Den dagliga träningen

Jag har verkligen varit duktig med den dagliga träningen nu i några dagar. Det kan ha ett tydligt samband med att det blev sommartid och att det nu är ljusare ute och att man då hinner vara ute lite mer innan det blir mörkt.
 
Jag tror att den dagliga träningen spelar en stor roll, men jag har svårt att få till de där passen under vinterhalvåret då det är mörkt och kallt.
Men de senaste dagarna så har jag som sagt fått till det. Jag har hittat en bra gräsplan som faktiskt är torr som ligger ca 15 minuter bort.
Idag var jag t o m så ambitiös så jag tog med hela ryggsäcken med rutan och allt.
Det är en bra plan, för där är mycket som händer runt om, cyklister, hundar, joggare mm, så man får naturlig störning.
 
Den som gått bäst på träningspassen är faktiskt Lucy. De senaste passen har det känts riktigt bra med henne, hon har varit laddad och fokuserad och otroligt glädjefylld.
Fritt följet är bättre än på länge och idag provade vi rutan på nya planen. Och vi fick till flera riktigt fina skick! Ställandet har blivit jättemycket bättre. Det är faktiskt så jag kan säga att det var snabba :)
Hon har fortfarande lite svårt att hitta rutan vid första skicket, men jag ska lägga in lite targethjälp igen till nästa pass.
Lucy har dessutom varit helt tyst i fjärrdirrigeringen de senaste passen. Jag har valt att belöna med godis som hon inte anser är det bästa, då blir hon inte fullt så ivrig och hon kan hålla sig från att frustrationspipa.
 
Dixie känns stabil i det vi gör. Vi repeterar lite rallylydnadsövningar. Hon har också fått lite sämre belöning än vanligt och då blir hon inte lika "het".
Det ska bli spännande på söndag och se hur det går och vad vi behöver träna mer på efter tävlingen. Min fantasi börjar tryta på olika kombinationer nu, så jag hoppas på nya utmaningar och inspiration.
 

Malmö Int

Igår var jag på den årliga hundutställningen i Malmö för att hälsa och heja på två av Lucys valpar från kryddkullen, Helmuth och Alma med sina ägare.
Det var för en gångs skull skönt att vara på utställning utan hund och Malmö tillhör inte ett av mina favoritställen eftersom det är så trångt.
 
Det är alltid roligt att träffa "valpar" som man fött upp och just dessa två har väldigt intresserade och engagerade ägare vilket ju såklart är jätte roligt. Både Alma och Helmuth ställdes i Championklass.
 
Här är Helmuth under bedömning! Han fick strålande kritik, allt var perfekt! :)
 
Fina Helmuth och matte Tanja!
 
Alma på uppvärmning :)
 
Alma visades mycket proffsigt att matte Michelle, mycket snygg handling! Alma fick också jättefin kritik, men domaren tyckte hon var för smal för dagen, så tyvärr blev det "bara" Excellent. Men ni tar CACIB nästa gång! :)
 
Helmuth blev BIR med CACIB
 
Det var en väldigt trevlig dag och såklart när man åker till utställning utan hund så blev den ganska dyr också, för nu hade man mycket tid till att gå i hundshopparna :)
Jag fick bland annat med mig en ny hundbur hem och nytt koppel och lite övriga hundsaker som jag passade på att handla.
 
 
 
 

Hemma

Igår kom vi hem från Bad Gastein. Det var en härlig vecka med mycket utförsåkning på soliga alptoppar, precis som det ska vara.
 
Väl hemma blev man överröst med pussar från Dixie och Lucy och redan samma dag som vi kom hem så var det dags att hoppa i hundkläderna för först hade jag en ny kursstart i min satsningsgrupp och efter det var det agilitykurs med Lucy.
Lucy var så himla lycklig igår och hon var riktigt snabb och mycket duktig. Vi hade helt enkelt en mycket trevlig träningskväll tillsammans :)
När vi kom hem var hon så trött så hon somnade direkt innanför dörren och sov där hela natten. (I vanliga fall sover hon alltid bredvid vår säng)
 
Idag var det dags för mer hundträning tillsammans med Emelie, Madde och Anna.
 
Jag och Lucy blev kommenderade genom lydnadsklass 2. Det gick hyfsat. Hon gjorde alla moment, men kändes lite trött efter gårdagen. 
Jag har tappat den där känslan i lydnaden med Lucy och jag tror att jag fastnat för mycket i moment-tänk.
Hon har också blivit så störningskänslig helt plötsligt och kan fastna med blicken på något som händer längre bort.
Efter dagens pass så ska jag tänka på att backa några steg och bygga upp lite mer glädje i själva momenten och försöka hitta lite oväntade belöningssätt för att överraska henne. 
Jag måste helt enkelt tänka ut ett annat sätt som får det att fungera bättre.
 
Sen var det Dixies tur. Jag byggde upp en liten kort rallykombination och körde med mycket störning. Hon klarade allt bra. Nästa helg är det dags för årets första rallytävling. Det ska bli spännande att se hur vi klarar det. 
 
Imorgon ska jag, Emelie och Madde på föreläsning på Södersåsens BK och lyssna på kloka Jenny Wibäck! 
 

Vårkänslor

Våren är erkligen här nu och den som har mest vårkänslor verkar vara Lucy.
Det spritter i hela kroppen på henne och hon kan bara inte hålla sig från att ta några stora varv och andas in vårluften och alla des dofter.
 
På träningen idag stack hon i väg två gånger mitt under vårt träningspass. 
Grrrr, det gillade inte hennes matte. Det känns nästan som jag får påminna henne om att man inte får springa iväg och inte springa fram och försöka leka med andra hundar under träningspass!
Bushund! 
 
När vi väl tränade så gick det bra. Vi nöter vänstersvängar och position i fritt följ, läggandet och inkallningen gick bra. Rutan gick bra nästan i alla rutskick. Det har visat sig att hon börjar få lite kläm på det här med ett fint ställande i rutan. Det har varit väldigt dåligt innan.
Idag skickade jag henne från tre vinklar och på olika avstånd och jag tror snart rutan börjar lossna på riktigt,
Hoppet gick bra och fjärren gick bra, tills jag började öka avståndet från 5 m till 7 meter. Då kom det lite pip. Annars har pipandet hållit sig borta från fjärren nu ett tag.
 
Dixie fick köra några utvalda rallyskyltar. Vi har tränat på att få till ett finare sidbyte bakom och det har blivit jättefint, problemet nu är att hon vill byta sida hela tiden av sig själv. Stimuluskontroll behövs!!
Sen försöker jag lära in ett lydnadsfotgående på höger sida. Det börjar gå ganska bra. Det ska nog bli bra när vi har pillat lite till :)
Tränade även konskick med 8:ans frestelse bakom, det var inga problem.
 
Nu blir det lite paus i hundträningen en vecka, för imorgon bär det av till Bad Gastein i Österrike för att hälsa på syster och åka lite bräda :)
 
Vi hörs om en vecka!

Vi klarade det igen!

Igår åkte jag och Dixie på ännu en lydnadstävling som Falkenbergs BK anordnade i Lotushallen.
Dagen innan var Dixie inte sig lik (åt gräs som en tok och harklade sig) och jag var beredd på att få stryka oss från tävlingen, men efter hon spytt upp allt gräs så var hon som vanligt igen, så jag bestämde mig för att åka.
 
Det var en väldigt trevlig och välorganiserad tävling med stort fokus på att göra allt så bra som möjligt för de tävlande, vilket såklart uppskattades av alla tror jag :)
 
Vi var näst sista ekipaget så det blev lite väntan, men det var bara bra. 
Jag satte mig först för att titta på några av de andra tävlande för att se hur upplägget såg ut för att lära mig det.
Sen tränade jag med Dixie liten stund innan det var vår tur.
 
Jag kände mig väldigt lugn och sansad inne på planen och försökte tänka på att vara tydlig.
Vi körde alla moment och Dixie gjorde allt, även om jag kände att vi hade kunnat leverera bättre än vad vi gjorde. Jag såg inga poäng, så det kom som en överraskning på prisutdelningen.
 
Det blir ju alltid lite mer spännande när man inte har en aning :)
 
De läste upp poängen bakifrån på prisutdelningen och jag satt hela tiden och väntade på att mitt namn skulle ropas upp. Jag kände ju att det gått okej för oss, men hade ingen aning om hur domaren dömt. namn efter namn lästes upp och jag väntade och väntade.. Till slut hade alla ropats upp utom jag och då förstod jag att vi hade vunnit :)
Det var väldigt oväntat och kom som en liten chock, för jag trodde verkligen inte det denna gång.
 
Men 186 poäng fick vi ihop (av 200) och kom på 1:a plats av 27 tävlande. Det har ju ingen betydelse på vilken plats man hamnar, men självklart är det extra kul att både få 1:a pris och dessutom en klassvinst på det :)
 
Så här blev våra poäng:
 
Platsliggning: 10 p (Detta var helt klart det bästa momentet igår! Dixie låg med hakan i backen blickstilla hela tiden, även fast hunden bredvid sprang upp. Jag såg att hon sneglade, men hon lyfte inte huvudet! Vilken vinst!!)
 
Tandvisning: 10 p
 
Linförighet: 8,5 p (Hon var inte med mig riktigt i helt om-svängarna)
 
Läggande: 8 p (Detta var det som gick sämst. Vi missförstod varandra under fritt följ och jag fick ge dubbelkommando på läggandet och det blev inget bra utförande från Dixies sida. Hon kan betydligt bättre, men det var jättelångt fritt följ innan man fick kommendera och det har vi inte tränat så Dixie trodde nog att det var just ett fritt följ vi höll på med)
 
Inkallning: 10 p (Jag tyckte hon satt lite snett vid ingången, men det tyckte tydligen inte domaren :))
 
Ställande: 9 p (Samma sak som i läggandet, jättelång ransportsträcka, så hon tog något steg mer än hon brukar)
 
Apportering: 10 p (Domarens sa efter momentet att "Exakt så ska det se ut")
 
Hopp över hinder: 9,5 p (Satte sig snett vid ingången efter hoppet)
 
Helhet: 10 p (Detta var Dixies fjärde lydnadsklass 1 tävling och hon har alltid fått 10 poäng på helheten, vilket måste betyda att domarna tycker om vad de ser :))
 
Vilken stjärna jag har! Min fina prinsessa som alltid gör sitt bästa och älskar detta med tävlingar! 
 
Jag kommer aldrig få en hund som Dixie igen! Hon är hunden som dyrkar marken hennes matte går på och som följer mig överallt. Herregud vad hon har hunnit med mycket! Och det känns ändå som vi har såååå mycket kvar som vi skulle kunna göra!
 
Tyvärr så får vi lägga undan lydnaden ett tag nu. Det var synd att hon löpte sist, för annars hade vi kanske haft vår LP1 titel nu, men den får vänta. För nu är det dags att övergå till rallylydnaden igen. Om en månad kör vi årets första rallytävling, så nu ska det tränas!
 
Jag är fortfarande otroligt nöjd med tävlingarna såhär långt i år!
 
Måste också hinna träna mer målinriktat med Lucy. På träningen i veckan gick det inget vidare precis. Det var ofokus oh slarv och det känns som vi är inne i en liten lydnadssvacka. Men jag tror vi kan fixa det om vi bara får till lite mer detaljträning. Jag har som mål att starta lydnadsklass 2 den 5:e maj. Vi får se..
 

RSS 2.0