Fredagsträning

Idag blev det hundträning i Helsingborg.
Och för första gången på länge så gick det inte särskilt bra med Dixies träning. Det gick inte dåligt, men inte alls som hon brukar.
Jag kanske inte heller var som jag brukar, jag känner ju att detta med Selma hänger över mig, så jag kanske inte var på mitt topphumör och det var inte Dixie heller. Jag kände att jag inte kunde belöna henne lika bra som jag brukar, hade liksom inte ork till att vara superglad. Så hon var ganska seg och gjorde missar hon inte brukar göra.
Men jag ska nog inte bry mig om det.
Vi tar nya träningstag på måndag och då kanske allt är som vanligt. Det var helt enkelt en sån dag för oss idag.  
 
Lucy var så taggad under tiden som jag tränade med Dixie så hon satt och ylade i bilen. Det har jag aldrig hört henne göra. Det lät roligt :)
 
Hon fick komma ut sen och köra mini-agility. Tränade handling med bara ett hinder, för det var allt vi hade. Det går att träna massor med bara ett hinder och fyra slalompinnar hittade vi också.
 
Emelie och hennes kelpie Lycka har också börjat med agility nu så de övade också lite och lille Vincent laddar inför rallylydnads SM. Bara två veckor kvar nu...
 
Nu är det helg!

Den lille sjuklingen är hemma

Jag har hämtat hem Selma från djursjukhuset idag. Hon är inte bra, men eftersom veterinären inte kan hitta något fel på henne så får hon vara hemma tillsvidare och så får vi hoppas hon piggar på sig här. Hon har fått mycket smärtlindrande sprutor med sig hem.
De misstänker att det kan ha varit ett akut diskbrock, eftersom de har kollat hela magen, alla organ och alla prover och allt är bra. Symptomen på ont i magen och ryggen kan vara snarlika och mycket svåra att skilja.
Så nu ska Selma vara i stillhet en vecka och om det är något litet diskbrock så ska det förmodligen läka ut.
 
Stackars lilla Selma! Hon såg eländig ut när jag hämtade henne och svansen hängde. Men hon rörde sig bättre än igår. Hon var ganska stressad och flåsig, men nu har hon kommit till ro och ligger så stilla så jag ibland måste kolla så hon verkligen lever.
 
Det var en jätte bra vetrinär som jag fick prata med idag. En vettig en.
Förra veckan när vi var i Landskrona hos vet så tog de ju en massa prover och skulle göra massa utredningar fast vi då bara sökte för hennes öron/ögon ju.
Redan efter en minut hos den veterinären så påstod han att Selma säkert hade Cushings sjukdom eftersom han tyckte Selma hade dålig päls. Och efter att deras provsvar kommit så hade Selma lite hög produktion av kolesterol och då gav de bara oss ett recept på vetaryl som Selma skulle äta livet ut och som innebär ständiga återbesök och uppföljning, minst var fjärde vecka.
Detta kändes inte bra för oss, eftersom Selma varit tunn i pälsen i flera år och inte har några andra symptom på det. Vetaryl är även en mycket riskfylld medicin att ge, både för oss människor att hantera och för hunden.
Men nu hade djursjukhuset tagit fler prover som visade på att det inte var cushings som Selma hade och de avrådde oss från att börja med den farliga medicinen, det var ingen medicin man skulle skynda sig med att använda och speciellt när inte hunden har några fler symptom än lite tunn i pälsen.
 
Detta var precis min misstanke. Jäkla idioter! Det är så typiskt Landskrona-vetten att göra såhär. Det är därför jag inte gillar dem. De får för sig något och sen ska det utredas in i minsta detalj och hittar de minsta lilla så ska det överbehandlas.
Man kanske inte får tänka så, men ibland känns det bara som att vissa veterinärer försöker leta fel för att de ska tjäna massa pengar och få en fast "patient". Och de har inte diskuterat några alternativ med oss.
Jag tror även mina föräldrar har förstått att de inte ska ringa dit mer.
 
Nu hoppas jag bara att Selma blir frisk snabbt och att hon kan leva många år till!
 
 

Ingen rolig dag

Till skillnad från igår när allt var roligt, så var det här ingen rolig dag.
 
Jag har varit med Selma på djursjukhuset halva dagen. Hon var jätte dålig i morse och bara låg och gnydde. Hon kunde inte röra sig normalt och ville helst bara ligga still. Kutade med ryggen och skrek när man rörde henne.
Det blev bara att åka raka vägen till djursjukhuset.
Vi fick komma in snabbt och veterinären kände igenom henne och hon skrek högt när hon klämde på magen.
Selma fick smärtstillande, men verkade inte bli något bättre. Hon bara gnydde och skakade i hela kroppen. De röntgade magen, men där syntes inget onormalt. Nu är massa blodprov och urinprov tagna och imorgon ska de även göra ultraljud.
 
Usch vad det är hemskt att lämna ifrån sin hund när den mår så dåligt. Man vill ju vara där hela tiden. Men hon får ju den bästa vård där. Jag hoppas de ringer med goda besked imorgon. Det jobbigaste är att man inte har en aning om vad det är för fel. Oavsett vad det är så är det bättre att veta.
Hon är så fantastiskt duktig hon veterinären. Jag vet att hon inte gillar det, men hon låter alla klämma och känna och ta prover hur mycket de vill. Hon sitter jätte snällt och stilla.
 
När Selma var lämnad så fick jag skynda iväg till mina kurser som jag har haft ikväll. Kanske var jag något splittrad, men det kunde inte hjälpas. Alla valpar var jätte duktiga och för lilla Timja gick det strålande. Det var det enda roliga den här dagen.
 
 
 
 
 
 

Vilket flow!

Just nu är vi verkligen inne i ett riktigt bra flyt i träningen och det gäller båda hundarna.
Ikväll har jag den där fantastiska känslan i kroppen igen av hur troligt bra kvällens träning gick.
Det var tredje gången på min och Lucys agilitykurs och jag är så nöjd med Lucy. Det var full fart och koncentration från hennes sida. (Inte en enda gång stack hon iväg för att dofta kanin, så jag behövde inte skämmas)
Jag fick verkligen träna på min handling och det blev mycket bättre. Riktigt roligt och nu vill jag bara träna mer. Känner mig nästan beroende av min hundträning nu :)
 
Sen startade jag upp en ny freestyle kurs. Jätte roligt och det var en mycket duktig grupp. Dixie fick vara med och vara visningshund och gjorde det naturligtvis med bravur :)
 
Sen har jag även tränat med tredje vovven, Timja. Blev lite ringträning. Hon rör sig otroligt vackert! Ser mycket lovande ut i mina ögon :)
Stå går det lite si och så med. Hon sätter sig mest, men med lite knep och knåp ska jag nog få henne att stå kvar.  Vi hinner ju träna ganska många gånger till.
Timja börjar komma lite i spökåldern. Hon kan skälla en del på saker som hon inte vet vad det är. Imorgon är det dags för Timjas valpkurs igen och då ska hon lära sig gå fint i koppel och hundmöten.
Timja var även med på freestylekursen, men den är tänk för henne och lill-matte Tova, så det blir på grundnivå, mest för att de ska få kontakt och ha kul ihop. Timja fick gå igenom tunnel och springa genom en rockring, mycket mer än så behövdes inte för att båda skulle bli nöjda :)
 

Här är jag och Timja, min numera stora valp!

Tre trötta

Kvällens träning resulterade tre trötta, två hundar och en matte.
 
Blev ett ganska aktivt pass både med agility och springlekar, så jag blev minsann helt slut. Blev ett rejält träningspass för mig också :)
 
Lucy fick både köra lydnad och agility. Platsliggning, inkallning gick mycket bra. Läggandet la vi en del fokus på, hon har bra teknik, men är inte så snabb. Jag försökte träna upp hennes fart och något bättre blev det, men någon 10:a lär det aldrig bli. Även fotgåendet gick bra idag, bitvis i alla fall :) Mycket nöjd med henne idag! Hon var på hugget :)
 
På agilityn blev det slalomträning och framförbyten och träning på kontaktfält. Lucy satte underbara kontaktfält idag! På samtliga tre klätterhinder! Duktig tjej! Resten gick också bra, men jag måste öva mer på den ena planen för när skymningen faller så går Lucys öron och ögon hem och lägger sig, men hennes nos är piggare än nånsin på vittring av vilt på fältet. Två gånger sprang hon iväg för att nosa efter kanin. Det gillas inte och därför måste vi träna mer på den planen just i skymningen, för annars på dagen är hon inte sån.
Kan tänka mig att hon inte har lärt sig det tills imorgon när vi har kurs, så jag får antagligen skämmas lite för henne då.
 
Dixie och jag har påbörjat högerhandlingen i rallylydnad och det gick jätte bra, körde även lite annat och det är aldrig några problem. Hon är så himla duktig. Undrar om jag nånsin kommer få en sån hund igen?
Hon är något utöver det vanliga!
 
 
 

Lite träning med Timja

Idag har vi träffat Timja och tillsammans har vi varit på vår lilla djurpark för att miljöträna lite på andra djur.
Det var inga problem alls. Hon gjorde precis som Lucy, går fram och viftar på svansen till dem.
 
Timja har växt ännu mer, hon är nu i den där "fina" åldern när benen är jätte långa och kroppen är ostabil och huvudet har inte växt alls :) Men man ser ändå att hon kommer bli jätte fin när hon blir vuxen. Hon är mest lik Dixie när Dixie var valp.
 
Jag har även tränat lite med Timja idag och hon är som en dröm att träna, även i stökiga miljöer. Full fokus och enorm arbetsglädje. Mycket lättlärd.
På tisdag ska Timja börja på freestylekurs, där ska hon få lära sig konster och trix. Det kommer hon nog att gilla :)
 
Besök i djurparken
 
Geten var populär :)
 
Daniel med den lilla flocken :)
 
 
Dixie och Timja
 
Hemma i trädgården var leken i full gång, både bland barn och hundar :)
 
Mor och dotter busar
 
Fina Timja! Hon är verkligen en underbar hund och älskas av alla :)
 
 
 
 

Bra träning igen!

Nu har vi haft en sån där hundig dag igen. Helt enkelt en perfekt dag :)
 
Efter jobbet åkte vi för att ta ett träningspass på Höganäs BK. (Viktigt att träna på olika platser.) Vi tränade med Emelie och hennes tre hundar och vi fick till mycket bra saker idag. Vi hjälper varandra med tips och coaching inför tävlingar :)
 
Jag körde först ett pass med Lucy, med lite blandade resultat. Jag hade inte så höga krav på henne. Hon har inte varit iväg och tränat på så många nya platser och det märkte jag idag att vi behöver träna mer på.
Vi värmde upp med lite cirkelarbete, sen fokuserade vi på lite lydnadsmoment. Jag har bestämt att vi ska ge tävlingslydnaden ett riktigt försök, men det kommer krävas hårt arbete för koncentration och uthållighet är viktiga bitar för en lydnadshund och det är inte Lucys starka sida. Men vi ska göra så gott vi kan.
Hoppet, ställande och inkallning gick helt ok. Tränade även fotgående med halter vilket tog sig mot slutet. Lucy fick avsluta med en platsliggning med mycket störning. Det gick jätte bra. Platsliggningen känns säker, men behövs ändå tränas. Nu kan vi öka kraven till nästa gång just i platsliggningen. Jag måste tänka på att jobba med mycket explosiva belöningar till henne, det gjorde stor skillnad idag när jag väl kom på det.
 
Sen fick Dixie träna rally. Jag har ju anmält till en annan tävling om en månad, så nu tränas det inför det. Mest korta banor blev det och det behövs. I morse vaknade jag av en mardröm där jag drömde att vi tävlat rallylydnad som gick riktigt dåligt och där alla andra blev godkända utom vi. Det tog ett tag innan jag verkligen förstod att det bara var en dröm, det är väl lika bra jag berättar om det så det inte slår in :)
Till skillnad från Lucy så har Dixie mycket bra uthållighet och enorm koncentrationsförmåga. Det är inte mycket som kan få henne att tappa fokus från mig, vi provade även träna med störningar och Dixie släpper inte mig med blicken.
 
Det är väldigt kul att ha träningskompisar som man kan träna med och hjälpa varandra. Det är också väldigt roligt att titta på andras träning :)
 
När vi ändå var i krokarna passade jag på att hälsa på Gunnel och hennes hundar efter träningen.
5 Barbeter med lite olika pälslängder! Dixie, Lucy, Ebba, Axa och Soya. (Dixie och Soya är systrar.)
I ungefär 5-10 sekunder är det lite spänt i första mötet när alla ska hitta sina platser i flocken. I alla fall för 4 av dem. Undataget är Lucy som efter 1 sekund kryper, slänger sig på rygg och slickar mungipor på övriga. Men sen är allt hur lugnt som helst. Det är alltid lika roligt att träffas. Tack så mycket Gunnel för fikat och den trevliga pratstunden som naturligtvis handlade om hund :)
 
Nu håller vi helg! Och på första gången på två veckor så är både jag och Daniel hemma SAMTIDIGT! :)

Om jag inte haft Barbet...

Det är en underlig tanke att tänka på hur man just kom fram till valet av den ras man har. Det finns så himla många raser att välja på och alla har sina för- och nackdelar.
 
Jag är jätte intresserad av raskunskap och har ägnat många många timmar åt att studera och läsa på om olika raser. Det är även något av det roligaste när man är instruktör att man får träffa så många olika raser och se hur de är i verkligenheten.
 
Varför jag fastnade för Barbet var för att jag ville ha en ras som inte fällde eftersom flera i min familj är allergiker och inte tål fällande hundar och eftersom vi umgås mycket så krävs det att jag har hundar som inte fäller för att få livet att gå ihop när vi ska träffas eller om jag behöver hundpassning. Det blev ju en väldigt snålt utbud av hundraser som  jag hade att välja på då, från början blev det ju Selma (bichon frisé) som var den ända ras familjen kunde tänka sig. Men jag hade alltid velat ha något lite större och lite arbetsvilligare, så efter mycket letande så hittade jag rasen som passade in på allt som jag letade efter och det valet är jag väldigt nöjd med.
 
Men, om jag inte hade haft Barbet så finns det många intressanta raser som väcker lite mer intresse hos mig än andra, här kommer några exempel:
 
 
Australien Shepherd
Världens vackraste hund i mina ögon! Arbetsvillig och trevlig vallhund
 
Weimaraner
Mycket häftig jakthund
 
Schapendoes
När jag letade ras så stod valet mellan Barbet och schappe faktiskt. Jag var t o m och tittade på schappevalpar, men det blev ändå inte denna ras även om jag gillar den skarpt!
 
Welsh Corgi Cardigan
Urläckra hundar som är väldigt trevliga och arbetsviliga. När jag blir riktigt gammal och vill ha mindre hund så är denna lockande :)
 
Engelsk Setter
Mycket tilltalande jaktras!
 
 
Samojed
Fanns länge med i tankarna under åren, men passar tyvärr inte alls min livsstil. Fin är den i alla fall
 
Bearded Collie
Go pälsad vallhund :)
 
Schipperke
En liten hund, men med mycket krut. Har träffat många mycket trevliga små arbetsmyror :)
 
Men den allra bästa rasen just för mig är ju ändå den jag redan har. Hur mycket jag än tittar och läser på om raser så kommer jag alltid tillbaka till att Barbet är den bästa för mig och mitt liv.
Jag älskar mina hundar! (Kortet är tagit när Lucy är valp)
 
 

Grattis på 2-års dagen!

Idag grattar vi Dixies valpar i ädelstenskullen som fyller 2 år!
Stort Grattis till Sannie. Svea, Malou, Bruno, Amie och Chip!
 
Tänk vad tiden går fort!
 
 
 
 
 

Aktivering

Idag har det blivit lite av varje. Har borstat ett ben på Dixie. Hon har fruktansvärt lång päls nu.
 
Det har blivit lite grundträning i agility. Jag och Lucy tränade "2 av 2 på" kontaktfältsträning i trappan imorse och sedan blev det cirkelarbete i parken. Svalare väder idag, så idag var det fart på henne.
Sen byggde jag upp tre hinder i mina föräldrars pyttelilla trädgård, men det går att träna en hel del på bara tre hinder. Blev lite olika byten och det gick väldigt bra.
 
Sen kom bruno på besök för sin utställningslektion. Bruno har talang för det där, det är bara husse som ska få ordning på sitt tempo och händer och var man har kopplet osv. Men det är några veckor kvar att träna på :)
 
Efter träningen så åkte vi ner till havet med Bruno och Dixie. Lucy fick stanna hemma, för Bruno ska bara på henne hela tiden och para sig för Lucy kan inte säga ifrån. Han provade på Dixie också, men då fick han sig en rejäl tillsägelse av sin mor :)
 
Bruno i vattnet
 
Skönt med bad
 
Här kommer några halvdåliga bilder från igår på valparna tagna med mobilkamera, därav den dåliga kvalitén.
 
4 trötta tjockisar

Mera mål behövs!

30 graders värme har vi haft idag! Man ska ju inte klaga, men när man vill träna hund så hade det gärna fått vara något svalare.
 
Tränade ikväll och tänkte börja med läxan vi fått på agilityn med Lucy. Det gick inget vidare. Hon var seg som sjutton och orkade inte alls i värmen. Förståeligt, men eftersom vi inte har någon agilitybana hemma så hade det varit bra om träningen hade fungerat när vi väl har tillfälle att träna.
 
På lydnaden gick det bättre då det hade hunnit bli lite svalare. Men det känns inte som vi kommer någonstans i träningen. Det blir mest repetitioner och inte så mycket nyinlärning. Får bli skärpning med träningsplaneringen där! Problemet är väl att jag inte har något direkt mål just nu och då sjunker motivationen hos mig. Får se till att fixa det tills nästa pass.
 
Dixie fortsätter glänsa och jag är jätte sugen på att tävla med henne nu. Jag hade ju tittat ut en tävling om några veckor, men den tävlingen är borttagen nu så det blev inget med det. Då får vi vänta ända till oktober för att hitta någon bra tävling i närheten och det känns alldeles för långt bort. Så min motivation sjönk även med henne idag. Jag orkar inte tjata dessa momenten så länge. Vill bara ha det över nu så vi kan komma vidare.
 
Efter träningen åkte jag och gosade lite med mosters bichonvalpar som hunnit bli 6 vecor. Otroligt söta!
 
Innan idag var jag med Selma hos veterinären. Hon har inte blivit av med sina rinniga ögon och kliande öron. Smådjurskliniken i Landskrona tillhör inte mina favoriter, men mamma hade bokat tid där. De har en tendens att överdriva allt. Nu ville de göra en hel utredning med prover och odlingar och se om det kunde vara hormonsjukdom eller allergi. Sist vi var där fick vi bara lite svampmedel som inte hjälpte och denna gången hade vi kanske hoppats på en liten antibiotikakur, men det kan man bara inte få hur som helst så vi fick genomgå alla prover och Selma fick vara kvar där några timmar för att senare bli hämtad och då hade de konstaterat att hon hade ögoninflammation och öroninflammation och behövde antibiotika. Den diagnosen hade jag också kunnat ställa, men nu var det bara att le och betala 5000 kr för en onödig utredning. Nästa gång blir det min veterinär, det är värt att köra de extra milen.
 
Imorgon ska vi träffa Bruno. Han och hans husse ska få en liten lektion i utställning :)
 
 
 

Norsk Champion trots allt

 Det har varit en trevlig helg i Oslo som vi nu har kommit hem från.
Jag gillar sådana små mini-utflykter och speciellt när det hela har ett hundsyfte :)
 
Igår var vi och hälsade på Amie som är Dixies valp som bor i Oslo. Vi blev bortskämda med en fantastisk middag och lika trevligt sällskap som alltid när vi träffar Amies familj. Tack så jätte mycket för det!
 
 
Här är Amie (Majtippans Jaspis of Cheba). Hon är jätte fin (lik sin mor :)) och en mycket härlig hund!
 
Efter att ha undersökt varandra så blev det ett kärt återseende mellan Amie och Lucy...
 
...precis som när Amie var liten <3
 
Otto var också med och lekte en stund, han är en blandras labbe/pudel
 
Idag visade Oslo sig från sin soliga sida och det blev en varm dag.
 
Dags för utställningen:
 
Idag var det alltså dags för utställningen där både Lucy och Amie möttes i öppenklass.
Barbet var först ut i ringen kl 09.00. Jätte trevligt ställe, men något lerig gräsmatta. Men det värsta idag var domaren. Hon hade minsann stigit upp med fel ben, för hon var så otrevlig så jag har aldrig varit med om värre. (Svensk var hon också)
Det började med att hon klagade på hur vi sprang. Hon tyckte jag sprang för snabbt och talade om att detta minsann inte var någon tävling man kunde vinna genom att springa snabbast. Enligt henne skulle man springa lungt och i hundens tempo. (Problemet är bara att jag måste mana på Lucy för att hon ska komma upp i trav, annars blir det lätt passgång, så det måste vara lite tempo, men jag kände att det inte var lönt att ta den diskussionen med tant sur. I rasen efter oss sa hon samma sak och handlern sänkte sitt tempo så hunden hamnade i passgång och åkte då ut med huvudet före)
Sen kom nästa grej när vi skulle ställa upp. Mina hundar brukar alltid få en belöning när de ställer upp sig bra vilket Lucy gjorde direkt. Det var inte populärt i tant surs ögon. Hon började genast gorma om att vi utställare minsann måste lära oss "när man ska mata och inte" (Det var inte lönt att ta någon diskussion i detta fallet heller. Jag blev mest förbannad och tänkte att det bästa hade varit om hon slängde ut oss ur ringen, för det var inte roligt)
Men hon gillade Lucy ändå trots att jag var helt värdelös som handler.
 
Fina Amie! I mina ögon är hon jätte fin och jag tyckte hon var värd segern idag, men tant sur delade inte den meningen. Amie fick bra kritik med fick ändå very good. Förstår inte varför egentligen. Och hennes råd till Helen var att stanna hemma med Amie minst ett halvår innan de kom tillbaka på någon utställning. Det är inte klokt! Så säger man bara inte! Amie har redan 2 Cert och fått jätte bra kritik på alla andra utställningar, så det är nog lika bra att bara glömma tant surs "råd". Jag kommer aldrig ställa för denna domaren igen, för sånt bemötande är inte okej. Vi utställare betalar dyra pengar för de få minuter man har i ringen och då är ett vänligt bemötande det minsta man kan räkna med.
 
Lucy inför bedömning. Hon fick jätte bra kritik och det blev Ck, Cert, CACIB och BIR och därmed blev Lucy också Norsk Utställningschampion. I vanliga fall hade jag varit jätte glad, men domarens spydighet gjorde att humöret sjönk en aning.
 
 
Men vi kom i alla fall hem med en nybakad champion och det var ju det vi hoppats på. Om 5 dagar blir Amie 2 år så på nästa utstälning hoppas vi att det är en bättre domare så även hon kan få sitt championat.
 
Vi stannade en stund och tittade på landslagstävlingarna i agility. Kan bara konstatera att vi har lång väg kvar i vår träning innan vi är på den nivån :) Fast vi kommer nog inte komma till den nivån, det är inte vad vi siktar på precis. Jag har ju ingen sheltie eller bordercollie för 98% av hundarna var nämligen de raserna :)
 

Träning i värmen

Sommaren är på besök igen och det har varit riktigt varmt idag.
I förmiddags så var vi och tränade i Helsingborg med Emelie-Vincent och Fanny-Melker. Det blev många små kombinationer av rallyskyltar.
Jag skulle göra det extra svårt med 8:an idag (För er som inte förstår vad det är för 8.a jag ofta babblar om så är det en skylt som heter 8:ans frestelse där man ska gå runt två koner i en 8:a och på båda sidor så ligger det två frestelser som kan vara godis eller leksak, ofta lägger dem i något riktigt "gott" på tävling, typ kattmat)
I vår 8:a idag så hade jag tagit med mig fågelvingar, rådjursklöv och kaninskinn för man ska ju göra det svårare på träning för att det ska kännas lätt på tävling :)
 
Dixie hade lite svårt för det första gången. Andra gången gick det bra. Var något seg i starten, så vi ska jobba på att få till riktigt bra starter.
Hon är för övrigt i toppform i träningen och jobbade lika bra idag trots att det var ny miljö.
Så vi får vara mycket nöjda med dagens pass.
 
Lucy var också med men fick inte så mycket träning vilket hon protesterade högljutt mot i mellan åt. Hon ville också träna! Hon fick träna lite på att stå fint, men mycket mer än så blev det inte. Hon råkade nämligen tappa sin tasstrumpa redan innan träningen och vi kunde minsann inte hitta den. Nu har jag köpt en ny som är rosa som är lättare att se om den skulle tappas :)
 
Det blev i alla fall en väldigt rolig träning idag och roligt också att titta på de andra. Emelie och Vincent (mellanpudel) är så duktiga så de ska tävla i SM i rallylydnad i september och Fanny och Melker som är en mops, hoppas på sitt sista godkända resultat i nybörjarklassen på söndag. Jag har faktiskt aldrig sett en så duktig mops förrut! :)
 
Jag har även bestämt att vi åker till Oslo på lördag. Lucys tass ser fin ut och det läker bra, ingen hälta.
 
 
 
 

onsdagsblogg

Igår åkte jag på agilitykursen utan egen hund.
Men jag fick låna den lille sheltiepojken Skrutt som är mycket rutinerad och duktig tävlingshund. Kan inte riktigt säga att vi var på samma nivå i träningen, han är jätte duktig och jag hängde inte riktigt med i min kantiga handling. Men det var väldigt roligt att prova köra med en annan hund. Han avslöjade nämligen allt fel jag gjorde, men det blev rätt på slutet så det var verkligen bra träning för mig.
Det var slalomträning som gällde för hela slanten och jag hoppas Lucy blir bra i tassen så vi kan öva på läxan innan nästa gång.
 
Lucy haltar inte längre, det var bara den kvällen i förrgår hon gjorde det, men hon får ändå ha sin strumpa på sig. Jag tror nog det ska gå att komma iväg i helgen, hoppas i alla fall på det.
 
Ikväll startar jag upp en ny valp/grundkurs. De var ganska många så jag får dela gruppen i två. Men ikväll är det bara teori utan hundar. Har skrivit ihop en ny del i mitt teoripass som egentligen är lite överkurs, så vi får se om det går hem eller om det blir för svårt. Det ska bli roligt att följa Timja på träningen, vi får hoppas hon sköter sig bra :)
 
Sitter också och väntar på att de ska öppna tävlingsanmälan till den rallytävling som jag tänkte starta med Dixie. Förstår inte varför man inte kan anmäla sig för snart går sista anmälningsdag ut.
 
Samtidigt när jag sitter och tittar på tävlingar så knyter det sig i magen, svartnar för ögonen, yrsel uppstår och jag blir torr i munnen. Man kan ju faktiskt undra hur jag ens klarar av att starta på tävlingar med min nervositet.
Jag blir nästan sjuk på riktigt.
Det är därför jag aldrig minns någon tävling i efterhand för att jag är i en helt annan värld. Förstår inte hur det kan gå och att jag har en hund som lyckas prestera trots att hennes matte beter sig mycket konstigt.
Hon är så duktig.
 

Mycket bra, lite dåligt

Mycket bra:
 
Det som var mycket bra ikväll var att jag fick till ett otroligt bra träningspass med hundarna, särskilt med Dixie. Hon gick galant på träningen, bästa känslan på länge!
Det som också var mycket bra var att jag höll mig till min träningsplanering och hann med allt och fick framgång i allt som vi tränade.
Efter ca 45 minuters mycket bra uppvärmning och med tränade rallylydnadsövningar så gick vi en bana. På banvandringen så kändes banan mycket svår. Kändes som en frustrationsbana med många upprepade moment och mycket tempoväxlingar med svåra skyltar, inte det bästa Dixie vet.
Men banan gick klockrent, Dixie gjorde sin bästa prestation och låg på perfekt nivå genom hela banan. Det kändes mycket bra. Jag är mycket nöjd med henne ikväll!
Det var dessutom mycket störning ikväll, jätte många nya hundar och trångt om plats, men Dixie hade bara fokus på mig och kunde jobba lös. (Hon skulle kunna få för sig att de nya hundarna inte var välkomna och springa och tala om det för dem, men det gjorde hon inte)
Guldstjärna till henne ikväll!
 
Myckt bra var också att Lucy var på topp i träningen. Hon gick jätte fint också med fin fokus och naturligtvis kan hon alltid vara lös, trots den nya störningen. Vi tränade faktiskt fritt följ mellan alla andra ekipage och det gick jätte bra. Sen blev det mest lugna övningar för henne med tanke på såret i tassen. Platsliggning med hakan i backen, stå kvar övningar, och snabbt ligg från sitt bland annat.
 
 
Lite dåligt:
 
Det som var lite dåligt ikväll var att Lucy faktiskt började halta på tassen, attans också! Vi som tog det så himla lugnt, till och med promenaderna är ju mer ansträngande. Hon har gått och rört sig helt normalt fram tills nu sent ikväll när hon gick ett tag på tre ben och hoppade fram. Jag har bytt bandage och tejpat om, så jag hoppas hoppas hoppas att det läker snabbt och att hältan försvinner.
Det skulle vara så typiskt just nu när vi har planerat så mycket. Jag tänkte boka hotell i Oslo ikväll, men jag vågar inte göra det nu. Det går nämligen inte att ställa ut en halt hund. Det är bara hoppas att dagarna går långsamt och läkningen fort så det hinner bli bra till söndag.
 
Lite dåligt är det ju också att det inte blir någon agility för oss imorgon. Men jag ska ändå åka dit. Tror jag kan få låna en hund och öva med :)
 
 
 
 

4 månader

Idag blir Lucy och Frankies valpar 4 månader! Tänk vad tiden går fort. Det känns som det var igår som det var fredagen den 13:e april och vi fick äran att beskåda när 10 friska fina valpar kom till världen. Det var en lyckodag som vi aldrig glömmer och Lucy var världens bästa mamma hela tiden från dag 1 till den dag då sista valpen lämnade oss.
 
På kryddkullens egen facebook-sida kan jag njuta av alla uppdateringar  och bilder som alla hussar och mattar gör/lägger in och alla valpar är så fina. Det går jätte bra för alla och de växer och utvecklas som de ska.
Tror nästan alla har gått, går eller ska börja på valpkurs och det är goda rapporter därifrån :)
 
Jag passar på att sno några bilder från facebook-sidan. Alla ägare från kullen är inte med där, men jag har tipsat dem om hur roligt det är, så jag hoppas vi kan få med dem sista in i gruppen också nu i höst  :)
 
Alma i Danmark gör fint i trädgården :)
 
 
Balder i Motala har varit och tränat spår och fått ett och annat med sig i pälsen hem. Trött blir man också efter spårträning :)
 
Juni har blivit borstad och fin. Hon verkar bli störst av tikarna som det ser ut nu. Timja och Alma är lite mindre både i höjd och vikt.
 
Kellox i Skellefteå kan redan många tricks, han är t ex jätte duktig på att bära in tidningen :)
 
Juni igen. Här tränar hon med matte på klubben. Hon är mycket duktig och totalt orädd för allt
 
 
 
 
 
Fina Helmuth i Danmark
 
 
Själv har jag ägnat många timmar åt badning, föning, borstning och klippning på fröken Lucy.
Har inte schamponerat henne sedan december förra året. Hon har bara badat i hav och skärgård sedan dess. men hon kändes inte så smutsig och pälsen har varit mycket lättskött. Jag försöker schamponera så sällan som möjligt för att inte rubba de naturliga fetterna i pälsen som är smutsavstötande, men inför utställning så tycker jag att vi kan kosta på med en riktig schamponering :)
Lucy har börjat yla när man duschar henne, fattar inte varför. Att bli fönad och borstad tycker hon om. Klippning hör väl inte till favoriten.
Nu ser Lucy ut som ett stort fluffigt monster. Hennes päls ska blötsas ner igen innan utställningen så pälsen lockar sig.
 
Dixie skulle också behöva en total makeover, men hon får vänta några veckor tills det är hennes tur att bli fin på utställning.
 
Deras fästing brickor börjar nog sjunga på sista versen för jag hittade två fästingar på dem var. Dags att införskaffa nya. Men de är helt otroliga, jag har haft dem i snart tre år och de har bara haft någon enstaka fästing per år, så jag är jätte nöjd med detta giftfria alternativ. Jag vågar inte ha gift på mina hundar, det finns för lite forskning om biverkningar på dessa preparat om påverkan hos både hundar och människor. Att de är effektiva mot fästingar är ju bra, men jag är lika rädd för biverkningarna av dessa typer av nervgift som man sätter på så nära hundens huvud. Jag vill kunna kela obegränsat med mina hundar och då vill jag inte få gift i mig.
 
Som sagt så är jag väldigt nöjd med denna lilla bricka som sitter i halsbanden året om och jag tar av halsbanden när jag är inne, den fungerar ändå när vi väl är ute.
http://www.fastinghalsband.se/tic-clip-fastingskydd.html
 
(På första bilden i inlägget ser ni hur den sitter i halsbandet på Alma :))

Klämma ut det sista av semestern

Hemma igen efter några dagar i Norrköping.
Daniel som börjar jobba imorgon vill verkligen få ut så mycket som möjligt av de sista dagarna, så det har (som vanligt) varit ett fullt schema.
 
Jag tycker det ska bli skönt nu när allt återgår till den vanliga vardagen och de dagliga rutinerna. Vi har haft en jätte bra semester, men nu vill jag bara vara hemma och att allt ska vara som vanligt. Har faktiskt bara varit hemma ca 10 dagar sedan i mars (innan valparna kom) så det ska verkligen bli skönt att bo på ett ställe och inte i en resväska :)
 
Mycket naturvistelse blev det i helgen i alla fall :)
 
Var ute och plockade svamp i skogen och blev några kilo rikare. Förra året när vi var på samma ställe så hittade vi ingenting plus att Dixie rymde efter nått spår hon fått upp och var bort 20 minuter så jag mest gick och letade efter henne, men denna gången hittade vi rätt saker och Dixie höll sig till oss hela tiden. Duktig tjej. Lucy håller sig alltid hos oss, men hon springer som en galning hela tiden fram och tillbaka...
 
 
 
Vårt lilla träsktroll. Lucy tar varje chans hon får att bada i alla lerpölar och stinkande träsk. Hon luktar vidrigt efteråt!
 
Tur att vi dagen efter kunde åka och bada av dem båda i skärgården :)
Ska alltid simma tätt ihop :)
 
Blöt hund på badhanduken, precis vad man vill ha :o
 
Varför gå på land när man kan gå i vatten?
 
Även i skärgården far Lucy som en tok. Dixie gjorde också innan, men har lugnat sig lite nu. Lucy har tyvärr inte fattat att man inte kan springa med gasen i botten när det är så branta klippor och ojämn mark. Hon brukar klara det men inte den här gången.....
 
En liten bit spräckt trampdyna blöder mycket, men hon verkar inte ha det minsta ont. Haltar inte och är mycket duktig med badaget och låter bli det. Vi får se hur det yttrar sig i veckan. Såret ser väldigt fint ut. Men misstänker att vi inte kan köra någon agility i veckan, jag hoppas bara det kan läka ihop till helgen så vi kan komma iväg till Oslo som planerat.
 
 

Förmiddagsträning

Sommaren är tillbaka! :)
I alla fall för en dag.
 
Jag och hundarna har haft några träningspass under förmiddagen. Vi gick en långpromenad och där stannade vi några gånger och körde lite träning. Lucy fick träna utställning, tyckte hon ställde upp sig dåligt sist vi tränade, så det har vi försökt rätta till idag. Blev bättre! Sen tränade vi lite lydnad som gick bra. Hon har varit så seg i halterna i fotgående, men det börjar bli bättre nu.
 
Dixie fick också lite rallyträning, men det kändes inte så bra idag. Hon var okoncentrerad och lite seg. Visserligen var det ganska varmt, men hon brukar inte vara så känslig för det.
Så jag gjorde det lätt för henne genom att repetera lite grunder och då gick det mycket bättre.8:an som från början var vår svaga punkt, men som sedan blev "paradnumret" har nu börjat svaja igen. Så det blir mer träning på den. Ja, mer träning på allt. Med henne nöjer jag mig inte med att saker ska vara ok, de ska vara perfekta som jag vill ha det, därför har hon lite högre krav på sig, för hon är en sån typ av hund som kan klara att prestera på topp och då är det det vi strävar efter.
 
Lucy har också fått träna apportering på hög nivå. Hon ska klara apportera allt i handen på mig och än så länge har jag inte hittat något som hon inte apporterar. Idag tränade vi på att hon ska apportera ett kontokort och en 1-krona från golvet. Det är svåra saker och det var första gången vi provade med det, men det löste hon på en gång. Lätt som en plätt! Söta hund!
 
Nu har jag skrivit ner en träningsplan tills på måndag då nästa träningspass blir, för nu blir det paus i träningen några dagar när vi åker till Norrköping.
 
Trevlig helg!

Svart, vit, brun

Mina fina <3
 
Ännu mer höst väder idag. Vi har åkt hem igen och imorgon blir det en sväng till Norrköping igen. Hoppas på lite svampplockning.
 
Nästa vecka är det bara hundaktiviteter hela veckan. Det är träning måndag och tisdag för mig och hundarna, sen startar jag upp en valpkurs på onsdagen (där Timja ska gå) sen blir det förmodligen mer hundträning på torsdag, sen får vi fredag ledigt och på lördagen åker vi till Norge för att hälsa på Amie (Dixies valp) och ställa ut Lucy på söndagen.
Amie och Lucy ska mötas i ringen :) Blir roligt!
 
Nu är alla valpar i Dixies kull (ädelstenskullen) utvärderade på höfter och armbågar och tyvärr blev ju inte resultatet vad vi hade hoppats på. Tråkigt tråkigt :( (Bara två som var anmärkningsfria)
Det känns väldigt tungt när man verkligen försöker göra sitt bästa för att få fram bra avkommor, men så blir det helt tvärtom. Barbetavel är svårt eftersom det finns för lite information bakåt i leden.
Dixie får nöja sig med att vara nanny i fortsättningen, men då kan vi satsa helhjärtat på träning och tävling istället och se hur långt hon kan gå, så det gör nog inte henne något..
Fina valpar fick hon i alla fall och vi hoppas de får leva ett problemfritt glatt liv, men det är det ingen tvekan om för de har världens bästa familjer!
 

Höstigt och hundigt

Idag har det varit höst ute. Blåst höst vindar, men det har ändå varit fint vädr. Ett riktigt hundväder i min smak :)
Det är väldigt härligt här ute på landet just denna tiden. 
Sommargästerna har åkt hem så allt är så lugnt och skönt. Sedan är det  ju skördetid. Hela landet är fullt av delikatesser så det är bara att skörda och äta hur mycket som helst. Vi skördade vinbär och krusbär också och det har Daniel gjort gelé, saft och marmelad av. 
 
Såhär fin middag fick jag ikväll, allt utom fisken är från egen odling :)
 
Själv har jag passat på att få till riktigt bra träning idag. Dixie har tränat upp sin bakdelskontroll, för jag tyckte hon hade börjat slarva lite där, så nu är den fin igen. Sen har vi tränat lite olika rallyskyltar. Jag hoppas vi kan klara sista tävlingen i fortsättningsklass när vi väl ska tävla i september, för jag är riktigt trött på dessa skyltarna nu.
Jag har anmält mig och Dixie till en minikurs i rallylydnad avanceradklass i september så vi får en liten kick till när vi ska börja med de skyltarna :) Det ska bli roligt :)
 
Lucy har fått träna lite lydnad, lite fotgående som gick helt okej, sen har hon tränat sändande och inkallning. Vi tränade lite utställningsträning också för att friska upp minnet. Nästa helg är det dags för Lucy att visa sig i ringen igen. 
Sen gick vi ut till hönsen och tränade skavllerträning och det gick jätte bra. Det gick så bra så vi även kunde träna ett litet lydnadspass även där.
 
Sen har vi gått vid havet och hundarna har badat i vågorna. Lucy kastar sig i direkt och simmar och sen kommer hon upp och rullar sig sanden så hela hon blir heltäckt med sand och gammal tång. Sen håller hon på så om vartannat. Hon ser fruktansvärd ut! Det gäller att vara snabb när man ska gå hem och hinna koppla henne innan hon hinner rulla sig igen. 
All sand går förståss inte bort, så den trillar av här inne sen så det blir sådär riktigt äckligt grusigt på golvet. 
 
Här är en fin ny bild på Bruno (Dixies valp) Han ska också på utställning i september. Han är så go lille Bruno! Men denna gången ska hans husse själv ställa honom så vi ska träffas och träna lite någon dag :)
 
 
 
 
 
 
 

träning med 4 hundar

Idag var det full rulle på träningsfronten, särskilt för mig som skulle hinna träna alla mina 4 hundar :)
Inte ofta som alla är med samtidigt, men så var det idag :)
Och något som verkligen aldrig händer är att husse Daniel är med på träningen och faktiskt frivilligt valde att träna en hund istället för att titta på. Det var inte av fri vilja iof han var med, utan det var ju bara för att vi skulle åka till stugan, men göra ett träningsstopp på vägen dit :) 
 
Det blir lite bilder som får tala för dagens inlägg:
Lucy kör en klurig bana som jag blev riktigt förvånad att vi nästan klarade ut. Hon missade att stanna på kontaktfälten på vippen och A-hindret, men annars gick det mycket bra, trots alla fällor och alla mina mindre lyckade byten som bara råkade bli.
 
Min flygande lilla hund :) 
 
 
I mål :)
 
Sedan kom vår lilla Timja och hon blev så glad när hon träffade sin mamma Lucy så hon kissade på sig :)
Lucy blev jätte glad först, men körde sedan ignorans-metoden mot sin lilla dotters alla uppvaktande lekförsök. Men hon kunde inte hålla sig riktigt, så på slutet tog de några lekvarv :)
 
Så gjorde även Selma. Dixie däremot är väldigt hård mot lilla Timja som kryper, slickar mungipor och ligger på rygg om vartannat. Det tar en stund innan Dixie har läst upp alla sina paragrafer för den lilla fröken, men sen är allt lugnt. 
 
Sen fick Timja tränas av lill-matte som är så duktig. Hon tränade inkallning och skattjakt med klicker :) Duktiga Tova som bara är 4 år :) Tova fick även träna lite med Dixie. Men Tova var något besviken över att hon inte kunde springa hela agilitybanan på en gång med Timja. 
 
Sen fick jag äran att träna lite med den lilla stjärnan. Blev lite grunder inför kommande valputställning i september. Ja, hon var verkligen mycket duktig för att vara första gången.
 
Och stå fint gick galant. Vilken naturbegåvning för att bara vara 16 veckor :)
 
 
Hon är verkligen en superhund! Hon har tappat sina två framtänder nu. I veckan har hon varit på semester i Norrköping, lekt med sin rottweilerkompis Diva och plockat massa svamp. Hon hoppar även i vatten från badbryggan och simmar tillsammans med alla barn. Hon är mycket lekfull och älskar leka med leksaker. 
 
Dessa fina brickor fick jag idag av Timjas familj. Väldigt gulliga och sitter nu på plats i hundarnas halsband. 
 
På lydnaden sen så var jag ganska så trött själv, så det kändes lite rörigt i mitt huvud. Men hundarna var mycket duktiga. Körde rally med Dixie och lite lite lydnad med Lucy.
Sen var ju även Selma med och trots sina 10 år så var det nog mest krut i henne denna kväll. Hon fick träna lydnad, fotgående och inkallning som hon gjorde jäte fint, sen körde vi igenom alla hennes konster som hon kan och det var en sprudlande glad liten vovve som sken av lycka :)
 
Nu ska vi njuta i stugan några dagar och jag hoppas kunna få till mycket hundträning med mina fina vovvar :)
Motivationen är nämligen fortfarande på topp :)
 
 
 
 

Frankrike

Då var man hemma igen efter några dagars vistelse i Frankrike, Lyon och Chatel Gyon vars huvudsyfte var att deltaga på Barbet symposiet där rasstandard och hälsa skulle diskuteras.
Hela resan har varit jätte bra. Än en gång så bara känner jag att jag älskar Frankrike som land. Mycket bra! Det som de inte är så bra på är att organisera saker, vilket visade sig på mötet. Men det var i alla fall kul att vara med och återigen träffa nya och gamla bekanta uppfödare från världens alla hörn. Tyvärr fick vi problem när vi skulle hyra bilen i fredags och hann inte fram till TAN testet i tid, så vi missade det tyvärr, men utställning på lördagen fick jag se då det var Barbet-special. Roligt att titta på, men just i det ögonblicket önskar man ju att man hade kunnat vara med och visa sina egna hundar :) Det får bli en annan gång :)
 
Har tagit massor av bilder, men lägger bara upp några från gårdagen från Barbetdagen:
 
Det fanns alla typer av barbet, olika färger, olika pälsar och olika storlekar, men temperamentet är lika :)
 
Mingel
 
 
Lucys uppfödare Renate från Schweiz visade upp Lucys halvsyster Kaya som var ensam tik i unghundklassen som hon då vann :)
 
Öppenklass tikar var nog ca 12-14 stycken
 
Träffade Gabriella med sina hundar från Sverige och här visar hon Gaia
 
 
Det var väldigt varmt och bedömningen tog lång tid
 
 
Bästa uppfödaregrupp
 
De fyra bästa öppenklass tikarnas placeringar. Bästa tik och BIM blev sedan Championtiken Laulava Toutes som bor i Holland
 
2:a i Championklassen blev Sylvia och Coco från Schweiz
 
 
Och BIR blev hanhunden Fri-Yell de la Perte aux Loups
 
Sen var det dags för mötet
 
Det var många frågor om pälsstruktur och här jämförs pälsen (vågig och krullig) på två hundar av Renée Rault, ordförande i Franska Barbetklubben.
 
Resan hem idag var lång. Ca 12 timmar, så nu är man lite trött. Jag är glad att vara hemma igen hos mina hundar. Jag saknar dem så himla mycket när jag är borta.
Borta bra men hemma bäst!
 

RSS 2.0