Lucy på kurs

Nu har vi precis kommit hem från den nya kursen som hålls i Röstånga.
Tog lite tid att hitta dit efter att min GPS hade villat bort sig själv och mig. Ringde till pappa för lite guidning och det blev bara ännu värre, men tillslut hittade jag rätt.

Det var vi och tre andra deltagare med boxer, blandras och akita(?). Lucy var minst och yngst, men skötte sig så fint som man kan när man bara är 4 månader.
Fokus stod på schemat och mycket träning av omvänt lockande. Kul med lite nya övningar. Lucy har svårt att hålla koncentration en längre tid, därför tränar vi bara i mycket korta pass.
Men det blir nog bra, det kändes bra och det är en kurs helt i min smak =)

Dixie fick komma ut efter kursen för att träna på ny plats. Det kanske vi har glömt att träna på ett tag, för hon hade ganska svårt för fokus till en början. Men sen föll hon in i rollen och skötte sig fint.
Jag har lagt upp en detaljerad tävlingsträningsplan för henne som jag ska följa till punkt och pricka

Nu tackar vi för ikväll! Godnatt!

Godmorgon

En härlig morgon var det idag.
Ska gå ut med hundarna snart om dem vill vakna någon gång =)

Ikväll börjar jag och Lucy på allmänlydnadskurs. Känns som om vi måste gå på kurs för att få lite mer struktur på det hela. Jag har haft mycket dålig självdiciplin när det gäller hennes träning. Måste bli ändring på det nu.

Igår var det agilityträning igen och Dixie var duktig för andra gången i rad. Vad är detta?
Hon sprang som jag ville även igår. Hon började i för sig med ett race, men det var väl bara för att bli av med lite överskottsenergi, för sen gick det kanon. Hon är så lycklig när hon får springa en bana. Nu ska vi bara få till slalomen som hon har för brått för att ta i nu läget och att sitta kvar i starten utan att fuska, sen är vi ju verkligen på banan =)
Det är inga svåra grejer att lära in, men likt som allt annat så måste det tränas och det har vi inte gjort tillräckligt.

Men hon skulle haft en annan förare på agilityn, för jag är urdålig på allt detta på handling och alla byten hit och dit. Jag kommer aldrig lära mig det själv. Sen när man får reda på hur man skulle ha gjort istället så är det ju så självklart, men att komma på dem lösningarna själv kommer vara omöjligt. Det går inte att lära en gammal Maja att sitta =) haha

Grattis säger jag också till Marie och Batterikullens kennel som äntligen fått hem sin lilla franska barbettjej Funchal. Nu blev det ytterligare en barbet i Sverige. Superkul!


Bilder

Bjuder på lite bilder från stranden i helgen: (finns även i galleriet på hemsidan)Dixie i full fart som vanligt
Hon älskar att bada


Lucy försöker hinna med storasyster


Lilla Lusen


Lucy med fågel i munnen


Här får Lucy känna på en av alla Dixies tacklingar


Bältebergaskogen i fredags. Dixie fick gå kopplad efter att hon varit borta 20 minuter på harjakt.
Efter 2 minuter i skogen såg jag och Daniel att det vimlade med harar överallt,
"Bäst vi kopplar Dixie så hon inte börjar jaga" samtidigt vänder vi oss om och ser att det far upp en hare 1,5 meter framför Dixies nos och hon kan inte hålla sig från att följa efter.
Efter 20 minuters letande efter henne går vi tillbaka till platsen där vi börjat och där var hon utan fångst som tur var. Dixie fick svalka sig i bäcken och tungan hängde ur munnen lång som en slips.
Lucy såg också väldigt många harar, men har inte modet att följa efter ännu och det utnyttjade jag till bra skvallerträning.

Spår

Äntligen har vi fått spåra igen och det blev i Sibirien.
Dixie var först ut på ett viltspår. Det gick okej, bortsett från hennes konstiga spårstil. Hon rundar kring spåret, men hittar sin klöv varje gång och hon tyckte det var super skoj att åter få jobba med nosen i skogen.

Lucy gjorde sitt premiärspår, men det var väl ingen succé direkt. Hon förstod inte vad hon skulle göra och det var ju inte så konstigt. Hon satte sig, tittade på alla hundar runtomkring, bet lite på pinnar m.m. Bitvis spårade hon, även om det var kort. Men jag tror att efter några gånger så kommer hon förstå det här, så vi får ge det lite tid =)

Efteråt gick jag ner till stranden och där var inte en kotte så långt jag kunde se. Dixie kastade sig i vågorna och sedan försökte hon ägna sig åt tacklingar på Lucy vilket hon inte får för mig. Lucy tycker nämligen inte om dessa hårda och plötsliga tacklingar och det är det hittills ingen hund som har gjort trots Dixies tappra försök till lek.
Efter en stund fick Dixie gå kopplad så Lucy kunde få strosa omkring lite utan risk för attacker. Hon hittade såklart ännu en död fågel som hon stolt kom bärandes på.

Igår var det kalas för syster och Blanca kom på besök. Det blev genast vild lek mellan Lucy och Blanca. Selma håller sig undan och Dixie vaktar de små och går in och bryter i fall det går för vilt till.

Just nu är det vild diskussion om vem som ska ha vems tuggben. Gräset är alltid gnönare på andra sidan!Fredag igen

En vecka går fort. Nu är det snart helg igen.
Imorgon fyller min syster Tilda 15 år, måste köpa present idag. Daniel åker till Norrköping imorgon och kommer hem lagom till påsk tillsammans med 7 besökare som ska hälsa på oss. Det blir en utmaning var alla ska sova =)
Hundarna ska bo hos Blancas familj under påskhelgen, så vi kanske bäddar ner någon av gästerna i hundkorgen =)

På söndag ska vi äntligen vara med och spåra. Jag längtar jätte mycket! Ska bli kul att se hur det går för Lucy nu när det blir hennes första gång.

Igår var det träning för oss igen. Dixie gick utmärkt även denna gången. (Usch, nu måste vi nog prova tävling igen) Pernilla och Gunmai var med med sina 3 hundar som störning på platsliggningen. Tack så mycket!

Lucy var också väldigt duktig när det väl var hennes tur. Hon var på ett strålande humör och hade bra fokus.
Hon är verkligen härlig och full av livsglädje!

Idag har jag gått med henne nere i stan igen. Hon bryr sig inte det minsta om allt folk, bussar och bilar och allt annat konstigt som finns där. Idag hade hon bara fokus på mig.

Jag älskar denna rasen! =)

Ikväll blir det let's dance final. Jag vet inte riktigt vem ska ska heja på, jag tycker båda är väldigt duktiga. Tur att Willy åkte hem förra veckan i alla fall. Annars hade jag nog inte tittat i kväll.

Måste bara säga att vi hade 17 grader i Helsingborg igår kl 15.30. Det är ju mer sommar än vår! Jag ser framemot fler sådana dagar, men tyvärr skulle det bli 4 grader imorgon.

Hej hopp!


Premiär utomhus

Igår var det utomhus premiär för vår agility och det verkade uppskattas av alla hundarna, för alla var jätte duktiga. Även Dixie.
Det kändes roligt igår och köra med henne, hon följde bra och det kändes som vi hade bra samspel. Annars brukar det vara att jag springer en bana och hon springer sin egen bana som hon tycker passar bättre, men så var det inte igår. Hon kunde hålla stressen under hyfsad kontroll, förutom en gång när mitt ben kom ivägen. Det ser inte alltför snyggt ut idag, men det är smällar man får ta.

Lucy har upptäckt lukternas värld nu och hon går med nosen i backen typ hela tiden. Allt ska hon nosa på. Så hon är med andra ord inte alls bra på fokus när vi är utomhus. Ska bli kul att testa henne i spåret snart.

Hon har tappat 4 tänder nu. Skönt med riktiga tänder, men hon har varit otroligt försiktig med sina tänder när det gäller våra händer. Nästan ingenting har hon bitit oss. Det är nog Dixie som fått ta dem smällarna =)

Nu väntar jag på att Lucy ska falla in i djupsömn så jag och Dixie kan gå ut och träna. Har börjat träna metallapporten med Dixie och det har gått jätte bra. Hon tar den, även om det är med viss tveksamhet. Men idag så råkade jag tappa den på hennes nos och sedan ville hon inte veta av någon metallapport. Typiskt! Men det var bara att fortsätta träna bort de dåliga minnesbilderna och istället börja om från början. Vi kom så långt att hon tryckte nosen mot den, sen var jag nöjd. Får göra nytt försök lite senare.

Har lite nya bilder på valpen som blivit 4 månader nu. Hon är så fin sååå =)


Kvällsaktiviteter

I går kväll var det kursstart och Lucy var med och hälsade alla nya deltagare välkomna med sin viftande kropp (hon viftar på hela kroppen istället för bara svansen)
Det blev en bra kväll och även detta blir nog en trevlig grupp.

När vi kom hem tränade jag med Dixie i mörkret och hon gick som en kanonkula, alltså perfekt. Lucy fick springa lite fritt och rätt som det är så kommer hon med en död mås i munnen som hon stolt visar upp. Nog är det en apportör alltid =) Hon släppte dock snällt när jag bad henne.

Sen fick det bli ett inomhuspass också. Lucy var verkligen på hugget, kul! För hon har inte riktigt haft den riktiga träningsgnistan innan. Det har funnits så mycket annat att bry sig om. Men i kväll fanns den där.
Vi tränade fotgående, ligg och bakdelskontroll och ligg kvar. Duktig tös!


Malmö INT

Igår var jag hela dagen på Malmö utställningen.
Det började med den vackraste rasen barbet, där Dixies bror Aramis, Axa och Ebba deltog.
Grattis Ebba som blev BIR-valp! För de andra gick det inte lika bra, vilket jag tyckte var konstigt så fina som de är. Fina kritiker fick de i alla fall. Det är bara på det igen, speciellt för Karin och Aramis som precis börjat sin utställningskarriär =)

Sedan var det dags för mig att bege mig till lydnadsringen där Zenita skulle debutera i lydnadsklass 1. Lydnad är ingen publiksport, men håller man på med det själv så ser man det på ett helt annat sätt, man vet hur mycket slit det är att få till alla detaljer. Zenita fick ett 3:e pris med sin rottweiler Zami och det ska de vara nöjda med på sin debut och det är ju inte i vilken miljö som helst.

Efter det begav jag mig till shappe-ringen för att se hur det gick för min kursdeltagare Lotta och hennes shappe Flisa. Det gick bra och blev 1:a i sin grupp med Ck. Grattis till det!

Och slutligen var det dags för mig att shoppa allt som stod på min lista. Och som vanligt när jag ska handla så drar jag en nit VARJE GÅNG! Jag handlade allt på samma ställe och när jag var färdig gick jag för att titta på nästa. Då hittar jag precis samma saker men till mycket billigare pris. Åhhh så arg jag blir då. Men det är bara att bita i det sura äpplet.
Jag handlade massvis med tuggben, en metallapport, en visselpipa, en dummy, leksaker, en ny sax, ett koppel och bajspåsar.

Sen begav jag mig hemmåt för dagen och hämtade upp mina hundar som haft passning under dagen.
Innan vi åkte gick jag en liten runda med var och en. Dixie fick träna platsliggning mitt vid ankdammen. Perfekt störning. Hon låg kvar fast det gick ankor runt henne överallt. Hon fick såklart massa beröm och lek efter det.

Nu är det ny vecka med nya tag. Idag startar ny allmänlydnadskurs.

Se och lär

Idag tittade jag på en film om Golden retreiver som jag hade i min DVD-samling. Det är mest en reklamfilm för rasen där de visar allt man kan ha en golden till. Lucy slutade genast upp med vad hon höll på med och tog plats på första parkett, sedan satt hon där och kollade på HELA filmen utan att gå iväg. Den är inte mer än 30 minuter lång, men ändå. Hon följde allt som hände på filmen och i mellan åt försökte hon titta bakom tv:n var hundarna tog vägen. Mycket söt är hon!


Här sitter hon och tittar på när de tränar apportering"Vad har den för gott i sin mun?"

Sen fick jag lite inspiration till att själv gå ut och träna apportering med båda töserna. Lucy fick börja. Hon hämtar så fint och jag är noga redan från början att hon gör korrekta avlämningar utan att släppa. Råkar hon släppa så får hon inte hämta igen förrän hon har gjort ett korrekt avlämnande och det är hon jätte duktig på.

Dixie är också jätte duktig och hämtar sin dummie med samma glädje varje gång. Nu i vår ska vi avancera hennes apportering så hon får söka efter dolda dummies i skogen och det vet jag att hon kommer älska. Hon är nämligen gjord för att arbeta i skogen och att få kombinera luktsinnet med apporteringsförmågan kommer göra henne alldeles vild av glädje.
Snart, snart, snart är det nog tillräckligt vårigt för att kunna vara i skogen igen.
Det första vi ska göra då är att lägga viltspår =)

Knutpunkten

Imorse började jag med att gå med Lucy för miljöträning på knutpunkten- Helsingborgs utgångspunkt för buss-tåg och färjor. Jag tog en Metro och satte mig på en bänk mitt i allt och Lucy fick sitta och titta på allt som hände runt omkring. Hon hade inte direkt några problem med att koppla av där. Hon la sig ner och vilade, sen började hon rulla runt på rygg och ville att jag skulle klia henne på magen.
När vi gick hemmåt igen blev hon dock rädd för en mycket stor isbjörn som stod i ett skyltfönster till en djuraffär =)

Nu har hundarna sovit några timmar och snart är det dags att gå ut igen. Det regnar idag, inte lika trevligt som igår.
Jag har skrivit en lång lista på saker som ska inhandlas på Malmö utställningen. Ny hundsax, dummies, leksaker, tuggben, kanske ny hundjacka och ny bur man kan ha med sig. Blir nog en hel del annat också som inte är planerat. Jag har några inteckningskort som jag hoppas jag kan använda där.

Har suttit och kollat efter några valputställningar också. Har hittat en del, men jag väntar på stamtavlan innan jag kan anmäla lilla Lusen.

Vi har också förbudstränat sladdar idag. För tillfället håller hon sig på behörigt avstånd från dem.

Jag tror det blir konster på schemat idag. Igår kväll så påbörjade jag inlärningen att Lucy lägga sig på sidan och spela död. Dixie iaktog henne och efter en stund kommer hon fram och gör precis samma sak. Hon lägger sig och spelar död och det har jag aldrig lärt henne. Men det är himla kul att de kan lära genom att titta på varandra.
Bästa Dixie! =)

Torsdag

Idag var det verkligen en dag med vår i luften. Kl 17.30 hade vi 10 grader och det måste ha varit ännu varmare på dagen. Underbart!
Jag ville inte gå in. Jag tog med Lucy ut för lite lek bland annat. Mest träna på att vara lös och följa mig. Lekte lite kurragömma och skattjakt och skvallerträning.
Än en gång som kom en annan hund framspringandes till oss. Ägaren kom efter och det första hon sa var att det bara var en valp. Ursäkta, men det skiter väl jag i. Jag tränar på att min valp ska kunna gå lös utan att springa fram till andra hundar och nu förstördes den träningen.... igen. Jaja så är det!

Sedan åkte vi på träning. Jag hade helst velat att bara ta med Dixie ikväll just för att hon ska få känna att hon har hela mitt fokus. Men precis när jag tänkte ringa och fråga Daniel om det gick bra, så hade Lucy bitit av Tv-sladden till Tv:n i sovrummet. Så det var ju bara att glömma att hon skulle få vara hemma. Jag får försöka lösa det här med sladdar som hon tyvärr fått mer smak av efter igår.

På träningen gick det väl hyfsat med Lucy. Hon är väldigt hoppig och har i början svårt för fokus, men sen går det bra. Ibland glömmer jag att hon är valp och tränar lite för länge. Skäms på mig!
När jag tränar med Lucy så känns det som det kommer ta en evighet innan hon är lika duktig som Dixie. Dixie är min superhund och göra alltid sitt bästa. Men jag är övertygad om att Lucy också kommer bli lika duktig. Men man måste lägga ner mycket tid och det inser man hur mycket tid det krävs för att få sina resultat man drömmer om.

Dixie skötte sig som vanligt bra på sin träning. Körde kommenderingsträning på tre moment och vi hade ställande, läggande och inkallning. Det gick bra. Jag måste damma av delarna i momenten nu till våren så att det inte blir något fusk. Idag satte hon sig ner före mitt kommando och det brukar aldrig hända, men det är sånt som måste upprepas. Platsliggningen gick bra, men nu måste jag verkligen öka avståndet till 20 meter. Nu klarar hon tid och störning bra, så det är bara avståndet kvar.

Imorgon är det fredag igen. Min älsklingsdag.


Vilda valpen

Imorse vaknade jag av mig själv 08.30. Det har inte hänt sedan valpen kom eftersom hon alltid brukar väcka mig vid 07.00 då hon vill ut och kissa. Jag tänkte att kanske hon har lärt sig att sova längre? Men när jag går upp så ser jag att hon inte alls har sovit, utan i det tysta ägnat sig åt att bita av sladden till dammsugaren.
Det var illa för två saker. 1. Att jag måste vakta på sladdar igen 2. Köpa ny dammsugare.
Dammsugaren har fått stå framme nu ett tag för att hundarna drar in mycket smuts utifrån, men det var ett misstag. Hade jag vetat att hon skulle bita av sladden hade jag nog gjort mig besväret att ställa in dammsugaren varje dag. Då har jag lärt mig det.

Sedan har det blivit morgonträning för att dämpa lite av all den energi Lucy har. Hon var jätte duktigt. Hon bjuder på backa, ligg och tass. Tass lärde jag henne igår och nu gör hon vacker tass hela tiden =)
Idag började jag shejpa in fotgående och det gick himla bra. Hon följde mig i både höger- och vänstersvängar. Sedan blev det bakdelskontroll på kloss och det har hon också förstått nu.

Igår efter kursen så hade Daniel, Mattias och Hanna bestämt att vi skulle gå på bio och se Alice i underlandet i 3D.
Jag blev nervös för hur det skulle gå att lämna valpen. Men vi gjorde ett försök. Vi gick på bio. Det är egentligen dömt att misslyckas när jag går på bio så sent. Jag brukar nämligen somna. Och igår var inget undantag. Filmen var bra, det är inte det, men i mellan åt kan jag bara inte hålla ögonen öppna. Eftersom det var en 3D så sitter man ju med 3D-glasögon och då tänkte jag att då är det ingen som ser om jag somnar. Men det märkte Daniel.
När vi kom hem så sov båda hundarna. Dixie i hallen och Lucy hade gått in och lagt sig i sovrummet och vaknade inte ens när vi kom. Då kunde jag pusta ut.

Här kommer även resultatet av nya vardagsrummet:

FÖRE
EFTER
(Bara tavlan och den lampan som ska bytas ut också)Jag är supernöjd med det nya! Mycket mer luftigt och modernt.

Mera träning

Nyss hemkommen från ännu en kväll på Bialitt. Först var det träning med egna hundar. Dixie fick lite agilityträning och såklart platsliggning. Idag var det en lite prövning i hennes träning. När hon ligger sitt finaste så springer söta softisen Eroz fram till henne och runt henne och även hoppar över henne- OCH HON LÅG KVAR! Det kändes så härligt att hon klarade det! Hon blir bättre och bättre för varje gång och lite längre fram får vi nog ta oss ut på tävlingsbanan och prova igen. De andra momenten är ju inget problem.

Hennes lydnad idag var prickfri. Varenda liten detalj var på plats! Härligt känns det då!

Lucy har nu börjat förstå att det är mycket tråkigt att sitta uppbunden när alla andra får träna och ha kul. Hon är mycket missnöjd mellan varven. När det var hennes tur att träna var hon ivrig och hoppar upp och ner oavbrutet. Men när hon väl samlar ihop sig så är hon väldigt koncentrerad och kan sina grejer.

Imorgon har jag lagt upp ett nytt schema-pass för dem båda. Det är så roligt med hund =)
Det står apportering på schemat bland annat =) Jag hoppas på fint väder även imorgon.

Det börjar infinna sig lite vårkänslor här. Just när solen är framme och det är så mycket ljusare på kvällarna, så känns det bra. När det är vår blir jag extra taggad att göra saker med hundarna. Jag letar helgkurser av olika slag, men ännu har jag inte funnit någon som passar.

Ikväll hade jag även avslutning för en nybörjargrupp. De är så duktiga allihopa. Bättre än mina egna i vissa situationer. Jag får väl göra mina egna läxor lite bättre =)


Föreläsning

Igår var jag på föreläsning från 09.30-17.00 i Staffanstorp och lyssnade på en dansk etolog/beteendevetare/vargforskare Freddy Worm Christiansen som ägnat 35 år med att leva med vargar. Det var i samverkan med Kerstin Malm och Yrsa Franzén som även dem pratade lite.
Det var en OK föreläsning, men inte så mycket nytt i mina öron. Det mesta var sånt jag redan visste. Men fick i alla fall det bekräftat att även denne man var inne på att få bort alla gamla myter om strikt ledarskap och uråldriga begrepp som alpha och att ägaren måste vara flockledare m.m
Han avrådde starkt från att träna hund/varg med straffbaserade metoder och flaggade istället för positiv förstärkning!

Det känns väldigt bra att alla etologer och vargforskade säger samma saker nuförtiden och är på samma spår. (Då har vi dem i ryggen)  Att man vill undvika konflikter inom familj/flock och istället fokusera på ett bra samarbete. Det är ju därför man har valt att leva i grupp för att man klarar sig bättre tillsammans genom att hjälpa varandra och samarbeta. Inte för att trycka ner varandra. Precis som Lars Fält sa när vi var och lyssnade på honom.
Han varnade också för de TV program som sänds och hävdade att Cesar Millan inte kan något om djur och aldrig har utbildat sig inom ämnet, utan är självlärd. Varför lyssna på någon som saknar utbildning för ämnet? Då kan vi ju lika gärna gå och operera gamla mormor hos en självlärd kirurg som saknar utbildning.

Det som var lite jobbigt var att koncentrera sig på att lyssna så många timmar och att föreläsningen var på danska. Även om han pratade lätt danska, så måste man ändå vara lite mer koncentrerad än om det hade varit på svenska.

Jag uppmanar alla som känner att man saknar uppdatering inom ämnet "vargars och hundars beteende" att gå och lyssna på någon av världens alla duktiga etologer för att lära sig mer om det moderna sättet att se på "hund/varg"

För övrigt idag har jag varit och hämtat en nya dator eftersom jag aldrig fick den andra nya datorn att fungera, så den har jag lämnat tillbaka. Just nu sitter jag vid min nya nya dator och den verkar fungera än så länge.
Det har blivit träning i solen med båda töserna.

Lucy är ett riktigt litet vildmonster just nu. Hon är mer i luften än vad hon är på marken och att gå med båda min snälla Dixie och busen just nu är inte lätt eftersom hon studsar upp och ner och hoppar på Dixie och gör kullerbyttor och är "överallt".
Lucy fick träna fokus och ligg och inkallning. Ligg börjar fungera bra även på nya platser nu. Blev även lite ringträning, att springa vid sidan utan att studsa =)
Hon växer varje dag och ökar 1 kg i veckan. Hon vägde 9 kilo i helgen och är ständigt hungrig.

Dixie fick fortsatt lydnadsträning. Först platsliggning medan jag tränade med den lilla, sen fotgående och inkallning och lite annat smått och gott.

Vårt vardagsrum blev färdigt i helgen. Jag ska snart lägga upp före och efter bilder så ni får se resultatet =)

Ibland är det inte lätt när det finns yttre påverkan

Jag försöker träna Lucy att hon inte ska springa fram till andra hundar som hon så gärna vill.
Igår och idag har vi hittat bra situationer att träna i. Igår var det tre labradorer som lekte som Lucy bara fick titta på, men inte springa fram till.
Idag var det tre andra hundar av olika raser som lekte. Jag hade henne lös och hon följde mig och lyssnade bra. Men det som gör det hela komplicerat är att de andra hundarna till sist inte kan hålla sig från att springa fram till oss och då blir det fel.
Igår kom alla tjocka labradorer och överföll Lucy med blöta pussar och hon gjorde dessamma. Idag kom en av de tre hundarna framspringandes och Lucy som var lös hängde genast på i leken borta hos de andra. Det som var positivt var att hon kunde avbryta mitt i lek med hundar för att komma på min inkallning. Undrar hur länge det håller i sig? =)
Men i det stora hela så har vi fått två misslyckanden i rad. Nu väcks hennes lust att leka med andra hundar och jag vill att hon bara ska leka med de hundar som jag väljer åt henne. Och absolut inte under träning som vi höll på med igår och idag. Ja, detta måste jag åtgärda så att vi får till lyckade pass. Lucy har ju varit duktig, men vi får väl hitta situationer med hundar som är kopplade istället.

Misslyckade valpbilder

Jag försöker verkligen ta bilder på valpen och jag gör det också, men av 100 bilder så blir 1 ok. Utomhus är det nästintill omöjligt eftersom jag oftast är ute själv och om man inte bara vill ha rumpor, suddiga rörelsebilder eller bilder tagna ovanifrån så är det inte lätt. Dessutom följer Lucy mig som ett plåster, vilket iof är bra, men inte om man vill ta bilder. Så därför kommer här lite inomhusbilder , bättre än inga alls?


Daniel fick träna Lucy att stå fint på bordet. Ena sidan...


....Och andra sidan


En trött Lucy


Här myser dem i sin fåtölj. Nya soffan är numera hundfri och då gäller det att tränga ihop sig =)


Har blivit en hel del effektiv träning idag också. Lucy börjar bli duktig på ligg och med bra flyt. Stanna kvar har vi tränat, och även shejpat fram backa som hon fattade direkt. Targethand har hon kunnat länge nu, men på senaste tiden har hon börjat fuska lite, så den tränade vi upp så att hon trycker nosen hårt i min hand. Hämta leksak gör hon också jätte fint. Det ska bli mycket mer planerad träning för Lucy hädanefter. Det har inte blivit så mycket som jag velat.
Något jag ska göra mycket mer i Lucys träning är att lägga till störningar mycket tidigare än vad jag gjorde med Dixies. Och Dixie är ganska störningskänslig får man säga och det är hon för att jag troligtvis väntade för länge med att öka kraven. Som sagt så gör man misstag hela tiden, men det är en del av livet och det är så man lär sig. Det är viktigt att dela med sig av sina misstag så att andra kan lära av dem. Vi lever inte tillräckligt länge för att kunna göra alla själv.
Varje hund man får är en unik individ som inte är som den andra, därför kan man inte göra på samma sätt med alla hundar.

Jag har beställt en bok om jakt som kom idag "Retrievern som apportör" heter den. Den får duga så länge eftersom det inte finns någon bok om jakt med vattenhund vad jag vet. Har redan börjat läsa i den. Tänkte jag skulle lära mig lite mer om detta så jag kan lägga upp jaktträningen på mitt sätt sen. Men det är ändå intressant att läsa hur andra gör. Det jag tror jag kan ha användning av lägger jag på minnet och resten struntar jag i.
Det viktigaste är att jag vet vilka momenten är och vad som är viktigt att träna. Vi får se hur det går efter att jag läst boken.

På söndag blir det en heldags föreläsning med Freddy Worm Christiansen som handlar om hundars och vargars beteende. Blir nog intressant =)

trevlig helg!

Nu kommer det värsta ang datorn

Som sagt, nya datorn har krånglat sedan jag fick den. Idag fungerade den inte alls. Har gjort fyra försök under dagen att starta den, men utan att lyckas. Ringde data-killen och har var här nyss.
Det värsta av allt är att 5 minuter innan han ringde på dörren så provade jag igen med ett startförsök och dataskrället startar direkt och fungerar som den ska. Jag försökte stänga av den igen för att den skulle hänga sig som den alltid gör innan han skulle komma  och laga den, men det gjorde den inte.
Jag provade att gå in i de filer som i vanliga fall fått datorn att flippa ut, men det gjorde den inte. Detta är ju såååååå typiskt. För nu kunde data-killen inte hitta något som var fel. Men det är ju bra att den fungerar, fast jag vet ju inte om det går att lita på den.


lite träning

Först måste jag bara svära lite åt den nya datorn. Den fungerar inte och det gör mig så arg. Hatar nya datorer som inte fungerar. Den hänger sig hela tiden och stänger av sig själv och det går inte att komma in på något. Ska ringa killen som fixade den till mig och säga att han ska komma hit och laga den eller ge mig en ny.
Därför måste jag nu sitta med Daniels lilla bärbara dator och det är inte alls det jag vill.
Ja, faaaaan för det.

Hittills idag har jag bara ägnat mig åt mina hundar (förutom att svära åt datorn).
De har fått egentid med mig. Först tog jag ut Lucy för stadsvandring och passivitet. Igår var vi ockå nere i staden och passivitetstränade på en bänk. Idag passivitetstränade vi genom att vänta på bussen utan att åka. Där springer mycket folk och kommer mycket bussar, så det är ett utmärkt ställe att lära sig vara lugn på.

När vi stod där så fick vi även se en lite obehaglig händelse. En mamma med sitt barn (4 år) och en barnvagn skulle gå av bussen. Mamman gick av med barnvagnen först och innan barnet hann gå ut stängdes dörrarna och bussen körde iväg varav mamman fick panik. Lite längre fram stannade bussen och en ledsen liten pojke hoppade av. Tur att det ordnade sig. Pojken fick skäll av den panikslagna mamman varför han inte hade skyndat sig av.
Underligt vilka reaktioner som drabbar en människa under stress. För det var ju inte pojkens fel.

Sen gick vi vidare och under hela vår lilla runda så tränar vi olika saker. Kunna passera människor och hundar utan att hälsa, inkallningar, kontakt och ligg. Allt för att öka vårat samarbete under promenader. Jag försöker också att inte använda kopplet för att styra Lucy, utan istället använda mitt kroppsspråk när vi byter riktning, eller ska lämna en luktfläck.

Det man aldrig ska glömma som hundägare är att hundar lär sig saker hela deras vakna tid varesig vill vill det eller ej. De skiljer inte på träningstid, promenadtid osv så som vi gärna vill göra. Så det gäller att hela tiden ligga steget före och planera hundens dag, inne som ute.

Sedan var det Dixies tur. Lucy blir mycket upprörd när jag och Dixie går ut utan henne. Även om bara jag går ut blir hon galen. Igår hade hon dragit ner kroken där vi hänger koppel på, dragit ner alla skor från skohyllan, vält ut papperskorgar och dragit ut all skit över hela vardagsrummet och när jag kom hem låg hon och tuggade på Dixies sele. Hehe lite att träna på här =)

Dixie och jag fick till ett lyckat träningspass. Hittade ett nytt motiverande belöningssätt. Hon fick träna på att frivilligt sätta sig i fotpossition utan att jag gav kommando. Belöningen blev att jag kastade en godisbit 5 meter bort som hon fick nosa upp. Detta tyckte hon var vansinnigt kul och resultatet blev fantastiskt bra. Efter att hon nosat upp sin godbit sprang hon direkt och satte sig snyggt i fotpossition för att få en till. Jag ger alldeles för ofta belöningar från handen och då blir det inte samma motivation hos hunden och det är jag mycket noga med att man ska ha en motiverad hund. Sedan tränade vi på ställande under gång som fungerar utmärkt. Som avslutning blev det konster och bus.

Nu är det två mycket belåtna hundar som slocknat på golvet. 


En helt vanlig vardag

Glömde länka till artikeln om valpbitning, här kommer den:
http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=8


Annars är det en helt vanlig dag. Jobbar, rastar hundar, tränar hundar, planerar kurs, svarar på mejl m.m.
Har klippt Dixie i en kort frisyr. Nu ska jag bara hinna bada henne också. Förra veckan badade jag Lucy, men hon är nog smutsig igen. Igår brottade Dixie ner henne först i snö och sen i en jordig lövhög och sedan grävde Lucy i sand. De blir extra smutsiga nu i detta vädret, då allt är blött och lerigt.

Lucy börjar bli riktigt rolig att träna med. Hon har fått mycket bättre koncentrationsförmåga och verkligen jobbar och tänker själv.
Men jag kan väl inte säga att jag lagt ner några större träningsmängder på henne i den aktiva träningsdelen. Det blir bara något litet varje dag. Men den passiva träningen har det blivit massor av. Hon är ju med på mina kurser och får träna på att vara lugn. Det fungerar bra.
Detta missade jag när Dixie var liten och därför har vi lite problem med det när vi är på kurs. Hon vill nämligen aldrig vila och blir upprörd när inte hon får träna. Men man lär av sina misstag =)
Hemma är hon lugn som en filbunke, men det gäller att träna passivitet mer än hemma och det har vi lärt oss nu. Det är väl därför också som vi har problem med platsliggningen eftersom det är en passiv övning. Dixie är bäst in action =)
Men hennes platsliggning tar sig. Igår fick hon ett nytt pass med att ligga stilla på agilityplanen. Det börjar fungera.

Nu måste jag gå och köpa hundmat.


Vanlig igen

Igår kväll provade jag ett träningspass igen med Dixie och då var hon som vanligt. Pigg och på alerten och skötte sig utmärkt i allt. Så det är väl bara att glömma det dåliga träningspasset som var.

Igår firade vi även min kusins födelsedag och Lucy fick följa med som social träning. Där var mina tre kusinbarn som hon tyckte var mycket roliga. Lilla Tova snart 2 år älskar hundar och Lucy älskade henne och pussade på henne hela.

Idag har Lucy fått träna på att hämta föremål och lämna dem i min hand. Hon är jätte duktig och tycker det är superkul.
Just nu håller Dixie och Lucy på att slita sönder ett gosedjur och de har precis fått hål på det och sliter nu ut all vadd som de sedan sprider över hela golvet.
Jag tänkte hinna klippa Dixie idag. Hennes päls är för jobbig nu och den behöver kortas ner.

Nu väntar jobbet och sedan ska jag föröka installera min nya dator som jag fick i födelsedagspresent i november, men som inte blivit inhandlad förrän nu. Det är alltid nervöst med ny dator och jag är alltid rädd att jag ska förlora viktig information vid överföringen. Men jag har kopierat allt viktigt till min externa hårddisk.
Får se hur windows 7 fungerar. Windows vista har ju inte varit någon succé precis.

kram på erSämst någonsin

Efter att jag gått till den stora gräsmattan för att hundarna skulle få springa av sig så gick jag hem med Lucy och tog med Dixie ut igen för att vi skulle göra något kul tillsammans.
Jag hade planerat lite lydnadsträning bland annat.

Men det hela blev en katastrof. Dixie var totalt ointresserad av allt och gick bara och nosade, tittade på fåglar och var seg i allt vi gjorde. Inget kunde hon. Hon brukar alltid vara pigg på träning och mycket samarbetsvillig så jag vet inte vad som flög i henne. Jag blev jätte besviken och irriterad och till sist arg på situationen att allt bara blev skit. Så jag kopplade henne och gick hem. Och nu sitter jag här och försöker förstå varför inget gick idag när det alltid går annars?

Nä, fy vad jag stör mig på detta nu. Där ser man hur lätt man blir bortskämd och hur snabbt man vänjer sig att ta saker för givet.
Och så är jag som sådan att jag alltid gör värsta grejen av alla misslyckanden och nu är jag rädd att det blev dåliga vibbar i vår träning och att det alltid kommer vara såhär nu. Men det är väl bara att gå vidare och stryka ett streck över detta och hoppas på att hon är som vanligt nästa gång.

Verkligen en dålig start på söndagen och även om jag vill glömma det så vet jag att jag kommer tänka på det hela dagen.

Får väl träna lite med de andra så jag kommer på bättre tankar.


14 veckor och havspremiär

Idag blir Lucy 14 veckor. Tiden går så otroligt fort och hon växer så det knakar.
Jag har länge tänk att åka ner till stranden med hundarna, men det har inte riktigt passat förrän idag. Strålande sol och -2 grader fick duga som strandväder.
Dixie sprang direkt ner för ett dopp i havet som var stilla och kristallklart. Lucy började med att leka med tången och äta fågelskit =/

Men när hon ser Dixie stå ute i vattnet så kommer en av hennes planerade attacker. Och utan att riktigt förstå vad hon gör så kastar hon sig i vattnet och blir mycket paff över situationen. Vi fick oss ett gott skratt, för hon såg så häpen ut och visste inte hur hon skulle göra för att ta sig upp. Men det kom hon på efter ett tag. Sedan höll hon sig längs strandkanten en stund. Men ganska snabb kom hon på att det var ganska kul med vatten och hon gick i igen och igen och igen, men i ett lugnt tempo.

Sedan sprang hon sig torr på stranden och nu har jag två mycket trötta hundar här hemma.

Vi skulle egentligen få lite hjälp med montering av nya hyllan idag, men Daniel blev inkallad för jobb på IKEA så det blir inget denna helgen.

Igår hade jag först besök av min kusin Åsa som är höggravid och ska föda närsomhelst. I väntan på födelsen så kom hon hit med frukost för att fördriva tiden. Dixie började först med att skälla ut henne, men direkt när hon kommit in så började Dixie istället fjäska som aldrig förr. Så som hon betedde sig har hon aldrig gjort mot någon. Hon hoppade upp och skulle pussas och Åsa skulle klappa och klia henne hela tiden och när jag och Åsa försökte prata så pep Dixie hela tiden och ville att Åsa skulle vara med henne. Det måste ha med graviditeten att göra, men det var mycket lustigt. Dixie brukar annars vara neural när vi har besök.


Så här så hon ut när hon försökte ta sig upp efter hoppet =)


Äter skit


Dixie


Nu börjar det ordna upp sig

Nu är nästan allt det nya på plats. Daniel tog ledigt igår och skruvade ihop allt. Det tog hela dagen. Jag hjälpte till lite grann, men råkade skruva lite fel, så jag fick inte vara med längre (och det gjorde inget =))
Det är bara en hylla som ska upp på väggen, sen ska jag lägga ut före och efter bilder. Jag är jätte nöjd med det nya i alla fall.

Igår var det lydnadsträning. Jag och Dixie tränade rutan som gick bra. Det märktes att hon tyckte det var kul att göra något som vi inte gjort på länge. Det mesta gick bra, förutom 2:ans hopp där jag glömt att ta med mina "träningsverktyg" så det får vi göra nästa gång. På budföringen fick Dixie också litet flipp och sprang extra rundor, men ibland får man väl ha överseende med det.

Lucy fick träna fokus och lek med mig. Hon är väldigt rolig hund =) Mycket glädje finns det i den lilla =)

Just nu är leken i full gång här inne. Lucy har börjat bli riktigt skicklig på att fälla Dixie. Hon går in under magen på henne och biter i motsatta benet och då Dixie ska hugga tillbaka så drar hon sig undan och då trillar Dixie runt som en kullerbytta och då kommer attacken genom att i full fart hoppa på Dixie och bita henne i örat.
sen ligger dem och kramas och biter varandra och rullar rundor.

De nya tänderna har börjat komma och det ökar bitandet. Men hon är väldigt duktig på att inte bita i oss. De gånger hon gör det så använder jag Canis valpbitningstips och det fungerar omedelbart.

Nu ska vi skynda ut innan min kusin kommer på besök.

Hemma-kaos

Igår kom vår Tv som vi beställt och så åkte vi till IKEA och köpte tv-bänken som vi sett ut innan. Vi kom även på att den soffan vi har nu inte kommer att passa med de nya möblerna, så det blev en ny soffa.
Verkligen tur att Daniel jobbar där så vi får rabatt. Nu fick vi TV, Tv-bänk, barskåp och hörnsoffa för ca 14.000 kr.
Och det är överkommligt =)

Vi fick hyra släp för att få hem allt och sedan baxa upp allt i lägenheten. Sedan hade varken jag eller Daniel tid att packa upp eftersom jag skulle på kurs och Daniel hade något prov att plugga till. Så det står massa lådor och ouppackade kartonger överallt.
Efter min kurs igår så monterade vi ner den gamla Tv-hyllan. Lucy hjälpte till. Hon tycker det är jätte spännande.

Idag har jag och Tilda städat förådet och sedan burit ner den gamla soffan dit. DET GÖR JAG ALDRIG OM! Vi tappade den flera gånger och klämde fingrar och tår hela tiden. Blod, svett och tårar skulle man kunna säga. Och det var precis på milimetern att den gick in i förådet. Men vi klarade det.

Igår förresten, så tränade jag hundarna innan freestylekursen. Dixie fick springa lite agility. Hon tycker dessvärre att det är SÅ KUL så hon går upp i lite för hög stress. Iverskäller och biter i mina armar och ben. Men platsliggningen som är anledningen till att vi är där gick bra.  Det är verkligen maximal störning att kunna ligga stilla mitt i agilitybanan samtidigt som andra ekipage springer banan. Någon gång reste hon sig, men då kunde hon ändå lyssna på mitt kommando på avstånd och la sig igen. Det går sakta men säkert frammåt och det känns skönt med framsteg.
Förövrigt med lydnaden så känns det sådär. Känns som vi har tappat lite gemensam gnista. Men det blir träning imorgon och då ska vi fokusera på detaljer och glädjen. Man får aldrig glömma glädjen. Det ska vara roligt att träna hund och det ska vara roligt för hunden att tränas.
Får nog träna lite annat, blir kanske rutan? Vi får se =)

Lucy fick träna passivitet, följsamhet, lite ligg och targethand igår. Hon börjar även bli duktig på klossen (Gå upp på en låda med framtassarna och cirkla runt) Idag har hon tränat lite valpapportering som hon tycker är jätte kul. Hon har fått en tändning på fåglar och idag hittade hon en död anka som den lilla plutten försökte bära med sig =)

 


Det som göms i snö kommer upp i.....

..TÖ!

(Måste bara först gratulera Marie med Dolores på La spezia's kennel som i helgen fått 4 barbetvalpar, 2 tikar och 2 hanar alla svarta.
Stort grattis från oss och vi önskar er all lycka till med de små liven!)Nu har nästan all snö smält bort. Det är första gången som Lucy går på något annat underlag än snö sedan hon kom hit. Hon vet inte riktigt var hon ska kissa nu när det inte finns snö längre. Var ute med henne två gånger i morse utan att hon gjorde något och det är mycket ovanligt eftersom hon i vanliga fall kissar omedelbart hon kommer ut.
Det som gjorde mig irriterad och arg denna morgon var att många hundägare har struntat att plocka upp efter sina hundar under vintern. Tydligen tror dem att det som inte syns inte finns, men riktigt så är det ju inte. Det var bajs överallt, på gator och gräsmattor, ja överallt. Fruktansvärt äckligt! Det var knappt man kunde gå någonstans utan att få skit under skorna. Och Lucy råkade också sätta tassen på fel ställe så det fick bli dusch där inne sedan.
Hur svårt kan det vara? Om alla plockar upp så blir det så mycket trevligare, för ingen kan väl tycka att detta är trevligt?

Dixie och Lucy har fått varsitt "köttbullepass" och med det menas att de får träna upp varsin köttbulle.
Det blev kloss-träning med Lucy och lydnad + lådträning med Dixie.

Här bjuds det på lite bilder från helgen:


Selma borstad innan hon ska ner i badet


Och så här blev hon efter badning och klippning!


Selma och Balnca


Min pappa får hjälp i köket av fyra provsmakare. (Ser ni likheterna i rasernas uppförande? haha)


Kaninen fick komma ut nu när snön smält och det är ju alltid intressant att titta på om man är jakthund =)


Min vackra Dixie


Lilla loppan spanar


LucyRSS 2.0