Uppladdning

Hur laddar vi inför den hektiska helgen?
Jo, genom att vila oss i form.
Både jag och hundarna har varit trötta och sega idag. Jag blev t o m tvungen att sova middag så trött jag var.
Vet inte varför.

Lucys sista hörntand flög ut idag. Jag tror hon är lite öm i munnen, för hon vill inte leka så mycket.
Vi var nere i stan idag igen bara för att gå. Alla uteserveringar är nu i full gång och folket trängs för att få plats.
Lucy är helt avslappnad trots miljön. Jag satte mig ner på en bänk och efter 5 sekunder la hon sig ner.

Lucy blev 5 månader igår. Jag har trott att hon har varit 5 månader ett tag nu. Vet inte hur jag räknat till det?

Jag minns när Dixie var 5 månader, då kunde hon typ allt. Jag var mycket snabb med att lära henne konster och kommando direkt. Men jag var nog lite för snabb, för jag tror att det slarvades en del med viktiga grunder då.

Jag kan säga att Lucy kan knappt några kommando alls. Men henne har jag haft en annan strategi. Jag har ägnat mycket tid åt miljö- och passivitetsträning och att hon helt enkelt fått vara med i alla sociala miljöer. Jag har lagt ner mycket tid på att utveckla lekbelöningar, vi har tränat mycket skvallerträning på främst andra hundar som vi möter och mycket tid har lagts enbart på fokusträning. Jag låter henne mogna in i träningsrollen.

Jag tror att om man har dessa grunder så blir det ett lätt jobb att lära in alla moment och sånt senare.
Vi har ingen brådska och jag kommer fortsätta ett bra tag till med dessa grunder bland annat.
Lite har vi såklart börjat med. Hon börjar till exempel bli duktig på ordet "stopp" som jag använder vid trottoarkanter, i trappor och vid dörrar.

Jag tror hon kommer bli en kanonhund. Hon är redan helt fantastisk!

Ikväll är det Dixie-träning som gäller. Vet inte vad vi ska träna, lydnad blir det i alla fall av något slag =)

Polis

Hemma efter kvällens träning och hamnade i Landskrona där Daniel och min bror sitter bänkade framför
Barca-Inter matchen. Jag tittar med ett halft öga, men är inte så intresserad om jag ska vara ärlig.
Själv sitter jag och filosoferar om mina hundar... Vad annars? =)

Kvällens träning får jag vara nöjd med. Gick helt okej med rallybanan. Men färdig blir man aldrig. Det finns alltid saker att förbättra.

Nu när vi är i Landskrona såhär på kvällen så är Selma trött och vill ha lugn och ro. Lucy är inte så bra på lugn och ro på kvällar då hon ofta är uppspelt. Hon vill gärna ha action och tycker det är roligt att reta gamla sura tanter som Selma. Men då kommer polisen in och styr upp det hela. Dixie är helt otrolig på dessa situationer. Hon vet långt innan oss när Lucy är på väg att hitta på hyss med Selma och då är hon där direkt och skäller till och går i mellan så att det inte Selma ska bli upprörd.

För 1 minut sedan hade vi hela situationen. Selma ligger i soffan och sover, Dixie ligger på golvet och sover och upp för trappan kommer Lucy på sitt busigaste humör. Dixie lyfter huvudet och håller koll och när Lucy är på väg mot Selma så säger Dixie till och då avbryter Lucy och går och lägger sig.

Skönt att jag slipper resa mig =)

Provade springa ett utställningsvarv med Lucy idag och det gick skitdåligt. Hon sprang mest på två ben =/
Jaja, två dagar kvar att träna på. Annars får vi väl bjuda på lite skratt =)


Igår var en lusdag

Förutom att jobba igår så ägnades hela dagen igår åt Lucy på ett eller annan sätt.
Dixie fick inte göra många knop (förutom promenader)

Jag började med att borsta den bruna nallebjörnen och det var värst så mycket päls hon hade. Hon blev som en stor fluffig boll. Sedan blev det bad. Hon var mycket snäll denna gång och försökte inte smita som hon gjorde första gången.
När hon hade torkat helt några timmar senare såg hon inte klok ut. Massa toffsar som stack ut överallt och i helhet såg hon ut som en riktig byracka =)
Så det fick bli lite putsning med saxen också.
Efter all denna skösel så var hon helt slut. Fick vila en stund, men sen var det dags att gå på kurs.

Hon var mycket duktig på kursen. Inkallning med störning gick bra, lösträning gick bra och så började vi lära in stanna.
Mitt under kursen kommer det en tjej på häst förbi ridandes på vägen nedanför. En perfekt störning tänkte vi. De började galopera och plötsligt trillar tjejen av i full galopp, då visar det sig att ena stigbygeln har gått av. Tjejen vekade inte skadad, men säkert chockad. Sara och Roger fick hjälpa henne att komma upp igen.

Lucy tittade med stora ögon på hela händelsen och det gjorde vi nog allihop. 

Det trillar tänder ur munnen på henne varje dag. Hon har fått alla framtänder och även några kindtänder. Igår tappade hon två hörntänder på ena sidan så nu väntar vi bara på att de andra ska ramla ut. 

Ikväll blir det rallylydnad med Dixie. Hon kan alla skyltar, det enda jag är orolig för är att det ska komma frustrationsskall som det kan göra ibland när hon är för ivrig, men jag har en plan även för det. 

Nu sover hundarna och då måste man passa på att få lite jobb gjort! 

Vad har jag gett mig in på?

Ja, det kan man undra... Jag syftar på rallylydnadstävlingen som vi inte har tränat till. Måste verkligen få till ett bra pass idag och imorgon blir det banträning för hela slanten.
Jag ska verkligen försöka att inte bli nervös och bara fokusera på uppgiften och vara lugn. Då kommer det gå bra. Men alla som känner mig vet att jag inte fungerar så, alltså kan det gå hur som helst =)
Det är väl det som är charmen med tävlingar? =)

Igår var det underbart väder med 22 grader när vi åkte till agilityträningen.
Det är riktigt roligt nu när man har en hund att springa med... I alla fall i mellan åt ;)
Det pratas om serietävling om en vecka, men det är vi nog inte redo för. Måste vara lite mer stabilt innan vi vågar oss ut på sånt =)

Har glömt skriva grattis här till Marie och Merlin som tog sin första pinne i hoppklass i helgen! Heja er! Nu får hundvärlden passa sig när barbeterna börjar komma ut på tävlingsbanorna =)

Och även glömt skriva grattis till alla barbeter som det gick bra för på helgens utställning i Västerås! Extra grattis till Axa som blev BIR!

I kväll är det åter valpkurs för mig och Lucy. Det börjar gå mot sitt slut.
Jag är så himla nöjd med min valp, hon är så rolig och vi har verkligen funnit varandra. Jag fick precis reda på att vi kommit med på en annan kurs som börjar i maj. Det är hos ViljaOchVeta pedagogik uppe i Slöinge. Blir en bit att köra, men det får det vara värt. Det är en valpkurs med tävlingsinriktning. Ska bli roligt =)
Lucy måste ju också få gå kurser och jag tycker det är roligt att höra andra idéer och synvinklar på träning.söndag

Morgonen började med spår i Båstad för BÅDA hundarna =)
Ingen hälta syntes i morse på lilla lus, wiiie =)

Dixie var mycket duktig på sitt viltspår. Bättre än på länge, bra tempo och jobbade så jäkla bra faktiskt. Hon är inne i en period när allt går som på räls verkar det som. Hon har flyt i alla grenar för tillfället och det känns jätte kul =)

Lucy fick ett godisspår, men förstod ändå inte. Hon är nog en sökhund hon också ;)
Efter att vi stått stilla en kvart så tog hon spåret, men åt inget godis. Nu ska vi istället börja klicka pinnar och se om det kan få igång henne.

Efter spåret körde jag till djuraffären. Jag skulle bara köpa en fästingbricka och inget annat, men det går ju såklart inte. Både Dixie och Lucy fick nya halsband och Lucy fick också ett nytt koppel.
Jag kan inte gå in i en djuraffär utan att det ska bli dyrt.
Jag hoppas fästingbrickan fungerar. Kom ju på att jag inte vill ha Scalibor halsband på Dixie om hon ska ha valpar. Det är ju gift.

Planeringen för Frankrikeresan är i full gång. Det är mycket som ska planeras och kollas upp och det gäller att vara ute i god tid!


Bättre


Måste bara meddela att hältan på Lucy nästan har släppt nu. Känns så skönt att det inte var värre.
Så nu kan jag sova gott i natt =)

olycka

Igår hade vi en trevlig hundfri kväll på thairestaurang med vänner och sedan bio. Vi såg Shutter Island som har gått ett tag på bio, men som vi inte hunnit se. Den var verkligen intressant och man fick tänka ordentligt efter filmen som lämnade oss i speculationer. Jag somnade inte på bion och det betyder att filmen var värd att se!

Nu till något tråkigt.. Har precis kommit hem från en skogspromenad med alla tre hundarna varav en blev halt.
Det började med att Selma vägrade gå in i skogen eftersom hon hatar när det fastnar pinnar i hennes päls. min pappa ska då genast pjåska med henne och bära henne, vilket jag inte vill att han ska göra. Medan vi stod där så gick Daniel i förväg med Dixie och Lucy som var lösa och alla tre får för sig att klättra upp på en två meters stockhög. Upp kom dem, men ner var värre.
Plötsligt hoppar Lucy rakt ner och landar tyvärr inte lyckat. Hon stödjer inte på ena bakbenet! Jag genomgår en inre kris, men kan ändå hålla mig lugn utåt. Vi fortsätter gå och hon börjar stödja på benet men haltar kraftigt.
Daniel fick skäll för att han klättrat upp så högt och att han borde förstått att Lucy inte har den kroppskontrollen ännu. Men jag vet ju att han inte kunde veta att detta skulle hända. 99 gånger av 100 så brukar sådana här situationer gå bra.

Mitt kristänkande kommer direkt:
Nu har hon brutit benet och måste opereras och kommer vara halt i ett halvår, ingen utställning, bara koppelpromenader, hon kommer bli felbelastad och inte utveckla muskler i det skadade benet och det friska benet kommer få för mycket belastning som kommer ge dålig höft.. Det kommer ta flera år av rehabilitering och jag kommer bli ruinerad!
Dessa tankar flyger direkt genom mitt huvud och jag hoppas jag överdriver.

Har känt igenom henne här hemma och hon reagerar inte när jag böjer och sträcker och klämmer hårt. Hoppas hoppas det går över på några dagar. Sånt här får inte hända mina hundar!

Ingen rolig lördag


Valpskötsel

Idag har det varit en skötseldag.
Mest på Lucy. Klippt klor som går hur bra som helst. Sedan hon hade irritationen i öronen så har hon varit lite krånglig så fort man ska röra vid öronen. Och det är ju inte så konstigt, det kan inte vara kul att bli ryckt och sen få obehagligt spray ner i örat. Men öronen ser bra ut nu, och jag torkade ur dem idag utan protester. Hon älskar att bli kliad bakom öronen, så det vänds lätt till något positivt.
Jag har mätt henne idag och hon är ca 47-48 cm i mankhöjd och förra helgen vägde hon lite över 12 kg.
Ska försöka få henne badad i helgen eller nästa vecka så hon blir ren till utställningen.


Det blir två debuter nästa helg. Lucy gör utställningsdebut på lördagen och Dixie gör rallylydnadsdebut på söndagen.  Så spännande! Hoppas mina nerver håller... Tveksamt!

Tränade ett litet inomhuspass och ett litet utomhuspass imorse med var och en. Lucy är jätte duktig på att ligga och vänta på sin tur när jag tränar med Dixie, både inne och ute. Dixie ligger också fint och väntar, men ibland kan det komma något litet pip.

träning igen

Det är alltid träning i vår familj och vi tröttnar aldrig =)

I eftermiddags åkte jag in till Ängelholm för att klippa Blanca. Att klippa en bichon för utställning gör man inte bara sådär på 2 timmar, men grunden är lagd och där finns nu linjer som jag kommer putsa mer på sen.
Men det är mycket jobb kvar.

Sen var det ju lydnadsträning. Idag hade vi ny plan på platsliggningen. Dixie fick ha en tunn lina + koppel. När det var dags att gå ifrån hundarna så kopplade jag loss kopplet, men linan satt kvar. Första platsliggningen låg hon, men andra gick hon upp och då gick Britt och tog henne i linan och la om henne. Inte helt protestfritt, men hon la sig och där låg hon och rörde sig inte. Hon blev nog ganska paff och sur över att vi lyckas komma på ett sätt utan att hon får mig som belöning. Vi får prova detta ett tag och se om det har någon verkan.

Resten av träningen skötte hon sig kanske lite bättre än vanligt. Jag tror hon fick possitiva bilder från rallylydnaden för hon följde mig i fotgåendet i varje rörelse och med full glädje och fokus.
Sedan koncentrerade vi oss på att dela upp moment läggande och ställande och det behövs delas upp och förstärkas. Mycket nöjd med min bästa Dixie!

Lucy fick komma ut på slutet och hon har som sagt verkligen vaknat till liv. Hon har varit ganska trögstartad, men nu är det fullt ös på lillan. Och hon har väldigt bra fokus för att bara vara 5 månader trots att det är massa nya hundar överallt. Vi tränade mest fokus och lek och lite ligg kvar.

Fredag imorgon, underbart!

Rallyträning

I kväll har vi varit och tränat rallylydnad med Pernilla och Karin. Vi har nu anmält till tävling och alla som vill och som känner sig redo får gärna hänga med. Det är roligare om man är flera.
Vi byggde upp en bana som har använt på tidigare tävlingar och så tränade vi på den. Dixie var duktig och tyckte det var jätte roligt att få göra lite nytt. Men som jag misstänkte så måste vi träna in fronten. I rallylydnad ska hunden både kunna sitta framför och vid sidan och i vanlig lydnad är det bara vid sidan, så Dixie blev lite frustrerad när jag försökte få henne framför mig.
"Dumma matte! Varför ska jag sitta framför när du alltid tränar att jag ska sitta fot?" sa hon till mig =)

Jaja, det hinner hon lära sig. Annars gick allt annat galant! Roligt ska det bli att göra något nytt. Det märktes på Dixie att hon också tyckte det.

Lilla bus fick också komma ut och hon var på hugget idag också. Jag är så glad att hon börjar fatta tycke för träning och börjar få bättre koncentrationsförmåga. Idag tränade hon själv att vara så glad som möjligt och slå rekord i hur många gånger man kan hoppa upp på matte på 1 minut. Mellan det så försökte jag styra träningen och det blev lite träning inför utställningen. Tandvisning har vi inte tränat mycket alls med andra personer, så där fick vi hjälp av Pernilla som fick titta på små luständer. Hon är väl inte jätte road av att man är i hennes mun, men det är sånt man får lära sig att acceptera som liten vovve.

I morgon ska jag klippa bichonen Blanca inför utställning. Hoppas jag inte klipper några hack.......


Selmas bästis

Hade lite bilder från helgen på Selma och hennes bästis som är kaninen Sprattel.
Eftersom det inte är inhängnat i trädgården i Landskrona ännu så får Selma dela bur med kaninen när vi andra fixar i trädgården och det tycker både Selma och kaninen är jätte kul.
Det är två andra som håller på att dö av avund. Men barbeterna släpper jag inte in till kaninen. Tar man upp kaninen och håller den så får Dixie och Lucy lukta och då gosar dem med den och slickar, men instinkter väcks så lätt och skulle den sprätta till och springa så är inte Dixie sen på att hänga efter.


Kaninen är väldigt lustig, den ska hoppa under Selma och mellan hennes ben hela tiden.
Lucy försöker hitta en väg in....


Såhär söta är dem tillsammans =) Selma är överlycklig så fort hon får ta hand om något litet djur och leka mamma =)


Ibland blir kaninen lite för ivrig och då stoppar hon honom med tassen och morrar lite
i uppfostringssyfte, vet inte om budskapet går hem =)


Igår var det kurs med Lucy. Och man kan inte tro att det är sant, men det snöade hela kurstiden så det la sig på marken. Det var alltså kallt inåt landet. Jag frös som attan, men Lucy var duktigare än någonsin. Vilken attityd hon hade igår! Wow! Hon ville aldrig sluta jobba. I pausen ville hon inte vila, utan jobba mer.
Det blir nog hund av henne också =)
För övrigt är töserna lite snuviga. Kanske blev lite mycket bad förra veckan och lite för mycket kalla vindar och utomhusvistelse? Men de är lika pigga för det.

Idag har jag borstat hela Lucy för första gången. Hon är lika snäll som Dixie vid borstning, inga protester. Hon blev väldigt fluffig och mjuk =)
Vi har också varit i Landskrona och hämtat mer jobb till mig. På jobbet fanns Selma och hunden Faxe som är av rasen gammeldansk hönsehund. Han är en försiktig hund. Dixie och Selma kan vara lite tuffa mot honom, men Lucy var alldeles lagom och fick igång honom på lite lek. På slutet blev han riktigt glad och ivrig åt alla tre så han råkade pissa på väggen. Haha, hanhundar!

Kan avsluta med att tipsa om en bra hundleksak. Jag kan väl inte vara den enda som har en tvättmaskin som äter upp strumpor? Jag hade vårstädning i gardroben igår och hittade då ett 20-tal udda strumpor som har legat och väntat på att den rätta ska dyka upp. Men det gör den inte, så igår tog jag alla udda strumpor och band fast i varandra så det blev en rolig knut som jag sedan band fast i ett snöre. Det är för tillfället hundarnas roligaste leksak! De bästa leksakerna är oftast de man har hemma och det kostar inget.Tisdag

Igår var vi på agilityträning och jag är mycket nöjd med Dixie.
Det kändes skitbra med henne igår! Det är nu det roliga börjar då jag själv måste lära mig handlingen på rätt sätt. Förrut har det inte gått att träna handling, då Dixie haft sånt otroligt hindersug på alla hinder och inte kunnat hålla sig från att springa sin egen bana, men så var det inte igår. Hon är ju fortfarande snabb som blixten och taggad till 1000 men håller ihop och lyssnar.
Det märktes att vi tränat slalom i sommarstugan i helgen för det var mycket bättre. Förrut har vi haft ett uruselt slalom, men det är ju för att vi inte har tränat det. Tränar man inte får man inga resultat. Och som sagt i sommar ska vi sätta slalomet ordentligt. Det kommer inte vara några problem.

Imorgon ska vi träna lite rallylydnad och se hur formen är. Måste lära in fronten (att sitta framför) men annars tror jag hon kan det mesta. Ska bara få det att hålla ihop under banan också.

Ikväll ska vi på kurs, jag och Lucy.

Sjuklingar och vårplaner

Igår var vi i Landskrona och firade pappa som fyller år i veckan.
Han fick en alligator (lökhackare) av oss som jag tänkt köpa länge.
Men pappa fick åka iväg på kvällen då min farfar inte är bra som i sin tur tar hand om min farmor som inte kan klara sig själv. Och min pappa är inte heller bra, på en hälskontroll i veckan blev han direkt uppskickad till sjukhuset för hans hjärta inte slog som det skulle. Nu väntar han på dagen då han ska in och starta om hjärtat med elchocker så det kan slå rätt igen.
Jag tycker det är mycket sjukdom och elände hos många just nu. Vi får hoppas att alla blir friska!

Selma var hos veterinären i veckan då hon fått en knöl i örat som har växt och som hon sedan rivit hål på så det inte alls såg trevligt ut. Men det var ingen fara, det var vanligt att sådant förekom i den åldern. Fick en salva som vi ska smörja henne med. Veterinären tyckte Selma var i mycket fint skick och hon fick särskilt beröm för sina tänder. Det var tydligen ovanligt att bichoner i den åldern hade så fina tänder utan tandsten. Men hon skulle bara veta vilket jobb det är att hålla Selmas tänder fina. Det borstas mycket och skrapas i mellan åt. Jag kan tänka mig hur andra bichoner ser ut där man inte sköter tänderna. Usch!

I morse blev det utställningsträning med Lucy. Hon var jätte duktig. Sprang fint vid sidan utan att hoppa eller galoppera och stod jätte fint och protesterade inte när jag tittade på tänderna. Om två veckor är det dags för hennes lilla debut. Men jag tror att jag är mina hundars bästa domare. Jag känner mina hundar bäst och ser dem varje dag och jag vet deras styrkor och deras svagheter.
Ska bli kul att se om domaren och jag tycker samma =)

För Dixies del ser våren ut på följande sätt. Jag hade anmält till en tävling i lydnad, men den struntar vi i. Det är inte roligt att ens försöka när jag vet att inte platsliggningen är säker.

Alla måste undra vid det här laget varför vi inte får till det "enkla" momentet platsliggning. Det är inget svårt moment egentligen. Men Dixie känner sig osäker när hon inte får vara med mig. Och då jobbar vi med ett djurs känslor och det är mycket svårt att ändra i en hunds personlighet.
När vi gjorde MH-beskrivningen i höstas så var en av kommenarerna efteråt att "där jag var, där är också Dixie, men är inte jag där, så vill inte hon heller vara där" och så ser hela vår vardag ut. Där jag är, där hittar man också Dixie.
Därför tror jag det ställer till problem i platsliggningen eftersom allt annat fungerar (oftast) när hon jobbar nära mig.
Vi kommer inte ge upp, men jag vill inte stressa in momentet bara för att få det klart till tävling, utan vi får jobba på hennes säkerhet. Som det ser ut idag så är hon super duktig när jag står 10 meter ifrån henne. Där har vi lyckats jobba upp hennes säkerhet oavsett om det springer hundar runt henne eller om det är 3 minuter hon ska ligga. Nu ska vi bara göra samma sak fast jag står 20 meter bort.

Men eftersom jag tycker det är väldigt kul att träna inför ett bestämt mål, så hade jag tänkt att vi skulle ge oss ut på rallylydnadstävlingar under våren. Där förekommer ingen platsliggning och det kan vara bra att vi får lite nytt att träna på. Det mesta kan hon även i rallylydnaden, det är bara några moment som vi får öva lite mer på.Tillbaka till verkligheten + film och bilder

I morse lämnade vi landet för den här gången.
Men innan vi körde hem var det dags för spår och det var även kursavslutning för allmänlydnad 1.

Idag kan jag säga att jag var mer än nöjd med Dixie och hennes sök. Hon har inte tränat sök sedan förra sommaren, men hon kom minsann ihåg och gjorde det bättre än någonsin. Hon var laddad, men inte överladdad, så det var himla kul att se hur fint hon skötte sig!

Lucy förstår fortfarande ingenting av spår. Får väl ta till lite åtgärder snart för att hjälpa henne på traven. Det var i alla fall inte tredje gången gillt.

Vi hade en lite otrevlig morgon. Hundarna fick springa i trädgården medan jag och Daniel packade in allt i bilen. När jag sedan ska gå en runda med min bajspåse, så hittar jag inte något. Det kan bara betyda en sak.... Lucy=bajsätare. Inte mycket att göra åt det. Vi lastade in all packning och hundar och körde till spåret. När vi stannar på samlingsplatsen känner vi hur det luktar i bilen. Jag går ur för att titta efter vad orsaken kan vara. Då har Lucy kräkt upp det otrevliga i sin bur och ni kan ju tänka själva hur fruktansvärt det var. Jag lyfter ur henne och samlar ihop alla filtar och slänger allt i närmsta papperskorg. Sedan får jag torka av henne också, men som tur var hade hon lyckats hålla sig från att bli nersmetad. Roligare kan man ha!

Idag blir hon förresten 5 månader. I går fick hon hämta dummie för första gången och det fångades på film:


Här är Lucy 5 månader första gången hon hämtar en dummie ur vattnet i mycket blåsigt väder. I början hade hon lite svårt att få bra grepp, men sen kom hon på det och då klarade hon det galant!
Hon har ännu ingen chans mot Dixie =)


Snabbt ut.....


Och snabbt in.


Alltid lika lycklig och alltid med full fart!


En bild på när vi håller på att gräva landet. De bästa landskötarna ligger snällt och tittar på.
Tyvärr glömde jag ta bild på när landet var färdigt. Får se i sommar om det blir bild på resultatet =)


Mina finaste!


Har haft strålande väder hela veckan. Blev sill-lunch i tisdags i trädgården.

Men nu var det slut på denna lilla försommar! Det gav verkligen mersmak och jag vill att det ska bli sommar nu!Landet klart

Igår blev vårt nya grönsaksland färdigt och sått! Nu är det bara att vänta på att det ska börja växa.
Man blir ganska mör i kroppen efter att ha grävt, sorterat bort ogräs och krattat. Vi har haft två stycken frivilliga grönsakslandsskötare som mer än gärna skulle vilja hjälpa till med grävningen. Men deras uppgift fick vara att ligga och "vakta" landet från tidiga mördarsniglar. Det gick dem med på.

Igår var det lydnad igen och ett nytt försök på tävlingen. Det gick ju bättre än förra gången, men det känns ändå som om det är något som fattas. Hade provat träna lite innan på dagen och Dixie kändes mycket seg. Jag börjar  tro att Dixie är ganska trött på lydnadsmomenten nu. Kanske vi har tränat det för mycket? Kanske ställer jag för höga krav på precision och glömmer bort den viktiga gädjen?
Detta bör jag nog fundera på. Hur ska vi få upp motivationen på topp igen? Hur ska jag träna precission utan att ställa krav som Dixie inte klarar?
Officiell tävling känns för tillfället mycket långt borta. Men det viktigaste är inte tävla, utan att ha roligt. Har vi inte roligt så kan allt annat kvitta.

Jag tror vi ska strunta i att träna lydnadsmomenten på vardagarna och istället träna freestyle, agility och kanske damma av rallylydnaden? Träna på sånt som hon verkligen tycker är roligt, lite mer apportering.
(kan bara säga att apporteringen igår var en klockren 10:a, den var jag mest nöjd med)
Blanda in mycket mera lek i träningen.
Vi tränade faktiskt freestyle igår och det gick hur bra som helst. Det är synd att det lätt blir att man som förare gör skillnader på exempelvis lydnad och freestyle. Allt är egentligen bara konster oavsett om det är en snurr som hunden ska göra eller ligga eller komma på inkallning. Det är bara beteende! Hunden vet inte att det ena är lydnad och det andra är freestyle, det är jag som förare som har olika inställningar till de olika sakerna och man får en hund som blir därefter.

Livet bara leker för Lucy, hon är måttligt road av träning. Ibland påminner hon om tjuren Ferdinand. "Jag trivs bättre här, där jag kan lukta på blommorna"
Men hon är ännu ung och har hela livet framför sig. Hon är ganska rolig. Hon är ju helt galen i mat, alltså i sitt foder, men är inte så glad för t ex köttbullar, korv, blodkorv och annat som jag hade hoppats skulle kunna vara belöningar. Tyvärr går det inte bra att ha bravo hundfoder i fickan =)
Torkad lunga och hemmagjort levergodis är det som fungerar bäst just nu....Och leksak förståss.

Nu ska jag sätta mig och planera lite för framtiden! Ha en trevlig fredag! Det ska vi ha!


Soldag

Efter helgen har det varit fullt upp. I måndags var Lucy jätte irriterad i sina öron. Kliade och skakade på huvudet och skrek om man försökte titta i det högra örat. Vi fick tid hos veterinär samma dag. De kunde inte heller titta i högra örat utan att hon skrek som en stucken gris. Så hon fick sövas ner.
Hon var röd och geggig i örat och det var tjockt med tät hårväxt nere i örongången. Det rycktes bort. Ingen öroninflammation, bara irritation. Fick kortisonspray som hon ska ta i 5 dagar. Efter att hon vaknat från sin djupa sömn var hon mycket ynklig och pipig hela kvällen. Antingen mådde hon illa, eller så hade hon ont efter all hårborttagning i öronen som i sig skapar irritation också.

Igår var hon som vanligt igen. Pigg och vildare än vanligt. Jag och Daniel åkte ut till sommarstugan igår och här är vi fortfarande. Daniel har ju inte börjat skolan ännu, har fortfarande påsklov, så han vill vara ute och hålla på med trädgårdssysslor. Och jag har tagit med mig mitt jobb hit!

Det blev långt att åka på Lucys kurs igår härifrån, men det var bara att köra på. Tränade skvallerträning, on/off, passivitet, varsågod, inkallning och ligg. Hon skötte sig bra, men hon är ganska svårmotiverad med belöningar. Måste hitta fler alternativ. Hennes två bästa belöningar hade jag inte lyckats få tag på till kvällen, så jag visste ju att det skulle bli lite svårare.

Idag har vi varit nere vid stranden och hundarna har fått apportera dummies. Det var första gången för Lucy, men hon kastar sig i vattnet och hämtar så fint så. Daniel började med att kasta ut två stycken på väldigt långa avstånd. Dixie hämtade först den ena och sedan skickades hon ut på den andra och detta skötte hon utmärkt. Men efter ett tag blev hon trött och det förstod inte Daniel så han kastade ut en dummie så långt han kunde. Dixie som stod och flåsade sprang ut några steg sedan vände hon tillbaka. Vem skulle nu hämta dummien?
Daniel tog med Dixie ut på piren för att se om hon kunde ta den därifrån, men nu hade den drivit bort ännu länge, så hon såg den inte. Det hela slutade med att Daniel fick klä av sig och kliva i det iskalla vattnet och vada långt ut och hämta den. Hahaha det tyckte jag var kul. Dixie simmade med honom ända ut.

Jag har byggt ett slalom idag. Hade tänkt att Dixie skulle bli världsmästare på slalom i sommar. Kanske även Lucy?
Ska även gräva ett grönsaksland idag, så jag kan så lite grönsaker till sommaren. Om det blir valpar så ska vi bo här hela sommaren och hösten och då kan det vara bra med lite extra grönsaker från egna landet =)Vilken helg!

Har kort sagt haft en underbar helg! Igår så började vår dag tidigt med spår i Båstad. Fantastiskt väder! Dixie var först ut av mina på sitt blodspår. Vi hade ingen aning om var spåret gick, eftersom det hade lagts ut kvällen innan, men man får lita på hunden. Och denna gång så blev det lite komplicerat för Dixie eftersom två spår låg lite för nära varandra så hon halkade in på det andra och hittade det istället. Det spåret var enbart blod och ingen klöv i slutet så det blev ingen belöning.
Vi gick tillbaka och vilade ett tag och sedan gjorde vi ett nytt försök. Då var Dixie ganska trött i nosen men med lite vägledning på ett ställe så kunde hon sedan hitta det riktiga spåret med sin klöv.

Lucy förstod först ingenting. Hon försökte istället klura ut varför Daniel och Britt stod stilla och tittade bakom henne. Men plötsligt fick hon vittring på sin leksak och hon spårade de sista 5-6 metrarna och fick leksaken som belöning. Kanske tar hon detta med sig som en minnesbild.

Efter den härliga morgonen så körde vi raka vägen till Landskrona där Daniel skulle plugga lite, men mest blev det att hjälpa min mor och far med deras trädgård. Hundarna fick gå ute på trädäcket och det blev ingen direkt vila.
Dumt tyckte jag eftersom jag visste vad som väntade resten av dagen.

För sedan drog vi iväg till Lerberget där vi hade samling hos Gunnel och Joachim för årsmöte i barbetklubben. Vi började med promenad och sedan en mycket saftig fika. Sedan var det dags för årsmötet som flöt på snabbt. Blev lite ändringar i styrelsen. Jag sitter kvar som suppleant.
Det är inga problem alls med att ha alla våra hundar ihop. Det fungerar toppen tillsammans! Lucy gör sig alltid hemmastadd och hittade smaskiga ben, gosiga korgar och spännande springrundor.
Efter mötet blev vi bjudna på middag! Tack så jätte mycket Gunnel och Joachim för en mycket trevlig vistelse och god mat!
Som avslutning på en toppen dag gick vi ner till stranden i vackra Lerberget och det var en magisk kväll och en otroligt vacker solnedgång. Hundarna fick tömma sina sista krafter och Dixie tog täten som vanligt och drog i väg med sina spänstiga steg. Resten hängde på. Som regel så brukar det bli lite hårda ord mellan Dixie och Soya just i denna jaktlek, men bara för några sekunder, sedan är allt lungt igen. Hade vi haft kamera med oss hade det blivit fantastiska bilder denna kväll. Lucy försöker hänga på övriga gänget så gott det går, men det är inte lätt när man är liten. När övriga hundar tar galopprundor ut i vattnet så hänger Lucy på, men eftersom hon är liten så blir hela hon doppad i vattnet när övriga bara blir blöta om benen. Hon kämpade på in i det sista i alla fall!

Idag är det inte mycket liv här hemma. Dixie och Lucy ligger utslagna och rör sig inte. Då ska jag passa på att få lite jobb gjort.

Ha en bra dag!Sommarstugan

Igår eftermiddag åkte jag, Daniel, Tilda och hennes kompis upp till sommarstugan. Det är alltid lika härligt att komma till landet. Jag älskar att vara där, det är så lugnt och skönt utan någon stress.
Dixie har nog någon svacka, för hon var helt omöjlig igår med allt trots att det inte var träning utan bara vanliga vardagssituationer. Skulle bara göra som hon själv ville. Hon brukar alltid vara mycket lyhörd och ivrig att behaga, men igår gav hon mig fula fingret typ och sket i mig totalt. Så jag körde samma mynt mot henne och sket i henne totalt.
Kanske hade det någon verkan för imorse var hon som klistrad vid mig. Skulle kela och gosa hela tiden och jag fick inte sluta klappa henne och hon började lyssna igen. Ja, denna hund kan ge mig gråa hår ibland, men oftast är hon ju helt underbar =)

Det var första gången som Lucy var med på landet och hon älskade det. Många spännande dofter och många konstiga djur. Vi tog med henne till en gård som ligger 100 meter från huset och där fanns både får, lamm, getter och ett 30-tal tjurar som hon fick titta på. Hon är lite skeptisk först (man vet ju inte om det är något farligt) men sen gör hon lekinviter och far glatt åt alla håll =)

Imorgon är det spårdags igen. Får se om Lucy förstår något denna gång eller om hon behöver mer tid.

Bjuder på dagsfärska bilder:


Här kommer Lucy i full fart med ett korvpaket i munnen som Dixie snodde från matkassen igår


Här har hon tagit Dixies ben


Dixie undrar var husse skulle


De har lekt otroligt mycket


Rundorna brukar sluta med att de tuggar på något tillsammans. Bilden är lite missvisande. Lucy
ser större ut än Dixie, men hon har ännu en bit kvar =)


Lusen


Här hörde dem grannhunden skälla. Vi gick förbi grannhuset på en av våra promenader och där stod schäfern som verkar vara på hugget även denna sommaren. (Det var den som nästan bet ihjäl Selma) Staketet ser inte särskilt säkert ut heller för den delen.


Idag var hon den vanliga trogna hund som hon brukar vara

Ännu mera suckar

Vi har ett svart moln över oss i träningen, jag och Dixie. Avslutning på lydnaden med tävling stod på kvällens schema. Missade platsjäveln som vanligt. I stundens hetta vill jag bara skita i allt som har med tävlingslydnad att göra. Men efter ett tag så smids det nya planer. Någon av alla 100 planer måste ju fungera. Och det har det gjort, men vi har inte tränat på de rätta avstånden och då fixar hon det inte. Nu jäklar ska det tränas avstånd. Vi fick en extra tävlingschans till nästa torsdag och det kan ju knappast gå sämre för vår del.

Blev ytterligare två 0:or då hon fick flipp och poängmässigt blev det ett uselt 3:e pris. Hon kan bättre än så, men det visade hon inte idag. Så kan det vara.

Det kommer grubblas mycket i natt över mycket. Och jag brukar ofta ha nya lösningar på morgonen som jag tror ska funka tills det visar sig att det inte var bra nog.

Tränade med Lucy istället när jag kom hem. Då blir man alltid på glatt humör =D
Hon är så duktig på sina valpövningar

Godnatt


Träningssuckar

Passade på att träna hund innan det var dags för kursavslutning för allmänlydnadsgänget.
Började med Dixie.
Vi tränade först agility. Mycket slalom. Hon är ganska duktig när man bara fokuserar på det hindret och hon kan behålla sin koncentration. Blev lite startträning och kontaktfält också. Starten är hon urdålig på. Hon kan inte hålla sig från tjuvstart och när jag ska visa tillbaka henne blir hon sur som ettika och vägrar att komma.
Sen blev det lite lydnad också. Och den stora sucken kom på den j---vla platsliggningen. Bakslag- hon reste sig och sprang som en dåre. Möjligtvis gjorde jag det lite för avancerat, men det tycker jag hon borde ha klarat. Resten gick bra, men nu stör det mig i mitt huvud. Grrrrrrr.
Nu vill jag genast ha ett lyckande som är perfekt. Tur att det är träning imorgon. Måste lägga upp en ordentlig långsiktig plan på hur ofta jag ska träna platsliggning, det får inte blir för ofta och inte för sällan. Det finns en deadline....................

Mina stämband är dåliga igen. Känns mycket svullet och tjockt i halsen. Det blir dåligt så fort jag går utan halsduk, eller som ikväll- att prata i vind. Måste gå och få det kollat, för det känns inget vidare.


SKK reg

Idag kom stamtavlan tillbaka med svenskt registreringsnummer för Lucy.
Så nu är hon svensk =)
Jag anmälde genast till två inofficiella utställningar och debuten blir 1 maj i Stehag. Ska bli roligt!
Snygg är hon ju ;) men springa fint och stå fint kan hon inte ännu. Nu har vi ett mål att träna för. 
Precis som med Dixie så kommer vi inte anmäla till officiella utställningar förrän hon går i juniorklass. Men vi kommer träna på inof utställningar under sommaren. Det är billigare, mindre och oftast mer avslappnad stämning, så inte hela kaoset kommer på en gång.


Åter till det normala livet

Ja, nu rullar ekorrhjulet igen. Igår var jag och Lucy på vårt andra kurstillfälle i Röstånga.
Hon var jätte duktig. Fick beröm för vårt ligg =)
Men det har pillat en del med. Det är så roligt att gå kurs. Man får så många nya idéer och tips och synvinklar från andra håll. Många bra övningar!
Mot slutet så blev nog Lucy lite övertrött, så hon fick spel i kopplet så jag tappade henne och då kör hon ett race runt runt. Ahhhhhhh! Kommer jag få ännu en racehund?
Antingen är det jag som omedvetet gör så jag får racehundar, eller så lär de sig av varandra. Dixie lärde av Selma och Lucy lär av Dixie.
Hon kom i alla fall direkt när jag kallade på henne, men ändå.

Just nu håller de på att spela ben-spelet. De har fått varsitt ben.
Efter ett tag går Dixie och lägger sitt ben mitt på golvet och sedan smyger hon nära Lucy och så fort Lucy ska ta nytt grepp så rycker Dixie benet från henne och springer nöjt till sin korg med det.
Lucy går då fram från sitt gömställe och ser Dixies ben som ligger mitt på golvet. Men om hon närmar sig det så kommer en flygande Dixie och norpar åt sig benet mitt framför nosen på lillasyster.
Dixie tycker detta är så roligt och njuter av det.
Lucy däremot tycker inte alls denna leken är rolig och skäller missnöjt på Dixie. Efter ett tag så går Dixie och lägger sig och låter Lucy få ta vilka ben hon vill.
Det blir aldrig bråk, men det spelas spel =)

Vi har varit ute i det härliga vädret idag. Jag lekte "pippis trädgård" eller "skattjakt" med båda hundarna när de var lösa. Dixie följer mig blint och Lucy börjar också förstå vad det handlar om. De blir ännu mer angelägna om att följa mig när de båda är med eftersom det blir lite konkurrens om skatterna jag hittar. När vi sedan går hemmåt igen så går båda två och tittar på mig hela tiden. Kanske kommer matte hitta fler skatter?
Påsken slut

Ja, nu har vi firat påsk några dagar med alla goda vänner! Det var inga problem att ha åtta inneboende här. Allt går att lösa och trevligt har vi haft.
Dixie och Lucy bodde i Ängelholm hos moster under påsken och allt hade gått jätte bra. De var välkomna tillbaka och det måste betyda att de har skött sig.

Jag tog första fästingen på Dixie förra veckan. Den var nästan 1 cm stor. Jag tände eld på det lilla kräket så den exploderade. Ska genast införskaffa fästingskydd! Jag vet inte vilket av alla skydd jag ska välja till Lucy. Inget är helt perfekt.

I kväll är det dags för vår valpkurs igen. Har inte hunnit träna så mycket som vi borde, men vi får väl ta igen det till nästa gång.

Nu måste jag jobba! Inget roligt jobb denna period =(

Namnträning

Just nu har jag alla tre hundarna här. Det är roligt att kunna utnyttja träningsssituationer då alla tre är med.
Jag brukar leka namnträning med dem allihop. Det är en rolig lek som kräver koncentration. Den går ut på att alla hundar måste sitta på mattan. Sedan kallar jag på en hund och då får bara den hunden jag har kallat på komma fram och hämta sin godis. Hundarna måste koncentrera sig och lyssna på sitt eget namn. Det är så roligt att se glädjen hos den hund jag kallar på. Den sträcker på sig lite extra "haha det var mitt namn och inte ert"
Man får en hund som har mycket positiv förväntan på sitt namn dessutom! Skulle någon av de andra hundarna komma fram fast jag inte har sagt dennas namn så visar jag bara tyst tillbaka den till sin plats på mattan. De förstår efter några gånger att det bara lönar sig att komma när rätt namn sägs.

Detta är en mycket enkel grej att göra, så det kan alla som har fler än en hund prova!

Efter att vi lekt denna leken några minuter ligger nu alla och sover, trötta i huvudet =)

De fick också vars 2 minuter att träna annat på. Dixie fick göra lite konster liksom Selma. Selma är den som kan flest konster, men det är också det enda hon kan =)
Lucy fick träna fritt följ vid sidan, slalom mellan benen och ligg.

Ikväll kommer hela bunten från Norrköping. Jag har städat och fixat så att alla åtta gäster ska få plats.
Imorgon ska jag köra hundarna till sina hundvakter där de får vara över helgen. Det blir lugnast så för oss alla.

Vi önskar er alla en glad påsk!


RSS 2.0