Dixie och Baxters ädelstenar

Idag kunde jag äntligen skicka in registreringsansökan till SKK för valparna.
Ansökan skulle vara undertecknad av hanhundsägaren och det är ju inte helt lätt när dem bor i södra Frankrike.
Men Anny har varit mycket snabb med att skicka tillbaka till mig. Även kopia av Baxters stamtavla måste följa med och det har jag fått.

Jag har valt namn på kullen och temat blir Dixie och Baxters ädelstenar. Varje valp blir döpt efter en ädelsten eftersom de alla är små juveler och eftersom de är efter Dixie och Baxter så har jag gjort en namn kombination av deras stamtavlenamn där Dixie inte heter Dixie utan Cherie.  Cherie+ Baxter = Cheba. De aktuella namnen är Majtippans:

1. Jade of Cheba


Ädelsten Jade


2. Citrin of Cheba


Ädelsten Citrin3. Safir of Cheba


Ädelsten Safir4. Jaspis of Cheba


Ädelsten Jaspis5. Rubin of Cheba


Ädelstan Rubin6. Topas of Cheba


Ädelsten Topas

Bruno kommer bli Rubin of Cheba och Chip kommer bli Topas of Cheba.


Jag har gjort jakttest med de flesta idag. Testet gick ut på att se hur stor lust var och en hade av att förfölja ett byte i rörelse. Alla jag testade var mycket nyfikna och följde efter bytet som jag först drog kängs marken och sedan kastade iväg. Alla greppade och hämtade tillbaka bytet. Jag hann inte göra med alla eftersom några hann somna i väntan på sin tur.
Nästa vecka blir det test av viltspårsförmåga. Det är en underbart kul period just nu när man kan börja se vad de går för.
De är väldigt följsamma och springer runt benen vart man än går. Alla vaknade klockan sju idag med. Skönt att de har börjat sova hela nätter.


Fullt upp

Idag var det fint väder, även om det verkligen är höstkyla i luften.
Valparna har inte sovit lika mycket idag som de brukar. Men de sov hela natten och vaknade vid sju. Väldigt skönt för mig =)
När de vaknar står alla sex på kanten till valplådan och sjunger sin ljuvaste godmorgonstämma. Den som tar de högsta tonerna är Bruno, han sjunger för full hals.

Jag har tränat lite med varje valp idag för att se hur de jobbar. Jag tycker alla är väl lämpade arbetshundar och positivt inställda till att samarbeta.
Imorgon ska jag testa deras jaktliga förmåga. Många av valparna kommer bli rena jakthundar hos de nya familjerna, så det ska bli spännande att se vad de går för.

Lucy och Dixie har fått träna agility. Dixie satte en riktigt snygg kombination med supersnyggt fartfyllt slalom. Tyvärr lyckades hon bara sätta fartslalom en gång. Gången efter hade hon för bråttom och slarvade med en port och sen fick vi inte riktigt rätt på det eftersom hon blev mer och mer taggad på att ta slalomet, men hon var taggad på farten och inte på noggrannheten och det är fel ordning!

Lucy är också mycket duktigt. Som sagt, jag längtar till vi kan börja på riktigt. Hon är så följsam.
Hon har också fått träna bakdelskontroll och det gick mycket bra.
För övrigt tar hon sitt fulla ansvar som lektant till valparna. Hon njuter i fulla drag.

Pernilla har varit och hälsat på idag och som vanligt fjäskar Lucy för full uppmärksamhet. Särskilt mycket idag eftersom Pernilla hade så goda hjortpinnar i fickan =)

Selma fick åka till veterinären i dag. Hon har fått en allergisk reaktion av något så hon fick antibiotika och cortisonspray.
Vanligt med allergier på bichoner, men eftersom Selma hittills inte haft jätte stora besvär under hennes 8 år så bryr vi oss inte om att utreda det, utan vi hoppas det ger med sig och att hennes kropp återhämtar sig med hjälp av medicinen. Jag tror det blir BARF-foder till henne och se om det kan hjälpa.

Selma är inte bekväm i den stora hundflock som vi nu har. Hon ska få åka med mamma till landskrona ikväll och få lite lugn och ro. Jag blir själv i morgon med de övriga åtta. Det är ett heltidsjobb, men ett mycket roligt sådant =)

Nu säger vi godnatt!


10 månader

Idag blir min lilla Lucy 10 månader. Inte klokt vad tiden går. Men det känns fortfarande som hon är 8-9 veckor. Alltid glad och hittar på bus. Hon leker med Dixies valpar precis som hon vore en av dem.
Hon är verkligen underbart snäll, har aldrig sett henne arg och hon har aldrig morrat en enda gång i någon situation. Hon lever livet från den ljusa sidan och har ett underbart temperament. På dessa 10 månader har hon charmerat varenda människa hon mött. Man blir så glad av henne. Hon är vår lilla solstråle!


I förrgår började Dixie visa lite irritation mot sina små bebisar. När hon ligger och vilar vill hon inte att de kommer fram och äter. De får äta när hon vill att de ska äta.
Igår gjorde hon det första upplägget till dem. Hon hade fått bravo biffar som kvällsmat och bravo biffar som varit i magen och vänt luktade INTE gott. Fy alltså! Jag slängde ut den filten som hon dukat på fortare än kvickt.
Men det var tydligen uppskattat för alla blev mätta och glada och somnade gott.

Imorgon blir det veterinären med Selma. Hon har klåda på tassar, haka och svans där hon har blivit helt kal.
Hoppas vi kan få någon dunderkur så hon blir av med besvären.

Här kommer en liten film på den gula tiken som leker med en råtta. Men det finns någon annan som också tycker det ser väldigt roligt ut! =)


Veckorapport

5 veckor gamla är valparna idag. De utvecklas enormt. Bara sedan i lördags har det hänt mycket.
Väldigt pigga, glada och sociala är de allihop.
De har åkt mycket bil för att öva sig. Några fick åka med till mataffären och några till djuraffären för att beställa valphalsband och koppel som valpköparan får med sig. De har på två dagar lärt sig ta sig upp för trappan till ytterdörren och de tycker det är vansinnigt roligt att gå upp och ner.

Här kommer 5 veckors bilderna (blir stå-bilder igen nästa vecka):


Röd tik. Väger idag 2510 gram. Minst fortfarande men är ändå en tuffing.


Rosa tik. Väger idag 3320 gram och därmed har hon tagit viktledning i kullen!
En riktigt go och lugn liten klump.


Gul tik. Väger idag 2950 gram
Den lilla keliga och en av de mest matglada i kullen.


Bruno. Väger idag 3270 gram. Har gått upp mer än 1 kg sedan förra veckan och det märks. Han är alltid hungrig och skriker sitt högsta så fort det vankas mat.


Blå tik. Väger idag 3310 gram. Fortsätter att vara tuffingen i kullen och går hårt på sina syskon, helst när dem sover =)


Svart hane. Väger idag 3256. Han har blivit en riktig liten trädgårdsmästare som kapar alla buskar han kan komma åt. Vi hittar honom alltid i rabatterna.


Idag har vi haft besök av andra paret från Malmö som ska ha en tik. Men vilken det blir är inte klart ännu.
Nästa helg kommer en valpköpare som väntat nästan ett år på Dixies valpar och som ska välja första tiken. Efter det kommer jag veta vilken tik som ska vart.

Valparna kräver mer och mer tid, så det är inte lätt att hinna uppdatera ordentligt, men jag gör mitt bästa.

Grattis!


Clara efter sitt prov. Foto: Tina Lindfeldt

Idag säger vi grattis till Tina och Clara (Ludde lumps Clear Christal) på Nasus kennel i Stockholm som klarade anlagsprovet i viltspår!
Och detta på bara 16 minuter och inte en enda miss!
Jätte roligt och vi önskar er all lycka till i öppenklass!

Ska även passa på att säger Grattis till Gabriella och Coleen i Gammelstad som klarat MH-beskrivning för en vecka sedan och har nu känd mental status!
Nu är inte Dixie den enda barbeten i Sverige längre. Och under 2011 hoppas jag även kunna göra MH med Lucy.

Det är fullt med besök just nu. Idag har vi haft tre. Många som vill titta på valparna och valparna gillar att titta på många =)
De får mycket kel av olika personer. Lucy blir lite svartsjuk och vill såklart att alla som kommer ska ha kommit för hennes skull. Hon försöker synas så gott det går.
Det som är kul för henne är att de varit lite hundbesök här också. Aramis förra veckan, Lerbergets barbettrio igår och idag var det en äldre borderterrier på 12 år här på besök. Lucy blir mycket glad!

Lucy är jätte duktig på "håll fast" nu. På de tre senaste pass har hon förstått precis. Med Dixie tog det ett halvår.
Det är tur man lär sig från hund till hund hur man ska göra.

Imorgon får det bli ett rejält träningspass för båda.

besök

Idag har vi haft besök hela dagen.
Gunnel och Joachim kom i förmiddags och hälsade på oss och valparna. Som tur är kunde vi ha dem ute en del. Det blir lite roligare att titta på dem där ute.
Valparna börjar bli kvicka i benen och nu måste jag nog sätta upp valphagen ordentligt, för snart är dem överallt.

Efter det första besöket så kom vårt andra besök som var Brunos husse med dotter och hälsade på sin efterlängtade blivande familjemedlem. Alla valpar sov då, men efter ett tag kunde de komma ut igen och leka för full rulle.

Jag kämpar på med deras rumsrenhet. De kissar så fort de kommer ut, problemet är att få ut alla i tid.
Idag har jag också börjat träna dem i sitt och ligg. Vilka duktiga krabater. Alla klarade det!

Något som är mycket tråkigt är att min skott-CD är spårlöst försvunnen. Förra veckan hade jag plockat fram den och lagt den väl synligt på en bänk för att senare spela upp den för valparna. Men när jag ska sätta på den så är skivan borta och jag har letat i varje hörn i hela huset utan resultat. Tyvärr tror jag att det lagts tidningar ovanpå och sedan har alltihop råkat slängas. Mycket typiskt eftersom den skivan är speciellt köpt för att träna valpar i skotträning.
Jaja, istället får jag hitta på egna oväsen att träna dem med.

Igår var jag på stranden med Dixie och Lucy. Det var längesen Dixie var på stranden men det var ett kärt återseende. Men hon har tappat i kondition, blev inga direkta rus som det brukar bli. Men hon kunde inte hålla sig från ett dopp. Lucy far rundor som ett streck på land och i vatten. Hon ska alltid torka sig genom att rulla sig i sanden. Och en blöt lus med sand överallt är inte det vackraste man kan tänka sig. Men hon har det behovet och jag låter henne hållas. Mängder med tång ligger där och båda rullar sig i både det ena och det andra. Men på något sätt så är de ändå rena och fina när de har torkat och luktar inte som man hade kunnat tro.


Svarta hanen är en liten linslus och fastnar ofta på bild. Har nog flest skarpa bilder på honom =)
Han går hårt ut i rabatterna.


Lille Bruno fastnar ibland på bild, men ofta har han annat för sig =)


Gos med två tikar, tror det är gul och blå
Äntligen....

....fick vi en dag med fint väder! Har väntat på det.
Idag kunde jag ha ute valparna en längre stund och det börjar röra sig på större ytor nu.
Jag kunde även börjar träna rumsrenhet med dem. Har varit observant hela dagen och sprungit ut och in med dem när det var dags att kissa. Alla kissar ögonblickligen när jag sätter ner dem på marken. De tar inte ens ett extra steg. Känns bra.
Hoppas inte stormvädret kommer tillbaka, för det är inte roligt att ta ut de små liven i de vädret.

De är riktiga matvrak allihop utom den minsta röda tiken. Hon äter bra men långsamt och tar en tugga i taget till skillnad från de övriga som trycker hela ansiktet i maten och sväljer så fort det går.
Lilla röda får man se till att hålla framme så det blir något över till henne. Men hon är inte bekymrad utan har ofta annat för sig än att äta upp. Springa, upptäcka saker, bitas, pussas, leka eller kela. Mycket aktivitet i den lilla kroppen =) En riktig liten Dixie tror jag bestämt att hon är =)

De är riktigt goa och jag känner personkemi med alla fast de är olika. Och snart ska de flytta. Det går så otroligt fort.
Ni som vill komma och titta får skynda innan alla helt plötsligt har flyttat.
Lucy är jätte duktig med dem. Mycket tillåtande och hon älskar att leka med dem. De turas om att ligga på rygg och slicka mungipor.
Ett gäng med hundrumpor =)
Valparna fick sin mat ute idag och de stora skyndar sig med att äta upp det som spillts


Och så en bild på fantastiska Dixie. Hon är otroligt duktig mamma. Hon njuter av sina små bebisar fullt ut.


Bilåkning

Idag hade jag planerat en hel del grejer som jag skulle göra. Bland annat tänkte jag åka ner med hundarna till en ny strand och promenera och så hade jag tänkt köra iväg på lite ärende. Men igår kväll kom
värken tillbaka i knäet och gjorde fruktansvärt ont så jag absolut inte kunde gå. Det hade tyvärr inte gått över tills idag, så det kunde inte bli promenad vid nya stranden och inga ärende med bilen eftersom jag inte kan använda högerbenet.
Har gått med knästöd idag och det har hjälp lite grann. Jag hoppas det ska gå över av sig själv så jag slipper gå och kolla upp det. Jag har en gammal knäskada sedan tidigare och jag tror jag fått en inflammation i ena knäet nu i och med valparna då jag sitter onormalt mycket på huk. Pinsamt att man som 25-åring inte ska kunna sitta på huk utan att få krempor. Känner mig som 90 år.

Men hur som helst så fick jag min mamma att köra rundor med mig och varje valp för sig för att träna på att åka bil. Att jag tog dem enskilt var för att de ska få individuell tid och lära sig från början att vara ifrån syskonen ibland. De var lugna och duktiga allihop.

Lucy har lekt med dem idag och hon passar dem bra. Men när kl blir 20.00 så kliver hon i sin monsterdräkt och då blir hon vildare än vildast så då får dörren till valparna vara stängd.

Jag har tränat slalom med Lucy idag. Verkar som hon förstår vad hon ska göra. Jag längtar tills vi får börja med riktig agilityträning. Tror hon kommer lämpa sig mycket väl för den sporten.

Dixie och jag tränar rallylydnadklass 2 skyltarna. De flesta kan hon nu.

Liter bilder från idag:


Lucy lektant


Svart hane


På väg ut


Hanen var pigg på att gå ut


Såklart är Lucy där och sköter dem =)
Nu kommer film också

Äntligen lyckades jag ladda upp en av filmerna i dag.
Här kommer den:
Och här kommer en till......Vet inte varför den blev i så dålig kvalité. Den ser inte ut så på kameran. Hoppas ni kan titta på den i alla fall.

4 veckor

Idag blir småttingarna hela 4 veckor och nu börjar dem blir riktigt roliga. Det är full rulle på dem!
De har fått smaka foder för första gången och det tyckte de alla mycket om. Dessa tjockisar tackar inte nej till mat.
Det har kommit små sylar i munnen på dem, så det är inte lika sött när de ska komma fram och smaka på en.

Annars är det fullt upp med att socialisera och miljöträna dem.

Jag försökte mig på att ta några stå-bilder eftersom många av er efterfrågat det. Det var verkligen inte lätt att få 4 veckors valpar att stå inför kamera. Men tar man tillräckligt många bilder så blir det ofta någon hyfsas.

Här kommer i alla fall stå bilderna:


Röd tik. Väger idag 1896 gram. En liten piggelin som är modig och mycket livlig.
Väldigt glad och är alltid framme och hälsar.


Rosa tik. Väger idag 2398 gram.
En kelig tuffing som är väldigt trygg och lugn. Väldigt lätthanterlig!


Gul tik: Väger idag 2120 gram.
Lugn och kelig tik som föredrar gos framför bråka med syskon. Väldigt matglad, men ändå smidig i kroppen.Brun hane. Väger idag 2241 gram. Lille bruno är väldigt sprallig och han är den som allra helst leker med Lucy.
mycket pigg och aktiv och hänger ofta på kanten till valpburen och tittar vad som finns på andra sidan.Blå tik. Väger idag 2508 gram. Var absolut bäst på att ställa upp sig på bordet!
För övrigt är detta fortfarande kullens tuffing, men en mycket snygg sådan =)


Svart hane. Väger idag 2388 gram. Har gått upp mest av alla sedan förra veckan med hela 635 gram.
Är väldigt cool kille och gör inte så mycket väsen av sig. Har lätt för ögonkontakt.

Har tyvärr problem att ladda upp film. Får återkomma med det senare....


Enbent

Imorse vaknade jag kl 07.00 av en förfärlig värk i mitt högra knä.
Det gjorde ont hur jag än gjorde. Kunde absolut inte gå på det benet och vila gjorde lika ont. Det blev en ipren och efter 2 timmar kändes det lite bättre. Nu är det fortfarande ömt, men jag kan gå hyfsat.
Har ingen aning om vad denna smärta kom ifrån, har inte gjort något särskilt.
Men jag är genast snabb att tänka mina katastroftankar t ex att jag aldrig mer kommer kunna gå, eller träna hund eller gå promenader och då måste jag sitta i rullstol och då måste jag flytta till ett handikappboende......ja osv.

Men i 4 timmar var jag utan ben i morse och det var inte lätt att sköta alla åtta hundar som enbent. Tur att mina hundar är så snälla och förstående och att alla valpar sov det mesta av tiden.

Lucy har fått träna lite idag, när mitt ben blev gåbart igen.
Håller på att lära henne lydnadsklass 1 apportering som egentligen inte är någon apportering utan enbart att hålla fast apportbock.
I inlärningen tränar jag aldrig på den riktiga apportbocken i fall något i träningen skulle gå fel. Istället har jag ett hårt plaströr. Skulle något bli fel så har jag i alla fall inte förstört apportbocken utan bara ett plaströr =)
Jag tycker det är svårare att lära en hund hålla fast än att apportera (springa ut, hämta och lämna av)

Men det gick över förväntan idag. Gripandet har jag klickat in, men det krångliga är att få henne att hålla kvar. Oftast tar jag bort klickern då eftersom det är så himla lätt att råka klicka för släppande.
Så där använder jag min verbala berömsignal. Och idag lyckades hon gripa och hålla kvar i 2 hela sekunder utan tugg. Får prova ett nytt pass senare. Igår provade jag för första gången men då var det mycket tugg. Hon tar sig den lilla =)

Valparna har fått en dammsugare att undersöka idag.Sådär grått igen

Ett riktigt skitväder har vi just nu. Hård vind, störtregn och allmänt mörkt och dystert.
Jag hade tänkt lägga spår till hundarna idag, men det känns inte så motiverande. Får se om det kan sluta regna någon gång.

Tur man kan sysselsätta sig här inne. Det har varit mycket lek idag på de små busarna. De har fattat stort tycke för Lucy till hennes stora glädje. Dixie drar sig mer och mer tillbaka och låter Lucy-lektant sköta de små. Det känns som hon börjar tycka det är rätt skönt att någon annan kan ta vid. Bara ibland måste hon kolla vad de håller på med.
Lucy står halvvägs in i buren medan små monster attakerar henne från alla håll. Hon har fullt upp med att hinna pussa på alla.

Brunos husse har varit på snabbvisit idag igen för att följa Bruno i hans utveckling och lära känna honom. Lille Bruno blir väldigt glad och idag fick husse äran att mata Bruno med köttfärs.

Alla är helt galna i köttfärs och de har absolut inget bordskick utan alla ansikten är insmetade med rester efter kalasmåltiden.

Sitter för övrigt och funderar på om jag ska anmäla oss till fler utställningar detta året eller om vi ska vänta tills nästa år...hm... Jag får tänka vidare ett tag till.
Jag har klippt bort ett lager päls på Lucy, men det återstår om jag ska spara det sista eller om det också åker av.

Ikväll blir det soffan framför Idol. För mig är det ett mycket underhållande program.Personligheter

Nu börjar man verkligen se valparnas olika personligheter. Väldigt kul!
Jag sätter ner olika grejer till dem varje dag och idag fick dem en tunnel. Alla tycker det är intressant och de är mycket nyfikna. Den modigast var röd tik som sprang igenom direkt, de andra var lite upptagna av att brottas med varandra, men de gick igenom efter ett tag. Och såklart så skulle det smakas mycket på den.
Man ser tydligt vem som är tuffast, vem som är keligast, vem som är lugnast, vem som är mest nyfiken, vem som är hungrigast m.m

Jag tror mig börja veta vilken hund som passar till vilken ägare, men det kommer bli i samråd med mina köpare. Om några veckor vet vi vilka tikar som ska vart, hanarna är ju redan bestämda sedan länge =)

Jag har klippt deras klor för fjärde gången, passar på att göra mycket hantering när de är trötta. Varje dag pillas det i mun och öron och hålls i tassar.
Tänkte även att de ska få åka bil för första gången idag. Det ska tränas mycket eftersom det är en viktig bit för dem att kunna.
Dem växer hela tiden och är rejält tjocka hela bunten.

I natt var det liv på alla och då måste man gå upp och byta alla tidningar eftersom det är plaskblött överallt. Och precis när man har bytt alla tidningar så ska det pissas igen. 
Det är inga små pölar längre.

Igår fick de en ny korg då den gamla blivit för trång för 7 hundar. Men nu får alla plats igen =)

Vi hade besök av Karin och Lars igår med Aramis. Aramis fick inte komma in, men han och Lucy lekte en stund i trädgården. Lucy älskar Aramis och fjäskade för hans uppmärksamhet hela tiden. Han var mest intresserad av att markera på allt som kunde markeras =)

Idag bjuder jag på ett gäng dåliga bilder. Hade fel inställning på kameran, men ibland är dåliga bilder bättre än inga alls =)


Undersökning av tunnel
Lucy övervakar
De börjar nog snart förstå hur man tar sig ur lådan, här tittar en efter mamma.
Får spika fast de andra plankorna snart.

Den 7:e valpen

Dixie har fullt upp med att sköta sina 6 valpar, men det finns en sjunde valp som känner att hennes Dixie inte ger henne den tid hon behöver, nämligen Lucy.
I eftermiddags så kunde inte Lucy hålla sig längre. Hon for ner i valplådan och plockade alla leksaker vi lagt in en efter en. När inte det hjälpte så slängde hon ner dem i valplådan igen bara för att få en anledning att gå in där och hämta dem.
Dixie brydde sig inte.
Då fick Lucy ett frispel där hon rusade runt i lådan. Men det satte jag genast stopp för. Lucy har varit så duktig dessa tre veckor, men nu börjar valparna bli så pass roliga och oemotståndliga även för henne så hon bara inte kan hålla sig från att leka med dem. Dixie släpper dem mer och mer, men jag trodde hon skulle vara lite mer beskyddande när det kommer en vild brunbjörn ner i lådan. Lucy fick endast en mycket mycket mild och ljudlös markering från Dixie som Lucy struntade blankt i.
Ja, nu får väl jag vara den vaktande.

Småttingarna fick köttfärs idag igen. Jag hade ställt tallriken på en låda, men de hade alla lokaliserat den efter några sekunder fast den inte syntes. Bra luktsinne.
Jag kör med handmatning för att dem ska positiva bilder av människohänder redan från början.

3 veckor + FILM

 Uppdaterar inlägget med ett videoklipp:
Ja, då har redan valparna blivit 3 veckor gamla. Hu vad tiden går, snart har hälften av tiden gått och då är det inte långt kvar tills de ska flytta.
Tjockisarna växer och alla har gått upp 500-600 gram sedan förra veckan.

Tre veckor är lite speciellt eftersom de nu påbörjar sin riktiga socialiseringsperiod.
Det ser jag fram emot =)

Idag har de fått komma ut för första gången. Igår fick jag låna Gunnel och Joachims valphage som är alldeles perfekt, så den har jag satt upp idag. Men så himla roligt tyckte de inte att det var att få komma ut. De stannade mest i sin korg. Lite för små ännu.
Men de är väldigt sociala med oss nu. De kommer fram och ska smaka på fingrar, tår och kläder.

De har också fått lite nötfärs som de slickade i sig med god aptit och när det var slut så skrek de efter mer.

Nya halsband inhandlades igår, så nu har de flesta bytt färger.


Röd tik, numera orange färg på halsbandet. Väger idag 1501 gram.
Är väldigt social och framåt liten tjej, fortfarande kullens minsting. Slår mycket med framtassarna.


Rosa tik, fick även rosa halsband. Väger idag 1884 gram.
Vågiga valpen, är en liten tuffing som kan låta som ett lejon. Men ändå ett keligt sådant =)


Gul tik, numera beige halsband. Väger idag 1576 gram.
Antingen så är det On eller OFF för denna lilla tjej. Sover man så sover man oavsett hur mycket de andra busar runt omkring. Låter sig inte störas.


Lille Bruno, har fått grått halsbant så även han ska vänja sig vid det. Väger idag: 1648 gram
Är en riktig liten utforskare som hittar vägar ingen annan hittar, gillar ligga ovanpå alla andra, kommer ofta fram bland dem första för att hälsa.


Lila tik, fick blått halsband. Väger idag: 2011 gram och håller ett stadigt viktförsprång fortfarande.
En riktigt liten klump som är framfusig och kan sitta och morra och skälla för sig själv för att sedan trilla okull. En riktig liten goding.


Svart hane har fått brunt halsband. Väger idag 1753 gram
En lugn och trygg valp som gärna smakar på allt, särskilt fötter och fingrar.


Lite fler bilder:


Första utomhusvistelsen
Nu har valparna börjat komma fram till Lucy. Detta är Dixie lite obekväm med. Så länge Lucy är lugn och behärskad med dem så går det bra, men efter en liten stund så börjar hon bli lite väl ivrig och ska leka på sitt sätt, då sätter Dixie stopp och då får Lucy dra sig tillbaka. Dixie har superkoll på sina små.

Utställning Sofiero och besök

Idag har vi varit på utställning på Sofiero. Och det var ju Lucy som ställdes för första gången i juniorklass.
Det var en trevlig morgon med mycket barbetmänniskor att prata med och inget regn fick vi. Dessutom var vi tidiga in i ringen och slapp lång väntetid.

I Lucys klass var det systrarna Ebba och Tova som konkurrens. Ebba tog hem segern med Cert och blev slutligen BIM. Stort GRATTIS!
Tova och Jill kom 2:a och vi slutade på 3:e platsen vilket var ganska väntat. Men 1:a och Hp fick vi med oss hem så det kan vi vara glada över.
Jag tyckte Lucy skötte sig väldigt bra i ringen, är mycket nöjd med henne.

Domaren Ing-Marie Hagelin var mycket nogrann och hennes kommentar var att hon gillade Lucy, men att hon behöver växa till sig i kroppen och att hon ännu är väldigt valpig. Jag kan inte annat än att hålla med.
Men nu är det gjort och jag längtar bara efter att få klippa av pälsen. Vet inte om det blir några fler utställningar i år för vår del.

Grattis säger vi också till dagens BIR-vinnare som blev Ex från Batterikullens kennel. En väldigt läcker hane!

Lucys kritik finns att läsa på vår hemsida.

Efter utställningen tog vi med oss vår blivande valpköpare Jan med familj hem till oss. Det var deras första möte med sin blivande lille Bruno. Bruno gjorde ett gott intryck och verkade mycket nöjd med sin familj. Han fann sig till rätta i varje famn han hamnade i. Bruno som annars är kullens skrikhals var tyst, nöjd och belåten under hela vistelsen. Vi tar det som ett gott tecken =)
Dixie har inga problem med att främmande hanterar hennes bebisar, men hon har full koll =)

Imorgon blir det valprapport när de små liven blir 3 veckor.

Håll till godo med ett bildsvep från dagen:


De tre juniortikarna, Tova, Ebba och Lucy


Gunnel med Ebba, jag med Lucy


Fina systrarna Tova och Ebba


Jag och Lucy springer vänstervarvetBästa junior utses


Brunos blivande familj


Bruno myser hos husse Jan


Och här med matte =)


Han ser ut att trivas mycket väl

Ny handler?

Valparna utvecklas i rasande fart. De har börjat leka med varanda, springer rundor, kommer fram när man kommer in i buren, vissa börjar förstå att man ska kissa på tidning och inte på filtarna. Svarta hanen är bäst på det. Det börjar bli mycket kiss nu. Dixie försöker städa efter dem så gott hon kan, men volymen börjar bli för stor. Det är många underlagsbyten per dag.
Dixie är fantastisk med dem. Hon tar hand om dem så bra, en supermamma!

Häromdagen fick de första dosen avmaskningsmedel. Även alla övriga hundar fick sig en dos.
Det var lätt som en plätt.

Lite nya bilder:


Rosa tik


Gul tik


Lila tik

Sen kommer vi till det här med min nya handler.....


Min vän Susanne har kommit och hälsat på och på en vandring i Hovs hallar så klarar hon ställa Lucy så här snyggt på första försöket. Jag kan ju slänga mig i väggen.
Jag har i alla fall badat brunbjörnen så hon är ren och fin. Tur att man kan nått =)


Jag måste skaffa en systemkamera. Det är stor skillnad på denna bilden och på den förra. Den förra är med min kamera och denna är med min morbrors proffskamera. Även i detta fall kan min kamera slänga sig i väggen.

Det händer mycket

Ja, det händer mycket i valparnas utveckling just nu. Stor skillnad bara sedan i förrgår.
De är mycket mer uppe och "går" och mer vakna och de har börjat smaka mer på varandra och morra och skälla om någon blir trampad på.
Snart börjar den roliga tiden, men också den mest krävande.

Idag har vi haft träning på schemat som vanligt. Dixie får bara träna det hon vill och orkar med, likaså Selma.
Men Lucy däremot har fått träna tre pass. Utställningsträning, agility och lydnad.
Och idag var det full fokus även på lydnaden. Hon var superduktig och väldigt motiverad till att jobba. Även vår agilityträning gick super. Hon tar mina hemmabygda banor felfritt. Nu måste jag utöka mina hinder. Alla mina slalompinnar har jag som hopphinder också, måste skaffa fler.

Utställningsträningen gick hyfsat. Det är mest jag som ska fumla med vilket takt jag ska springa i och hur jag ska stå när jag ställer upp henne och vilken hand jag ska hålla kopplet i. Att stå fint är inte Lucys starka sida. Men med lite trix och fix så kommer det nog bli godkänt. Vi har verkligen inte prioriterat det i träningen, fast jag alltid tänker att vi ska träna på det mer. Vi har några dagar kvar att öva.
Springa fint kan hon när vi är själva, vi får se hur det går när man ska springa flera samtidigt.
Jag har en aning om hur det kommer gå =)

Nu blir det borstning av Lucy så jag kan bada henne imorgon.


2 veckor

Idag blir valparna 2 veckor. Det firas med vägning och fotografering. Det var inte lätt att fota dem idag.
De sprattlade mest hela tiden och idag hade jag bara min lilla dåliga kamera där objektet egentligen måste vara helt still för att inte bli suddigt, men 1 bild av 100 blev OK.

Födelseordning:


Röd Tik. Väger idag 1024 gramRosa tik. Väger idag 1295 gram
Gul tik. Väger idag 1071 gram


Brun hane. Väger idag 1160 gram


Lila tik. Väger idag 1397 gram


Svart hane. Väger idag 1215 gram

De har börjat gå ganska mycket, men inte så stabilt. Skall och morr kan man också höra i mellan åt och på dagarna kan de skikas rejält. Som tur är så är de faktiskt tysta hela nätterna.
Vi kelar mycket med dem och i veckan ska de få sin första dos med avmaskningsmedel.

Igår tog jag Dixie, Lucy och Selma på en längre runda. Vi hittade en jätte stor åker där det var ganska högt gräs. Där släppte jag alla lösa. Lucy flög över gräset, Dixie höll sig till mig och Selma satt mest och väntade på att någon skulle klippa gräset så hon kunde gå. Men det var det ingen som gjorde, så vi andra gick och hon satt kvar. När vi gått 100 meter så ser man något litet vitt hoppa sig fram i det höga gräset. Haha, världens mest envisa hund hade gett sig! På tillbakavägen ligger det en katt, jag hade koppel på för säkerhetsskull, men det var ingen som drog i kopplet eller visade jakttendenser. Jag såg hur Dixie verkligen ansträngde sig för att gå fint.

I veckan ska jag bada Lucy. Hon är smutsig och måste bli ren till söndag då det är utställning. Jag har inga höga förhoppningar om söndag för vår del. Känns som om Lucy hade kunnat springa i valpringen ett halvår till så valpig som hon är. Junior känns tidigt nu för hennes del och hon har inte växt i fatt sin bakdel som är 2-3 cm högre än framdelen. Men ett charmtroll är hon så vi kan hoppas på god kritik i alla fall =)
Blir roligt att träffa de andra som ska vara med. 6 barbter är anmälda. Vi är sist ut. Man brukar säga "sist, men inte minst" men jag vet med mig att Lucy både är yngst och minst =)


Mina tre fina vovvar. Bild från igår.

Träning på katt

Här på landet finns det ungefär 1000 katter, ganska mycket jämfört med Helsingborg där man ser någon enstaka ibland.
Dixie är hemsk att gå med när hon känner doften av katt och eftersom det finns katter var man än tittar så är hon alltid hemsk nuförtiden.
Så idag blev det träning att kunna behärska sig trots katter. Vi gick till en gård som ligger 200 m från oss.
100% kattgaranti!!
När vi kom dit såg vi säkert 10 katter fara åt alla håll. Dixies ögon gick i kors, men det värsta är inte att hon ser dem springa, utan när hon ska börja spåra dem. Då har hon bara en sak i huvudet och hon kan plöja genom stenmurar bara för att ta sitt spår.
Men det kunde hon glömma idag, för nu hade jag en träningsplan.
Där satt tre katter uppe på en liten mur. Där tränade vi.
Träningen gick ut på att hon ska kunna gå i slakt koppel förbi dem och även lyssna på kommandon som stanna, hit, och sitt. (Ofta är hon för blockerad för att lyssna annars där det finns katt)

Det tog inte så lång stund, sedan kunde hon gå fint förbi dem. Lucy var också med, hon är inte alls lika låst på katter. Jag har gjort anourlunda med henne från början.
Första gången Lucy såg en katt, skrek jag ett "räddskrik" och sprang därifrån för att visa att katter är farliga. Det har fungerat super bra. Nu har hon respekt för dem och lyssnar direkt när vi ser en katt. Men detta tips fungerar bara om om gör det från början med ung hund och säkert inte på alla raser. Med varje hund man har lär man sig något nytt.

Hur som helst, Lucy fick ligga plats medan jag tränade Dixie och sedan fick de byta. Perfekt störning på platsligget.
Katterna verkade ha roligt åt oss, för det kom fler och fler som publik. Även ett 10-tal kor hade samlats en bit bort för att titta på.
Denna träningen ska vi repetera ett tag framöver, sen får vi se om det kan bli lite trevligare att gå med Dixie igen.

Har även tränat agility med Lucy. Idag tog hon en kombination med 10 hinder. Hon är jätte duktig. Jag tror snart hon är bättre än Dixie.
Lucy är också mycket snabb, men går inte upp i den stressen som Dixie gör på agilityn. Dixie är lite för laddad på agilityn så det slår över. Hon har t ex mycket svårt att vänta i starten, vill bara iväg.. Lucy sitter som ett ljus och väntar på sin start signal.
Men det är ju tur att jag kan ha en stjärna på lydnad och en på agility =)

Alla valpar mår bra. Bara svarta hanen som inte öppnat sina ögon ännu. De börjar försöka stå på sina små ben, men trillar för det mesta. Igår fick dem sina klor klippta igen.

Morsgris

Blir en liten kvällsblogg också.

Lille "bruno" är en riktig morsgris. Han brukar inte nöja sig med att ligga i hög med syskonen, utan vill istället ligga hos mamma Dixie. Ibland lägger sig Dixie en bit ifrån alla valpar när hon blir varm. De andra somnar i en hög, men efter en liten stund kan man höra några höga skrik. Då vet man att det är lille "Bruno" som är på väg till mamma, men har kommit lite fel. 


Bara det bästa är gott nog åt "bruno"


När han väl kommit fram somnar han gott i mammas päls. Han är så gosig!


Svarta hanen. Mycket fin kille!


...Och så blev det ännu en bild på min badgalning. Lucy har badat som en tok idag och även tränat vattenapportering. Hon är superduktig på det! En gång missade hon att jag kastade ut den, men då kan jag ändå skicka ut henne typ på ett vattensök och då hittar hon den efter ett tag (ger inte upp). Det är en mycket bra egenskap i apporteringen!


Jag har byggt på min agilitybana med fler hinder. Lucy har stor potential för agility och är mycket lättstyrd. Jag hoppas vi kan börja på grundkurs senare i höst. 
Tog även ut Selma för en runda. Fyra hinder kunde hon ta sen satte hon sig och tyckte att jag kunde springa banan själv. Så roligt är hon (not). Hon har så mycket tvångstankar för sig. Får för sig att hon inte kan gå på vissa områden på gräsmattan. Så har hon alltid varit och därför kunde hon inte fullfölja banan eftersom marken på andra sidan ena hindret var förgiftat.

Dixie kommer ut, hoppar lite och sedan måste hon in och kolla valparna, så kan hon hålla på hela tiden. Tänkte snart lägga upp en plan för vår träning inför rallylydnad klass 2. Hade tänkt att tävla till våren igen med henne.
Hon måste bara bli lite mer självständig från valparna först. Vi väntar några veckor.

Ögon

Igår öppnade den lila tiken sina ögon, 8 dagar gammal och idag var det restens av tikarnas tur. Hanarna är lite senare, kanske imorgon.
Dem blir betydligt sötare med ögon även om de ännu är lite grumliga =)


Lila tik

Igår var jag och Lucy på kursavslutning i Halmstad.
Vi hade träningstävling och det gick som förväntat. Lucy fastnar väldigt lätt med sitt fokus någon annanstans. Kan sitta och titta på något långt borta som hon får för sig att se.
Men å andra sidan så får hon ju full pott på platsliggning och sitta kvar då =)
Tävlingslik tandvisning fick hon full pott på och apporteringen gick kanon. Men resten är bara att glömma.
Hon är inte redo, vi går tillbaka till ruta ett och fortsätter träna kontakt. Hon har inte tillräckligt stor motivation för tävlingslydnad i dagsläget.

Men däremot så tycker hon agility är vansinnigt roligt. Jag har byggt upp en hopp bana i trädgården (med mycket låga hinder) som vi tränar på. Då har hon minsann full fokus.
Även när det gäller apportering så ger hon 100%.

Men hon är i unghundsåldern och jag vet med mig att Dixie var helt hopplös i samma ålder och det var mycket orosväck i pannan under den tiden. Men idag är hon ju superduktig, så ännu finns det hopp och jag är inte den som ger upp i första taget.

Igår åkte Daniel till Spanien, men han kommer hem om 6 veckor igen för att hinna se valparna när dem är som sötast.

RSS 2.0