Rallychampion och lite avelstankar

Nu går det riktigt uselt med uppdateringarna här....igen. Men lite har hänt sedan sist.
 
Dixie har blivit Svensk Rallylydnadschampion och är därmed den första barbeten att ta hem den titeln! 
Hon har varit så fantastisk att tävla med nu de senaste tävlingarna och jag vill bara tävla mer!
 
På de senaste 6 tävlingarna har vi fått, 96,95, 96, 95, 95, 95 poäng, så man kan ju verkligen säga att vi håller en jämn nivå ;)
På två av 95 poängsrundorna så slog Dixie i en tå i hindret och därav -5. Så det har varit VÄLDIGT nära 100 poängare!
 
Jag har lyckats få Dixie att vara tyst på tävlingarna. Det enda jag har gjort är att bytt ut köttbullarna till torrare frolic. Då blir hon inte lika "het". Jag vet ju inte om det är detta som gör att hon nu kan gå betydligt tystare än hon någonsin har gjort, men OM det är det så är det ju förargligt att jag inte kommit på det tidigare!! Jag tänker på alla de avdrag vi fått pga att hon ljudar!
Jag ska testa detta vidare...
 
 
Jag är just nu ganska valpsugen. Det hade varit så roligt att få börja träna en ny valp igen! 
Det är vemodigt att kenneln ligger på is just nu för att vi inte har någon tik till avel. Det är ofta jag får mejl där folk undrar när vi ska ha valpar för de vill just ha valp från oss och då är det tråkigt att ge besked att det kommer dröja flera år innan det blir valpar här igen.
 
Jag hoppas i alla fall på ny valp nästa vår, så får jag verkligen hoppas att den valpen blir bra. Annars vet jag inte vad jag gör.
 
Jag längtar efter at få ha en valpkull igen!
 
Det är vanligt att uppfödare behåller en valp efter sin tik. Detta kommer jag aldrig mer göra, ifall det är tikens första kull. Jag tycker det finns flera nackdelar med att behålla en valp.
Är det tikens (och kanske även hanens första kull) så vet man ju inte alls vad de lämnar efter sig. Även om allt ser bra ut, så får man inte facit förrän valparna är utvärderade.
Tänk om det skulle bli dåligt? Då står man där med en tik som lämnat dåliga valpar efter sig och kanske även en av de dåliga valparna?
Det kan ju naturligtvis bli jättebra också och då är det ju toppen! I så fall så har man ju bättre förutsättningar om man väljer att behålla en valp från tikens andra kull, eller kanske tredje kull om andra kullen också blev succé.
 
En annan nackdel är att om det skulle bli något problem i den linjen man har så får man ju problem med både sin tik och även sin valp om man behåller en. 
 
Det bästa är att utvärdera sin tiks avkommor innan man väljer att själv behålla en valp (om man nu tycker det är viktigt med avel). Och vill man ha fler avelstikar så är det bättre att satsa på en annan linje och att köpa en valp utifrån. Skulle något allvarligt då hända så "förlorar" man ju inte alla sina avelsdjur. 
Det blir dessutom bätre genspridning vilket bidrar till en bättre och hållbar avel för framtiden.
 
Det är säkert ingen som har undgått att jag tänker såhär med tanke på att jag importerat valp från Finland, Schweiz och USA och nästa år planerar vi valp från Kroatien.
Att behålla valp blev inte bra för mig och man lär sig av sina misstag. 
 
Jag kommer fortsätta försöka försäkra mig så gott det går, för det är väldigt tråkigt när man vill hålla igång sin kennel, men står utan avelstik.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0