Nosarbete

Det blir inte så täta uppdateringar här just nu. 
Det beror på att det är väldigt mycket annat som händer och tar min tid. 
Just nu befinner jag mig mitt uppe i en flytt och med all den röra det innebär.
 
Lite hundträning blir det ju ändå. Vi har kört två nya lydnadspass. 
Senast körde vi kommendering av lydnadsklass 1 med Dixie och det kändes riktigt bra. Vi hade kunnat gå ut och tävla imorgon om vi vill, men jag tänkte ändå fila på lite detaljer innan vi gör det.
 
Lucy var inte så duktig sist. vi tränade iof bredvid en åker som antagligen hade mängder med viltdoft på sig, så istället för att springa till rutan som sprang hon till fältet och självbelönade sig med lite goda dofter.
På passet innan så kändes rutan ganska bra, men nu sist så kändes det inte alls bra. 
Jag ska klura vidare... Kanske ska jag testa en annan metod?
 
Igår var det strålande fint höstväder och då hade jag och Emelie bestämt att det skulle bli nosaktiviteter istället för lydnad. Så vi körde ut till skogen och la varsitt spår till hundarna.
Dixie och Lucy fick viltspår, fast endast med klöv, inget blod och ca 300 meter långt. Det var väldigt längesen vi spårade, men båda var taggade och tyckte det var roligt.
Båda missade första vinkeln, men det är inte så nog att det blir rätt. nu fick de desto större utmaning att hitta rätt igen och på så sätt blev det mer aktivering. 
De löste slutet bra och båda hittade sina klövar. Dixie är helt galen i sin klöv och håller den hårt.
Hon lyckades även slita sig när jag skulle byta sele och då springer hon runt med sin klöv i munnen och är hur lycklig som helst. Hon vill minsann inte komma på inkallning då för hon vill bara gå till bilen och hoppa in i sin bur och njuta av sitt byte.
 
Sen körde vi även upplet. Jag och Emelie vallande av en ruta och sen la vi ut 2 föremål. Dixie har bara gjort detta lite på skoj innan, så vi började med 2 föremål.
Men hon var en riktig stjärna på det, vilket jag misstänkte att hon skulle vara. Sök passar henne mycket bättre än spår, för hon har ofta så bråttom. I söket får hon utlopp för sin fart och kan jobba med hög nos. Hon hittade båda grejerna och levererade dem mycket snyggt. 
Min fina sökhund! 
 
Lucy får prova en annan dag, för det började bli mörkt så vi hann inte med mer.
 
Idag blir det inte mycket aktivitet, för jag har åkt på en dunderförkylning och mår allmänt kasst. Då är det tur man har barbet som helt anpassar sig efter dig. När jag är sjuk så anpassar de sig till en lugn dag och korta promenader utan problem.
 
 
 

Lydnadsträning

Idag har vi varit och tränat igen..
Men nu är det lydnad som gäller med både Dixie och Lucy.
 
Och för att få grepp om hur vi ligger till så körde vi igenom lydnadsprogrammen med kommenderingshjälp av Emelie.
 
För min egen skull så för jag lite anteckningar här om hur det gick och vad jag ska tänka på tills nästa pass:
 
Lydnadsklass 1 med Dixie:
Platsliggning: Bra, mer störningsträning behövs för att utmana
Tandvisning: Bra
Linförighet: Ligger lite för långt fram i position, bra fokus och halter. Träna mer korrekt position
Läggande u gång: Jobba upp lite mer tryck i läggandet, det kan bli bättre
Inkallning: Tendens till tjuvstart, usel ingång, slår i mig. Måste träna om ingångarna
Ställande u gång: Kan lite snabbare ställande än vad hon gjorde, jobba med omvänt lockande
Apportering: Bra
Hopp: Samma problem som i inkallningen, slår i mig vid ingången
 
Lydnadsklass 2 med Lucy:
Platsliggning: Tränade vi inte idag
Fritt följ: Tränger, tappade fokus, långsamma halter, mycket att jobba med, men prio 1 ligger på position
Läggande: Ok för att vara Lucy
Inkallning: Bra
Sändande till ruta: Startar inte från sittande fotposition. Ska träna in ordet "rutan" genom att skicka till godisskål. Har börjat få till ett bra stanna i rutan.
Apportering: Bra fart både ut och in, bra ingång med apporten, inte så bra gripande, men det är ok
Hopp, sitt, hopp: Bra uthopp, sätter sig lite nära hindret, fastnar på andra sidan och hoppar inte på första kommandot. Ska lägga till en liten hjälp.
Fjärrdirrigering: Mer träning på rätt avstånd behövs
 
 
Nästa pass bli imorgon :)

Sista tävlingshelgen för i år

Då var den sista tävlingshelgen över. Det känns faktiskt skönt med en paus. känns verkligen som det behövs.
 
I lördags var det rallytävling i Oxie, där vi tävlade individuellt och i lag.
Det blev ingen särskilt bra dag.
Dixie gick iof jättefint i mästarklass, men tyvärr var det några små missar och på sista skylten som var sicka över hinder så skickade jag henne för nära hindret så hon slog i och då blir det -5 p. med några andra små avdrag så landade vi på 90 poäng.
Vi kom även på en tredje plats. Men det gjorde varken till eller från. Det blev inga förbättrade kvalpoäng och inget kanonresultat att bidra med till laget.
Det var dessvärre ingen som hade sin bästa dag i vårt lag och den som kunde rädda oss var Lucy.
 
Hon kändes jättefin på uppvärmningen, gjorde allt superbra och med full fokus och det kändes som om det här skulle gå riktigt bra.
Men det gjorde det såklart inte. När vi kom in på banan så hann vi inte mer än 3 skyltar innan Lucy flippade ur totalt. Hon blev helt vild och galen och skällde sig igenom hela banan och hade otroligt svårt med position eller att utföra övningarna för hon var så gasad.
 
I 8:ans frestelse när hunden ska gå förbi godis eller leksaker så högg Lucy leksaken och skakade den hejvilt, sen släppte hon och gick vidare.
Så har hon aldrig gjort och jag förstår inte varför hon blev så galen. Det här var verkligen det sämsta hon presterat i sitt liv. 
77 poäng fick vi, 77....77!!!!!!! Herregud! Den nivån har vi aldrig varit på tidigare. Jag brukar aldrig gå ut på tävling innan jag är hyfsat säkert på att hundarna kan klara det som krävs. 
Därför blev jag så förvånad över Lucys lilla utspel. 
Man kan ju verkligen säga att hon sänkte laget...men men sånt kan tydligen hända :) 
 
Dixie 3:a i mästarklass på DM Skåne
 
 
Sen igår var det tävling i Helsingborg. Tur att inte Lucy skulle tävla för då hade jag strykit henne.
Det var Dixie och Timjas tur. 
 
Jag har lärt mig lite från igår. Jag ska aldrig anmäla två hundar på samma dag, för jag fixar inte det. 
Det blev vansinnigt stressigt och jag tyckte faktiskt inte ens det var kul.
Det såg till en början bra ut med klasserna och tiderna och det såg ut som om jag skulle hinna med.
men när jag går banvandring i nybörjarklass så ser jag längre bort att hunden som är före oss är inne och går på mästarklassbanan. Jag får springar och hämta en ouppvärmd Dixie och vi hann inte göra några rutinövningar alls. 
I stort sätt bara att gå in och köra. Jag kände direkt att det inte skulle gå bra, för man kan inte ta Dixie och gå in på banan helt ouppvärmd. Det kanske går med andra hundar, men inte med henne.
Det gick väl ändå hyfsat bra. Några små missar igen och en -10 poängare för hon missade helt byte bakom. Vet inte varför den skylten inte fungerade för den brukar hon klara fint, men sånt kan hända. fem andra minuspoäng blev ett slutresultat på 85 poäng. Inga poäng att skryta med direkt. Men jag var inte besviken alls. För Dixie gjorde så gott hon kunde under de förutsättningarna. Men såklart är det tråkigt att vi inte hann värma upp och att vi inte fick de förutsättningar som vi behöver för att lyckas. Men det är bara att radera den tävlingen.
 
Sen var det Timjas tur. Det var Timjas första gång hon var på en tävlingsplats. Det var första gången hon tävlade och med tanke på hur lite vi ändå har tränat så är jag såååå imponerad och stolt över henne när hon går in på banan med glad attityd och bara gör allt så fint. Vi hade en underbar känsla på banan. Och vad härligt det var att gå med en lugn och sansad hund som faktiskt låg i perfekt aktivitetesnivå och som höll sin position bättre än vad både Dixie och Lucy gör. 
Timja blev dagens stjärna i mina ögon. Jag förstår inte hur hon kunde gå in och göra så bra ifrån sig. Vilken ämne hon är!
 
Timja fick 97 poäng på sin debut och det blev en 3:e placering. 
 
Vårt nya lilla stjärnskott <3
 
Nu blir det paus med rallyn ett tag. Nu ska vi ta tag i lydnadsträningen istället. Lucy ska tränas inför start i lydnadsklass 2 och Dixie i lydnadsklass 1.
 

Uppladdning

Nu laddar vi upp inför den sista tävlingshelgen... Phu, det börjar kännas att det var längesen man var ledig!
 
Imorgon åker jag Dixie och Lucy och tävlar rallylydnad i Oxie. Det är DM för Skåne och den som vinner blir Distriktmästare 2014. Nu finns det ju ingen chans att vi skulle bli det, men ändå :)
Jag hoppas att Dixie och jag kan få ett bra resultat till och det måste var över 96 p. (Det börjar bli svårt nu att klå sina tidigare resultat)
Detta är sista helgen för i år att få ihop poäng, så det hade ju varit trevligt om det gick. Men jag blir inte så ledsen om det inte skulle gå. 
 
Sen är det även lagtävling imorgon. Jag, Emelie och Alexandra med hundarna Dixie, Lucy, Vincent och Toy är ett lag och då slår man ihop alla poäng och tävlar sedan mot andra lag.
Det blir vår första lagtävling :)
 
På söndag är det tävling i Helsingborg och och då gör Timja in debut i nybörjarklass. Det ska bli spännande att se om det över huvudt taget kommer gå att tävla med henne med tanke på att hon inte bor hos mig och våra träningstillfällen är begränsade.
 
Vi var hos Ida och tränade igår med Emelie och Alexandra. Då skötte sig Timja mycket bra. Ny plats och mycket störning fixade hon galant! Så man kan alltid hoppas!
Dixie var också duktig igår och med Lucy blev det ingen riktig planerad träning, mest repetitioner av rallymomenten. 
 
Ikväll blir det bara lugn och skön hemma kväll
 
 

6-månader och 7 år

Vi har firat lite födelsedagar/månadsdagar här.
 
I förrgår fyllde Dixie 7 år! Tänk vad tiden går fort!
Känns som det var nyss jag hämtade mitt lilla knyte i Finland...
8 veckor
 
Dixie var så ful när hon var liten... Tanig, tunnpälsad och långa ben..
 
Men vem kunde ana att fula ankungen skulle bli världens vackraste? Jag kan inte fatta att det är samma hund..
 
Vi har haft 7 fantastiska år tillsammans både på och utanför tävlingsbanorna. Dixie var från början tänkt som tävlings- och utställningshund. men jag kan erkänna att det var lite kämpigt med henne i början ;)
Det tog ett tag innan alla bitarna föll på plats. men på våra 7 år tillsammans har vi hunnit med massor.
 
Dixie har gått otroligt långt i utställningsringarna. Hon blev verkligen drömmen för mig som utställare. Mitt mål var att hon skulle bli Svensk utställningschampion, men hon blev mycket mer än så. 
Min guldtjej blev både svensk, dansk och norsk utställningschampion och därmed Nordisk utställningschampion. Sen är hon även internationell utställningschampion. men utöver alla championat så har vi varit med om något som få lyckas med. Dixie blev nämligen bästa tik på världsutställningen och kallas därefter för världsvinnare. Sedan placerade hon sig som BIG 4 och BIG 1 på två SKK utställningar i rad och det var även de enda utställningar vi åkte på det året. Utöver det så har hon även 5 vinnartitlar.
Ja, så nog uppnådde hon mer än jag någonsin vågat drömma om.
Nu känns det ingen idé att ställa ut henne mer, så utställningarna har vi lagt på hyllan och koncentrerar oss nu på rallylydnaden där hon också har briljerat!
 
Titlarna RLD N, RLD F, RLD A, RLD M har hon plockat och nu finns det inte fler titlar att erövra i rallyn.
Hon har hamnat på pallen hela 13 gånger! Så det visade sig att hon även var ett ämne för mig inom rallylydnaden.
 
Och bara nu på de senaste veckorna så har det hänt något. Helt plötsligt har allt börjat klaffa och vi har nu plockat så pass höga poäng så vi har chans att komma med på Rallylydnads SM 2015.
 
Men innan dess ska vi träna och förhoppningsvis tävla lite lydnad. 
 
7 år på denna hund är ingenting. Det känns som hon skulle kunna prestera otroligt mycket mer och jag hoppas vi har ett långt liv framför oss där vi kan fortsätta ha lika kul som vi har nu!
 
Ja, nog om min hund. Jag älskar henne väldigt mycket som ni förstår <3
 
Några andra som är väldigt älskade är Lucys och Maltes valpar som hunnit bli 6 månader gamla! Tiden går fort även för dem. Här kommer några nya bilder på några av dem:
 
Nelson
 
Zita
 
Lava
 
Wille
 
Baxter
 
 

Ny tävlingshelg

Det har varit en tävlingsrik helg igen..
Det börjar kännas att man längtar lite efter en tävlingspaus, för detta var 6:e helgen i rad som vi varit på någon form av tävling.
Nästa helg är det också tävling både lördag och söndag, men sen ä det uppehåll!
 
I lördags åkte jag och Lucy till Svedala för att tävla agility. 
Hu så nervös jag var. Agility är ju fortfarande så himla nytt för oss och det är mycket som krävs av hundarna i en sådan miljö som det är på agilitytävlingar.
Banorna t ex låg precis kant i kant med varandra och det är ganska svår störning när två hundar kör samtidigt. Det var flera hundar som stack in på den andra banan och jag var lite rädd att även Lucy skulle göra det, för hon skulle mycket väl kunna tycka att det skulle vara jättekul att få springa agility samtidigt som en annan hund och kanske starta en liten lek...
 
Men som tur var så höll hon sig på den bana hon skulle. Vi började med hoppklassen och det var en klurig bana minsann. Den var faktiskt så klurig så ingen i largeklass gick felfritt av 40 hundar. Jag och Lucy diskade oss efter halva banan i staket-kombinationen.
Men vi körde klart och det gick bitvis ganska bra.
 
Sen var det agilityklass. En betydligt lättare banan som inte kändes omöjlig för oss att klara. Men efter tredje hindret så blev det disk även där, jag visade tunnel, men Lucy valde A-hindret istället. 
Så var det med det.
 
Även om jag är nöjd med mycket så känns det som vi har mycket kvar innan vi kan visa full kapacitet på tävling. Vi är gröna båda två och det känns som om vi måste tävla väldigt mycket för att skaffa oss agilityerfarenhet innan vi kan få till en felfri bana.
Lucy var lite överraskad, hon trodde nog vi var på lydnadstävling eller nått för hon såg lite förvånad ut när hon märkte att det var agility vi höll på med. Hon var i alla fall väldigt snabb min lilla lus :)
 
 
Sen igår var det Dixies tur att få tävla, men i rally såklart. 35 starter i mästarklass i Hörby. Vi var näst sist. 
Det var otroligt många duktiga ekipage på plats. Väldigt många av årets SM-deltagare t ex och det var många felfria rundor som såg riktigt snygga ut.
Min och Dixies runda kändes sådär. Hon var ganska vild och studsig.
Men när jag får protokollet så ser jag att vi inte fått ett enda avdrag på banan, alltså en felfri bana igen :)
Men vi hade fått -2 poängs avdrag på helheten pga studs.
Ja, det är inte mycket att säga om det. Dixie är så himla glad och taggad, så jag förstår att det kan störa helheten lite. Hade hon bara haft sina tassar på jorden hade vi alltså fått en 100-poängare igen. Men det blev i alla fall 98 poäng och en 8:e placering och nu slog vi även ut vårt sista 91-poängs resultat.
 
Våra poäng är just nu 488 av 500 (96, 97, 97, 98, 100) och nu känns det som om vi kan klara att ta oss till SM nästa år :)
Det hade ju varit fantastiskt om Dixie blev den första barbeten på ett SM :) 
Vi får fortsätta kämpa på och hoppas vi kan höja poängen ytterligare :)
 
 
Nu ska jag åka och lämna min bil på verkstaden. Jag är fruktansvärt handikappad utan bil så det var inte roligt imorse när den valde att gå sönder. Jag får nog leta ny bil, för jag tycker min bil går sönder jämt och ständigt.
Utan bil så står mitt liv still!
 

10 år!!

Jag glömde skriva igår att Majtippans kennel firar 10 år som kennel!
 
För 10 år sedan föddes vår första kull,Majtippans Blomkull!
Grattis alla blomstrande valpar på 10 års dagen!
Föräldrarna till kullen var Sandfonz Bella Donna (Selma) och Zunia Lunias Donovan (Donne) 
 
Det känns lite speciellt att fira 10 års jubileum :)
 
Totalt har vi fött upp 31 valpar och vi är så stolta över allihop :)

Uppvärmning

Igår var jag och Lucy på serietävling i agility. 
Det hade regnat mycket så det var väldigt lerigt på planen, men det är värt att träna i sådana väder också..
 
Jag är mycket nöjd med min lilla lus. 
Vi satte för första gången ett felfritt lopp och vann agilityklassen. 
Sen blev det disk i hoppklassen. Jag kallade på henne lite för tidigt efter att jag skickat in henne i tunneln, så hon vände och sprang tillbaka och tog hindret som stod närmst. 
Det är pyttesmå marginaler i agility mellan rätt och fel, så det blir väldigt ofta fel. Men jag är ändå mycket nöjd med alla våra lopp. 
 
Imorgon ska vi upp i ottan och bege oss till Svedala och tävla agility på riktigt. men det kändes väldigt bra att ha tränat lite igår. Jag känner att jag behöver massa träning. Det känns som om det är jag som behöver tränas och inte Lucy så mycket.
 
 
Nu har SBK-tävling uppdaterat SM-kval listan till Rally SM 2015 och just nu ligger jag och Dixie på en 5:e plats av 306 ekipage. Nu är det ju väldigt lång tid kvar och många tävlingar återstår innan kvalperioden är slut (Maj 2015), men just precis nu kan vi njuta lite av vår placering. Nu blir målet att försöka hålla sig kvar där :)
På söndag har vi ny tävling och målet blir då att försöka få bättre poäng än 91.
Det är lite spännande nu :)

RSS 2.0