På rymmen

Igår hade vi besök av Jan och Bruno (Dixies valp) Alltid lika trevligt att träffas :)
Bruno var nyfiken på vad som fanns innanför staketet, men han fick inte komma in. Istället skulle vi ta ut Dixie och Bruno på promenad så de kunde träffas och leka. Dixie blev glad över att se sin son även om hon skällde på honom lite.


Här leker mor och son, men sekunden senare så får den där dumma Dixie-nosen upp ett spår och precis som när vi spårar i skogen så finns det inget i världens som kan stoppa henne när hon kopplat på sin nos. Hon hade inte märkt om en ångvält kört över henne och precis så blev det nu. Vi brukar vara på denna platsen och hon har aldrig stuckit där, men det gjorde hon denna gång.
Och Bruno hängde på, men han är minsann duktigare och har inte den stora jaktlusten som hans mor besitter så han kom tillbaka efter en stund. Dixie däremot syntes inte till.
Länge letade vi efter henne och väntade på att hon skulle komma tillbaka och när vi precis skulle ge upp och gå hem så kommer hon blöt och lerig springandes från skogen som om inget hade hänt. Satans hund! Jaja, det var bara att koppla henne och gå hem. Det märks att vi inte tränat så mycket på sista tiden, det ska vi snart ta igen.

Som om inte det vore nog så hade vi fler på rymmen idag. Förrutom valparna som rymmer hela tiden ur sin valphage så rymde Lucy för första gången från tomten idag.
Daniel har lite problem med några hönor som bara vill ruva hela tiden och eftersom vi inte har någon tupp så blir det inga kycklingar så han föröker få dem att inte ligga och ruva.
Några är envisa så han släppte ut två hönor utanför hönsgården så de skulle komma på andra tankar.
Det gjorde dem inte, istället gick de in i grannens trädgård i buskarna som
gränsar till vår och där fick Lucy syn på dem.
Så hon smet runt och klättrade upp på muren och ner i grannens trädgård och satte igång med sin hönsjakt. Vi såg bara till den ena som flög upp på ett av uthustaken och där kunde jag fånga Lucy. Satans hund!

Som om inte det vore nog med det så flög hönan raka vägen in i en annan grannes trädgård och var sedan spårlöst försvunnen likt som den andra. Vi letade och letade utan att hitta någon höna. Daniel släppte ut de andra hönsen så att de skulle locka till sig de andra och efter några timmar var den ena tillbaka. Efter mer letande så kröp Daniel in under grannens hus och där längst in hittade han den andra.

Så nu är alla djur på rätt plats och jag hoppas de håller sig där, phu!


Här är lille Helmuth som tränar på att apportera fågelvingar, vi får se om han blir en duktig jakthund när han blir stor. Planerna finns i alla fall :)

Valparna är så duktiga på var de ska kissa och bajsa. Knappt några olyckor inne alls och nu går dem fritt i halva huset in och ut som dem vill. Till och med på natten är det hyfsat torrt, någon enstaka kissfläck på tidningen, men de är redan nu jätte duktiga på att hålla sig. Så fort de kommer ut så vet dem vad de ska göra. Det är typiskt för Barbet!

Vi har tränat skott- och raketljud varje dag och det är inga reaktioner alls fast det är ganska hög volym. När skottskivan spelas så blir det lite godissök på golvet så de har redan lärt sig att skott betyder något kul, för alla kommer direkt när skivan sätts på. De kommer dock inte vara färdiga med denna träning, utan de måste fortsätta tränas i sina nya hem.

Imorgon blir dem 7 veckor, kan inte fatta att de första ska flytta nästa helg! Men jag känner mig väldigt lugn och trygg med alla nya familjer, de kommer alla att få jätte bra hem!

Skogen

Idag har vi varit i en liten skog med valparna och de vuxna hundarna. Det var uppskattat och valparna älskade det!


Dixie och Lucy i full fart


..Och valparna efter


Bäcken var rolig att undersöka


Selma fick två följeslagare


Sedan blev det paus hemma hos en arbetskollega


Lilla AlmaMycket duktiga bilåkare, de somnade allihop..


..Och vissa vaknade inte ens när vi var framme, (detta är röd hane som ska heta Balsac)


Sen blev det lite matning när vi kom hem


När det är som mest liv på golvet tycker mina tre stora flickor det är skönt med en frizoon :)


Premiär dopp!

Idag har det varit full upp hela dagen.
Imorse åkte jag til Landskrona för att hämta ut stamtavlorna, jag lyckades efter många samtal och mejl få ett nytt kolli-nummer som jag kunde använda. Man kunde ju tro att allt var frid och fröjd med stamtavlorna, men det var det inte. Timjas namn i stamtavlan är felstavat och det kan det inte vara. Resten var ok som tur var.

Sen var jag på mitt årliga tandläkarbesök. Alltid nervöst, men det gick bra även denna gång, inga hål :)
Efter det blev det en runda till hundaffären där vi är flera gånger i veckan och handlar hundmat. 13 hundar äter mycket mat!

Sen hade vi båda våra danska valpköpare här på besök för att hälsa på Helmuth och Alma.
Tanja hade med en påse full med fågelvingar som jag ska träna med Helmuth. Han fick smaka lite på en och det gillade han :)
Tack för en trevlig eftermiddag allihop!

Nästa gång vi ses är det dags för hämtning.

När valparna hade sovit och det blivit lite svalare så åkte vi till en ny strand med valparna. Det var mer sten och betong och ingen sand.
Lille Helmuth visade direkt att han minsann är en vattenhund för han hoppade i direkt från kanten ner i vattnet och simmade! herregud han är bara 6 veckor! Vi trodde han skulle bli rädd, men det var han minsann inte, han var gladare än någonsin och sprang sedan i flera gånger. Timja doppade sig också, medan resten gick i till magen. Det var Lucy som visade dem hur man skulle göra.
Kan också meddela att efter detta sov ALLA som stockar i bilen! Även Alma :)
Tyvärr fick vi inte med oss kameran, men det blir fler gånger :)

Nu sover dem gott några timmar.

Sen gick jag och Dixie på en långrunda själva. Hon älskar när det bara är vi två och vi passade på att träna lite. Hon börjar få så fin bakdelskontroll på högersida också. Min duktiga hund!
Jag börjar verkligen sakna träningarna, både lydnad och agilityn, men snart är vi på banan igen.. :)

Träning

Idag har det blivit mycket träning för valparna.
De har fått enskild träning, namn- och inkallningsträning och följsamhet. De är så duktiga.. Problemet blev ju att så fort jag visar mig så har jag 10 valpar hack i häl som tycker dem är så duktiga på följsamhet, så det blir lite svårt att flytta fötterna i mellan åt. Jag älskar att träna valpar, det finns ju inget roligare :)

Jag tränar alla valpar med visselpipa varje gång de ska få mat eller så visslar jag, då kommer de som skott. Det blir en grundläggande signal i inkallning som de nya ägarna kan ta över sen. Visselpipa blir ju en klassisk betingning och fungerar därför mycket bra. De valpar som kommer tränas med klicker ska jag börja klicka in, även det är en klassisk betingning men till skillnad från visselpipan så är klickern inte en inkallningssignal utan en markör som talar om för hunden vad som är rätt.

De börjar bli mycket duktiga på att gå i koppel också, men det blir bara väldigt korta sträckor lite fram och tillbaka. De har tittat på våra höns, det tyckte dem var konstigt.

Sen blev det en ny runda ner till stranden. De blev inte lika trötta denna gången, men väldigt trötta när de kom hem. Tyvärr var det mycket algblomning vid strandkanten så jag ville inte att de skulle gå ända ner till vattnet.


Juni hittade en torkad fisk som hon var mycket stolt över, de andra försökte ta den ifrån henne men hon lyckades behålla den själv :)


Det samlades flera kor som åskådare :)


Lucy var med, men hon var mest i vattnet och bar upp pinnar till valparna. Hon är helt fantastisk med sina valpar. Hon är inte alls irriterad på dem och hon ligger gärna hos dem och är väldigt tålmodig. Hon leker även lite med dem. Om de vill dia när hon inte vill så reser hon sig bara och går. Och det fungerar också, valparna förstår och låter henne vara efter en stund. Världens coolaste morsa!


Så var det dags att gå hem från stranden, Lucy går först med sina 10 barn i släptåg. Bilåkningen går bra, det är bara Alma som blir lite upprörd över att hon inte kan ta sig ut ur buren, men hon lugnar sig efter en stund.


Här har vi en annan valp...

Denna lilla Barbettjej ska flytta till Sverige från England nu i veckan. Det ska bli spännande att följa ännu en Barbet och vi önskar Elisabeth all lycka till med sin nya familjemedlem!

6 veckor

Så, nu äntligen fick jag rätt på allt, så här kommer 6 veckors bilderna.
Som vanligt är det inte lätt att få valpar att stå stilla, vissa är duktiga (kanske trötta? :)) och andra är typ omöjliga (pigga?).
Men roligt är det!

1. Saffe (gul hane)

Vikt: 3015 g
Saffe är väldigt snäll och bråkar inte så mycket, han är en riktig kelgris, han fullkomligt älskar mat!


2. Leo (brun hane)

Vikt: 2930 g
Leo är väldigt lekfull och social och SKA vara med hela tiden. Han är vår egen utbrytarkung, han vägrar vara i valplådan på kvällen och är expert på att ta sig ut, vi förstår inte hur han gör??!! Han är väldigt stolt när han kommer traskade ut till oss i köket när alla syskonen sover :)

3. Kellox (blå hane)

Vikt: 3110 g
Kellox som från början var minstingen är nu störst. Han är väldigt lugn och sover mest av alla. Även han älskar mat!

4. Balder (grön hane)

Vikt: 2950
Balder är lekfull, väldigt social, modig och pussas gärna.

5. Röd hane (inget namn ännu)

Vikt: 3030 g
Denna kille är väldigt go, gör inte så mycket väsen av sig, han gillar kel och mat och gillar att ligga på riktigt mysiga ställen. Tycker mycket o att bli kliad på magen.


6. José (svart hane)

Vikt: 2810 g
José är väldigt kontaktsökande och kommer oftast fram först av alla. Han är nyfiken och har inte alltid tid att äta upp sin mat eller att sitta för länge och kela, han har så mycket att sköta och vill vara med där det händer! Även han är en duktig rymmare och han biter gärna hårt i sina syskon


7. Timja (svart tik)

Vikt: 2810 g
Timja var minsann inte lätt att få bild på, hon kunde knappt vara still en sekund, hon är ganska tuff och kommer gärna fram och gosar. lite lugnare än sina systrar :)

8. Helmuth (lila hane)

Vikt: 2980 g
Helmuth är framåt, social, kelig och väldigt lekfull. Han har även den högsta stämman i kullen som han använder när han är missnöjd så även grannarna hör :)

9. Alma (rosa tik)

Vikt: 2650 g
Alma är en riktig busunge full av liv och bus. Hon hittar de mest intressanta sakerna att undersöka och vill gärna umgås med dem stora hundarna. Tuff är hon och ger sina bröder rejäla matcher. Hon sover minst och vill gärna vara med och gillar att kela i knäet.

10. Juni (brun tik)

Vikt: 2740 g
Juni är också ett busfrö. Alltid pigg och är alltid redo för lek. Mycket kontaktsökande, men har inte alltid lust att kela, helst vill hon busa :)

Nu kommer det nya gäster så jag hinner inte skriva mer... hej så länge!

Dött batteri


Tyvärr så dog batteriet i kameran idag, så veckobilderna får vänta tills imorgon..

Jag önskar er en trevlig fredagskväll, för det ska vi minsann ha. Det vankas grillat i kvällsolen! :)

Rymlingar

Valparna har tröttnat rejält på valphagen så mycket så de har börjat ta sig ur den. De vill vara med oss hela tiden. De är väldigt skickliga på att klättra, så idag har jag byggt om igen. Nu är mer än halva trädgården inkluderat i "valphagen" det är mest bara avspärrat så att de vuxna hundarna kan få vara ifred om de vill.

Igår skulle jag åka till Landskrona för jag hade en del ärende och bland annat hämta ut stamtavlorna. Jag hade en massa andra avier också att hämta ut och när jag står där i kön och ska få fram SMS-avin från SKK så råkade jag komma åt någon knapp så hela meddelandet försvann. Så himla typiskt! Jag frågade om det inte gick och lösa, men det gick minsann inte. Så det blev inga stamtavlor, nu får jag hoppas att någon snäll kan skynda sig att skicka en ny avi innan paketet skickas tillbaka men ännu har jag inte fått någon hjälp... Vi får se hur det blir... På något sätt ska det väl gå.

det får bli lite bilder från dagen istället:

Här sitter José (svart hane)


Kellox sover som en stock!


Idag bjöd vi på "hundglass" nämligen frysta kycklingfötter. Perfekt när det är så varma dagar. Det var mycket uppskattat. Här ligger Timja med sin "glass"


Detta är Helmuth (lila hane) som ska flytta till Danmark. På måndag kommer hans nya matte och hälsar på, då kommer även Almas husse och matte från Danmark igen för att hälsa på sin lilla prinsessa :)


Fast det finns en stor gräsmatta att springa på så väljer valparna allra helst att både leka och sova i trappan. Dem tycker det är så himla roligt! Jag har lagt mattor och filtar för att trappstegen inte ska bli så höga och för att de inte ska slå sig när de leker för vilt.

Fler valpar har fått gå i koppel, de valpar som inte har haft band på sig kliade sig mycket när kopplet kom på, så nu har alla fått band för att alla ska vänja sig.
Jag har även testat lite lek med varje valp för att se hur stort lekintresset var och det var stort! Alla gillade att leka, även på ny mark.
Imorgon blir dem 6 veckor och då blir det som vanligt nya rapporter!

Strandbesök

Ännu en härlig dag idag. Jag har börjat träna valparna lite en och en. Ska försöka lära in deras namn och har provat lite sitt och ligg. Inga problem!
Har även hunnit gå i koppel med två valpar idag. Superduktiga! Imorgon går jag med några andra.
Valparna har fått komma ur sin lekhage som de redan har tröttnat på, de vill vara med oss hela tiden. Det finns massor för dem att undersöka.


Här kommer de tre bruna syskonen Kellox, Leo och Juni


Många intressanta föremål att smaka på


Trappan var rolig! Här är José och Timja


Kellox vilar på trappan


Sen blev det faktiskt ett spontanbesök ner på stranden med valparna. De tog för sig som om de aldrig gjort annat. Ner till vattnet kom vi aldrig denna kväll, för valparna hade fullt upp med att undersöka alla spännande strandfynd...


Selma fick inte bada nu när hon har opererats. Dixie och Lucy hoppade i direkt. Orättvist tycker Selma!


Här ligger lille Balder (grön hane) Hans familj från Motala har varit här och hälsat på honom idag och jag tror de var mycket nöjda med sin lille kille. Ännu en supertrevlig familj och Balder kommer få det så bra i sitt nya hem sen när han flyttar. Där finns även några snygga Barbettjejer i hans stad som han kanske kommer att hälsa på
någon gång som kan lära honom ett och annat :)


Valparna blev väldigt trötta av allt det nya och de somnade pladask i sanden. Leo var omöjlig att få liv i och honom fick vi bära tillbaka till bilen..


Ett gäng slagna hjältar, bra att träna på att vila i nya miljöer :)


Kan vara lite svårt att utskilja vad som är stenar och vad som är valpar, men vi fick med oss alla 10 förstenade valpar hem :) Otroligt att man kan få plats med 13 hundar och 4 personer i en personbil, men det gick utmärkt!


Operation och bilåkning

Imorse ringde de från Veterinärhuset och sa att de väntade på Selma och undrade var vi blev av...
Jag blev helt ställd först, men sen fick jag tala om att jag har väntat en vecka på att dem skulle ringa och ge oss en tid till hennes operation, men har inte hört något, så det hade blivit något fel.
Jag fick i alla fall direkt ta Selma och åka in med henne för hennes tandoperation. Hon fick lämnas där och så fick jag hämta henne senare.
Allt hade gått bra, hennes värden var bra och hon klarade den långa narkosen och den brutna hörntanden blev bortopererad. På röntgen hade de sett att en premolar och två framtänder också var lösa, så det blev också bortplockade. Så nu har vi en tandlös liten dam här hemma. Selma har varit lite låg nu på kvällen, det gör väl lite ont, men hon får smärtstillande. Nu är det mycket noga med munskötsel så att inte såren blir infekterade.
Men det ska nog gå bra.

För övrigt har vi haft ännu varmare idag. Det var så varmt så vi fick faktiskt ha valparna inne mitt på dagen under de varmaste soltimmarna, det var svettigt även i skuggan. Närmare 28 grader!

Nu ikväll när det blev lite svalare tog vi alla valpar och åkte en runda med bilen. Valparna fick sitta i våra dubbelburar i bagageluckan, 5 och 5 i varje bur.
Det gick hur bra som helst. Det var tyst och lugnt och alla somnade nästan direkt. Jag hade väntat mig lite mer ljud, men de är så himla lugna och trygga dessa goa valpar!

Imorgon får vi besök från Motala. Då ska Balder få träffa sin nya familj. Det ska bli trevligt! Det har inte varit riktigt bestämt vem som är Balder ännu, men jag har en aning om vart det lutar :)


Sommarvärme!

Oj så varmt vi har haft det idag. 26 härliga grader!

Vi har varit ute hela dagen och lekt med valparna och haft besök. Det blir väl mer en bildblogg nuförtiden, men bilder säger ju mer än tusen ord....

Här kommer dagens bästa:


Valparna får mycket socialicering med barn. Denna bilden är från igår när mina andra kusinbarn var på besök.Idag var Tova här och lekte med valparna och här leker hon och sin egen Timja i tunneln


Det finns fler som gillar tunnlar, Lucy älskar att ligga såhär :)


Varm dag betyder att man letar upp det svalaste stället. Stenbrunnen var populär att sova på!


Lilla Timja i det lilla huset


Här ligger Juni som alltid är full av bus :)


Dagens nya föremål var en skateboard, mycket intressant!


Mr Green :)

Det blev allt för idag!

Idag var det vår tur

Idag har vi varit i Hässleholm på utställning i både soligt och regnigt väder.
Jag skulle egentligen bara dit och handla valpsaker, men hade ändå anmält Dixie för att hon skulle få komma iväg och göra något som hon tycker är så roligt, nämligen springa vänstervarv :)

Vi var bara två Barbeter i rasen idag. Dollie (Nasus Original Opal) och Ann-Marie deltog i öppenklass och fick Cert idag, Grattis till er!
Dixie gick i Championklass och det var även hon som vann bästa tik och BIR.

Jag hade bestämt att stanna till gruppfinalerna idag för jag gör det så sällan eftersom man ändå aldrig blir placerad utan brukar åka ut direkt.
Men eftersom Dixie är lite utöver det vanliga så har jag länge känt att hon minsann skulle kunna ha en chans mot de andra raserna, så målet idag var att knipa en grupplacering.

Efter låååång väntan när det både hade hunnit börja och sluta regna så var det dags för grupp 8.
Dixie sprang så himla bra i stora ringen (hon brukar vara lite för ivrig och springa för snabbt i vanliga fall)
Men nu var hon bara helt perfekt och stod som ett brinnande ljus så hon gick vidare i första utgallringen och slutade sedan som BIG 4
Äntligen fick vi en grupplacering på officiell utställning! Så roligt och så glada vi blev.
Tack snälla Amanda för all hjälp och sällskapet idag!

Lite bilder på dagens stjärna:


Uppvärmning utanför ringen


På språng i ringen


Uppställning framför den belgiska domaren som verkade vara insatt i rasen väldigt väl. Mätstickan var framme för att samla in resultat till Franska Barbetklubben och alla detaljer på hunden kontrollerades väldigt noga. Bra tycker jag!


Och så blev det en BIG 4 :)


Blöta skrynkliga rosetter... Vi får väl se vad nästa mål blir :)
Det gäller att passa på för man vet aldrig om/när man får en sån här hund igen som går från klarhet till klarhet.


5 veckor

Idag blir valparna 5 veckor. De är som vanligt helt underbara. En väldigt jämn kull, de är inte många som avviker vare sig i beteende eller utseende. Alla är lika fantastiska!

Jätte fint väder har vi haft så valparna har varit ute nästan hela dagen. Vi har haft besök av Josés nya familj från Växjö. Även han kommer få en superbra familj. Jag kommer presentera varje valp och deras nya familjer längre fram är det är dags för hämtning.

Imorgon ska jag till Hässleholm och handla saker till valparna och så ska Dixie få springa ett varv.

Här kommer vecko-bilderna:

1. Saffe (Gul hane)

Vikt: 2300 gram


2. Leo (brun hane)

Vikt: 2260 gram

3. Kellox (Blå hane)

Vikt: 2350 gram

4. Grön hane

Vikt: 2285 gram

5. Röd Hane

Vikt: 2360 gram

6. José (Svart hane)

Vikt: 2350 gram

7. Timja (svart tik)

Vikt: 2240 gram

8. Lila hane

Vikt: 2360 gram

9. Alma (rosa tik)

Vikt: 2090 gram

10. Juni (brun tik)

Vikt: 2130 gram

Större hage

Nu kräver valparna större yta, så vi har byggt ut deras lekhage så de kan springa riktigt fort. De är så nyfikna på alla nya grejer vi ställer in till dem och allt ska undersökas. Det är ren underhållning att sitta och titta på dem. men efter ett tag går alla in och lägger sig i tygburen och somnar som stockar och då brukar vi bära in dem, för trots att det är 17:e maj idag så är det inte så varmt.


Mycket udda grejer i lekhagen, men roligt har dem :)


När Lucy kommer så springer alla efter, kanske kan man få sig en slurk?


Röd hane spanar på sin mamma :)


Gul hane, kommer flytta till Öland och kallas för Saffe


Saffe med favoritbollen


Lila hane


Lila hane poserar


Leo (brun hane)

Idag har vi haft besök av en mycket trevlig familj från Stockholm som väntar på sin valp. Men det är ännu inte riktigt bestämt vem det blir. Tack för trevligt besök!

Imorgon blir valparna 5 veckor... Jag hinner inte riktigt med!

Syskonkärlek

Det är full rull här. Valparna far genom huset i rasande fart och smakar på allt som kommer i deras väg.
Det är väldigt mycket regn idag, så det får bli inomhusaktiviteter för dem små.
Några valpar är nu bestämda med vilka hem dem ska få och de är även klara med namn. Så det ska jag börja träna in på dem en och en.

Det finns två i kullen som verkligen har hittat varandra. De leker mycket ihop och sover nästan alltid tätt intill varandra. Och tänka sig att just dessa två kommer hamna i samma del av landet, inte allt så långt ifrån varandra så deras syskonkärlek kanske kan fortsätta att växa även efter att dem har flyttat.


Här är dem! Blå hane som kommer kallas för Kellox och brun tik som kommer kallas för Juni och som kommer bli norrlänningar båda två.


Här är dem 1 vecka gamla och har redan fattat tycke för varandra


Kellox på upptäcksfärd i huset


Kellox


Juni


Och här ligger lille Leo (Brun hane). Leo kommer flytta till Uppsala.


Och så blev det en bild på Alma också (Rosa tik) som ska flytta till Danmark.

Igår tränade jag med dem stora hundarna. Dixie hade lite etra energi så det passade utmärkt att träna "rutan" i lydnadsklass 2. Vi har inte gjort det särskilt många gånger, men hon är så himla duktig. Full fart mot rutan och stannar på kommando. Jag kunde skicka henne från 10 meter och det har vi aldrig gjort. Lucy fick också träna rutan och det har hon aldrig gjort förr, men hon var en naturbegåvning. Galopp in i rutan och ställde sig så fint.
Bästa hundar!

Lucy har börjat leka med valparna nu. Hon gör lekinviter och busar med dem och det tycker dem är så roligt.
Dixie håller mest på att lära dem vad "morr" betyder och lyssnar dem inte så får dem en rejäl utskällning och då blir dem så rädda, men efter en stund är dem där igen och försöker klättra upp på henne.
Men även Dixie börjar visa att hon kan tänka sig lite lek, hon lägger sig ner så honom kommer på deras nivå och viftar så glatt med svansen. Hon ska bara lära dem var gränsen går, sen kommer hon leka på riktigt. Tur att någon kan sätta gränser, Lucy är ju inte någon mästare på att säga ifrån, hon försöker mest gå iväg när hon tycker valparna är för jobbiga.Möte med klöv

Idag har jag badat Dixie. Hon blev så ren och fin! Hon måste ju vara fin till utställningen på lördag.
Precis efter hon har badat ser hon ut som ett stort burr. Det tar några dagar innan pälsen lägger sig till lockar, så därför badas hon några dagar innan.

Valparna har rymt X antal gånger idag, så nu är det kompostnät runt hela valplådan. De vill nu vidga sina vyer för varje dag och det får dem såklart. De vistas både i huset och utomhus och leker som aldrig förr.

Första introduktionen med rådjursklöv och kaninskinn har de fått idag. En av hanarna ska användas till ren jakthund och då kommer vi göra lite tester för att se vem som lämpar sig bäst.
Mmm, det blir nog bra det här :) De är fortfarande lite små för att testas, så idag var det bara att se om det fanns något intresse och det fanns det :)

Dem är så otroligt söta och goa allihop! Jag älskar dem alla!


Igår gjorde Sannie (Majtippans Jade of Cheba) sin mentalbeskrivning (MH) och det hade gått väldigt bra. Inga kvarstående rädslor och inte skottberörd. Jag får det fullständiga protokollet senare. Grattis Gunilla och Sannie!

Grattis kan vi också säga till Ludde Lumps Filura (Ruffa) i Stockholm som debuterat i rallylydnad nybörjarklass med 90 poäng! En strålande debut! grattis!

Imorgon kommer Mia och Tova igen och ska mysa lite med vår Timja. På torsdag och fredag kommer andra valpköpare för att titta på underverken. Det är så roligt och ska bli kul att träffa valparnas nya familjer (de jag inte har träffat)

En vanlig dag


Mat på fat

Idag är det en helt vanlig dag då inget särskilt händer. Valparna vaknar 06.00 och äter mat, kissar och bajsar, jag byter tidningar, valparna får springa runt i huset, valparna busar, valparna bli trötta, jag passar på att klippa alla 180 klor och träna hantering genom att klappa, pilla i mun och öron och mellan trampdynor, sen sover dem några timmar för att sedan vakna igen och så börjar allt om.

När dem sover får man passa på att sköta alla andra sysslor och de vuxna hundarna.

I veckan ska de få åka lite bilturer och så kommer det besökare :)

Matvrak

Idag har det varit fint väder hela dagen så valparna har fått vara ute länge.
De stormtrivs utomhus!

Idag fick de smaka på sin första portion uppblött torrfoder. De kommer från och med nu få 3 portioner färskfoder och en portion torrfoder per dag och sedan matar Lucy dem därimellan.
Det var mycket populärt med torrfodret, det var slut på nolltid. Vi visste ju inte i fall de skulle rata den maten nu när de fått färskfoder, men det verkade gå bra med vilket som helst.

De har även blivit tränade med skott idag. Ute var det någon som sköt, men även inne har vi haft på skottskivan och det var inga reaktioner. Detta kommer vi fortsätta med regelbundet och höja ljudet efterhand.

En kort filmsnutt från deras lekhage:Nästan alla har nu fått sina tänder och alla bett ser bra ut. Det har även gjort att vi nu vet var tikarna kommer hamna.
Vi kommer behålla den svarta tiken och hon kommer heta Majtippans Spicy Thyme, men kallas för Timja.


Timja 4 veckor


Filmsnutt

Här kommer en ny liten filmsnutt på valparna. De får nu nya föremål i sin valplåda att utforska varje dag.
På filmen har de fått en plåt med olika saker som skramlar för att de själva ska lära sig att skapa ljud och smaka och känna på olika material.De visats även en del utanför lådan och där han vi också nya saker som de får undersöka. Idag var det dags för dammsugaren. Först ställer jag bara in den och efter en stund så sätter jag på den på lägsta effekt. Valparna var lite skeptiska först, men sen lekte de igen med varandra och de struntade helt och hållet i dammsugaren.
Dammsugaren kommer komma på besök fler gånger :)

Idag har vi haft besök av Per och Michelle från Danmark som längtar så mycket efter att få hem sin lilla "Alma" som valpen ska heta.
De har förberett det mesta redan, även valpkursen är bokad så Alma kommer börja direkt när hon har flyttat.

Lucy blir så överlycklig när det kommer besökare och det blev hon även idag.
Hon tycker om när det kommer folk som tittar på hennes valpar. Under tiden passar hon på att vila upp sig.

Dixie har ändrat sitt beteende också, men inte till det bättre. Hon har blivit mer vaktig mot besökare, Lucy vaktar inte sina valpar, så Dixie känner kanske att hon måste göra det. Men det tycker inte jag.
Väl inne så är hon svartsjuk också, för hon vill att alla ska titta på henne och inte på valparna. Under veckan har jag inte haft möjlighet att ge henne någon egentid eftersom jag varit sjuk och de korta stunderna jag varit uppe har jag såklart varit hos valparna, så Dixie känner sig nog lite utanför. Stackars hund, men snart orkar jag nog med lite träning igen, då tror jag Dixie blir lite gladare.


4 veckor

Tack för alla era omtänksamma kommentarer! Det värmer!
Jag mår bättre idag, även om det inte är helt bra. Men bilder på valparnas fyra veckors dag orkade jag minsann med.

Valparna mår hur bra som helst, de är så goa allihop. Små personligheter växer fram och några meningar är nedskrivna om vad man hittills kan se.

Det blev försök till ståbilder idag, jag brukar ta det vid 4 veckors ålder, men det är inte så lätt, de är snabba, men några bilder blev OK och resten får ni stå ut med :)

1. Gul Hane

Vikt: 1480 gram
Detta är en väldigt kelig kille som är mycket förtjust i mat, äter upp fortast av alla. Gör inte så mycket väsen av sig, lugn kille.

2. Brun Hane

Vikt: 1450 gram
Mycket social och vill alltid ligga i knäet och kela. Nyfiken på nya saker.

3. Blå Hane

Vikt: 1500 gram
En av de lugnare i kullen, kelar gärna och är mycket förtjust i mat.

4. Grön Hane

Vikt: 1550 gram
Mycket kontaktsökande och gosig. Mycket framåt och lekfull.

5. Röd Hane

Vikt: 1570 gram
Pigg och mycket lekfull som också är extremt förtjust i mat, så mycket så han har gått och blivit störst i kullen

6. Svart Hane

Vikt: 1515 gram
Jätte gosig och vill ha mycket närkontakt och uppmärksamhet, leker gärna, är den första i kullens om fått alla sina tänder och han har korrekt bett


7. Svart Tik

Vikt: 1490 gram
Mycket pigg och glad, lekfull och kelig liten tjej

8. Lila Hane

Vikt: 1540 gram
Mest nyfiken av alla, framåt, kelig och lekfull, mycket intresserad av att leka med mina nycklar.

9. Rosa Tik

Vikt: 1440 gram
Yrvaken liten tjej på bilden. Mycket lekfull och glad. Inbjuder ofta sina syskon på lek och kan ge sina brorsor en rejäl brottningsmatch

10. Brun Tik

Vikt: 1460 gram
Mycket pigg och lekfull liten tjej som är mycket kontaktsökande och tar sig lätt som en plätt över valpburens kanter


Idag har min kusin och hennes familj varit här. Lilla Tova fyllde år idag och idag på sin födelsedag fick hon reda på att hon äntligen ska få en egen valp. Det kunde hon inte riktigt ta in, men hon njöt i fulla drag av att sitta och ligga och gosa i valplådan och alla valpar flockades omkring henne för att pussas. På bilden har dock de flesta
fallit i djup sömn. Nu ska dem komma på besök ca en gång i veckan och det är jätte bra för alla valparna att vänja sig vid barn. Tova är så duktig med dem.


Varmt och skönt har det varit så valparna kunde vara ute i sin hage. Jätte kul tycker dem!
Brun hane på bilden.


Svart tik


Hälften av alla valpar på språng


Så himla trist!

Tyvärr måste jag meddela att jag fått körtelfeber.
Det är jätte tråkigt och kan ta lång tid att bli av med.

Så jag vill bara säga att det kanske blir en liten paus i blogguppdateringarna här tills jag mår bättre.

Som tur är får jag hjälp med valparna och övriga hundar. Tack snälla familj för att ni ställer upp!

Jag kommer svara på mejl när jag orkar, men om det dröjer så vet ni varför.

Jag hoppas jag snart ska bli frisk.

Hej så länge!


Besvärliga frakturer

Idag var ingen rolig dag. Vaknade av halsont och feber, usch vad jag hatar att må dåligt och vara sjuk.
Ja, det finns väl ingen som gillar det.. Jag hoppas det går över snabbt.

Trots det så hade jag en tid bokad till Selma hos hundtandläkaren Kurt. Selma har fått en lös tand och en kindtand som har spruckit, så det ville jag kolla upp. Jag var orolig att den lösa tanden skulle vara tandlossning, men det var det inte, det var värre.
Även hennes nedre hörntand var knäckt mitt av, så två frakturer hade hon som vi inte vet varifrån hon har fått. Detta är besvärligt eftersom det kommer bli ett stort operationsingrepp, med flera timmars narkos och väldigt lång rehabilitering. Och hon är ju 10 år så det är inte helt riskfritt och det skulle minst kosta 10.000. Nu väntar jag på besked om försäkringsbolaget vill gå in och täcka upp för detta, de var inte så positiva när jag pratade med dem med tanke på att Selma är så pass gammal.
Inte roligt precis. Men vi fick beröm för hennes tänder i övrigt och hennes goda uppförande, det var ju alltid något.

Valparna har nu lärt sig klättra över kanterna i valplådan, så nu är det dags att höja. Vi matar dem utanför lådan några stycken i taget, men alla vill ju ha direkt så det blir ett himla liv när det vankas mat.
De äter med god aptit.

Lucy matar inte dem på natten, de får sitt sista mål vid 23-tiden och sedan matar hon dem mellan 06-07 på morgonen, men då får de oftast tre täta mål. Men ingen klagar, de sover som stockar hela natten.....Än så länge, det kanske ändras snart?

Valparna har börjat leka mer med varandra och utforskar nya saker. Jag har lagt in deras kattunnel och lagt in lite leksaker till dem.
Mest gillar de vattenskålen, men inte för att dricka, utan istället plaskar de rundor i den så det blir blött överallt.
Tur den står på en vaxduk som är lätt att torka av.

Till helgen kommer min kusin och ska titta på valparna och även Michelle och Per från Danmark.
Det är inte bestämt något om vilken valp som ska vart, men
valparna kommer bli utsprida över landet.
En tik till Luleå, en hane till Skellefteå, en hane till Uppsala, en hane till Stockholm, en hane till Öland, en hane till Motala, en hane till Växjö, en tik och en hane till Danmark och så den tik som vi behåller kommer bo i Helsingborg.

Jag har redan nu lite ångest över vilken valp vi ska ha, jag är så förtjust i dem alla. Tur jag inte ska bestämma mig idag :)

Tyvärr orkade jag inte ta några bilder idag, kanske kommer det nya imorgon.


Hurra!

Idag meddelade Gunilla att hon och Sannie (Majtippans Jade of Cheba) hade tävlat lydnad igen och de fick sitt tredje raka 1:a pris med 182 poäng och de vann dessutom sin klass! Detta betyder att Sannie nu som första Barbet i Sverige har tagit titeln LP 1!

Jag och mamma Dixie är så glada och stolta över er! Jätte GRATTIS!
Nu ska de börja träna inför lydnadsklass 2.

Jag tycker det är så roligt när Barbeter börjar plocka lite arbetsmeriter och titlar och när det dessutom går så bra! Detta visar på Barbetens mångsidighet och att rasen kan mer än att bara visa sig på utställningar (Även om det är himla kul det också :))

Flera Barbeter har visat "framtassarna" inom viltspår, agility, rallylydnad, jakt och en hane från La Spezias kennel som bor på Åland har klarat ett delprov för att kunna bli räddninghund. Han är den första Barbeten i världen med den behörighetsmeriten, inte illa!

Vi säger även grattis till Mio (Clayhills Etienne) som igår också tävlade lydnadsklass 1 och fick 1:a pris med sin matte Katarina. Nu är de bara ett 1:a pris från att också ta titeln LP 1. Heja!

Mitt hjärta slår extra för er som arbetar med era Barbeter! Det behövs för rasen :)


Guld(klimpar) och gröna skogar

Idag har vi varit i en ny skog med hundarna.
Det var helt fantastiskt vackert och grönt. Hundarna var så lyckliga och sprang och jagade varandra genom alla bäckar och vattenfall och över stock och sten.


Lucy tyckte det var underbart i skogen och hon var glad att komma ifrån sina 10 små för en stund :)En guldklimp i en GRÖN skog


Selma njöt också


Dixie och Lucy

Sen kommer dagens bilder från valplådan. Det blåser kallt idag så de har fått vara inomhus. De har fått smaka på Lucys färskfoder som de gillade mycket.


Selma tycker än så länge det är mysigt att vara i valplådan, men när de blir lite större kommer hon hålla sig undan. Hon gillar inte när valparna går på henne som de snart kommer göra.


En annan guldklimp


Och ytterligare två... :)Sen har jag fått bilder från norr där det fortfarande är vinter. Majtippans Safir of Cheba "Svea" går kurs i rallylydnad och är "bäst i klassen"
Hon ska också gå kurs i agility med sin lill-matte.

Det är så roligt att höra från sina valpköpare när de berättar hur otroligt nöjda de är med sina hundar, man blir så glad. Vi hoppas att alla nya valpköpare från denna kullen kommer bli lika nöjda med sina hundar :)
Två i denna kullen kommer flytta upp till Sveas trakter (Luleå och Skellefteå) så de kanske stöter på varandra någon dag :)


Matte och Svea i spiralen


Så fin kontakt!


Även Svea är en av våra guldklimpar :)

3 veckor

Idag blir valparna 3 veckor

3 veckor är en speciell ålder för det är nämligen från och med nu och fram till 12 veckor som är den viktigaste tiden i en valps liv. Denna period kallas för präglingsperioden och det är nu man har som störst chans att påverka valparnas framtida liv.
Och eftersom valparna ska bo här minst i 5 veckor till så är det mycket viktigt att jag som uppfödare påbörjar denna träning av prägling redan nu, men i små steg såklart.
Detat är viktigt för att valparna ska bli trygga individer när de blir stora.

Valpar av alla raser som inte får denna typ av träning tidigt i livet kan bli rädda, skygga, en del kan bli aggressiva och osäkra och svåra att hantera (Inte så vanligt på just Barbet som är en väldigt stabil ras). Detta ser vi väldigt mycket av på valpkurser t ex. Det är stor skillnad på valpar som börjar vid 8-9 veckor och de som börjar senare och som inte varit "ute" så mycket bland andra hundar och människor tidigare. För dem tar det längre tid att vänja sig vid den nya miljön. Så valpkurs är bra att gå så snart man kan. Men för er som kommer hämta era valpar senare kommer jag ta ut och socialisera ändå :)

Detta med präglingsperioden innebär att valparna under de kommande vecorna kommer introduceras för nya föremål i olika material, de kommer att tränas med olika ljud så som hushållsapparater och skott/raketer på skiva, de kommer få gå på olika underlag, åka bil, besöka olika platser utanför hemmet, socialiseras med olika människor och barn och natuligtvis kommer de börja tränas i inkallning, koppelgående och speciella saker efter de nya ägarnas önskelmål.
Så de kommande veckorna kommer det vara fullt upp, men allt sker i lugna former och bara korta stunder per dag. Det ska inte bli för mycket av det goda på en gång.
Jag tycker detta är en väldigt roligt tid :)


Jag kollade vad Dixies valpar vägde vid 3 veckors ålder och de var mer än dubbelt så stora som dessa är, men det var dem även när de föddes.
Men så hade hon ju "bara" 6 valpar :)
I denna kullen är det stenhård konkurrens vid matning och alla kan inte få mat samtidigt eftersom spenarna inte räcker åt alla. Valparna har dessutom ratat de två spenarna längst fram för det är minst mjölk i dem.
Jag hjälper till att hålla koll vid matningen så alla valpar får mjölk. Idag ska de få ny portion med nötfärs också och senare i veckan ska de få smaka på Lucys goda färskfoder :)

De är alla underbara

1. Gul Hane

Vikt: 996 gram

2. Brun hane

Vikt: 985 gram

3. Blå hane

Vikt: 1057 gram

4. Grön hane

Vikt: 1103 gram (störst i kullen)

5. Röd hane

Vikt: 980 gram

6. Svart hane

Vikt: 1069 gram

7. Svart tik

Vikt: 974 gram

8. Lila hane

Vikt: 1050 gram

9. Rosa tik

Vikt: 974 gram

10. Brun tik

Vikt: 1030 gram

Alla valparna är helt underbara :)

Ute

Det har varit ännu varmare idag, så småttingarna fick komma ut en stund för första gången.
Lucy började med att mata dem ute i buren, sedan vandrade dem ut för att undersöka gräsmattan. De tog det hela med ro, men de är väldigt trygga valpar så jag hade inte väntat mig något annat  :)

De har även fått smaka sin första portion nötfärs idag. Oj så populärt! :)
Vissa var duktiga och åt fint, andra var så ivriga och körde in hela huvudet i smeten, men de lär sig nog :)
Dixie tycker det är så roligt att vara med och sköta de små.


Lille Gul med sin bästa mamma! :)


Lille gul


Brun hane smakar på svans


Lila hane och svart tik


Rosa tik promenerar en liten sväng


Lila hane, väldigt modig och var den som gick ut på gräset först


Grön hane har blivit tvättad av Dixie


Svart hane


Svart hane är väldigt kontaktsökande och kelig liten kille


Och så ett foto på linslusen Dixie som alltid vill vara i centrum

Imorgon blir valparna 3 veckor. Tiden går så fort...

Mingel

Sommarvärme ute och vi njuter i fulla drag.
Valparna fortsätter utvecklas i en rasande fart. Nu är det mer lek på dem. Selma och Dixie får gå in i valplådan nu. Men de går helst in när valparna är trötta, för annars är dem överallt och försöker dia, men då morrar både Selma och Dixie och springer ut ur lådan. Lucy ligger utanför och tycker det är skönt med avlastning.

Valparna fick sin första dos avmaskningsmedel igår. Usch sa dem!

De är väldigt sociala och alla vill upp i knäet när man sitter i lådan. Men jag har inte tillräckligt stor plats för 10, så de får turas om.

Här kommer lite mingelbilder från valplådan


Det smakas frisk på varandra nu :)Brun och gul hane


En sötnos


grön hane


Blå hane


brun tik


svart tik


Dixie är valpvakt


Efter maten blir lla trötta och somnar i en hög. Alla förrutom gul hane förståss som kryper upp och borrar in sig i mammas päls, det har blivit hans plats :)


Igår var jag på releaseparty för boksläpp. Det var en jätte trevlig fest med god mat, mingel och mycket hundfolk. Ida, en av författarna önskade att man skickade in lite bilder till boken så det hade jag gjort och bästa bild vann en bok och tänka sig att min bild vann. Så här är bilden på mig och Lucy när vi tränar rallylydnad i den nya boken :) Roligt!


Boken heter HUNDra % Rallylydnad och den började jag läsa igår. Ser fram emot mer trevlig läsning ute i solstolen idag :)


RSS 2.0