Agilityn igång

Vi förgyller de gråa blöta dagarna med hundträning. Så mycket annat kul händer det inte här just nu.
Jag längtar så mycket efter våren, solen, ljuset och såklart lite mer värme.
Även om vi har plusgrader just nu så är det ändå grått och regnigt och så blött överallt. Riktigt trist.
 
I måndags tog jag med Timja och Dixie på lydnadsträning. Timja är jätte duktig och har full fokus på mig när vi tränar och hon tycker det är jätte roligt med allt vi gör. Men hon orkar inte lika länge som Dixie och Lucy, men hon orkar ändå mycket längre än vad de gjorde i samma ålder.
 
Jag och Dixie har börjat med lite nya övningar. T ex att runda en pinne. Det tog en minut sedan kunde hon det och jag kunde skicka henne från ganska långt avstånd. Det är svårt att hitta utmaningar till Dixie, för hon lär sig allt så fort.
 
Igår drog vårterminens agilitykurs igång. Nu är jag och Lucy uppe i nästa steg på tävlingskursen, basic handling 2 :)
Roligt att få komma igång igen, vi har nämligen inte tränat någon agility alls sedan kursavslutningen i början av december. Jag var väl lite ringrostig, men jag tyckte Lucy gjorde jätte bra ifrån sig, i alla fall när hon väl jobbade. I pauserna var hon hopplös och pep och skulle gräva lyor till sina valpar som hon tror att hon har. Hon gick in i tunnlarna och la sig flera gånger och bäddade. Tanken var att jag skulle köra lite lydnad med henne i pauserna, men det var bara att lägga ner för hon hade tankarna på helt annat håll. Den där tävlingen som närmar sig känns helt plötligt väldigt avlägsen. Men imorgon ska vi prova Galastop och jag hoppas på mirakel!
 
På agilityn så tränade vi på byten efter slalom och jag tyckte att Lucy gjorde några av sina livs bästa slalom och hon jobbade riktigt bra. Mina byten blev väl inte sådär jätte bra, men det är ju mitt problem :)
 
Såg precis också att Dixie börjat löpa idag. Hon har i alla fall inga problem med varken löp eller skendräktighet, det brukar ens knappt märkas att hon löper.
 
En suddig bild på mina fyra älskade vovvar!

Frustrerande

I fredags fick vi till bra träning i Halmstad igen med Emelie och Petronella.
Det var mycket jag var nöjd med, men fortfarande kan mycket bli bättre. Kommenderingen gick helt okej, sen tränade vi på detaljer och fick till två platsliggningar med nya hundar.
Faktiskt så kändes platsliggningen lite osäker, vilket är ovanligt. Någon hund pep och jag kunde inte se/höra om det var Lucy.
 
Igår höll jag en intensivdagskurs i hundmassage och det blev en väldigt lyckad dag med trevliga deltagare.
Men man blir väldigt trött efteråt, men jag hann inte vila hemma, för vi skulle iväg på middag på kvällen.
 
Under gårdagen så blev Lucy knäpp. Drabbad av skendräktighet. Jag hade räknat fel på dagarna och trodde hon skulle ha sin skendräktighets för några veckor sedan, men det var visst nu. Hon piper och vankar och bäddar och pysslar och tvättar sina leksaksdjur som jag plockat bort, men hon luktar var jag gömt dem.
 
Det är ganska frustrerande med tanke på att vi kanske inte kommer få till någon bra träning i veckan och enligt min plan behöver vi få till mycket träning i veckan för att hinna med allt till tävlingen.
 
Men nu är det som det är och vi får göra det bästa av situationen. Vi har ju inget annat val.
Jag hoppas det går över fort. Imorgon kommer Timja och hon kanske kan pigga upp sin mamma lite :)
 
 
 
 
 
 

Jag vill tävla nu!

Varför finns det inga rallytävlingar i avanceradklassen i närheten just nu?
Det känns som Dixie är startklar för nästa klass i rallyn nu, men så länge det inte finns någon tävling så blir träningen tråkig och ganska planlös. Jag måste ha ett mål för att kunna motiveras att träna och det målet ligger väldigt långt bort nu. April, det är ju jätte länge dit.
Igår på träningen satte Dixie alla klurigheter jag utsatte henne för och hon gjorde det perfekt, så det hade varit roligt att prova henne på tävling, men det får helt enkelt vänta som det ser ut just nu :(
 
Lucys nästa tävling är inom räckhåll, så därför blir det mycket fokus på hennes träning just nu.
Detaljträningen ger resultat och igår fick vi till ett riktigt bra pass. Lucy har precis komit på den rätta tektiken i läggandet (fälla alla benen samtidigt som hon vägrat göra innan) så vi kör 50 lägganden om dagen bara för att nöta in det rätta läggandet i muskelminnet. Jag kollade av samtliga moment igår och upptäckte lite små fällor jag lurat in mig själv i. Hopp över hinder tränar vi väldigt sällan eftersom det känns som ett lätt moment. Men det visade sig igår att jag behövde säga "hopp" 2 gånger för att hon skulle hoppa. Så det ska vi ta tag i direkt. Inget svårt problem, men det är nyttigt att kolla av så man upptäcker det som är ringrostigt.
 
Jag har också märkt att jag måste träna mycket mer med Lucy i koppel, vi tränar ju nästan alltid utan koppel. Men när vi ska träna linförighet så blir hon mer ofokuserad än när hon går utan koppel, kanske får hon känslan av att vi går promenad?. Det kan man kanske kalla ett lyxproblem, men eftersom man måste ha koppel på i linförigheten så måste vi träna mer med koppel på. Oj vilket konstaterande jag fick till ;)
 
Det är tur man blir klokare av varje pass :)
 
Mina hundar ger mig så mycket livsglädje, varje dag! Vad skulle jag gjort utan dem?
Vi har så roligt ihop i allt vi gör tillsammans.
 
Ikväll startar jag upp en ny grundkurs! Ska bli roligt med ännu ett nytt gäng. Ikväll är det teori utan hundar och jag kommer babbla på som vanligt, men Britt ser nog till så deltagarna får fika :). Jag hade nog kunnat prata om hund och inlärning i två veckor innan jag fått med allt jag velat.  
 

Hej måndag!

Jag hälsar den nya veckan välkommen.
Helgen har varit trevlig. I fredags blev det först hundträning i Halmstad. Gick sådär med Lucy och strålande med Dixie.
Sen blev det bio på kvällen. Jag fasar alltid lite för att gå på bio, jag blir så trött och har svårt att hålla mig vaken och denna gång var inget undantag. Men filmen var nog bra egentligen, Django eller vad den nu hette :)
I lördags var det spelkväll med vänner och igår blev det långprommis och sedan Nils Holgersson musikalen i Helsingborg där min syster är med.
 
Idag är lilla loppan Timja här igen. Hon ska vara här varje måndag nu och det är jätte roligt förståss.
Jag har redan tränat med henne, både lossträning och utställningsträning. Sedan förra passet så har det gått i rasande fart fram. Idag kunde hon stå still ganska länge :) Så i stundens hetta passade jag på att anmäla henne till Malmö :)
 
Här vilar mor och dotter i sängen där det enligt husse är hundförbud. Detta förbud hävs så fort husse går till jobbet på morgonen och träder i kraft igen på kvällen när han kommer hem :)
 
Bilder från promenaden igår. Fint väder till havs. Det är inte ofta det är så klar blank is på havet.
 
Dixie är på bushumör som vanligt :)
 
Ikväll blir det lydnadsträning igen. Full fart!

Mina tre

 
Timja har varit här idag och mitt på dagen var vi ute och lekte. Eller, hundarna lekte och jag försökte ta bilder.
Precis när Timja kom så möttes vi på stan och som vanligt så lägger Dixie av världens avgrundsvrål i Timjas öra, så hon ska veta vad vad Dixie har för regler. Jag tror inte att alla människor i stan förstod, för typ alla stannade upp och trodde nog att någon var på väg att mördas. Men efter hennes vrål, så går allt hur bra som helst. Jag kan nog också tycka att Dixie är något överdriven i sina "paragrafer". Timja verkar inte bry sig i alla fall. Hon är lika glad som alltid.
 
Här är mina tre barbettjejer!
 
Det blev en timmes bus vid citadellet, hundarna varma, matte frös.
 
 
 
 
Full fart
 
Timja hade lite problem med de andras tempo, hon är inte van att hålla deras tempo
 
 
Fina Timja! 9 månader och hur go som helst! Gud vad jag älskar denna hund! Hon har allt en Maja kan önska och vilken tur att min önskning har slagit in! :)
 
Sen fick Timja följa med på kvällens träning tillsammans med Dixie. Lucys tur att vara hemma.
Hon är helt underbar att träna med. Full fokus och fantastisk attityd och smart som tusan!
Jag tänkte ställa ut henne i Malmö i mars, men vi har inte tränat, så det är hög tid att sätta igång. Utseendet har hon, det är bara handlingen som fattas. Men vi kom en bra bit idag. Till en början kunde hon inte stå still en sekund, men det blev ganska bra efter en stund. Springa fint är hennes starka sida. När lilltjejen vuxit till sig så tror jag hon har stor potential som vänstervarvare bland annat.
Timja ska delta i min satsningsgrupp, så vi får se vad det blir av henne :)
 
 
 
 

Kursstarter

Nästa vecka drar mina kursstarter igång.
Det börjar med valpkurs som troligtvis blir 2 grupper, sen håller jag en intensivdag i hundmassage nästa helg. Det var stor efterfrågan på den kursen, så det blir en intensivdag till i februari.
 
Sen tänkte jag starta en satsningsgrupp. Detta är något som jag inte hållt innan, men som jag tror kan bli väldigt spännande och bra, det finns mycket idéer :)
Kursen riktar sig endast till de som har tävlingsambitioner i någon av grenarna: lydnad, rallylydnad eller freestyle, men passar även den som är utställningsintresserad och vill få hunden att visa sig från sin bästa sida i utställningsringarna.
Kursen innehåller: Momentinlärning, grunder för tävlingshunden, tävlingsträning, tävlingspsykologi och coaching m.m
 
 
Ikväll har jag varit och tränat med Lucy. Det blev bara hon idag, vissa dagar är det svårt att hinna med mer än en hund. Vi jobbar på vårt svaga moment i lydnaden: läggandet, och jag hittade en lösning på läggandet som genast blev bättre. Vi får backa några steg, men det kommer löna sig i längden. Om några veckor är det dags för vår andra tävling så det är hårdträning fram tills dess.
 
 
 

9 månader

Så var det söndag igen. Helgen går väldigt fort. Man hinner knappt uppfatta att det varit helg, men det beror kanske på att det inte är så stor skillnad på mina vardagar och min helg.
 
I fredags var jag och Emelie och tränade i Halmstad Hundarena igen, men denna gång på öppenträningen.
Där fick man verkligen extrem störningsträning och ett tag var det väldigt trångt där. Men det gick bra ändå.
Där var väldigt många duktiga ekipage på plats och roligt att se så många duktiga hundar.
Vi hann köra kommenderingsträning på varandra innan det blev för mycket folk och för vår det gick det okej. Lucy var lite för taggad och ljudade i fotgåendet, sen gjorde hon ett dåligt läggande, men i övrigt gick det ganska bra.
Det gick klart bättre än förra gången, då hon kändes seg.
 
Dixie gjorde också riktigt bra ifrån sig. Finns inte så mycket att säga om hennes träning mer än allt går bra.
Nästa fredag blir det ett nytt pass i arenan.
 
Idag blir Lucys och Frankies valpar 9 månader! Grattis alla valpar!
Slänger in bilder på norrlänningarna :)
En fin vinterbild på Tindra, Molly och Juni
 
Här är Juni 9 månader. Fina tjejen! Hon som var så ljus i färgen när hon föddes, blir bara mörkare och mörkare brun :) Samma var det med Lucy, hon blev också mörkare med åldern :)
 
 Här är fina Kellox 9 månader i sitt fina täcke :)
 
 
 

De bästa leksakerna..

....är de som man gör själv!
 
Nu har jag varit i pysselfarten igen,
så här kommer lite tips på leksaker som man kan göra själv istället för att köpa nya dyra leksaker i djuraffären:
 
 
 
Kaninskinn i resårband. I höstas när jag var på loppis så fyndade jag en halsduk i kaninskinn som jag gjort små kampskinn av. Sen har jag här valt att sy in elastiskt resårband. Detta är en klar favorit hos mina hundar! De är så små så det enkelt går att ha med sig i fickan på promenad och tar ingen plats.
 
 
Även detta är loppisfynd! Från början en halsduk i fuskpäls, numera roliga kampskinn. Lite större leksaker med längre band, ej resår.
 
 
Lika bra att göra många när man ändå håller på :)
 
 
 
 
När man rensar i gardroben och hittar kläder som kanske är för slitna för att skänka bort, fläckiga eller har gått sönder så kan man strimla och fläta ihop det till en rolig leksak istället för att slänga det.
 
 
Ett par gamla joggingbyxor förvandlade till kamptrasor! Hundarna tyckte det var galet kul att leka med dessa :)
 

Vad vore livet utan hund?

Alltså det är egentligen helt galet hur det kan vara så roligt att träna hund.
Det är beroendeframkallande och man får klart abstinens när man inte gör det.
 
I julklapp fick jag Maria Brandells DVD "Från valp till stjärna" och flera gånger under filmen blev jag tvungen att pausa för att träna på de nya tipsen.
 
Det är så roligt, så har man väl börjat så kan man inte sluta. Dagarna går åt att planera sin nästa hundträning och det där med planering tar mer tid än vad man kan tro.
För många år sedan så planerade jag nästan aldrig mer än i stora drag. T ex att idag ska jag träna på fotgående. Med endast en sådan plan kommer man inte framåt i träningen särskilt fort.
 
Numera planeras det in i varje detalj. Såhär såg min senaste planering ut för Lucys lydnadsträning på de moment där vi har mest pill:
 
Fotgående:
- Starter utan blicksläpp
-Träna tydliga vänstersvängar, med direkt vändning till vänster när jag vrider på huvudet
-Träna på att hon ska påbörja sättandet lite innan själva halten för att få snabbare halter
- Korrekt position, samtidigt som hon har rätt attityd och fokus
 
Inkallning:
-komma in i fotposition utan att vidröra mig
-snabbare avslut
 
Ställande:
-Korrekt position i fritt följ, bryta direkt när/om hon tränger
-Mera bakåtvikt i själva ställandet
-Stå helt stilla tills jag säger annat
 
 
Igår var det träning och det blev ett riktigt bra pass. Lucy var på sitt allra bästa träningshumör. Fotgående/fritt följ är det som vi måste jobba på ännu mer. Men det är så roligt att pilla med så det gör vi gärna.
Mest fokus ligger på Lucys träning just nu eftersom hennes tävling står näst på tur.
 
Dixie fick köra korta rallybanor och det går bättre och bättre för varje gång, men det är egentligen bara banträning som behövs nu, men hennes tävling i avancerad klass får vänta tills lite längre fram i vår.
 
På fredag ska vi träna i Halmstad igen och jag längtar redan. Vad skulle jag gjort utan hundarna och hundträningen? Känns som att det är det viktigaste i mitt liv.
 
Här kommer en fin bild på Timja.
 
Jag ska anmäla Timja till utställningen i Malmö i mars. Tills dess måste vi träna :)
 
 
 
 
 
 
 

Halmstad Hundarena

Igår kom vi hem från Norrköping och idag invigde vi årets första träning i Halmstad Hundarena. Det var första gången jag var där, men det var jätte fint.
Vi hade hyrt ena hallen 2 timmar tillsammans med Emelie och Petronella och vi fick till mycket bra träning med alla våra 6 hundar.
 
Hundarna var lyckliga att återigen få åka på träning och det var jag med :)
 
Lucy är på väg in i sin skendräktighet och var lite loj som hon brukar bli då. Men det är mycket man kan träna med en loj hund också som kan bli riktigt bra. Hon gjorde tex mycket bra platsliggningar :)
Annats vi filade på var vändningar i fotgåendet och att hon ska ha mer bakåtvikt i ställandet.
Planen var också att få till snabbare ingångar, men det var bara att lägga ner idag, det passade inte fröken loj :)
 
Dixie är rolig hon. Hon går bara in och äger stället precis som hon alltid tränat där och gör sitt bästa.
Idag tränade vi en kort rallybana med mycket fokus på högerhandling och det gick väldigt bra. Lite mer träning så är det snart perfekt på högersidan också. Bara perfekta utförande är gott nog när det gäller den hunden :)
 
 
Idag säger vi Grattis till Christina och José som ställt ut i valpklass på My Dog och blivit BIR-Valp med HP!
 
 
Det är skönt att vara hemma igen och att alla helger är över. Även om jag iof tycker att det är jätte trevligt :)
I fredags på väg upp till Norrköping passade jag på att hälsa på Balder med familj i Motala. Han blev helt överlycklig när han fick träffa sin mamma Lucy igen. Han var en mycket fin kille och han hade ett otroligt flott hus med sjötomt som passade den lille vattenhunden utmärkt :)
 
 
Igår ringde min kusin Mia och berättade att Timja börjat löpa. Så nu är hon stora damen :) Hon hade umgåtts med en löpande rottweilertik i helgen som tydligen dragt igång allt :) Så nu blir det koppel på för Timjas del, det kommer hon inte gilla eftersom hon är van att alltid gå lös.
 
 

Nytt år- Nya möjligheter!

Idag är första dagen på det nya året. Jag känner på mig att det här kan bli ett väldigt bra år, precis som det vi just lämnat bakom oss. Nytt år betyder nya möjligheter och nya mål att sträva efter.
Jag ger aldrig några nyårslöften, då blir jag bara besviken om jag inte kan hålla dem. Men mål att sträva efter tycker jag är väldigt spännande att sätta upp :) 
 
Så just nu sitter jag här och smider planer för vad jag ska börja fylla det nya året med, både för mig och för hundarna. Det är alltid roligt att gå tillbaka vid årets slut sedan och titta om man uppnådde sina mål eller inte :)
 
 
Mål för Lucy 2013:
 
 • Ta titeln LP1 i lydnad
 • Påbörja träningen för Lydnadsklass 2
 • Ta sitt sista CACIB på utställning så hon kan få sitt Internationella utställningschampionat (C.I.E)
 • Utvecklas ännu mer i agilityn och komma till tävlingsstart
 • Förhoppningsvis gå klart del 2 på terapihundsutbildningen
 
 
Mål för Dixie 2013:
 
 • Starta i Rallylydnad Avancerad klass på Rallylydnadstävling
 • Ta titeln RLD A i Rallylydnad
 • Påbörja träningen till Mästarklassen
 • Evevtuellt delta på någon utställning som kan bidra till den tunga meritlistan
 
 
Mål för Timja 2013:
 
 • Plocka Cert på någon utställning
 • Hälsokontroll (Röntgas och ögonlysas till hösten 2013)
 • Fortsätta gå kurser och hitta någon speciell aktivitet som hon tycker är roligt och kan utvecklas i
 
 
Mål för mig 2013
 
 • Fortbildning (Delta på fler föreläsningar, utbildningar och kurser inom olika områden)
 • Försöka gå minst en kurs med varje hund enskilt/ eventuellt någon privatlektion för någon duktig :)
 • Anordna en kennelträff
 • Försöka att inte ha för många järn i elden samtidigt
 • Fortsätta träningen med våra bästa träningskompisar
 • Planera min tid bättre
 • USA-resa
 
 
Jag ser verkligen fram emot ett nytt spännande år fullt med roliga utmaningar :) 
 
 

RSS 2.0