är ju speciellt med den sista valpen!
 
 
Lockig och fluffig päls efter att han fått sig ett bad
 
 
 
Han älskar att kela och pussas. Igår var det så varmt så vi kunde sitta ute till halv elva på kvällen och kelgrisen är med oss hela tiden.
 
Han smälte bra in i familjen och gjorde precis som våra hundar gör- Ligger under bordet. Balsac och Dixie har varit dem som sovit mest, medan Balsac och Lucy är dem som har lekt mest ihop.
Det är lite dämpad stämning hos Dix och Lus, de uppskattade den friska fläkten i huset.
 
Men nu ska jag koncentrera mig fullt ut på mina egna hundar. Imorgon blir det agilityträning för Lucy och Lydnad för Dixie och så kommer vår lilla Timja för privatträning :) Det ska bli så roligt och jag längtar jätte mycket.
Nu när jag inte har valparna som projekt, så måste jag genast igång med nya mål så det kommer planeras för fullt denna veckan.
 
Vi är tillbaka i stan nu och imorgon återgår jag til jobbet en vecka. Sen blir det semester!
 
Jag får tacka alla underbara familjer som tar hand om "mina" valpar! Jag är så himla nöjd med er allihopa och valparna kunde inte få bättre hem! Och nu börjar en väldigt rolig resa, nämligen att få följa utvecklingen i deras nya hem och det ska bli så spännande att se vad det blir av dem allihopa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0