Dags att sumera året

Tiden går fort och snart är detta året slut. Jag brukar ofta vilja plocka fram de fina händelserna som har varit under året så jag vet vad jag ska minnas av år 2012 och eftersom detta är en hundblogg så är det hundiga händelser jag fokuserar på här även om det har hänt en massa andra bra saker också.
2012 har varit ett väldigt bra år, förrutom att året har försvunnit i ett nafs!
 
Mina bästa minnen 2012:
 
Med Dixie
 
År 2012 var då jag och Dixie betade av fortsättningsklassen i rallylydnad. På första tävlingen vann vi klassen med 98 p och på följande tävlingar blev det 97 och 93 poäng och tillsammans tog vi titeln RLD F
 
 
Dixie har ställts ut 4 gånger under året. 2 utställningar i Sverige varav hon på den första blev BIR och sedan lyckades plocka sin första officiella placering i gruppfinalen där hon blev BIG 4:a. På utställningen efter hängde turen i sig igen och det blev ytterligare ett BIR, men denna gången gick det ännu bättre i gruppfinalen och vi stod som vinnare av grupp 8, BIG 1:a! Det var en otrolig känsla att sedan få deltaga i BIS-finalen. Detta kanske bara händer en gång i livet så detta minnet vill jag hålla kvar!
 
Sedan deltog vi på två-dagarsutställningen i Herning i Danmark där Dixie stod som BIR och Dansk Vinnare -12 första dagen och BIM och Nordisk Vinnare -12 andra dagen. (Bilden är från Sofiero)
 
Så vårt år tillsammans har varit riktigt bra och även om hon har varit sparsamt tävlad och utställd så har framgångarna varit många. Jag kommer aldrig få en sådan hund igen!
 
Med Lucy
 
Lucys 2012 har också varit mycket händelserikt
Det känns som första halvan av året handlade om valpar för Lucys del, allt från löpning, parning, valpning och allt vad det innebär.
 
Fredagen den 13:e april födde Lucy 10 underbara valpar trots att ultraljudet visade på en liten kull. Det var en överraskning! Lucy var en underbar mamma från början till slut!
 
Efter valpningen är Lucy utställd 2 gånger, i Norge och I Danmark där hon plockade hem sitt Norska Championat (NO UCH) och sitt Danska Championatet (DK UCH) och blev då även Nordisk Utställningschampion (NORD UCH)!
 
Under hösten 2012 har vi även utvecklats mycket tillsammans inom agility och lyckades vinna en serietävling, inget officiellt, men väldigt roligt att vår träning gått så mycket framåt.
 
Och så till årets sista lyckostöt förra helgen då jag och Lucy debuterade i lydnadsklass 1 med 1:a pris och dessutom stod som klassvinnare på vår allra första tävling! Det var väldigt oväntat, men verkligen ett perfekt avslut på ett fantastiskt år! (Bilden är inte från tävlingen eftersom det var snöstorm den dagen och inga bilder togs)
 
Så jag är otroligt nöjd med Lucys 2012 och det känns som vi har mycket bra saker att se framemot också :)
 
 
Nya tillskottet:
 
År 2012 var även året då vi utökade flocken med detta lilla lakristrollet :)
Timja är en tik som vi behöll från Lucys kull och hon bor hos min kusin och har det hur bra som helst. Jag träffar henne ofta och kan bara säga att detta är en hund med framtiden för sig! Hon är allt det jag önskar av en hund! Hon skulle kunna vara ett resultat av en Dixie/Lucy parning om det nu hade gått där alla deras bästa egenskaper samlats i en hund:) Timja har mest varit valp detta året och gått kurser m.m. En utställning har vi hunnit med där hon blev BIR-Valp...
 
 
Valpar från Majtippans:
 
Det är såklart jätte roligt när det går bra för de valpar man har fött upp. Dixies valpar har hunnit bli två år och hunnit med lite saker under året.
 
Sannie (Majtippans Jade of Cheba) har visat framtassarna inom lydnad och tagit titeln LP1 på tre möjliga tävlingar med fina poäng. Hon har även startat i lydnadsklass 2 med 190 p och klassvinst!
Sannie har även blivit genomfört MH-beskrivning och har nu känd mental status
 
Amie (Majtippans Jaspis of Cheba) har blivit Norsk Utställningschampion!
 
Bruno (Majtippans Rubin of Cheba) har tagit sitt första Cert och CACIB och även genomfört BPH
 
Även Chip (Majtippans Topas of Cheba) och Malou (Majtippans Citrin of Cheba) har genomfört BPH
 
 
 
Jag tror det kommer bli en liten bloggpaus här ett tag. Jag ska nämligen inte vara hemma så mycket nästa vecka, så jag avslutar med att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
 
Men jag ser framemot nästa år så jag kan sätta upp nya mål :)

Debut i lydnadsklass 1

Imorse ringde klockan 06.00.
Då var det var dags för mig och Lucy att gå upp och åka på vår första tävling i lydnad.
 
Vädret var katastrofalt! Det var rejäl snöstorm och jag var osäker på om vi skulle komma fram.
Innan påfarten till motorvägen var vägen oplogad och där satt 5 bilar kors och tvärs som fastant i snön. Jag fastade också en stund och hann få lite panik, men lyckades gasa mig loss och vända för att sedan ta en annan väg. En riktig mardröm var det med igensnöade vägar och mycket kraftigt snöfall och blåst. Det tog nästan två timmar att komma fram och när jag väl var framme så var jag så tacksam för det så jag hann inte bli nervös.
 
Det var 15 anmälda, men bara 9 ekipage lyckades komma. Av dem drog jag lottnummer 9, alltså sist ut.
 
Det kändes som om det var jag + massa bruksmänniskor med sina brukshundar.
Jag hann inte värma upp så mycket innan platsliggningen eftersom det tog så lång tid med körningen. Så det var bara att gå in och göra sitt bästa.
 
Lucy låg kvar hela tiden, fast hon nosade lite och flyttade en framtass lite så det blev betyg 9.
Tandvisning gjorde man direkt efter och där blev det 10 p.
 
Sen var det bara att vänta tills det var vår tur och vi hade fått till en ganska bra uppvärmning, men precis innan vi ska in så får Lucy en lukt i nosen som hon vädrar efter och tappar lite koncentration.
 
Väl inne på banan kör vi bara på. Jag tittade inte på poängen och försökte bara fokusera på det jag skulle göra.
 
Eftersom vi var sist ut så blev det prisutdelning direkt efter och det var extra spännande eftersom jag inte hade en aning om vad vi fått för poäng på övriga moment.
De började bakifrån och när första namnet lästes upp så var jag bara glad att vi inte kommit sist. Men sen lästes namn efter namn upp tills det bara var vi kvar och då förstod jag att vi hade vunnit! Helt sjukt! Det hade jag aldrig räknat med. Denna tävling skulle jag endast se som en träning för att se hur vi låg till. Jag hade inte räknat med 1:a pris och absolut inte att vinna över alla bruksmänniskor med sina brukshundar :)
 
Såhär såg våra poäng ut:
 
Platsliggning 9 p  (avdrag för nosande och flyttad tass)
 
Tandvisning 10 p
 
Linförighet 7,5 p (kändes inte så bra, Lucy funderade över sin lukt och var lite ur fokus, men hon gick ändå med)
 
Läggande under gång 8,5 p (här var hon med på banan igen, hon gjorde som hon brukade)
 
Inkallning 8,5 p (fick avdrag för att hon slog i mig, men det tyckte jag inte hon gjorde)
 
Ställande 9,5 p (Dagens överraskning! Så bra brukar hon inte göra på träning, hon fick 0,5 avdrag för segt sättande)
 
Apportering 10 p
 
Hopp över hinder 8,5 p (avdrag för sent sättande)
 
Helhet: 8,5
 
Totalt fick vi 174 p, 1:a pris och klassvinst!
 
Det är inga superpoäng, men jag är ändå jätte nöjd, för Lucy gjorde så gott hon kunde!
Hon är ju inte supersnabb i reaktion eller handling, så jag får vara nöjd när hon gör sitt snabbaste och det gjorde hon.
Hon höll ihop fint och domaren blev väldigt förtjust i henne. Han tyckte det var en fröjd att se :)
Lite jobbigt tyckte jag det var när han direkt efter att vi var färdiga ville prata om rasen, som han blev väldigt nyfiken på. Jag ville helst bara springa av planen och belöna min hund som undrade om hon skulle få någon lön för arbetet eller inte.
Och det fick hon tillslut.
 
Nu har Lucy fått sin första arbetsmerit och om vi vill kan vi starta i lydnadsklass 2, men jag tror vi ska satsa på en titel i klass 1 först :)
 
Nu är det i alla fall slut med allt tävlande för i år, men jag ser framemot nästa års planer :)
 
 
 
 
 

Vinterbilder

Två glada tjejer :)
 
 Ett litet vintertroll
 
<3
 
Dixie "Sorkjägarn" :)
 
 
 
Bus i snön
 
Solnedgång kl 15.00 (korta dagar nuförtiden)
 
Min lilla lus i sin tjocka vinterpäls
 
 
 
 
trevlig helg!
 
 
 
 

Trängsel

Äntligen kom vi iväg på träning! Det var väldigt efterlängtat enligt oss alla tre :)
 
Det blev många pass på kvällens träning och det var en väldigt bra känsla när jag åkte hem.
 
Det blev mycket lydnadträning för Lucy. Samtliga moment i lydnadsklass 1 och som avslutning blev det även en kommendering på hela programmet.
Lucy gjorde kanske sin livs bästa linförighet idag. Hon hade engagemang och fin attityd genom hela linförigheten och bra halter, förutom en. Det berodde på att hon trängde.
Efter den fina linförigheten så gjorde hon kanske ett av sitt livs sämsta läggande. Men så kan det bli ibland. Resten gick som det brukar, varken bättre elelr sämre.
Även platsliggning och tandvisning gjorde hon med full pott.
Tänk att min lilla lus har blivit så duktig. När vi började med lydnad för 2 år sedan så tyckte Lucy att det var väldigt tråkigt och kunde inte koncentrera sig mer än 1 sekund. Vi la ner lydnadsträningen då eftersom jag inte heller tyckte det var kul när inte hon tyckte det, men jag återupptog lydnaden nu i höstas och det har varit som en ny hund att träna med. Hon är engagerad, glad och går med viftande svans och har full fokus på mig.
Vilken förvandling :) Jag är väldigt nöjd med nya Lucy! Som lydnadshund är hon inte den snabbaste (ingen bordercollie-fart), men hon är väldigt pålitlig och det ska bli kul att se hur hon fortsätter utvecklas.
 
En ny grej som jag har märkt på våra vanliga promenader är att det uppstår trängsel.
 
Förrut har Lucy alltid gått framför mig i sin egen värld och Dixie har gått i fotposition och tiggt om att få träna. Men nu har Dixie fått konkurrens, för Lucy vill nämligen också gå i fotposition och trängsel uppstår. Den ena försöker tränga ut den andra för att komma närmst mitt ben, sen turas de om att trängas.
Det kan ju ses som ett lyxproblem att hundarna frivilligt väljer att inta fotposition på vanliga promenader, men lite jobbigt kan det bli även med det. Ibland önskar jag att de kunde koncentrera sig på att t ex göra sina behov när jag bestämt att det är "icke-träningstid".
 
Dixie med sin enorma energi var såklart också med och tränade ikväll, där kan vi snacka bordercollie-fart!! Hon fixar numera högerhandlingen bra och kan alla byten. Nästa steg för henne är att träna hela banor i avancerad klass. Men just nu känns det ändå lite omotiverat med banbyggandet, kanske för att det är kallt och bökigt att släpa på skyltar?
Men när jag har letat ut ett lämpligt datum för tävling så kommer nog skyltarna fram :)
Tyvärr blir det ingen tävling för oss förrän till våren...
 

Vinter

Jag är redan väldigt trött på vintern. Den ställer till det väldigt mycket just nu. Igår var det en fruktansvärd snöstorm här och den fortsatte även idag.
Att ta sig någonstans med bil är nästan en omöjlighet.
 
Idag hade jag gett mig attan på att jag skulle åka iväg och träna. De första två kilometrarna körde jag i 20 km/h på motorvägen liksom alla andra innan det blev totalstopp för en olycka. Och under dessa två kilometerna så slirade bilen väldigt mycket. Extremt halt och snö som blåste igen vägen så man knappt såg något. Så jag fick faktiskt vända hemmåt igen. Väldigt tråkigt :(
 
Istället tog jag hundarna till parken och tränade intill en gatulyckta i djup snö. Det gick bra det med.
Mitt i träningen blåste någon av ett fyrverkeri. Det är det tredje denna veckan.
Lucy som tidigare hatat fyrverkerier har hittills varit totalt oberörd. Istället blir hon ännu mer taggad på träningen och lägger i en extra växel :) Träning har gett resultat :)
Dixie har aldrig brytt sig om smällare och sånt.
 
I helgen blev det lite bak och annat pyssel
 
Här bakas det inga lussekatter, bara lussehundar :)
 
Snart är det dags att sätta upp mina mål för nästa år! Det är alltid mycket spännande. Jag har redan mycket planer på hundfronten :)
Det känns redan nu att dygnet skulle behövt fler timmar, veckorna fler dagar och året fler veckor.....

Typiskt!

Jag hade absolut för mig att sista anmälningsdag till utställningen My Dog i Göteborg gick ut idag. Men när jag skulle gå in och anmäla så ser jag att den har gått ut för typ en vecka sedan.
Varför jag fått för mig att den gick ut idag vet jag inte, men det var väldigt snopet och frustrationen bubblar upp.
Jag hade planerat att deltaga med Lucy där och hoppats på hennes sista CACIB så hon kunde få bli internationell champion, men så blir det då inte. Nästa utställning blir då inte förrän i mars och det är ju en evighet dit.
Och jag som hade sparat pälsen och allt.
Mmmm, lite sur är jag allt över min miss :(
 
Igår hälsade jag på Timja. Jag skulle hjälpa till med träningen av att hon vägrar komma in. Hon vill bara vara ute och leka i snön hela tiden och låter sig inte fångas eller luras. Men efter en timmes träning så var problemet löst. Klickerklok som hon är så lärde hon sig snabbt att kliva över tröskeln ledde till klick och belöning. Detta är den fantastiska skillnaden mellan muta och belöning. De har tidigare försökt locka in henne med godis, men det går hon inte på och det är däför det är så dumt med mutor. Belöningar däremot kommer efter att hunden har gjort rätt och hunden får då belöning för det beteende den gjorde. Den blir inte lurad, bara förstärkt på rätt beteende.
Klickern hjälper till att få hunden att förstå exakt vad det var den gjorde som ledde till belöning. Blnad annat därför går träningen fortare.
 
Jag passade på att klippa Timjas klor och sedan skulle hon mätas. Hon är ca 54 cm i mankhöjd och har därmed vuxit om sin mor :)
Hon är en supergo hund :)
 
(Selmas infektion börjar ge med sig. Det ser ut att gå åt rätt håll nu. Vilken lättnad!)
 
 
 
Trevlig helg på er!
 
Här kommer en bild på Kellox med sina vänner i Skellefteå. Den skulle också varit med bland valpbilderna häromdagen, men av någon anledning kom den inte med då..
 
 
 
 
 
 

Snö

Det har snöat hela dagen och jag ha varit ute och lekt med hundarna. De tycker mycket om att fånga snöbollar som jag kastar till dem i luften.
Men Dixies bästa sysselsättning i snön är att spåra sorkar. Hon hittar en liten gång i snön som hon plöjer upp med nosen och sen hittar hon ett hål som hon gräver sig ner i så inte huvudet syns.
 
Selmas knöl och hot spot är en besvärlig historia.. Det ger inte med sig det minsta trots behandling.
Jag tyckte faktiskt det såg värre ut idag :(
Det får nog bli återbesök eller starkare antibiotika. Jag är otroligt trött på allt elände som drabbat mina hundar nu på kort tid. Kan inte allt bara bli som vanligt igen?
 
Jag får istället pigga upp mig med lite nya bilder på Lucys och Frankies valpar:
 
Här är Saffe på Öland. Precis innan snön kom :)
 
Snöig Balzac i Stockholm
 
Helmuth i Danmark i snöig lek
 
Juni i Luleå har lyxen att kunna träna inomhus :)
 
Balder i Motala. Balder vill bara vara ute hela tiden och vägrar komma in. Imorgon ska jag hälsa på Timja och det är samma "problem" där. Hon vill bara vara ute i snön hela tiden :)
 
Söta Alma i Danmark har redan en härlig julstämning :)
Alma har även en egen julkalender där hon får öppna ett paket om dagen fram till julafton.
Almas julkalender

Avslutning

Ikväll var det avslutning på kurserna. Först avslutade jag den freestylekurs som jag hållt under hösten och såklart fick deltagarna visa upp sina freestyleprogram. De var jätte duktiga och jag blev väldigt imponerad över deras kreativitet :) Mycket duktiga deltagare :)
 
I väntan på nästa kurs så blev det lydnadsträning med Lucy. I fria följet har vi lite positionsproblem, hon tränger gärna, så det har vi jobbat med.
Lucy var supertaggad och gjorde väldigt bra ifrån sig. Tävling eller inte tävling snart? That is the question!
 
Sen var det dags för årets sista agilityträning, avslutning på vår kurs. Det blev inomhusträning med roliga kombinationer.
Min lilla lus-vovve skötte sig jätte bra igen och det blev en bra avslutning på terminen. Till våren fortsätter vi med Basic handling 2 och det ser vi fram emot redan.
 
Husse är i Norge och jobbar denna vecka och nästa vecka och då vet hundarna att det är fritt fram att sova på hans plats i sängen. Så fort han har tagit resväskan och gått ut genom dörren så hoppar Dixie upp och tar kuddplatsen. Sen kommer Lucy.
Det är nämligen bara husse som har den regeln. Utan husse- ingen regel :)
 
Så vi får hoppas att husse inte läser detta, men nu ska vi alla gå och lägga oss tillsammans och somna till en film :)
 
 
 

I mitt fönster

Här kommer bilden på min present som jag fick från kennelklubben. Ett inramat foto från min och Dixies Bäst i grupp (BIG)1:a placering på Sofiero i september. Fotot står nu i fönstret på mitt jobb och jag blir glad varje gång jag tittar på det :)
 
Men jag har mer fint i mitt fönster på jobbet:
Här är min kontorshund Selma, henne blir jag också väldigt glad att se varje dag :)
 
Tyvärr är det inte nog med elände för Selma. Efter hennes senaste operation så växte det snabbt upp en ny knöl under örat. Den har sett ganska bra ut, men vi tänkte kolla upp den i samband med att vi skulle ta av stygnen från operationssåret.
Men igår kväll lyckades Selma för femtielfte gången få av sig sin tratt och lyckades klia hål på knölen. Och idag var den alldeles varfylld, så det var bara att åka in på en gång.
 
Såret på ryggen hade läkt jätte fint, så stygnen kunde tas bort idag.
 
Värre var det under örat...
Knölen som Selma kliat hål på hade blivit infekterad och hon hade fått det som kallas "hot spot".
Det kliar mycket och kan sprida sig mycket snabbt, men nu har hon fått antibiotika och nya krage som hon inte kan ta av. Knölen kan man inte göra något åt förrän infektionen är läkt. Ett steg i taget.
Stackars Selma! Nu är hon snart en nakenhund med alla sina kala rakade fläckar.
 
Men Selma är en fighter och även om det ser illa ut så märks det inte mycket på henne. Hon är pigg och glad ändå :)
 
Fast jag är ändå orolig. Förrutom denna knölen så finns det ytterligare en som veterinären tyckte var oroväckande. Man vet ju inte hur många nya det kommer komma?
Jag hoppas det inte kommer fler och att Selma lever i 10 år till!
 
Kvällens träning fick ställas in ikväll, men det kanske var lika bra för det blev snöstorm när jag körde hem från veterinären och en klass 1 varning är utfärdad, så det är väl lika bra att hålla sig inomhus.
 
 

RSS 2.0