Utveckling

Valparna utvecklas i rasende fart och vi ser skillnad varje dag.
De går nu på alla sina fyra ben och trillar inte lika ofta. De är jätte duktiga att gå på tidningen när de ska göra ifrån sig.
Och det märker vi av genom att det börjar bli många tidningsbyten. De har upptäckt sina röstresurser och morrar och skäller. Idag upptäckte de pallen som jag brukar sitta på. Några av dem tyckte det var väldigt kul att klättra över pinnarna på pallens kanter. Den gröna hanen klättrade 5 gånger i rad.
Lila hane har utforskat Lucys vattenskål, det slutade såklart med att han välte hela skålen och fick ett bad över sig. Men han slutade inte försöka för det. Är man vatten hund så är man :)
Men nu har vi Lucys skål utanför buren.

Gul hane är den som är mest mamma-gris. Han ska borra in sig i Lucys päls och helst ligga under hennes öra eller på hennes rygg och gosa in sig i pälsen.

Alla är väldigt kelna och kommer fram. Igår kväll satt jag med var och en och kammade deras pälsar och tränade hantering genom att pilla i mun och öron och på tassar samtidigt som de fick mycket kel. De ligger så nöjda och njuter :)

Selma och Dixie har fått nosa på valparna nu.

Idag har vi ägnat oss åt trädgårdsarbete. Eller rättare sagt mest Daniel. Jag smet och tränade hundarna istället. Fick till riktigt fina pass med Dixie.
Jag har börjat öva mer och mer på rallylydnadens avancerade skyltar och där kan hon alla, men hon måste nu även kunna alla skyltar på min högersida. Och där fick vi till några fina repetioner. Vi tränar mycket bakdelskontroll på höger och det börjar fungera ganska bra nu. Hon är ju så lättlärd och älskar att träna så det är inte så svårt att lära henne saker. Kanske kan vi starta avancerad klass till hösten. Vi har tävlingspaus nu plus att vi måste klara den sista tävlingen i fortsättningsklass. Kanske kan vi klara av det i sommar?

Lucy har också fått träna rallylydnad idag. Hon är också duktig, men hon gillar mest när det är lite mer fart, hon tycker rallylydnad går lite långsamt :)
Så det blir en del agility med henne istället som är det bästa hon vet. Igår plockade jag fram tunneln och jag hann inte ens lägga ner den på marken förrän hon var inne i den och sedan tog hon den 10 gånger till i full fart helt av sig själv.
Efter Lucys valp-tid så finns det mycket planer för henne som väntar. Ska bli en spännande höst.

Sen kommer vi också att ha kvar en av valparna i familjen. Hon kommer vara kvar i kenneln, men bo hos min kusin och hennes familj. Ännu är det inte bestämt vilken av de tre tikarna det blir. Det ska bli jätte roligt! De bor väldigt nära så vi kommer träffas med jämna mellanrum och jag får äran att hjälpa till med träning och ställa ut den lilla :) Mitt kusinbarn Tova 4 år kommer uppskatta sin nya lekkamrat :) Tova är en naturbegåvning på hundar. När hon träffar våra hundar är hon jätte duktig och gör precis rätt när hon hälsar på dem, fast hon egentligen inte är hundvan.

Det finns mycket roligt att se framemot :)

Liv i lådanHär kommer en liten filmsnutt på hur 10 små hungriga valpar låter när deras mamma har väckt dem :)
(utanför står en mycket avundsjuk Dixie som låter)

Valparna är så himla goa nu när de börjar upptäcka världen så smått. De kryper upp i knäet och somnar om man sitter i valplådan.

Alla mina valpar är redan tingade, men för er som är sugna på en Barbet-valp (hane) så finns det en jätte fin kille till salu och leveransklar hos Loella http://www.blacksheeps.n.nu/. Hans pappa är halv bror till mina valpar


Bilden är lånad från Loellas hemsida

2 veckor

Idag blir valparna 2 veckor gamla. Oj så fort det går, känns som det var igår dem föddes.

Nu börjar dem bli riktigt söta :) De har börjat smaka på varandra lite och de kommer fram på stapliga steg mot oss när man sträcker fram handen. (Mest för att kolla om det finns mat) :)
Men de gillar att man kelar med dem också, de kommer till ro direkt när man håller i dem och somnar i knäet. Jag har kammat dem för första gången idag och dem njöt verkligen av det.

Lucy är nu helt som vanligt igen och är bra i magen. Nu ligger sover hon som vanligt framför kylskåpet så hon inte missar när det vankas mat :)

Dixie vill så gärna in till valparna. Hon står utanför valplådan och hänger sin nos genom ett av gallerna för att komma så nära som möjligt. Men hon får vänta. Lucy bryr sig inte att hon är där, men jag vill inte att hon ska gå in där. Risken är att hon blir väldigt ivrig och det är valparna för små för att utsättas för.

Nya bilder för dagen. Alla var inte vakna när det var foto-dags, men alla har öppnat sina ögon.


1. Hane (Gult band)

Vikt: 670 gram


2. Brun hane

Vikt: 760 gram


3. Hane (Blått band)

Vikt: 670 gram

4. Hane (grönt band)

Vikt: 820 gram


5. Hane (rött band)

Vikt: 735 gram


6. Hane (Svart band)

Vikt: 750 gram


7. Svart tik

Vikt: 755 gram


8. Hane (Lila band)

Vikt: 740 gram


9. Tik (rosa band)

Vikt: 650 gram


10. Brun tik

Vikt: 750 gram

Lucy lite dålig

Idag har vi varit hos veterinären. Lucy var lite hängig igår och hade lite feber och senare kräktes hon och fick diarré så idag bestämde jag mig för att ta henne och hennes 10 små barn till veterinären så de fick titta på henne.
Nu när hon har valpar är man ju extra noga med att kolla upp så att inte de påverkas. Så vi tog alla prover och röntgade magen för säkerhets skull och så blev hon ordentligt undersökt. Röntgen var bra och proverna var bra och juverna var bra, men ett prov visade en liten infektion i kroppen, så vi fick antibiotika med oss hem som även skulle vara snäll mot valpmagar.
Jag tror hon har ätit något olämpligt som hon ofta gör när hon är ute som sedan infekterat och irriterat magen så jag hoppas det försvinner snabbt. Hon är inte så dålig idag, men vi tar det säkra före det osäkra.

Valparna mår i alla fall bra och har inte påverkats mer än att de inte hade gått upp så mycket vikt detta dygnet, men det beror nog på att Lucy inte fick behålla den mat hon åt igår. Så vi hoppas de tar igen det tills imorgon då de blir två veckor gamla.

De har i alla fall åkt bil sin första gång. Men det märkte dem inte för de låg nerbäddade i en låda och sov både på vägen dit och hem.

Nästan alla har öppnat ögonen, men de är fortfarande lite grumliga.

Imorgon blir det nya bilder på 2 veckors-dagen :)

Baksidan

Att ha valpar är ju fantastiskt roligt och härligt! Men de som tror att man bara ligger och gullar med valpar hela dagarna har fel.
Allt roligt har även en baksida och det fick t ex jag erfara i natt då jag vaknade av en hemsk odör. När jag tänder lampan och kollar i valplådan så är det någon eller några valpar som bajsat och som sedan alla andra valpar badat runt i.
Även Lucy hade en del på sig, så det var bara att stiga upp mitt i natten och sanera och bada de valpar som hade fått mest skit på sig och även Lucy fick duschas av.
Valparna var så himla duktiga på sitt första "bad". Eller rättare sagt så sköljdes de av och skrubbades under kranen, men de var helt lugna och sa inte ett pip. Duktiga småttingar!

Och mer skitgöra väntar nu när de blir äldre och större, men samtidigt får man mer utbyte av dem då de börjar leka och bli mer medvetna om sin omvärld.
Fördelarna väger klart över :)

De börjar bli riktigt snabba och tar sig mycket snabbt runt i lådan. Jag har även sett att det börjar rycka i ögonlocken och en liten glansig springa syns i deras ögon, så de öppnas nog snart.

Det är nu klart och bestämt med valparnas nya familjer, så alla är tingade, men exakt vilken valp som hamnar vart bestäms senare när vi kan se tydligare egenskaper och bett som exempel.


Tassvård


Alla 10 valpar har fått sina klor klippta igen. De har så små gulliga tassar med små klor så man behöver bara ta en millimeter av spetsen. De ligger i mitt knä när jag klipper deras klor och efter jag har gjort det så får dem tassmassage. Jag brukar lägga lite vikt just vid tassmassage på valpar och unghundar för att de ska slappna av när man håller på med tassarna och t ex klipper klorna. Det blir en slags hanteringsträning för framtiden. Mina hundar älskar tassmassage och när man pillar med tassarna och därför har det aldrig varit något problem med deras kloklippning heller.

Det är ganska många hundägare som jag träffar på mina valpkurser som har problem med detta med att klippa klor. Den vanligaste orsak till att det kan bli problem att klippa klor är att ägaren är osäker på exakt var man ska klippa. Hunden känner av ägarens osäkerhet och det känns inte tryggt för hunden. Kanske har ägaren också någon gång råkat klippa i pulpan så hunden har känt smärta och ägaren har då blivit ännu mer osäker och kanske tyckt synd om hunden (ömkat) och så har det blivit en negativ spiral.

Här kommer lite tips vid kloklippning för de kommande valpköparna till när det är dags för er att ta över kloklippningen:

1. Kela och mys med hunden och massera tassar och ben lite varje dag när hunden är trött (utan att klippa klor)
2. Känn på klorna och kläm lite på dem med fingrarna.
3. Håll i tassen. Om hunden försöker dra åt sig tassen så är det viktigt att inte släppa, men var helt tyst och lugn själv och vänta tills hunden blir lugn. När hunden tillåter att du håller fast tassen utan att göra motstånd, beröm och släpp tassen. Detta brukar jag upprepa många gånger. Hunden lär sig snart att enda sättet att få tassen fri är att vara lugn och stilla.
4. Håll fast tassen och kläm lite på klorna. Om hunden försöker dra åt sig tassen, så håll bara lugnt kvar och invänta att hunden slappnar av, när den gör det så klämmer du lite på klorna igen. Om hunden är lugn så beröm lugnt och släpp tassen.
5. Ge lite tassmassage mellan varven
6. När hunden är duktig på detta med att hålla stilla tassen när vi håller i den så är det dags för klotången.
7. Det är viktigt att man själv är trygg och lugn när man ska klippa klorna och då är det en fördel om man vet var man ska klippa.
Om man tittar på klon underifrån så är den lite skrovlig i mitten och sedan jämn ut mot sidorna. Klipp aldrig in på det skrovliga området, då klipper du i pulpan. Detta kan vara bra att veta om hunden har mörka klor där man inte ser pulpan
8. Klipp bara yttersta spetsen och klipp lite och ofta istället för mycket och sällan.
9. Man kan ha några godisbitar vid sidan och varje gång hunden klarar av att vara lugn när du klipper så får den en godbit. Detta påskynda inlärningen ytterligare.
10. Om du skulle råka klippa i pulpan- lådsas som ingenting, ofta känns det inte så mycket om man bara klippt i den lite, men skulle man ömka och bli stressad själv så har man talat om det för hunden och då blir det en negativ "grej" av det. Det är ofta ägarens reaktion som talar om för hunden om det var något att bry sig om eller inte. Ta bara nästa klo i lugn och ro och var noga så misstaget inte upprepas.

Såhär brukar jag göra och det finns säkert många andra bra sätt att träna in det på. Dela med er om ni har fler tips!
Alla sätt är bra utom dem dåliga :) Jag är inte så mycket för tvångsträning på något sätt som nog de flesta vet, så de tipsen kan vi vara utan här! :)

Det blev allt för idag!
Pälsvård


Jag håller på med att få Dixies päls genomborstad, men det tar ganska lång tid om man ska kunna dra en kam igenom pälsen. Hon har ändå väldigt lätt päls och jag borstar bara henne varannan vecka. Samma med Lucy som också har väldigt lättskött päls. För ett år sedan var det annat, då tovade pälsen sig 1 minut efter att den var genomborstad. Så kan det vara med unghundspälsar. Efter ca 2 år blir hårstråna strävare och lättare att reda ut.

Men nu är Daniel och Dixie nere på stranden och joggar och det har regnat innan så hon kommer troligtvis vara väldigt smutsig när de kommer tillbaka.Lucy spanar på grannens katt.. Ser ni den? :)"Var tog den vägen?"
En liten bild på valphögen.
Jag har redan sett flera gånger att valparna försöker gå ut på tidningarna när de ska kissa. Ibland hinner de kravla sig ut ur klungan, ibland hinner bara en tass hamna på tidningen. Jag tycker redan de kissar stora pölar och Lucy hinner inte med att tvätta alla när de vaknar samtidigt. Jag brukar hjälpa henne genom att sätta dem på tidningen innan de får äta. Vi bor mer eller mindre i valplådan och det är så mysigt att sitta där och ha valparna i knäet.
Alla har nu kommit över 500 gramssträcket och det skiljer endast 80 gram från den minsta till den största, så de är väldigt jämna.1 vecka

Idag är valparna redan en vecka gamla. Det innebär porträttfotografering som kommer ske varje vecka.

De har fått nya band och det blev väl bara någon liten förändring i färgerna, annars ska det vara samma.
Man ser att de växer och de börjar likna små hundar nu istället för råttor :)

Lucy är inte hos dem hela tiden, utan kan välja att ligga hos oss en hel del. Men hon går in med jämna mellanrum och matar och städar hos dem.
Selma och Dixie får gå in i rummet, men vi har kompostnät runt valplådan så de inte hoppar in. När valparna piper så börjar Dixie pipa och det gillar inte Lucy, då vet hon inte riktigt vad hon ska göra och då får Dixie gå ut ur rummet.
Selma vågar knappt gå nära buren för när hon först kom så hittade hon några lakan som valparna hade legat på som hängde ute, men då fick hon världens utskällning av Dixie som tycker att hon har första tjing på valparna och dess lakan tydligen.
Men om några veckor så det det nog valpar som räcker och blir över åt dem alla.

Nåväl, här kommer 1 veckas bilderna i den ordning de föddes:

1. Hane (Gult band, f.d vitt)

Vikt: 514 gram


2. Brun hane

Vikt: 490 gram


3. Hane (Blått band)

Vikt: 450 gram (minst i kullen just nu)

4. Hane (grönt band)

Vikt: 550 gram (Störst i kullen just nu)

5. Hane (rött band)

Vikt: 492 gram

6. Hane (Svart band)

Vikt: 500 gram

7. Svart Tik

Vikt: 500 gram

8. Hane(lila band)

Vikt: 527 gram

9. Tik (Rosa band)

Vikt: 464 gram

10. Brun tik

Vikt: 481 gram

De är alla alldeles underbara och det hoppas jag de kommer fortsätta vara hela livet.

Önskar alla en trevlig helg!

Arg!

Åh vad arg jag blev nu. Hade precis skrivit ett jätte långt inlägg och precis när jag ska lägga upp det så loggas jag ut och så försvann allt. Bjuder på lite bilder så länge så får jag se om jag uppdaterar inlägget med delar av det jag skrev innan lite senare...


kram

Okej, här kommer en lite kortare version än vad jag skrev innan:

Valparna äter och sover och växer. De börjar bli snabba att ta sig fram till Lucy när hon kommer och ska ge dem mat. Vi har nu börjat dela in dem i två grupper när de ska äta så vi ser att alla får i sig vad de behöver. Lucy har hur mycket mjölk som helst så det räcker åt alla.
De två svarta tikarna är störst i kullen nu. Men de andra är inte långt ifrån. De är väldigt jämna måste jag säga.
Men jag väger dem fortfarande varje dag så jag säkert ska veta att alla går upp i vikt och det gör dem :)

Jag har valt namn till alla och temat var sedan länge bestämt att det skulle bli en kryddkull. Så valparna kommer i stamtavlan heta olika kryddnamn. Vilka det blir presenteras längre fram.

Det är stor efterfågan på valparna, får förfrågningar varje dag, men tyvärr kommer jag inte ha valpar till alla, jag har redan fått skicka iväg många till andra uppfödare. 9 av 10 valpar är "klara" med sina nya familjer och den 10:e bestäms nästa vecka.
Och skulle det bli ett återbud där så står många andra bra hem på kö. Så det känns väldigt bra och tryggt för mig och det känns som att valparna kommer hamna i toppenhem!

Det är fantastiskt att få ha valparna här 8 veckor, men jag tycker det är lika fantastiskt att sedan få följa dem i deras nya hem och se och höra hur de utvecklas och vad det blir av dem.

Lucy äter så ofta hon får.
Hon äter Noric Sp+ färskfoder och det kommer även valparna få göra om några veckor. Jag vill inte gärna ge torrfoder för jag tycker inte det är naturlig hundkost och jag ser så klara fördelar med färskfodret så jag har ingen anledning att inte ge det. Både Dixie och Lucy är uppväxta på färskfoder och de har utmärkt hälsa på alla plan och är aldrig sjuka. Selma är uppväxt på torrfoder och har haft problem med lite olika saker, klåda bland annat och magproblem, men när hon började med färskfoder så har hon inte varit sjuk en enda gång och hon blev piggare än någonsin och fick bättre päls.

I det andra inlägget som försvann hade jag skrivit jätte långt om utställning och hur jag och Dixie har haft nytta i vårt rallylydnadstävlande tack vare utställningarna, men det orkar jag inte skriva om så det får bli en annan dag.
2 dygn

I natt och idag har allt varit lugnt. Valparna äter och sover och är så härliga att sitta och titta på.
Jag har suttit i valplådan för att bekanta mig med några av valparna bara genom att ha dem i knäet. De är varma och mjuka och väldigt lugna och kommer till ro direkt.

Lucy är hos dem nästan hela tiden, men hör hon att vi tar fram koppel så kommer hon direkt och vill följa med ut. Igår skulle vi gå en längre runda bara med Dixie, min mamma skulle vara hos Lucy och valparna, men Lucy hade blivit så ledsen att inte hon fick följa med.

Hon ville även träna lite idag, så hon fick köra lite slalomträning och nu var det fart på henne igen, till skillnad från förra veckan när hon bar på den tjocka magen.

Några bilder från idag:

De är vackra allihop


Alla 10 underverk!


Sover sött!Våra höns mår också bra. Daniel har gjort så fint i deras hönshus och byggt en stor hönsgård åt dem.
Och redan efter första natten så var där ägg. Dvärghöns värper dvärgägg, men de är väldigt goda.


Födelseordning

De tio små liven mår bra, men det har varit lite jobbigt i natt. Lucy har bara 8 spenar och det betyder att det alltid är minst två som bli utan och de uttrycker högljutt sitt missnöje över situationen. Det blir inte så mycket sömn då för en annan, men det gör inget.
Jag skulle sova med Lucy i valprummet och Daniel skulle sova med Dixie i ett annat rum, men efter ett tag ville han byta för Dixie ville bara in till mig och till valparna, så då fick jag sova med henne. Nu är hon hur lugn som helst, så det ska nog gå bra. I morse lyckades hon smita in i valprummet snabbt, men vi var alla på plats och Lucy sa till henne. Lucy passar på dörröppningen. Hon ställer sig i vägen och glor och budskapet går fram, men Dixie tycker det är orättvist och vill så gärna gå in och pyssla om de små.

Lucy är så duktig och har fullt upp med att mata och tvätta dem så de kan kissa och bajsa. Men hon följer gärna med ut när jag frågar om hon vill gå promenad eller ha mat.

Jag har vägt alla och alla har gått upp i vikt. De två minsta hanarna har gått upp mest och den största hanen har gått upp minst, så nu är de väldigt lika i vikten, ja i utseendet också.

Här kommer första presentationen om valparna. Finns inte så mycket att säga ännu mer än att alla är så himla goa :)

De presenteras i den ordning som de föddes.

1. Hane  (Vitt band)

Födelsevikt: 271 gram
Helsvart
Föddes kl: 08.36


2. Hane  (Inget band)

Födelsevikt: 331 gram
Brun med lite vitt på hakan
Föddes kl: 09.04


3. Hane  (ljusblått band)

Födelsevikt: 270 gram
brun
Föddes kl: 09.33

4. Hane  (ljusgrönt band)

Födelsevikt: 310 gram
Helsvart
Föddes kl: 09.54


5. Hane  (rött band)

Födelsevikt: 252 gram
Helsvart
Föddes kl: 10.18


6. Hane  (Svart hane, inget band)

Födelsevikt: 276 gram
Svart med vit rand på bröstet
Föddes kl: 10.33


7. Tik  (Svart tik, inget band)

Födelsevikt: 310 gram
Helsvart
Föddes kl: 10.46


8. Hane (lila band)

Födelsevikt: 280 gram
Svart med vit haka och vit prick på bröstet
Föddes kl: 11.13


9. Tik (Rosa band)

Födelsevikt: 271 gram
Helsvart
Föddes kl: 11.28


10. Tik (Brun utan band)

Födelsevikt: 282 gram
Brun med vit rand på bröstet och lite på hakan
Föddes kl: 12.24

Och så blev det en liten gruppbild på valphögenDessa band som de har runt halsen kommer att bytas ut, de är helt värdelösa! Jag har letat i flera veckor efter bra band, men inte hittat något. Vad använder alla ni andra uppfödare för band som inte lossnar eller fransar sig? Jag vill ha alla tips nu! Och helst var jag kan köpa det, för det är problemet för mig att hitta.
Jag har skickat min mamma till en syaffär så ett hopp är att hon hittar något bra där.

Hej så länge!

Valparnas ankomst

Så, nu har de kommit de små liven.

Allt har gått bra. Lucy hade väldigt långt öppningsstadie, nästan 24 timmar där hon flåsade och bäddade och skulle ut hela tiden. Jag trodde valparna skulle komma i natt så jag kunde inte sova, men den första kom 08.30 imorse.
Det var hela 10 valpar som gömde sig i den stora magen. Tror det är största Barbetkull som fötts i Sverige vad jag minns.

Dessvärre måste jag säga att det blev 7 hanar och bara 3 tikar. Det hade varit bättre tvärtom, men det kan man ju inte styra.

Hela valpningen tog drygt 4 timmar, så det gick väldigt fort och Lucy har varit så duktig och hon sköter dem så väl.
De var inte så stora, men det är inte så stora i början när de är så många. De växer ikapp sen, minsta vägde 250 g och tyngsta 330 g, men alla är väldigt jämna och fina och välskapta.
Det blev 2 bruna hanar och 5 svarta och 1 brun tik och 2 svarta tikar.

Lucy är väldigt pigg efter sin valpning. Hon springer i trädgården med Dixie och går med raska steg på sina små promenader och äter och dricker som hon ska.

Dixie blev helt vild och galen när valpningen satte igång. Blev helt blockerad och skällde och pep och ville till valparna. Hon lugnade sig inte så hon fick sitta i bilen.
Nu är hon inne, men hon gnäller och är rastlös och vill in i valprummet. Lucy skällde till henne ordentligt, så hon kommer inte tillåta att Dixie tar över hennes valpar. Dixie lyssnade dessvärre inte så hon får hålla sig utanför valprummet.


Här är Lucy med sina 10 nyfödda barn.


Snart

Detta kanske blir sista bilderna på Lucys fina gulliga mage.
Temperaturen imorse var betydligt lägre än den varit tidigare och hon var lite orolig i natt och gnydde och skulle ut. Men sin frukost skulle hon minsann ha.


Dag 62, omfånget runt magen är 82 cm


Lucy har blivit kortklippt, allt blev mindre utom magen..

Allt är förberett och står redo vid valplådan. Hon var inne imorse och bäddade lite.
Nu är det bara att vänta...
Det är väldigt spännande! Ni är så välkomna ut små valpar! Det ska bli kul att se hur många som kommer ut. Ultraljudet visade på 4.

Vi får se om jag har svaret nästa inlägg :)

Nya husdjur

Daniel blev så himla sugen på att skaffa sig några höns igen. Han är uppväxt med det och vi hade det för några år sedan, så ikväll var vi iväg och köpte 6 dvärghöns som ska värpa ägg till mig :)

Jag kanske också tar tag i klickerträningen med någon höna, jag gick ett läger i klickerträning för höns i Dalarna för några år sedan och de hönorna lärde vi att apportera, gå agilitybana och skilja på färger och former, det var fantastiskt kul! Så det kanske det blir.

Men vi väntar fortfarande på att valparna ska komma. Lucy visar inga tecken på att det är på gång. Hon följer med ut och hon vill gärna gå långa promenader och hon är mycket noga med när hon ska ha sin mat som hon slukar på 3 sekunder.
Tempen ligger stabilt med bara någon tiondels variation.

Dixie är så mån om henne. När hon får tokflipp och springer runt så brukar hon alltid tackla Lucy och brotta ner henne, men det gör hon inte nu. Lucy springer efter och nafsar Dixie i hasorna istället.
Om Lucy gnyr så går Dixie alltid dit och kollar så hon mår bra.

På kvällarna han Lucy vara lite pipig och hon har ansträngd andning.

Vi väntar vidare......

Påsk och sånt

Det har varit fullt upp över påsken så jag har inte haft tid att uppdatera här.

I torsdags var jag i Malmö med min syster och gjorde Tv-inspelning till X-Factor som ska visas i höst.
Det ska ersätta tidigare Idol, men var väldigt likt måste jag säga. Tilda (syster) hade gått vidare från första uttagning där 80 personer av 1500 kom vidare till denna inspelning.
Jag hade Backstage-pass och det var roligt tills jag fick veta att alla BS anhöriga också skulle ha mikrofoner och bli intervjuade av David Hellenius, som tur var så blev det bara kort.
Tilda och hennes kompis som sjöng ihop fick stå på scen i Malmö arena och uppträda inför juryn och stor publik. Tyvärr var båda sjuka och de gjorde bara ett ok framträdande så de gick inte vidare, men de blev en erfarenhet rikare och det blev en trevlig dag.

Senare på kvällen kom våra påskgäster som kommer varje år. Så det har varit fullt upp med olika saker.

Nu är det hela över och nu väntar vi bara på valparnas ankomst.
Det är dag 59 idag och dag 63 är på fredag. Jag hoppas inte de kommer då eftersom det är fredag den 13:e.
Dixie födde sina valpar på dag 59, men det kommer inte Lucy göra. Tempen ligger stabilt fortfarande.


Lucy är fortfarande pigg och följer glatt med på alla promenader och äter så fort hon får mat. Vi har fått dela upp i ännu mindre portioner nu för hon kräks upp maten annars den glupska lilla hunden :)

Men hon är lite besvärad när hon ska klia sig, baktassen når inte fram för magen är ivägen.


Och så måste jag gratulera Gunilla och Sannie (Majtippans Jade of Cheba) igen till deras andra 1:a pris i lydnadsklass 1 som de tog idag på Mullsjö BK.
Nu är de bara det sista kvar innan titeln är säkrad. Grattis! Ni är så duktiga!


Ett strå vassare?

Oj så mycket inlägg det blir idag, men jag vill gratulera stort till min valpköpare Gunilla och Sannie (Majtippans Jade of Cheba) som debuterat i tävlingslydnad med 1:a pris och 171 p

STORT GRATTIS TILL ER!

Sannie är alltså ett strå vassare än sin mor där :)

Strålande poäng med nästan bara 9:or och 10:or i betyg och en 0:a på apporten som matte Gunilla trodde var det säkraste kortet så de hade de inte tränat på :)

Jag är stolt uppfödare och Dixie kan vara stolt mor :)


Här är lilla Sannie 7 veckor

Bilder


Här är vår lilla "tunna" 1,5 veckor kvarDixie får inte med sig "lillasyster" på lek


Dixies favorit ställning i sin favorit fåtölj :)

Lugnt på landet

Tack för alla grattisar :)

Här är allt så lugnt så lugnt. Igår morse åkte Daniel hem för att jobba, så nu är det bara jag och hundarna här.

Jag byggde upp slalom i trädgården och tränade lite med Lucy. Det går ju inte så fort som det brukar, men det gör inget, för hon tyckte det var super kul.

Sen tänkte jag lära Dixie slalom på samma sätt som jag lärt Lucy, alltså med 2 x 2 metoden, men det går trögt. Dixie som är så otroligt smart och lättlärd annars har så svårt med detta. Hon blir frustrerad när hon märker att det inte blir rätt och då blir hon svår att jobba med. Hon tror pinnarna är targets som hon ska dutta på med nosen. Jag tror jag lägger ner och så tar vi tag i att träna lydnadsrutan istället.
Jag har längtat efter att träna den och nu har vi mycket plats :)

Det som är lite jobbigt här är våra promenadstråk. Man kan gå på tre olika håll och på det ena hållet kommer man till ett gigantiskt stort fält som hundarna älskar, men det vimlar av harar som hoppar upp överallt.
Lucy var lös där igår, men Dixie fick gå kopplad. Hon blir helt blockerad när hon kopplat på sin spårnos och varken hör eller ser. Lucy fick en hare framför nosen och som sprang efter ett tag, men vänder sen och kommer tillbaka. För tillfället är hon inte så snabb så haren springer ifrån henne på nolltid.

På de andra två håller bor det två hundar som är väldigt otrevliga att passera.

På ena hållet bor schäfern som nästan bet ihjäl vår Selma för några år sedan. Den är lömsk som attan. Den smyger i buskarna med hård blick och letar efter hål att ta sig ut så den kan attakera. Deras lilla grind litar jag inte på, den skulle schäfern lätt hoppa över om den var tillräckligt motiverad.
Man måste passera där ibland, men då får man gå på helspänn och kolla så att den inte kommer efter. Det är jobbigt om man går själv med hundarna, för då kan man inte skydda dem samtidigt som man eventuellt måste få bort odjuret. Den har även tagit sig över och nafsat ett barn en gång.

På det tredje hållet bor en gul labbe och just denna labbe hatar andra hundar. Den blir galen om man går förbi med hundarna och problemet här är att den också väldigt lätt tar sig ut eftersom den bor på en gård som inte är inhängnad överallt och ofta ser man den gå lös på vägen. Så om man har gått förbi där så kan man inte gå tillbaka det hållet sen för då står den på vägen och är redo för fight!

Mmm, inte helt lätt, men det får gå. Kan man bara passera så är det hur bra som helst att gå med hundarna. Stora fält, ängar och skogar och så finns ju havet.

För övrigt är det bara att vänta och vänta på att valparna ska komma. Tiden går långsamt tycker jag.
Man får nöja sig med att gosa med magen och känna hur dem sparkar.

Härom dagen var det en Barbet uppfödare i Holland som miste nästan hela sin kull vid valpningen. Endast 2 valpar var kvar och de var svaga. Så hemskt!

Jag hoppas vi slipper komplikationer!


Tävlingen

Nu har vi kommit i ordning i vårt "nya" hus :)
Valplådan är på plats och iordningställd.
Det blev ett kärt återseende för Dixie. Hon blev jätte lycklig och lade sig genast tillrätta i lådan och bäddade fint.
Hon förstår inte att det är Lucys som ska ha lådan nu. Men Lucy ligger istället under sängen. Förra gången var det tvärtom. När Dixie skulle ha valpar var det hon som låg under sängen och Lucy i lådan.
Jaja, de får nog rätt på det där.

Idag har jag och Dixie varit och tävlat rallylydnad igen, andra starten i fortsättningsklassen. Det har inte känts så bra i mig under veckan, även om det gick bra i onsdags när vi var där och tränade. Jag har haft en känsla av att det inte skulle gå så bra idag och jag var som vanligt nervös in i det sista.

Startskylten stod mitt i banan och först var Dixie väldigt okoncentrerad just före start, men när hon väl var på plats fick hon till en ganska bra start, men sen höll jag på att tappa henne i spiralen som var skylt nummer 2. Där blev det ett lite panikartat "DIXIE" för att få henne på rätt spår igen och det fick jag för sen gick hon felfri resten av banan.
Det lilla snedsteget kostade oss 3 poäng i förarfel och totalt fick vi ihop 97 p (av 100 möjliga) som är det sämsta resultatet vi fått hitills i rallylydnad, men ändå är det ett himla bra resultat så jag är väldigt nöjd med det.
Det blev en 5:e placering av 23 ekipage. Helt ok!

Detta var vårt andra kvalificerade resultat och klarar vi det på nästa tävling så får min välmeriterade hund ännu en titel :)

Men det kommer inte bli på ett tag för nu tar vi paus några månader från tävlandet och ska helhjärtat ägna oss och de kommande valparna.

Tyvärr blev det inga bilder idag, men det var så kallt och grått så det hade nog inte blivit bra ändå.

RSS 2.0