Utställningsdebut för valpen

Idag har vi varit på inof utställning i Veberöd med "valpen" Timja. En väldigt trevlig dag, utan regn. Timjas båda mattar Mia och Tova var också med för att heja på sin lilla stjärna. Timja har varit så duktig hela dagen. Av mig får hon guldstjärna i uppförande :)
 
Jag är väldigt glad att jag återigen har fått en hund med detta steg! :) Hon rör sig fantastiskt!
 
Stå gick också helt okej, även om vi inte kommit längre än till de första stegen i stå-träningen. Till nästa gång ska vi öva lite mer på att stå kvar :)
 
Timja blev BIR-Valp med Hp
 
Hennes kritik:
"5 månader, ljuvlig tikvalp med utmärkt helhet, vackert huvud och uttryck, korrekt bett, bra nos med öppna näsborrar, tillräckligt markerat stop, vacker hals, stark rygg, tillräckligt välvd bröstkorg, utmärkta vinklar bak, fina tassar, härligt temperament, rör sig väl från alla håll, välvisad"
 
Lill-matte Tova var jätte nöjd att rosetten var ROSA :) Hon shoppade även en leksak och ett tuggben som pris till Timja
 
 
 
I gruppfinalen åkte vi ut, men fick till en bra träning
 
 
När vi äntligen kommit hem efter den långa dagen så passade jag på att göra en 25-minuters-klippning på Timja när vi ändå var i farten. Jag är ganska nöjd med resultatet fast det gick på rekord tid.  Hon ska inte ställas ut förrän i vår nästa gång så då kan man lika gärna ta bort valppälsen nu.
 
 
Imorgon är det ny vecka igen. Helgen går så fort. I fredags var vi och tränade i Helsingborg med Emelie. Mitt nya idé om hur jag ska få Lucy att stanna på kontaktfält i hög fart har jag tagit bort från agilitybanan och placerat in på lydnadsplan för att träna det där. Träningen gick ut på att hon ska springa sitt fortaste och sedan stanna på en targetplatta, få klartecken och sedan skickas till godisskål. Det blev succé! Nu ska jag bara träna på det lite till och sedan flytta tillbaka in på agilitybanan och hoppas det fungerar, men det tror jag nog :)
 
Lucy gjorde ett superbra träningspass i övrigt.
 
Dixie och jag har tunga bitar framför oss att få till bakdelskontrollen på högersida. Det är inte vackert i dagsläget, så det är bara att kämpa vidare.
 
Idag säger vi Grattis till Emelie och Vincent som tävlat rallylydnad mästarklass igår och idag och fått 98 p respektive 100 p! Helt sjukt duktiga! Jätte GRATTIS säger vi :)
 

Tränat och badat "valp"

Idag har jag och Lucy varit i Malmö hos hundkiropraktorn igen. Hon tyckte inte det hade blivit riktigt bra sen förra veckan, så hon gjorde en ny behandling och Lucy njöt :) Själv tycker jag det ser ganska brutalt ut, men Lucy verkar förstå att det gör gott så hon står så snällt och buffar efter mer så fort behandlingen upphör :)
 
På lördag ska vi börja med vibrationsträning. Det är ett mycket skonsamt sätt att bygga upp muskler. Det ser jag fram emot :)
 
Jag körde ett vibrationspass med Selma idag. Det var hennes första gång, men hon gillade det mycket :)
 
Nu ikväll har jag varit i Helsingborg hos Timja och hjälp till med träning. Vi har tränat inkallning och lösträning och hon är mycket duktig.
På söndag är det dags för den lilla frökens utställningsdebut och hon skötte sig utmärkt på det lilla genrepet ikväll :)
Vädret har varit uruselt hela veckan, så jag hoppas det åtminstonde kan vara uppehåll på söndag, för jag har ju fortfarande inget tält! ;)
 
Jag hjälpte även till att bada Timja. Hon stod snällt som ett ljus medan lill-matte Tova schamponerade henne. Det slutade med att dem badade tillsammans i badkaret, så gulligt :)
 
Imorgon blir det träning med mina egna vovvar. Dixie börjar bli lite irriterad att hon inte fått följa med sedan i måndags, så det är hög tid :)

trrrrrräning

Denna vecka finns det inte mycket tid över. Fullt upp hela tiden.
 
Igår blev det mycket aktivitet för Lucy. Först fick hon vara visningshund på min freestylekurs och det gjorde hon med bravur. Vi har inte tränat så mycket trix, men ändå kan hon det som jag visar, även avancerade grejer. Det hon fick visa igår var framförallt apportering, positionsarbete och zack (när hunden backar slalom mellan förarens ben)
 
Sen blev det agilitykurs direkt efter. Jag tränade lite kontaktfält själv först i fart, men det gick inte bra. Blir det för hög fart så glömmer Lucy att stanna på kontaktfälten. Hon kan båda delarna var för sig 1. att springa med full fart och 2. stanna på kontaktfälten men inte när jag ska kombinerar det tillsammans. Men jag har lite planer såklart på hur jag ska lösa detta. Det är bara att fortsätta träna, en vacker dag fungerar det och just nu är det bara fula regniga dagar så det lär väl dröja innan det fungerar.
 
På kursen igår så regnade det hela tiden. I vår grupp tränade vi på kommandot "ut". Det gick bra för Lucy, hon är duktig och förstår, men som vanligt så gör inte mina armar som jag tänkt :)
Hon har blivit jätte duktig med slalomet nu. Det är riktigt fina ingångar från olika håll och fin teknik tycker jag.
Det är väldigt roligt och nästa vecka är det dags för serietävling igen.
 
Dixie fick vara hemma igår, men Daniel hade varit ute och sprungit med henne så hon var nöjd med det igår. Jag tränade lite med henne igår. Högerhandlingen i rallyn har påbörjats och hon gör framsteg varje gång. Hon är så otroligt lättlärd och klok, så det tar inte lång tid innan hon förstår.
 
Det är ju 47 skyltar/moment totalt i nybörjarklass och fortsättningsklass tillsammans. Sen är det ytterligare 14 nya skyltar som tillkommer i avanceradklassen, men här börjar också högerhandlingen vilket betyder att hunden ska kunna samtliga 61 skyltar på förarens högra sida (sen i mästarklass tillkommer det 13 skyltar till och totalt ska hunden kunna 74 skyltar men på både höger och vänster sida så man kan egentligen säga att det blir 148 moment. Det blir väldigt anorlunda och mycket nytt för hunden när den plötsligt ska göra allt på "fel" sida. Det blir lite som att börja om från grunden med nybörjarklassens skyltar med hunden på höger sida. Det är inte helt lätt. Sen tillkommer även honnörsrutan där en hund ska sitta eller ligga i banan medan en annan hund går. Det måste också tränas mycket.
Så vi har väldigt mycket träning framför oss, men det är roligt att äntligen ha lite nytt att träna på. Jag är väldigt trött på att nöta gamla moment nu.
 
 

Ny titel till min stjärna!

Idag var det alltså dag för mig och Dixie att tävla rallylydnad igen.
Vi hoppades ju på att ta det sista kvalificerade resultatet  idag så vi kunde bli uppflyttade.
 
Tävlingen var i Trelleborg och när vi kom dit så sken solen och allt kändes bra. Det var perfekt plan, perfekt bana, det gick perfekt på uppvärmningen, ja allt kändes perfekt!
 
Jag ska vara så himla glad att jag har en hund som älskar detta med tävling. Dixie vet precis vad som gäller när hon ser miljön och hon har bara fokus på mig hela tiden och är redo att starta. Även om vi var där flera timmar i förväg så sitter hon och fokuserar på mig hela den tiden. Så himla söt!
Så hon gör oftast bättre ifrån sig på tävling än på träning och hur ofta har man en hund som fungerar så?
 
Hon var fantastisk idag! Gjorde allt som jag sa och lite till, så hade vi fått bedömning utifrån hur hon skötte sig så hade det blivit riktigt bra. Nu var det ju så att även jag går med på banan och där lyckades jag dra på oss några onödiga poängavdrag. 2 poängs avdrag fick vi för att vi var för långt ifrån skylten vid två tillfällen. Jag tyckte att jag var nära, men så kan det vara. Sen kom den stora missen vid hopphindret där jag förbereder och skickar Dixie alldeles för sent så hon hinner inte ens uppfatta att där finns något hopphinder för hon har full fokus på mig, så hon brakar rakt in i hindret. Och där blev det -5 för det misstaget. Åh så sur jag var på mig själv för den missen.
 
Men det blev ändå 93 poäng och Dixie fick sin nya titel RLD F och nu är vi uppflyttade till avancerad klass. Vi ska börja träna in den klassens skyltar imorgon, men det dröjer nog ett tag innan vi tävlar för vi måste få bättre högerhandling.
 
Såhär såg det i alla fall ut på tävlingen idag: 
 
 
Vi är klara för start
 
Dixie med fina rosetter
 
Efteråt blev det bad för hundarna, brukshundsklubben låg precis vid havet och är nästan en av Sveriges sydligaste punkter
 
 
Blev även bus :)
 
Lucy blir så lycklig av att bada och sedan komma upp och "torka sig". Hon njuter fullt ut! Hon tyckte väl det var lite tråkigt på tävlingen, massa roliga hundar som hon ville, men inte kunde leka med.
 

Hundkiropraktor

Idag har vi varit hos hundkiropraktorn med Lucy. Jag är så himla nöjd att jag tog tag i att gå dit.
Jag kände direkt att jag kommit till en mycket kompetent människa och det har jag letat länge efter.
 
Jag har länge vetat om att Lucy varit spänd i skuldrorna och hon har inte rört sig "rent". Dessutom går hon ofta med låg hållning och passgångar ibland. Hon är även långsam i reaktioner på sitt och ligg. Det är mycket små detaljer och många hade säkert inte reagerat eller ens lagt märke till det. Men man känner ju sin hund :)
Jag har kollat upp det hos veterinär vid flera tillfällen, men dem tycker allt är bra. (De har ingen kunskap om dessa typer av problem)
 
Därför var det så skönt att komma till någon som genast förstod vad jag sa och hon bekräftade genast det jag själv sett. Jag har masserat och stretchat själv, men "problemen" har kommit tillbaka hela tiden så jag kände att detta inte var något jag själv kunde få rätt på.
 
Hon gick igenom hela Lucy och knäckte rätt det som låg fel. Bland annat så rättade hon till något vid svansen så direkt efter fick Lucy en helt annan svanshållning, helt otroligt!  Det är en ganska tuff behandling och det lät ordentligt när det knakade till, men Lucy var så himla duktig, hon bara stod så snällt.
Kiropraktorn var övertygad om att det hänt något när Lucy var valp som orsakat detta. Ja, det kan ju vara vad som helst, vild lek med Dixie till exempel?
 
Men nu hoppas jag att det ska bli bättre. Vi ska dit om en vecka igen så att kolla att det inte gått tillbaka. Sen ska vi bygga muskler på de ställen som hon inte har belastat på en vibrationsplatta, t ex nacken där hon nästan inte har några muskler på sin vänstra sida. Nu har jag sån tur att vi har en sån platta på jobbet, så jag kan göra behandlingen själv.
 
Äntligen kanske det kan bli ordning på dessa små men mycket viktiga detaljerna också. Vi kunde annars göra som vanligt och träna som vanligt, men halsband fick absolut inte användas i annats fall än vid träning. Jag delar ju redan denna meningen så vi kan alltså fortsätta som vanligt :)
 
 

Höst

Idag kändes det som om hösten kom på riktigt. Det har blåst, regnat, och varit kallt.
Men det gör inte mig något, jag gillar hösten. Jag har för första gången cyklat med båda hundarna samtidigt en lång runda. Jätte mysigt i höstvädret :) Och det gick bra, de skötte sig fint båda två.
 
Det andra som jag älskar med höst är att jag får så otrolig lust att pyssla. Samma sak varje år. Så igår och idag har jag pysslat i min hörna och det produceras en hel del. Bilder kommer nog en annan dag på vad jag gör :)
Idag sydde jag en leksak av kaninskinnet och den användes flitigt på träningen idag.
 
Jag brukar ju ha mina valpkurser på onsdagar, men idag var hundtandläkaren Kurt där och höll sin föreläsning. Då passade jag på att träna lite agility och lydnad med Lucy.
Jag ser framsteg i agilityn varje gång. Idag var det med stort självförtroende hon tog vippen i en bankombination och fick till några riktigt bra kontaktfält. Jag använde min kaninleksak som belöning och kriteriet för Lucy var att hon skulle ta vippen i fart och stå kvar på kontaktfältet även när jag kastade hennes leksak iväg från henne och på "frikommando" dra iväg. Det gick jätte bra och det känns som vi är på rätt väg.
 
I lydnaden var hon också på humör och skötte sig jätte bra. Men jag tränade inte så länge, tänkte att jag skulle sluta när det gick som bäst.
 
Timja var ju också med och när hennes matte satt på föreläsningen passade jag på att låna Timja för att träna lite med henne. Hon är riktigt rolig att träna och jobbar hur bra som helst med mig.
Men samtidigt är hon i sin spökålder och får för sig att saker är konstiga så det får man jobba lite med också.
 
Sen har vi det ju så bra så att Kurt (tandläkaren) tittar på alla valparnas tänder och ger sin bedömning. Det skulle bli väldigt intressant vad han sa om Timjas tänder, men hon fick mycket bra omdöme. Perfekt bett, full tandad och inga beläggningar. Så det kan vi vara nöjda med :)
 
Imorgon ska jag åka till Malmö med Lucy och besöka en hundkiropraktor. Jag tycker nämligen ibland inte att hon rör sig riktigt rent, så det ska bli väldigt spännande att se hur det går till och om de kommer hitta något :)
 
Dixie fick en tråkig dag idag. Hon fick inte följa med på träningen, utan fick vara hos mina föräldrar. Hon går och lägger sig surt när jag lämnar henne och när jag hämtar henne är hon väldigt upprörd för att jag och Lucy varit borta utan henne och den som hon tar ut all sin vrede på är stackars Lucy som inte fattar någonting om varför hennes älskade Dixie blir arg på henne när hon själv är så glad att återse sin bästis. Det lugnar sig ganska snabbt och det gäller att jag ägnar Dixie mycket uppmärksamhet. Hon gillar verkligen inte vetskapen om att jag och Lucy är på träning själva. Men det får hon stå ut med ibland :)

ekorrhjulet :)

Måndag, första dagen på veckan vilket betyder att vi hoppar in i ekorrhjulet. Veckorna ser nämligen nästa alltid likadana ut.
Och precis som alla måndagar så har vi varit på träning idag.
 
Dixie och jag fokuserade på våra svårigheter i rallylydnaden och jag är mycket nöjd med vår träning. Allt gick super och jag har nu lagt kommando på våra vändningar till höger som vi haft svårt med och det fungerade utmärkt.
Det bara bara en lite dumhet som Dixie gjorde idag. När vi hade tränat och jag skulle koppla Dixie för att träna med Lucy så sticker Dixie iväg mot min ryggsäck där jag har träningsgodiset. Där norpar hon snabbt åt sig hela köttbullepåsen och springer iväg. Jaha, det var det godiset. Att jaga henne är helt omöjligt för det har jag provat så många gånger. Så jag struntade helt enkelt i henne och tog Lucy istället. Efter en stund när Dixie ätit upp allt innehåll så kommer hon och vill vara med, men då bara kopplade jag henne och satte henne i bilen så fick hon sitta där resten av kvällens pass och titta på när jag och Lucy tränade. Tur att vi i alla fall hade uppnått det jag ville på träningen.
 
Jag och Lucy fick till mycket bra saker i agilityn. Först blev det slalomträning. Tränade på snabba ingångar och med mycket fart. Jag kan starta både med henne på höger och vänster sida och sätta henne och gå ifrån till sista slalomporten och hon tar ändå slalomet perfekt. Det känns väldigt bra.
 
Sen övade vi på kontaktfälten. På balansen tränade vi att hon ska ha bättre fart och det fick vi till idag. Fina kontaktfält där! Sen övar vi på att sätta kommando på vippen, det tar ju lite tid, men annars gick den bra idag. A-hindret är svårt. Men det är ändå betydligt bättre än förra veckan. Hon vill gärna hoppa av för tidigt när hon kommer i full fart och det får man inte.
 
Det sprang fullt med kaniner utanför planen, så innan vi började träna så körde vi lite antijaktträning och det hjälper väldigt mycket. Det blir egentligen bara ren skvallerträning, men det är det enda som fungerar. Någon gång i stundens hetta har det hänt att jag provat att bli arg på henne, men det hjälper absolut inte. Så vi håller oss till det som vi behärskar. Jag hade även med mig mitt nyinköpta kaninskinn och det var en succé. Wow vilken belöning det var tyckte Lucy, så det ska vi fortsätta med :)

Jätte Grattis!!!

Idag säger vi jätte stort GRATTIS till våra träningskompisar Emelie och Vincent som tog hem bronset på Rallylydnads-SM-finalen i Tånga Hed.
Nu är de alltså Sveriges tredje bästa ekipage i rallylydnad, det är inte dåligt! :)
 
Fantastiskt bra jobbat av er båda, vi är mycket stolta över er!
 
Själva har vi haft en ganska lugn helg. Igår åkte vi ut i skogen och körde lite sökträning. Det var längesen vi tränade sök, men Dixie blev överlycklig när hon förstod vad i skulle göra. Hon gjorde underbara skick och hittade figgarna snabbt. Lucy har typ aldrig gjort det, men hon tyckte också det var väldigt roligt.
 
Imorgon blir det mer träning för mina vovvar. Om en vecka är det dags för mig och Dixie att tävla rallylydnad igen. Förhoppningsvis klarar vi det och blir uppflyttade igen (fast det vet man ju aldrig). Jag har haft lite ångest för denna sista tävling att vi inte ska klara hålla samma höga poängnivå som vi gjort på våra andra tävlingar, men just nu bryr jag mig inte om vilka poäng vi kommer få på söndag, bara vi hamnar på rätt sida strecket och blir godkända så ska jag vara nöjd :)
Klarar vi denna sista tävling i fortsättningsklassen så tror jag att min motivation kommer öka till att träna in nästa klassens skyltar.
 
 

BPH-dag för Barbeter

Den 18 november anordnar Svenska Barbetklubben en BPH-dag för Barbeter i Bjuv, Skåne där man har chans att testa sin Barbets mentala egenskaper. BPH står för Beteende- och Personlighetsbeskrivning hund och är ett mentaltest som är utformat för att passa alla hundraser tillskillnad från MH som mest bygger på att mäta bruksrasernas egenskaper.
 
Här kan du se en video hur ett BPH går till
http://www.youtube.com/watch?v=gwgenEiL6vQ
 
Mer info finns även här:
http://www.bjuvsbk.se/
 
Det finns platser kvar! (Hundar över 1 år kan delta) Anmälan skickas till [email protected]
 
Jag tycker det att mentaliteten är lika viktig som hälsan hos hund när man tänker avel. Många är duktiga på att kolla upp in hunds hälsostatus innan hunden används i avel, man röntgar och ögonlyser m.m. Folk är även duktiga på att fixa meriter inom utställning för att få bekräftat att hunden är enligt rasstandarden, ytterligare några väljer att även kämpa sig till lite arbetsmeriter för att visa att hunden kan jobba och prestera arbete i en tävlingssituation m.m (ja, mitt hjärta klappar lite extra för er) men väldigt få väljer att mäta hundens mentalitet, trots att det är något av det viktigaste. Det är ändå hundens personlighet och egenskaper som utger störst del av själva hundägandet, för det är just den hund som man ska leva med och för att hundägandet ska bli så bra som möjligt så förutsätter det att den hund man har är mentalt stabil.
 
Jag tycker det är lika viktigt och en mycket stor merit att ha officiell mentalstatus oavsett om det är ett MH eller BPH. Själv tycker jag att de mentala egenskaperna väger tyngre än alla andra meriter, för det är egenskaperna som nedärvs, inte titlar. Jag hade själv utan tvekan valt en hane som har bra mental status före en hane som har utställningsmeriter till mina tikar (förutsatt att båda var friska som också är en mycket viktig del)
 
Det är hittills bara 10 Barbeter i Sverige som har genomfört mental beskrivning. Jag har sammantällt de få resultaten, men fler behövs för att kunna utvärdera menatliteten hos Barbet. Barbet är ju känd för att vara mentalt stabil, men jag tycker redan nu att det finns saker att vara observant på framöver.
 
Hade jag haft möjlighet så hade jag gärna sponsrat alla Barbetägare med avgiften bara för att få kännedom om fler Barbeters mentala status. Nu kan jag tyvärr inte det, så jag hoppas ju att fler ska tycka det är lika viktigt som jag gör. Det kostar ju bara hälften av vad t ex höftröntgen gör och det har de flesta inga problem med att betala. Folk har heller inga problem med att lägga ut dyra slantar på att visa sin hund några få minuter i en utställningsing, eller köra låååång väg för att plocka utställningsmeriter, men när det kommer till den mentala biten så är det väldigt få som visar intresse och jag förstår inte varför?????
Är det för att man själv tycker sig ha gjort bedömningen att man har en bra hund? I så fall hade man inte behövt ställa ut heller om alla gjort sina egna exteriörbedömningar, hundägare tycker ju alltid att de själva har världens bästa hund.....
 
Själv har jag genomfört MH-beskrivningar på båda mina tikar innan jag använt dem i avel, allt är officiellt och vi har inget att dölja. Många av våra valpköpare har uppskattat detta att det finns dokumenterad mental status.
 
Så för rasens bästa så hoppas jag att fler kan få upp ögonen för hur viktig den mentala biten är! Och för er som har gjort det eller kommer att göra det hade jag gärna delat ut guldstjärna! Ni är med och bidrar till att få en bättre kännedom om mentaliteten hos Barbet.
 
I otroligt många raser så står det i rasstandarden att rasen ska vara bra mentalt, men det är inte alltid det som står i rasstandarden överensstämmer med verkligheten. Det finns många kända exempel där man avlat på andra meriter istället för hundarnas mentalitet och då det går utför ganska snabbt för rasen. Ett exempel är lagotto, som blev mycket populär väldigt snabbt, men där man tyvärr glömde bort den menatla biten, eller valde att blunda för den och så fick de ett kritiskt läge som fortfarande inte är reparerat.
 
Där vill vi inte hamna med Barbet!
 
 
Ja, det var lite av mina tankar såhär en fredagsmorgon....
 
 

5 månader

Grattis alla Lucys valpar på 5 månaders-dagen!
 
Igår höll jag mina två valpkurser och det är mycket duktiga valpar. Timja går i den ena och är mycket duktig och lär sig fort.
Efter kvällens kurs så fick hon följa med hem till oss och nu har jag snart passat henne ett dygn. Hon är helt underbar denna lilla hund! Mycket enkel och beter sig precis som mina vuxna hundar. Hon vilar när dem vilar och går med på promenaderna. Idag fick dem vara själva hemma när jag gick till jobbet ca 3 timmar och alla tre låg och sov när jag kom hem.
Timja är väldigt föremålsintresserad och älskar när man leker med henne, så hon har tydlig av-och-på knapp.  
 
Hon har sovit hela natten bredvid sängen, men väckte mig halv sju med massa godmorgonpussar! Då gick vi ut och kissade och sen låg hon och lekte med en leksakshund en halvtimme innan hon somnade om.
 
Jag har klippt hennes klor och hon ligger helt stilla när jag gör det och så har jag klippt bort lite päls mellan trampdynor, analöppning och under öronen.
 
Sen har jag tränat lite mer utställning med henne. Springa gör hon så vackert! Och "stå" tränade jag med klickern och det gick jätte bra, ibland sätter hon sig och ibland flyttar hon tassar, men det får man göra när man bara är 5 månader :) Hon har en mycket positiv attityd till att samarbeta :)
 
Här är mina tre Barbet-tjejer, tripp, trapp, trull :) Alla lika underbara :)
 
 
Jag har vägt/mätt Timja idag och hon väger 15 kg och är 49 cm hög ungefär
 
Fina tjejen! Hon är mycket keligare än vad både Dixie och Lucy är, hon vill krypa in under skinnet :)


Mor och dotter. Såhär ligger dem just nu. Lucy älskar att ligga på balkongen, det är svalt och skönt tycker hon och det tyckte visst Timja också :) (Dixie ligger vid mina fötter)
 
 
 
 
 
 

Nu har vi massor att träna på :)

Igår var vi på Bialitt igen.
Först höll jag freestylekurs och Dixie fick vara med på hela kursen som visningshund. Hon visar allt jätte bra, men tycker inte om när hon får sitta uppbunden och vänta, hon vill träna hela tiden :)
 
Sen var det äntligen dags för min och Lucys agilitykurs igen. Först tränade vi bakombyten. Inga problem för Lucy, det går jätte bra. Jag fick lite tips på hur jag ska få till ännu bättre handling i bakombytena och det är så roligt att man ser skillnad på resultaten direkt :) Det är mycket att tänka på och även om jag förstår det i teorin så är det inte alltid kroppen gör som man har tänkt, så det är mycket mer träning av mig som behövs.
 
Sen blev det kontaktfältsträning. Först en bana där man fick visa hur kontaktfälten på samtliga tre klätterhinder fungerade, sen fick man jobba en och en med sina kontaktfält.
Jag fick massa bra tips på hur vi ska jobba vidare. Jag har varit lite kluven om hur jag ska få till kontaktfältet på A-hindret för det har inte fungerat så som jag tänkt lära in det, men nu vet jag precis hur vi ska jobba vidare. Fick även massa bra tips och förklaring på varför Lucy blir tveksam på vippen, hon ser helt enkelt inte skillnad på balanseuppgången och vippen. Men efter gårdagens pass känns det hur bra som helst och det blev framsteg snabbt på både vippen och A-hindret som har varit lite svåra för oss att få till i sin helhet. Balansen tycker jag vi har kommit igång med på rätt sätt, så där behövs bara tränas lite mer detaljer så ska det nog bli riktigt bra.
Nu är jag jätte taggad på att fortsätta träna på min läxa :)
 
Så jag är väldigt nöjd med gårdagens träning förrutom att fröken Lucy stack iväg två gånger och försökte självbelöna sig med kanindofter. När skymningen faller så kliver hon i monster-jakt-dräkten och har alla sina sinnen öppna för allt vilt. Jag har antijakttränat på 2 av 3 planer så på de två fungerar det bra. Ska bara hinna träna på den tredje också, så ska det nog bli ordning på den lilla damen. Jag har även beställt ett helt kaninskinn som jag ska ha som belöning i fickan, så Lucy kan få sin belöning av mig istället för att belöna sig själv.  
 
 

träningsmåndag

Tack för alla gratulationer :)
Vi har svävat lite på små rosa moln även idag :)
 
Vi har fått sommarvärme igen och idag var det 25 grader. Det är inget bra träningsväder, men det gick ändå.
 
Med Lucy tränade jag idag att hon ska ta slalom i hög fart och det satte hon klockrent idag. Jag testade även att göra ett bakombyte innan slalom och även det fungerade jätte bra. Det var full fart på henne idag, men vi kunde inte träna så länge, för det var för varmt för att springa på agilitybanan.
Jag köpte en ny fårskinnsleksak med jätte långt snöre igår på utställningen och Lucy blev helt galen i den. Perfekt belöning! Hon älskar nya leksaker.
 
På lydnaden gick det ok. Det var mycket störning idag. Först var det en halvskadad duva som envisades med att vara precis där vi var hela tiden och Lucy hade lite svårt att koncentrera sig, det var nästan som om duvan följde efter oss. Jag försökte jaga iväg den, men den var inte rädd. Men det fick bli lite skvallerträning på den och det gick bra. Vi har jobbat vidare med tekniken i läggandet, ibland får hon till det som jag vill ha det, bara att fortsätta träna tills det sitter.
 
Sen tränade jag med stjärnan från igår :) Dixie gjorde allt perfekt även idag på träningen. Allt som fungerat lite halvbra senaste tiden gick superbra idag. Även när jag tränar med Lucy så ligger Dixie och tränar sig själv. Hon är tränad på att ligga med huvudet ner på platsliggningen även när det finns störningar runt om. Och idag var det en liten hund som sprang omkring hejvilt med en pipboll precis bakom där Dixie låg fastbunden och istället för att bry sig om det så la hon ner huvudet och låg blickstilla. Så gullig hon är :)
 
Imorgon ska jag träffa mitt freestylegäng igen och så blir det agilitykurs med Lucy.
 
 
 
 
 
 

Topp 10 :)

Vilken underbar dag det blev idag! Känner bara ren lycka nu när jag tänker på vad jag ska skriva :)
(Det är först när jag skriver det som jag fattar vad som har hänt)
 
Idag var det ju dags för utställning på Sofiero. Det var en jätte trevlig dag och ganska många Barbeter på plats, hela 11 stycken sammanlagt :) Men bara 5 som deltog på själva utställningen.
Det var tre hanhundar, 2 juniorer och sen "vår" Bruno i Öppenklass. På tiksidan var det Gabby i juniorklass och Dixie i championklass.
 
I hanhundsklassen blev det Bruno (Majtippans Rubin of Cheba) som blev bästa hane och fick sitt första Cert och CACIB. Men slutligen blev han slagen av sin mor Dixie som blev BIR. Samtliga 5 hundar fick fantastiska kritiker och domaren som dömde är mycket trevlig :)
 
Det är många som undrar varför jag överhuvudtaget ställer upp med Dixie när hon ändå är så vinstrik och ibland måste man nästan försvara sig med bra anledningar till varför man ställer upp. Och för alla som undrar så har jag mina anledningar här:
  • Det är roligt att ställa ut och träffa andra Barbeter och deras ägare
  • Jag vet inte om jag kommer få en sådan hund som Dixie någon mer gång i mitt liv och då vill jag se hur långt vi kan gå, (vi siktar i slutändan mot en BIS-placering)
  • Utställning är en otrolig hjälp för oss när vi sen tävlar rallylydnad, då det är samma typ av tävlingssituation som gör mig nervös, men på utställning får man chans att belöna det och det gör att Dixie får höga positiva förväntningar på andra tävlingar (Detta är främsta anledningen till att vi  kommer fortsätta med utställning)
För att gå vidare i handlingen så blev det lite väntan innan finalerna skulle börja och som sagt så var målet idag att komma till BIS-finalen. Det blev lite shopping och fika med Amanda. Amanda har varit med och hjälp mig hela dagen, tack så jätte mycket för all hjälp och stöd och framförallt trevligt sällskap :)
 
Sen var det äntligen dags att visa oss i stora ringen. Det var många hundar i gruppen, men Dixie skötte sig så himla bra. Hon gjorde allt perfekt! När domaren sedan började plocka ut de hundar som gått vidare så var vi en bland dem. Vi fick springa ett varv till och sedan började platserna om grupplaceringarna att delas ut bakifrån. Det kändes ganska neröst när både 4:e och 3:e platsen blev tagna och även andra platsen. Så jag blev så otroligt förvånad men jätte lycklig när de i högtalaren ropar ut att det är vi som vunnit gruppen BIG 1:a!!!!!!
Helt fantastiskt! Och domaren kommentar: "Det var en ära att få döma fram en så fin hund"
 
Det är helt otroligt att Dixie har tagit två grupplaceringar på två utställningar i rad! Nu kan man inte längre säga att Barbet aldrig placerar sig i gruppfinalerna för det har vi gjort nu två gånger! Det är ovanligt, men min hund har det lilla extra och hon är något utöver det vanliga! Det har hon alltid varit!
 
3317 hundar deltog på helgens utställning och av dem blev vi topp 10. Vi nådde vårt mål, vi kom till BIS-finalen, men där kom vi på delad 5:e plats, alltså ingen BIS-placering, men vi är mycket nöjda ändå!  :D
 
Nu bjuder jag på bilder från vår lyckodag:
 
Söta Gabby (Clayhill Gabrielle)
 
 
 
Jan och Bruno minglar
 
 
Bruno
 
Mera Barbetmingel :)
 
 
Jack från La Spezias kennel
 
 
Systrarna Timja och Alma träffades och det blev ett kärt återseende. De är lika på många sätt, båda är t ex helt underbara :)
 
 
Timja och Axa hälsar på varandra


Dixie värmer uppDesirée och Trix var på plats och det var roligt att träffa dem båda i verkligheten :)


Jack in action! :)


Domaren klämmer och känner på Bruno
 
 
Trix
 
 
Tävlan om bästa hane
 
 
Jag och Dixie
 
 
Jan och Bruno
 
En mycket nöjd husse med BIM-rosetten :)
 
Jag och Dixie, stolta vinnare av Grupp 8 :)
 
Vi får fina lovord från domaren :)
 
Och här är våra priser från dagen :)
 
Nu ska vi gå och lägga oss och imorgon är det en nya dag där det såklart står hundträning på schemat :)
 
 
 
 

Äntligen!

Vi har varit på fredagsträning igen med Emelie + hundar.
 
Det blev såklart rallylydnad med Dixie. Senste gångerna har ju inte 8:an fungerat för mig, men idag satt den! Hon tittade inte ens åt mina högar med kattmat som jag lagt ut! Det kändes så skönt att det faktiskt gick idag. Hoppas det kan släppa med den nu.
Däremot hade vi lite strul med slalomet, men det är lättare att få rätt på, så det ska vi jobba med. Annars fungerade allt fint idag, Dixie var mycket alert och hade sin härliga attityd :)
 
Men precis innan träningen var vi lite ovänner. Jag hade förberett med att torka lammkött i ugnen som jag skulle ha i små bitar på träningen bara för det skulle vara lite extra gott idag. När jag tar ut plåten och låter den stå och svalna på spisen och passar jag på att göra lite annat, packa träningsväska m.m.
Då hör jag hur det låter i köket och när jag springer dit så har Dixie tagit nästan allt lammkött från plåten. Nedrans hund! Sur blev jag minsann på henne nu när jag hade ansträngt mig och då blev hon sur för att jag blev sur och så var vi ovänner en stund. Hon har blivit en sån mattjuv, det är något nytt hon har börjat med :-/
 
Lucy fick sig ett lydnadspass idag och fast hon är som hon är så måste jag ändå säga att det gick bra, utifrån hennes förutsättningar. Vi ska bara få till de sista detaljerna i allt, så det blir lite träningspill. Men det är roligt :)
Lite snabbare halter, lite snabbare ingångar, lite säkrare och snabbare läggande, lite bättre ställande och sen är platsliggningen ett kapitel för sig. Allt detta pillandet tar tid att träna. Jag märker att hon är den typen av hund som blir bättre ju längre vi tränar. Hon behöver alltså lång uppvärmning.
 
Ikväll ska jag och Daniel fira hans födelsedag eftersom han åker till Stockholm imorgon och är borta 4 dagar i jobbet, så han är inte hemma när han fyller år.
 
Imorgon  blir det vilodag för oss och på söndag är det dags för utställning. Jag ställer bara ut Dixie, men Lucy ska följa med och hälsa på sina döttrar. Både Timja och Alma från Danmark kommer för att titta :) Ska bli kul att se Alma och hennes familj igen :)

Serietävling agility

Ikväll var det serietävling i agility som stod på schemat.
Tanken var att testa lite hur jag och Lucy ligger till och det var inga direkta överraskningar.
 
Vi värmde upp med ett lydnadspass och Lucy gjorde bra ifrån sig. Även Dixie var med och fick köra lydnad, men sen var det nog en ganska tråkig kväll för henne, då hon mest fick vänta i bilen :-/
 
På uppvärmningen precis innan första start i nybörjarklassen så var Lucy verkligen på hugget. Banan var inte svår, men jag kände redan under banvandringen vad som skulle bli våra bekymmer och det var egentligen bara ett och det var att komma på en raksträcka i full fart in i slalom. Det har vi inte tränat så mycket, men det ska vi göra nu :)
För sen satte vi resten av banan, det blev bara lite strul med slalomingången :)
 
Jag skulle egentligen bara vara med i nybörjarklassen, men sen blev jag övertalad att vara med i öppen hoppklass också. Svårare bana, men absolut inte omöjlig.
Men precis när hunden innan oss går in på planen så får såklart Lucy syn på två kaniner som hoppar ute på fältet och hon börjar skrika av upphetsning och slår på sin blockering. En bana tar ca 40-50 sekunder så det är all tid jag har för att försöka få Lucy tillbaka till verkligheten. Det går över förväntan, även om hon inte har glömt vad hon nyss såg. Jag hade kunnat välja att strunta i att köra sista banan, men jag ville ändå ge det en chans.
 
Och det började bra. Hon startade i full fart och mitt byte lyckades så vi fick till slalom och sen flöt det på bra, tills Lucy råkade ta fel tunnelingång och så blev det diskning, men jag ville ändå köra klart. Och allt gick bra ända tills jag visade mot fel hinder och sen när det bara var ca tre hinder kvar och  vi skulle ta hopphindret som pekade rakt ut mot fältet så kunde inte Lucy hålla sig från att sticka iväg och springa längs staketet i hopp om att hitta sin egen bästa belöning.Tack och lov för att planen är inhängnad!
Så vi klarade det nästan, men jag är ändå nöjd att hon kunde jobba så fint största delen av banan trots att jag vet hur tokig och blockerad hon brukar bli på kaninerna.
Nu får jag lägga ner lite mer träning på antijaktträning på planerna där för hon lär inte ha glömt det tills nästa gång.
 
Undrar varför bara jag har Barbeter med massa jaktinstinkt? Alla andra Barbeter jag träffat verkar inte alls bry sig om vilt, men mina är galna, eller Lucy i alla fall. Dixie har blivit bättre.
 
Roligt var det i alla fall ikväll och nu är jag väldigt laddad på mer träning på det som inte gick bra. Har redan ritat upp alla situationer som vi behöver träna på. Förrutom just att hon stack iväg ikväll så är Lucy jätte roligt att köra med, det är bara jag som ska hänga med :)
 
I nybörjarklassen kom vi på 3:e plats och Lucy fick rosett <3
 

Min fina tjej!
 
Nu ska jag hänga upp alla blöta kläder, för tur med vädret hade vi inte ikväll..
 
 

Skitdag

Idag började inte dagen bra.
På morgonpromenaden var Lucy sådär jobbig som hon bara är ibland. Hon skulle dra och leta efter kaniner och jaga fåglar och göra allt som hon inte ska. Jag var ganska irriterad på henne efter att vi gått en bra stund och hon inte kunde släppa allt hon höll på med.
Tillsist så slog jag mig reflexmässigt på låret för att typ få uppmärksamhet eller vad jag nu tänkte mig mitt i min irritation. Det var inte särsklt genomtänkt och vad som var ännu mindre genomtänkt var att jag hade en bajsbåse i just den handen som jag slog mot låret full av resterna från gårdagens färska lammlever som hundarna smaskat i sig när vi tränade och som idag resulterade i en lösare koncistens än vanligt.
Denna fyllda bajspåse fullständigt sprängdes och löst bajs flög ut åt alla håll. Bajs på byxorna, bajs på händerna, bajs på kopplet, ja bajs överallt.
Just i det ögonblicket vill man ju bara sjunka genom jorden. Fruktansvärt irriterad på mig själv och hela situationen och det var så fruktansvärt äckligt. Och så var det förståss ganska långt hem. Jag fick torka av det värsta på gräset och samla ihop resterna i en ny bajspåse och sedan gick vi raka vägen hem. Då minsann gick även Lucy som en liten ängel.
Jag hade faktiskt sådan tur att ingen hund fick något på sig....
 
Verkligen ingen bra start på dagen...
 
 
Sen till en annan fundering om utställning... Är det någon som kan svara på ifall en hund (som i mitt fall Dixie) som är internationell champion C.I.E kan erövra fler CACIB på utställningar?
Igår fick jag en ny bekräftelse från FCI där de bekräftade ett CACIB från Stockholms Hundmässa 2011 på Dixie och då var hennes internationella championat redan registrerad och godkänt och vi har fått diplom från FCI och allting.
Jag har för mig att när SKK skickar in resultaten från utställningar så ska inte FCI bekräfta CACIB om hunden i fråga redan är C.I.E utan då ska CACIB gå till den hund som fick R-CACIB (som i detta fall var Lucy)
Detta är ju väldigt viktigt och jag hittar ingen som kan ge ett säkert svar. Har mejlat till SKK, men de visste inte heller och de skulle skicka frågan vidare till FCI.
 
Riktigt illa om det skulle vara så att de kan erövra fler CACIB även fast de är internationella champions, i så fall har jag ställt till det för mig själv genom att konkurrera mina hundar mot varandra. Jag hade nämligen räknat med att det CACIB:et skulle gå till Lucy automatiskt. Det är även viktigt för kommande utställning i Danmark där jag anmält båda. Jag vill ju inte att mina hundar ska konkurrera med varandra. Är det någon som vet?
 

Timja-uppdatering

Idag har jag varit och hälsat på Timja med familj. Det är lika roligt varje gång. Timja blir jätte glad och ska pussas hela tiden.
Jag har tränat med henne idag och det gick riktigt bra! Otroligt lättlärd! Vi har tränat mycket grunder inför utställningen och hon beter sig som om hon aldrig gjort annat! Stå klarade hon lätt som en plätt idag. Sen började jag träna lite omvänt lockande och det förstod hon på en gång. Blev även lite targethand som hon också kunde.
 
Sen var Tova med och lekte och lärde Timja gå igenom en rockring och så lekte vi kurragömma då Tova fick gömma sig och Timja fick leta upp henne. En lek som både tyckte var mycket rolig :)
 

Lill-matte Tova med sin lilla hund :)
Hon växer och växer den lilla tjejen. Snart är alla valptänder borta. Bara de två hörntänder kvar.
 
Imorgon är det valpkurs igen och på söndag ska hon följa med på Sofieroutställningen. 5 Barbeter är anmälda och minst 5 till kommer vara på plats utanför ringen.
Barbeterna går i ring nr 26 och kommer visas ungefär vid 11-tiden, men de där tiderna stämmer ju oftast inte.

pälsvård, veterinär och träning

Måndag igen...Men vad gör det? Alla dagar är lika roliga :)
 
Har borstat en styck Dixiehund som blev tovfri och sedan när jag ändå var i farten passade jag på att bada henne också. Det blev en fluffig och väldoftande hund.
Men lyckan varade inte så länge. På eftermiddagen åkte vi till veterinären för den årliga vaccinationen. Det var fullt med hundar på plats så vi fick stå vid en vägg och under tiden går det förbi en jätte St: Bernhardshund och skakar sig. Slemmet flyger flera meter åt alla håll och där står vi som lämpliga måltavlor och dessutom kommer det en miljard vita hår från hunden som fastnar i slemmet. Mysigt! :/
Så det var bara att börja rensa bort slem och vita hår från min nybadade hund. Jag även från min obadade hund Lucy också.
Väl inne hos veterinären fick mina tjejer som vanligt mycket beröm för sitt goda uppförande och att de var så lugna :)
 
Sen åkte vi vidare för kvällens träningspass.
 
Lucy började med agility. Vi tränade mest slalom i fart och med byten, lite knepigt, men Lucy jobbar på jätte fint. På torsdag ska vi vara med på serietävlingen i agility och det ser jag fram emot. Ska bli väldigt roligt att se om vi får ihop allt :)
 
Jag och Lucy tränade även lydnad. I mellan åt får vi till det riktigt bra, men ibland går det inte alls. Fotgåendet har jag en ny plan för hur det ska fungera och det blev bättre efter jag provat lite grann. Ska prova jobba vidare och se hur det utvecklas. Provade även ställande med hopp-stå. Jag är lite velig när det gäller vilken metod som jag ska lära in ställandet med. Jag ska ge det ett försök och se om det kan bli lite bättre. Annars flöt det andra på bra.
Jag är i alla fall mycket nöjd med Lucys träning ikväll.
 
Dixie har fått träna rallyskyltar. Har lagt mycket vikt vid slalom ikväll att hon inte ska tappa mig, vilket hon gör ibland, men efter ikväll blev det super bra. Ja, allt gick jätte bra, förrutom den det j--la 8:an. Hon missar på första gången men klarar det alla andra gånger. INTE BRA NOG! Just nu hatar jag den skylten, men samtidigt kan jag inte låta bli att gilla hela situationen. Jag älskar ju egentligen sådana typer av "problem" som måste hitta en lösning. Det tråkigaste i hundträning är ju när allt hela tden går bra (det blir ingen utmaning då), det är nyttigt och roligt att ha någon liten nöt att knäcka. Jag ska spåna på lösningar som kommer testas en efter en, för en plan på lösning finns alltid :)
Det är ju långt kvar till tävlingen :)

Loppis och valpuppdatering

Idag har jag varit på loppis och sålt skräp. Det var första gången för mig, men det var riktigt roligt. Folk köpte mitt skräp som inte har något värde för mig och jag tjänade nästan 1000 kr på det. Sen gick jag en runda och köpte andras skräp, men som jag tyckte var fint. Fick en mycket fin vinkaraff som jag velat ha jätte länge för 5 kr och en fruktskål för 10 kr och 7 DVD-filmer till min samling. Jag är supernöjd med min loppisdag :)
 
Det är också dags att göra en officiell uppdatering om hur det går för Lucys och Frankies valpar. Facebook-sidan används flitigt så jag lånar lite fina bilder därifrån.
 
 

Idag börjar vi att säga stort Grattis till Kellox (Majtippans Spicy Cinnamon) som debuterat på sin första utställning och slutade som BIS 4 bland valparna! Jätte Grattis Kellox och Berith till det fina resultatet!
 
 
Juni i Luleå är ute och plockar blåbär och har stulit muggen med skörden och ätit upp innehållet :)
 
 
José i Växjö. Han går kurs med lill-husse och kan många kommando
 
 
Balzac har lämnat semestern på landet och nu blivit stadshund i Stockholm vilket han klarar bra. Men han älskar att springa lös och hoppa över stock och sten :)
 
 
 

Alma i Danmark har varit på häst- och hunddag och miljötränat. Där var mycket att titta på. För övrigt tränas hon flitigt och är på god väg att bli en mycket duktig lydnadshund :)

Helmuth i Danmark gillar bad och sand :) Han har också gjort det dyraste buset. Han har nämligen snott en spargris från fönstret och ätit upp 4 st 100-lappar. Men förutom det så är han en mycket duktig hund :)

Balder i Motala. Balder är stjärna på alla de kurser han går. Mycket lättlärd och samarbetsvillig.
 
 
 
 
 

Saffe på Öland. Har börjat på valpkurs och lär sig mycket fort. Tills nästa vecka ska han lära sig klicker :)
 
Vi saknar bild på Leo i Uppsala, får se om vi kan jaga fatt i någon Leo bild. Och Timja bild blir det nog på tisdag, för då ska jag träna med henne. Denna goa lilla hund.
 
Imorgon blir det träning igen efter helgens vila.
 
Selma mår förresten mycket bättre. Hon hade race idag, vilket hon inte får, men vi kunde inte stoppa henne för hon var så snabb. Hon är lite dålig i magen, men det är nog för hon fått så mycket olika mediciner. Det känns så mycket bättre nu när jag känner igen min lilla hund igen :)

RSS 2.0