Imorgon

Imorgon bär det av mot Frankrike.
Räknar med att vara framme på tisdag kväll. Sen får vi se vad som händer och när vi kommer tillbaka.
Kommer inte bli någon blogg eftersom jag troligtvis inte har tillgång till dator. Så ni får vänta med rapport tills vi är tillbaka.

Dixie är på Selma idag. Ställer upp sig och viker undan svansen och lilla Selma försöker para sig mot Dixies ben.
Men jag tror vår planering är rätt i tiden.

Lucy fattar ingenting av deras lek. Hon får ha en härlig vecka här tillsammans med Selma. Dem leker fint nu.


Jag önskar er alla en trevlig midsommar och tack för alla lyckoönskningar! Det behövs!
Snart

Blodprovet igår visade att hon löpt en vecka, men kunde inte säga om hon hade ägglossning på lördag eller på måndag. Så vi tar ett nytt prov imorgon. Och visar det att hon har ägglossning på lördag så kör vi imorgon. Men jag tror inte det, utan jag tror att vi kör på söndag och att bra parningsdag blir på onsdag den 23:e som jag förutspått i ett halvår. Men man vill ju vara säker så det är lika bra att kolla en gång för mycket än för lite.

Jag hade räknat med att köra ner på två dagar, men jag tror nog det tar tre eller kanske fyra?. Det är långt ner i Frankrike och vi måste räkna med raster också.
Det är 209 mil dit, enkel resa. Blir många mil för mig och mamma att köra. Men det får ta den tid det tar. Jag vill ju inte flyga med Dixie och utsätta henne för all den stress det innebär med flygningen.

Jag hoppas hon kommer gilla sin kavalier.
Hade jag varit hund hade jag fallit för honom direkt =)


Baxter

Onsdag

Börjar med att berätta om Lucys kurs igår.
Uppvisningen med baktassar på låda blev en flopp. Det blev för stort miljöombyte för den övningen och hon kände inte igen situationen. Men jag misstänkte att hon inte skulle göra det där, när hon aldrig har gjort det utomhus och dessutom inför publik =)
Men det är bara att backa bandet och träna vidare så klarar vi det nog till nästa gång.

För övrig så var hon super duktig. Berömmet bara svallar över oss från instruktör och övriga deltagare som tycker Lucy är en kanonhund... och det är hon! =)
Hon har många bra egenskaper som gör det lilla extra!

Det är en kanonkurs med ett kanongäng och det handlar verkligen mycket om de viktiga grunderna steg för steg. Än så länge ha vi inte börjat med några moment, utan alla träningsregler ska läras in först.
Otroligt givande och vår instruktör Camilla är toppen!

Idag har jag tränat morgonpass med båda tjejerna och det gick som en dans.
Lucy fick träna stagda i stanna kvar, ligg och fritt följ. Himla duktig är hon!

Dixie kändes också på topp, bra fotgående, perfekt läggande och även ställandet som har strulat på sistondet fick vi till riktigt bra idag. Körde omvänt lockande och efter 3 repetioner så stod hon som fastlimmad i marken =)
Mycket nöjd matte!


Sen har vi varit hos veterinären idag. Lucy fick vara med för träning utan att behöva göra nått.
Dixie vill egentligen sjunka genom golvet när vi kommer in i undersöksrummet, men är snäll som en ängel och står ut och när allt är klart är hon superglad för då får man ju godis =)

Lucy ville att alla petienter och personal skulle gulla med henne och hon blev frustrerad när alla bara höll på med Dixie. Hon försökte komma i mellan och sticka fram sin tass så de kunde sticka i den =)
Haha, vi kunde inte annat än skratta.

Om en timme ska Carin ringa och meddela provsvar. Jag väntar......

Löst uppgiften

Igår var det full rulle på kurserna igen. Först agility för mig och Dixie.
Det gick hyfsat, men det är ändå så mycket bättre nu än vad det varit innan. Hon springer inte och tar egna hinder eller springer rus. En hel månad har hon varit såhär duktig nu.
Och det är först nu som jag tycker att agility blivit riktigt roligt, nu när man har en hund att springa med =)
På träningarna märker man inte av löpet det minsta, det är samma snabba och glada hund, det är bara hemma hon är lite mer trött än vanligt.
Sen höll jag valpkurs på kvällen för 5 otroligt söta valpar som alla nästan var lika gamla.
En flatte, en gronendahl, en shelti, en cockerpoo och en d/s gårdshund, så duktiga sååååå!

Idag är det sjätte dagen på löpet och imorgon ska vi vaccinera och ta blodprov för att se exakt vilken dag vi ska åka på. Men det blir nog nästa vecka skulle jag gissa på.

Ikväll är det Lucys kurs igen och vi har knäckt läxan helt och hållet som vi ska visa upp ikväll. (Läxan att backa upp på pall med baktassarna). Vi har bara tränat på det 4-5 gånger och nu kan hon det här hemma i alla fall. Kanske blir anorlunda ikväll på kursen? Det vet man aldrig.

Idag och imorgon kommer det folk som ska titta på vår lägenhet, hoppas dem gillar hundar =)
Ska bli skönt att flytta och bo på landet. Jag är mer lantis än stadsbor.

Hemma

Sent igår kväll kom vi hem från Norrköping.
Det har varit fullt upp så jag har inte hunnit med någon blogg.

Det gick hur bra som helst att köra upp med Lucy. Hon sov hela bilfärden och vi stannade bara en gång.

I torsdags var det studentfirande för Daniels syster. De hade tur med vädret och allt blev mycket lyckat.

Dixie var ganska tråkig på hennes första och andra löpdag. Hon ville helst bara vara ifred och ligga i något hörn.
När vi gick på långrunda så stannade vi till i en stor hundrastgård där jag tänkte att hundarna skulle få springa av sig, men det var bara Lucy som sprang. Dixie höll sig istället till mig. Det är inte ofta man ser det =)
Dixie som brukar dra iväg från 0-100 på 2 sekunder och älskar att springa fort.

Efter studentdagen hade vi dåligt väder. När vi städade upp i festlokalen så roade sig Lucy på egen hand. Hon upptäckte hur vansinnigt roligt det var att smälla alla ballonger. Jag trodde hon skulle tycka det var otäckt när det smällde i munnen på henne, men tvärtom. Hon letade upp varenda ballong och bet sönder den med en smäll. Bra skotträning =)

Igår var den första soliga dag och det var den dagen vi skulle åka hem på, men vi bestämde oss för att ta oss ut en dag i skärgården och istället köra hem senare.
Det var första gången som Lucy fick åka båt och det var inte helt lätt. Hon var som en fisk på land, sprattlade och ville bara i vattnet =)
Tack och lov för flytvästen! Vi la till med båten vid en liten ö och för en sekund släppte jag Lucy och då hoppade hon i plurret direkt. Vi stannade på ön ett tag och jag tror Lucy badade 30 gånger. Hon gick i och simmade själv och hon var mer i vattnet än på land. Hon hade en usel simteknik, men det får hon lära sig. Jag satte på henne flytvästen så att hon fick simma med den och då gick det bättre.
Dixie går inte i själv och simmar så som Lucy gör, men hon älskar att vattenapportera, så det fick hon göra några gånger. Även Lucy fick simma ut och hämta dummy några gånger och förutom den usla simtekniken så var hon jätte duktig.

På vägen tillbaka så hade Lucy fått sitt badbehov tillfredställt och hon kunde lägga sig och koppla av i båten bredvid Dixie. Vi passade på att pimpla ströming och det blev en god fångst.

Några skärgårdsbilder:

Dixie älskar åka båt, hennes svans viftar hela tiden
Ett fast grepp i handtaget på flytvästen var nödvändigt, annars hade Lucy hoppat i.
Hon fick nöja sig med att hänga på kanten så länge som båten körde.


Eftersom jag inte visste om Lucy skulle hämta dummyn på djupt vatten när hon aldrig har gjort det, så lät jag henne följa med några gånger när Dixie hämtade.....


....Och sen hämtade hon varenda dummy hon fick =)


Här matte!


Idag

Idag.......började Dixie löpa. Har ringt och bokat vaccination och blodprovstagning nästa vecka. Men jag tror hon är i höglöp från dag 13, så om ca två veckor blir det Frankrike.
När hon löpte förra gången i november så hade jag räknat ut med erfarenhet av hennes tidigare löp att vi borde vara i Frankrike runt den 23 juni och så blir det nog nu. Det är ganska fantastiskt att det kan vara så regelbundet.

Idag....har jag lämnat in bilen för service och byte av bromsskivor. Det är aldrig roligt när bilen ska till verkstaden. Det kostar alltid så mycket, men jag har inte servat den på 1,5 år, så det är nog dags.

Idag.... Ska jag även köra upp till Norrköping (om bilen blir klar i tid) för att fira Daniels systers student imorgon. Daniel är redan där. Jag hatar verkligen att köra bil långt, men jag får ta mycket pauser. Jag har ju mina fyrbenta vänner med mig. Det blir första gången som Lucy får åka så långt. Men det ska hon nog klara fint.


Nu ska det planeras lite...
Shejping är sååå kul

Idag öser regnet ner alldeles vansinnigt. Jag försökte gå ut i mitt regnställ, men efter 5 minuter var det blött in på skinnet. Efter rundan med hundarna idag, som jag erkänner blev kortare än vanligt eftersom jag inte alls trivdes med kalla klibbiga kläder, så fick hundarna varsitt nytänkande träningspass för att trötta ut deras hjärnor.

Till Lucy valde jag förståss läxan som vi har fått på kursen att hon ska backa upp med baktassarna på en pall (eller jag har en låda istället)
Hon var mycket koncentrerad och detta är 3:e träningspasset vi tränar detta på. Hon fick 10 x 3 repetioner och på slutet trillade poletten ner och hon backade upp med baktassarna på lådan! Jippi!
Det är så roligt med shejping! Vilket annat träningssätt än klickerträning kan man få hunden att utföra detta? Det går inte med tvång och det går knappt att locka med godis heller. Oslagbar metod!

Det som är "jobbigt" med Dixie är att hon knäcker alla mina utmaningar direkt. Jag kan alltså inte komma på något som jag vill lära henne som är tillräckligt svårt som vi kan jobba med. Men jag ska försöka tänka ut något riktigt svårt till lilla damen som hon ska få kämpa med.
Är det någon som kommer på något får ni gärna tala om det!

Vissa tycker att det är helt meningslöst att lära hunden konster och trix och lägga tid på sånt som man inte har någon nytta av. Mycket vanlig kommentar:
"Vad ska hunden kunna det för?" eller "Vad är den övningen bra till?" eller "Vad är det för mening med att lära det där?"
Och svaret är att hunden behöver inte kunna det och det finns inte direkt något man ska ha det till... MEN en sak kan jag tala om. Det finns en mening och enligt mig en väldigt viktig mening med att träna onödiga trix med sin hund.
Man får otroligt starka band till varandra som är ovärderliga! Man blir mycket mer betydelsefull för sin hund och får otroligt fin kontakt och man får inte glömma bort glädjen hos både hunden och tränaren. Eftersom man inte ska ha konsterna till något särskilt så gör det inget om det blir lite fel eller om det inte riktigt blev som man tänkt sig.
Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla fördelar med att träna trix, men inte här och nu.
Tycker man att det är onödigt så är det bara att låta bli, men det är tråkigt för dem som missar chanserna till dessa magiskt roliga ögonblick med sin hund. Och tyvärr är det ibland väldigt svårt att uppnå dem i vanlig lydnadsträning även om man vill.

Idag ska vår lägenhet besiktigas. Vet inte om jag skrivit det här, men vi har sagt upp lägenheten och ska flytta ut den 1:a september. Daniel ska plugga i Spanien och jag ska bo i sommarhuset till att börja med.
Det hade jag tänkt göra i alla fall under hösten om nu Dixie får valpar så är det perfekt där.
Spår + bilder

Idag har vi spårat i Sibirien.
Dixie fick viltspår som vanligt och det klarade hon jätte bra. Hennes spår var kanske 400 meter långt som Birgitta och Britt hade varit och lagt ut igår kväll.
Hade varit så roligt att starta i anlagsklassen snart med henne. Problemet är att jag inte kan hantera linan. Jag snubblar och trasslar med den och tappar den ibland. Idag låg linan mest på marken och släpade efter Dixie. Det går mycket bättre då, än när jag håller i den. Men det måste jag lära mig.

Lucy fick ett litet personspår. Och bitvis gick det bra, men hon känns ännu inte helt mogen. Fortfarande mycket goda pinnar och annat roligt att göra i skogen.

Dixie vägrar börja löpa. Jag tycker nu, men det tycker tydligen inte hon. Och jag har inte så mycket att säga till om i det läget, så det är bara att vänta. Men om hon följer sitt schemat för tidigare löp så är det egentligen ett par veckor kvar. Runt midsommar. (Men jag hade hoppats på tidigare)

2 bilder från igår kommer här:
BIR-Valp

Nu vet jag inte om det blir så många fler utställningar på ett tag. Det blir nog inte förrän augusti eller september.
Nu har vi övat lite så hon vet hur man gör.

Soldag på Bosjökloster

Nyss hemkommen från ännu en utställning med nya stjärnskottet Lucy.
Underbar dag med strålande sol.

Lucy som var själv i sin ras blev BIR-valp med Hp och även denna gång fick hon fantastiskt fin kritik.

"6 mån härlig tikvalp, mycket karaktäristisk tik, betonat huvud, utmärkta ögon, passande pigment, korrekt öronlängd, utmärkt skuldra och överarm, fina raka framben, fint bröstdjup och längd, mycket bra topline med utmärkt svanssättning, korrekt vinklar bak, rör sig mycket fritt och ledigt, korrekt pälskvalitét, mycket välvisad"

Hon är super duktig i ringen och sköter sig som om hon aldrig gjort annat.

Sedan var det dags att gå upp mot andra raser i ringen. De hade valt att dela upp alla BIR-valpar i två ringar med ca 25-30 valpar i varje ring.
De 5 bästa ur varje ring fick sedan mötas i stora finalringen med raspresentation. Och vi blev en av de 5 utvalda i våran ring.
Men i stora finalringen blev vi inte uttagna till de 5 bästa att tävla om BIS placeringar, men jag är supernöjd ändå.
Vi kom ju topp 10 =)

Nu är vi båda trötta efter dagen och nu tänkte jag avnjuta en skål jordgubbar.Egen utflykt

Idag lämnade vi landet sorgligt nog. Hade gärna kunnat bo där många dagar till, men mina föräldrar behövde hjälp med plattläggning i deras trädgård och då ställer vi såklart upp.

Det kanske har varit årets varmaste dag idag. Otrolig sommarvärme, åtminstonde i föräldrarnas trädgård där solen gassade på hela dagen.
Trädgården är inte inhängnad ännu, men barbeterna fick gå lösa, medan Selma som man aldrig kan lita på fick ha koppel på.

När vi under eftermiddagen åt middag ute på altanen så hade jag plötsligt bara två hundar under bordet. Selma och Dixie. Men Lucy var borta.
Jag letade både inne och ute, men hon syntes inte till. Alla avbröt middagen för att leta efter henne och efter en stund hittade vi henne i en trädgård några hus bort där hon bjudit in sig till en familj som redan hade döpt henne till "hunden".
Hon såg ut att trivas utmärkt med sin lilla utflykt.

Just nu är hon är mer självständig än vad Dixie är. Jag behöver aldrig oroa mig för var Dixie är för hon finns alltid inom 2 meters avstånd och följer mig som min egen skugga.
Men antagligen så har det med åldern att göra. Under period 6-9 månader är det normalt att valparna börjar ge sig av på egna äventyr för att utforska livet på egen hand. Och det har hon gjort idag.

Nu är vi hemma i Helsingborg och jag har panikbadat Lucy inför morgondagens utställning på Bosjökloster.
Det var nödvändigt.

Semesterdagar

Jag har lyxat till det och tagit lite semester sedan igår. Daniel skrev sin sista tenta i tisdags och igår åkte vi ut till sommarstugan där vi är nu.
Det är underbart här och vilket perfekt väder vi haft!

Idag har vi varit i Hovs Hallar och det var första gången för Lucy. Där fick hon träna kroppskontroll genom att klättra på alla stenar. Det blev även bad för dem båda. Lucy kastar sig i vattnet som om hon aldrig gjort annat och Dixie är lika vattentokig som alltid =)

Sedan har vi varit på Bialitt ikväll och tränat lydnad och tittat på serietävling i agility.
Det blev inte så planerad träning, men det vi tränade gick bra. Jag hjälpte till med kommenderingsträning för Ann-Sofie som ska tävla på söndag.
Lucy fick träna lite inför utställningen som är på lördag och hon sköter sig utmärkt.

Läxan som vi fick på Lucys kurs att hon ska backa upp på en pall med baktassarna blir nog klurigt för henne. Hon tycker det är jätte konstigt att hon ska backa in i något och måste genast kolla vad det är som står i vägen. En gång har hon lyckats. Men vi kämpar vidare.
Dixie löste uppgiften på mindre än 3 minuter, men hon är ju en van shapinghund =)

Nu är dem väldigt trötta efter dagen och trogna som de är så ligger båda vid mina fötter.

Kvällsträning

Har precis kommit hem från Halmstad och vår kurs.
Det är verkligen en givande och rolig kurs som också kör Canis-tänket precis som jag själv.
Lucy var halvduktig idag. Lite splittrad och okoncentrerad och kanske något omotiverad till att tjäna belöning.
Jag råkade nämligen hitta henne på köksbordet 1 timme innan vi skulle åka på kurs och då hade hon ätit upp både sin och Dixies kvällsmat som låg och tinade där.
Aldrig bra att komma med en mätt hund till en kurs. Lekbelöning fungerade ganska bra.

Det som stod på schemat ikväll var shaping. Shejpa 2 valfria beteende. Jag valde "springa genom en tunnel" och "backa".
Springa genom tunnel tyckte hon såklart var superkul och det hade hon inga problem med. Backandet lyckades vi shejpa några steg, men här tappade hon mycket i koncentration fort.

Vi fick en saftig läxa. Till nästa gång ska vi själva klara att skriva kriterieplan och få hundarna att kunna backa upp med baktassarna på en pall och blir man klar med det så ska vi även lära hundarna lyfta en baktass.
Ja, här gäller det att tänka till och sätta sina delmål på rätt nivå. Jag gillar utmaningar, så detta blir nog kul =)
Jag har redan en plan på hur vi ska gå tillväga.

Busåldern har börjat! Hon har börjat ta egna rundor och har fullt med bomull i öronen.
Men denna gång har jag en annan strategi för hur jag ska träna. Det ska inte gå att misslyckas =)

Något helt annat

Idag kommer bloggen inte handla om hundar utan jag tänkte ventilera mina tankar om hästar.
Jag är ingen hästtjej, men har som många andra ridit som barn en hel del utan att för den sakens skull kunna något om hästar.

Så varför ska jag då ägna ett inlägg om dessa djur? Ja, det kan man undra. Under lång tid har jag mått ganska dåligt när jag sett hur folk rider sina hästar. Och jag har inte varit ett dugg bättre själv, men jag har börjat tänka och fundera och ju mer jag tänker desto sämre mår jag över vad jag verkligen ser.

När jag var liten och gick på ridskola så red man på led efter varandra. Och det spelade egentligen ingen roll vad man gjorde för hästen gjorde alltid som hästen framför gjorde.
De så kallade "ridskolehästarna" gick på sina rutiner, och när man tänker efter så var de väldigt avtrubbade och gick inte att "nå". Avtrubbade av alla barns sparkar och allt piskande som de dagligen utsattes för och hade slutat att reagera på. Det spelade alltså ingen roll om man sparkade eller piskade hästen för att få den att trava, den reagerade inte längre på det. De hade stängt av!

Jag skäms över detta nu. Men som barn tänker man inte på att det faktiskt är djur som man behandlar. Jag är en enorm djurvän och jag mår dåligt när jag ser att människor slår djur. Och att piska ett djur som folk gör med hästar är ju självklart att slå det. Att ryttare har en piska med sig på sina ridturer är ju inte ovanligt.

Jag kan minnas när jag satt på hästryggen och min avtrubbade häst inte ville trava och jag försiktigt försökte sparka hästen lite i sidan och då fick rådet av ridläraren att ge en rejäl spark allt vad jag kunde. Jag minns att det kändes fel, jag ville inte skada hästen och det måste ha gjort ont, men en duktig elev ska ju göra som läraren säger.

Idag kan jag inte ens vara på en ridskola och se de stackars hästarna gå på sitt led år ut och år in med nya barn som ska lära sig få hästarna att gå frammåt och allt vad de gör med dem.

Jag har inget annat förslag på hur jag vill att folk ska rida hästar, men min magkänsla säger att det känns fel som hästar behandlas idag. Om jag rider någon mer gång, så kommer jag aldrig piska eller sparka min häst.
Förlåt alla ridskolehästar som jag behandlat illa!
(Det finns säkert duktiga ryttare som inte behandlar sina hästar illa, men det hör inte till vanligheten tror jag)Jag hittade en härlig hästfilm på youtube där hästarna tränats med klicker. Underbart att se, jag tog första bästa, men där finns säkert många filmer som är bättre.
USA har ju kommit lite längre med sin klickerträning på andra djur än vad Sverige har. Försökte hitta "klickerträning för häst" på svenska, men det var bedrövliga filmer med bedrövliga tränare som inte visste vad de höll på med. Det var inte klickerträning i alla fall.

RSS 2.0