Underbar helg!

Då var denna tävlingshelgen över och jag är så himla nöjd. Mina fina tjejer har presterat så himla bra.
 
Igår var det agilitytävling i Lomma. Två kluriga banor, men Lucy jobbade så fint. I Hoppklassen var det jätte tajta avstånd så largehundarna hade det svårt. Lucy kom för nära slalom och hamnade fel vid ingången, men hon hörde nog inte när jag sa till henne att vi skulle ta om, så hon körde på med slalom fast jag stod kvar och väntade. Där förlorade vi ganska mycket tid eftersom vi sedan fick ta om slalom igen. 
Men hon gjorde väldigt mycket fint. Det fanns många fällor som hon var nära på att ta, men valde att lyssna på mig framför att ta egna initiativ, det gillade jag! Vi kom runt banan, med 5 fel för slalomingången och en rivning och 1 sekunds tidsfel. Men jag var väldigt nöjd ändå!
 
I agilityklassen så vet jag inte riktigt vad som hände, men jag fick för mig att prova på en avancerad sväng, som jag bara tränat en gång innan. Naturligtvis fungerade den inte och det blev disk redan på andra hindret. Men nu har jag provat det :)
Resten av loppet gick bra, jag kom lite fel vid vissa ställe, men Lucy skötte sig fint och tog alla kontaktfält och rätt hinder, så jag var väldigt nöjd med det också. Disken var ju mitt fel :)
 
 
Idag var det rallytävling i Helsingborg med Dixie och äntligen fick vi till en bra runda!
Hon var tyst och lugn och gjorde alla övningar. 
Vi fick endast -3 poäng för oro vid en skylt, men resten var felfritt. Så vi fick 97 poäng och fick en 2:a placering av 20.
Det kändes som vi behövde detta! Då måste träningen ha gett resultat och det betyder så mycket!
Jag var riktigt nöjd när jag gick av banan :)
 
 
Fina Dixie med sin nya rosett
 
Idag var vi glada och nöjda :)
 
Grattis alla andra som vi känner som gjorde fina rundor och fick fina poäng! 
 
 
 
 

Vi kämpar på!

Igår var vi på träning igen med Emelie o C/O.
Emelie hade byggt en bra och rolig mästarbana och det gick lite bättre för oss den här gången än vad det gjorde sist.
Men det är fortfarande massor kvar att jobba med. Dixie var lite lugnare, men börjar fortfarande pipa vid sitt-momenten och skäller vid backning.
Och 8:ans frestelse måste vi verkligen träna lite mer, för den börjar hon störas av. Igår tränade vi med kattmat :)
 
Jag måste jobba så mycket med mig själv och verkligen tänka på hur jag agerar. Jag kan inte prata med glad och uppmuntrande röst, för då blir Dixie för exalterad, och jag kan inte belöna med godis på vissa moment, för då blir Dixie frustrerad om det nästa gång inte dyker upp belöning där.
Jag ska se så tråkig ut som möjligt och prata med min lugnaste tråkigaste tystaste röst, så kanske hon inte exploderar ;)
Det är en energikrävande liten hund jag har, men ack så underbar trots allt :)
 
Lucy tyckte det var varmt igår och ville helt ligga i skuggan och sniffa i vinden. Så hennes lydnadspass var väl inte det bästa.
Men hon startade på första kommandot till rutan! Alltid något :)
Det blir väldigt spännande att se hur hennes lk2 debut går nästa vecka.
Jag har inga höga förhoppningar om att vi kommer klara det, men det ska ändå bli spännande att se hur vi ligger till.
Innan dess måste vi hårdträna fjärren, som plötsligt inte funkar längre.
 
På agilityträningen i tisdags var Lucy jätteduktig. Gungan som hon vägrade ta sist på tävlingen tog hon nu utan problem.
 
Även denna helg består av tävlingar. På lördag är det agilitytävling och på söndag rallytävling och nästa helg blir det lydnad. Många järn i elden just nu.....

Tävling Halmstad

Idag har jag och Dixie varit och tävlat rally igen i Halmstad.
Målet med dagens tävling var att försöka hitta ett sätt där Dixie hamnade i rätt energinivå på själva tävlingsbanan.
 
Och dagens taktik hade ganska bra resultat. Dixie var nämligen helt tyst HELA banan och hon studsade inget.
Bara det var ju guld värt idag!
Hon kanske t o m var lite loj, så kanske hade min taktik lite väl bra effekt, men det kändes ändå skönt att ha hittat en möjlig väg att gå.
Det som krävdes var att jag cyklade med henne igår kväll, gick en halvlång runda med henne i morse, åkte iväg till tävlingen och var först på plats och värmde upp henne i två timmar innan det var vår tur.
Uppvärmningen bestod av kamplek, detaljträning och banträning.
 
Banan var klurig särskilt för hundföraren för det var lätt att gå fel.
Men det var samtidigt en bana som hade mycket flyt i sig och det kan varit en fördel för Dixie.
 
Trots att det var mycket som var bra idag, så blev det inga skrytsamma poäng. 
Vi missade återigen på skylten backa tre steg (förstår inte varför, hon kan den så bra på uppvärmningen???)
så där fick vi -10 p, sen för första gången nånsin så blev Dixie störd av frestelsen, så hon stannade upp och sniffade i luften två gånger där, det kostade ytterligare -7 poäng.
Sen fick vi ytterligare -1 för förarfel i en vanlig sväng, antagligen sneddade jag lite väl mycket, sen -2 p för att vi var för långt ifrån skylten och -1 p för bris i spiralen.
Så vi slutade på 79 poäng idag. Inga vidare poäng, men samtidigt så brydde jag mig faktiskt inte alls om det idag. Jag var verkligen bara där för att träna, så jag var inte ens besviken.
 
Jag tar med mig missarna till veckans träning och hoppas försöka fixa till det.
Samtidigt tar jag med mig allt som var bra och hoppas kunna utveckla det..
 
Nästa helg är det dags igen!

Pust och stön

Lucy är ju världens snällaste goaste nallebjörn...För det mesta.
Men bakom det där oskyldiga bruna fluffiga ansiktet så döljer det sig en liten Lucifer.
 
Lucifer kommer fram när man minst anar och igår var Lucifer i farten.
 
Vi har precis köpt en sprillans svindyr ny säng som vi väntat på i 2 månader. Och för några dagar sedan så fick vi den levererad och monterad och den är alldeles underbar. Har aldrig sovit så gott som i den sängen.
 
Men igår när vi skulle lägga oss så var det blött i sängen. Då hade minsann Lucifer varit i farten och kissmarkerat i den.
Gissa hur glada vi blev över Lucifers lilla överraskning?
 
Det var verkligen fruktansvärt! JÄVLA HUND var det enda man tänkte på.
 
Så när man var som tröttast så var det bara och ställa sig och tvätta rent bäddmadrassen. Jag tror jag kom i säng efter två tiden på natten och inte nog med det. Vi fick ju ligga i gästrummet i den hårda sängen.
Det var inte vad man längtat efter precis. 
 
Den nattliga aktiviteten gjorde att jag försov mig i morse. Snabbt upp, åka iväg, hämta upp Timja, rasta alla tre hundarna, lämna hundarna hos mina föräldrar, åka till jobbet, jobba, åka och lämna Timja, åka till hundträningen, direkt från hundträningen till gymmet, från gymmet och direkt ut med hundarna, kollar till madrassen och ser att jag har missat en fläck, tvättar madrassen igen, ner och laga middag och nu äntligen sitter jag ner för första gången idag. Pust och stön!
 
 
Och här kommer rapport från hundträningen idag:
 
Det gick inte särskilt bra med Dixies träning. Vi tränar ju fortfarande på att få bort hennes ljud på rallybanan, men idag var hon verkligen HELT galen. Jag fick ta om nästan hela tiden och hon studsade som en studsboll vid min sida. Detta var ju när hon var helt ouppvärmd och fick direkt gå in och köra en extra lång bana utan belöning. 
När vi gick banan andra gången så hade hon lugnat ner sig, men på tävling har du bara en chans och det måste sitta på första försöket.
 
Det är så himla svårt att handskas med detta ljudande. Om Dixie gör övningen helt korrekt men skäller och jag bryter och tar om så blir hon förrvirrad, för hon tror nog att hon gjort fel övning och då blir hon ännu mer frustrerad och så blir det mer pip och gnäll. 
Så nu är frågan om jag ska fortsätta bryta och hoppas att hon kommer förstå att det är pga ljuden jag bryter, eller om jag ska prova något annat. 
 
Det ser inte så ljust ut inför helgens tävling, men just nu bryr jag mig inte om det. Vi måste tävla för träningens skull och jag får försöka hitta ett sätt som jag tror kan passa.
På söndag ska jag träna med henne väldigt mycket innan. Kanske t o m bygga upp någon bana som hon kan gå före. Vi får helt enkelt se..
 
Lucy fick lite lydnadsträning. Jag har helt glömt att träna platsliggning med henne och det måste vi nog köra mer, för hon låg inte lika lugnt som hon brukar.
För övrigt kämpar vi på med rutan. Problemet är att hon inte startar på mitt första kommando, utan jag måste säga till två gånger innan hon springer iväg. 
Vi får nöta vidare...
 
Nu är den här matten trött och ska nog bara lägga mig på soffan restan av kvällen

Agilitytävling

Idag har jag och Lucy varit på agilitytävling i Landskrona.
 
Jag måste erkänna att det kändes jobbigt att missa dubbeltävlingen i rallylydnad i Lund idag, men det är svårt att få allt att gå ihop när man tävlar i tre sporter.
 
Hur som helst så är jag väldigt nöjd med Lucy idag. Vi hade start nummer 1 i hoppklassen och det kändes som ett väldigt bra lopp, jag kände glädje när vi spang för Lucy lyssnade bra och tog hinderna rätt. Tyvärr missbedömde hon långhoppet och rev, jag tror inte hon insåg hur långt det var, så hon rev sista och sen rev hon ett annat hopphinder också, så det blev 10 fel och en 16:e plats av 63.
 
I agilityklassen så kändes det också väldigt bra. Början var lite klurig för vår del, för där stor A-hindret och lockade, men det klarade vi och det var samma sak här. Hon lyssnade bra och var väldigt följsam.
Hon rev ett hinder innan vi kom fram till vippen som hon sprang förbi.
Jag tog om och hon gick upp på den en bit men hoppade sedan av. Jag provade igen, men samma sak. Då valde jag att köra vidare. Jag trodde vi blivit diskade men såg sen att vi hade fått 22,78 fel. 
 
Dagens plus på tävlingen idag var:
-Lucy lyssnade
-Jag skötte min handling och det fungerade idag
-Lucy satte båda slalomen
-Lucy stannade på banan och sprang inte in på banan bredvid (som jag alltid tror att hon ska göra)
-Vi fick till en bra uppvärmning som fick Lucy i rätt sinnesstämmning
 
Det jag ska tänka på från tävlingen idag:
-Hårdträna vippen (den fungerade inte av någon anledning och därför måste den tränas MER)
-Träna kontaktfälten (Hon klarade A-et och balansen, men jag vill att hon ska vara lite mer tydlig med att trampa på dem)
 
 
I pausen tränade jag lite med Dixie, men det blev ingen bra träning direkt. Hon kändes tramsig och slarvade och nu har vi återigen problem med backa vid sidorna :(
Hela våren kommer vi få hårdträna på att hitta tillbaka till den rallyform vi var i, i höstas.
 
 
 
 

Mera träning

Just nu är vi verkligen inne i ett träningsflow. Den ena träningen avlöser den andra.
Gårdagens agilityträning med Lucy gick bra. 
Vi klarade en svår klass 2 bana och det är ju alltid nått :) Fick även tränat lite på kontaktfälten, så nu får vi se vad som händer på söndag.
 
Idag blev det rallyträning i det underbara vädret tillsammans med Emelie och Vincent. Jag byggde upp banan från tävlingen, bytte bara ut någon enstaka skylt och sen körde vi.
Fokus ligger på att få en tyst Dixie och det gick hyfsat. Jag fick ta om några skyltar i mellan åt, men det känns ändå som om detta är den rätta vägen att gå.
 
Planen nu är att träna på momenten utanför banan, men när vi väl går bana så blir det ingen belöning på själva banan. Om jag vill belöna för något moment, så lämnar jag banan och belönar utanför och går sedan in igen.
Fortsättning följer.....
Men jag ser framemot att komma in lite mer i tävlandet, det behövs.
 
 
Sen fick Lucy komma ut och för vår del blev det kommendering av lk2. 
Fritt följ gick bra förrutom vänstersvängarna, läggandet var ok, inkallningen var ok, hon startade inte på mitt kommando till rutan första gången, men andra gången klarade hon det.
Apporten var ok, hoppet var ok och fjärren var ok.
Och eftersom det mesta kändes ok så anmälde jag mig nyss till vår första lydnadsklass 2 tävling.
Jag är inte säker på att hon fixar det och jag vet att momenten inte är helt klara, men det hade varit kul att prova. 
Så nu blir det så. När jag ändå var i farten så anmälde jag Dixie också, fast till klass 1. Jag kan ju alltid hoppas på LP1 :)
 
Nu blir det tävlingar varje helg! Wiiieee :)
 

Nya tag!

Igår var det underbart väder, ja helt enkelt en perfekt dag för tre timmars hundträning.
Vi var på öppenträning i agility och samtidigt passade jag på att bygga upp en rallylydnadsbana för att redan nu försöka rätta till felen från i förrgår på tävlingen.
 
Igår var målet med rallyn att jag skulle få fram pip och skall, därför valde jag att ta Dixie direkt från bilen och utan uppvärmning gå in och köra banan direkt, utan belöning under banans gång.
Naturligtvis kom det pip och gnäll efter en stund och då gällde det för mig att INTE släppa igenom några ljud alls. 
Det är väldigt svårt att jobba med ljud och det är svårt att hålla på sina kriterier eftersom ljuden varierar i styrka.
Men jag tyckte jag skötte mig ganska bra.
 
Jag bröt direkt när det kom pip/skall och sa till henne att det var fel. Först blev allt värre, dvs hon skällde mer eftersom hon blev frustrerad och vissa skyltar fick vi göra om många gånger innan hon lyckades utföra momentet tyst. Då blev det mycket beröm, men fortfarande ingen belöning. 
Jag märker att det är vid de stationära skyltarna som hon blir frustrerad och piper, så de hade jag sett till att de skyltarna låg i slutet av banan.
På slutet av passet tyckte jag ändå att det blivit bättre och jag själv kände mig som en lite bättre och tydligare förare. Jag är ofta ganska rädd för att det ska bli fel i träningen och försöker hela tiden lägga upp träningen så att det ska bli rätt. Men det har jag ju märkt att det blir en fälla, så nu får jag tvinga mig själv att lägga upp träningen så felen kommer fram och på så sätt försöka rätta till det.
 
Nu provar jag såhär ett tag och ser vad det har för effekt. Jag får strunta lite i att momenten kommer försämras, för nu ligger allt fokus på att få en tyst hund innan på banan. 
 
Lucys agilityträning gick bra. Jag är nöjd med henne inne på banan och jag tyckte hon lyssnade bättre än vanligt. Men hon stannade inte på kontaktfälten som jag vill att hon ska göra. Det var en påminnelse om att det är dags att repetera kontaktfältsträningen!
Något som är nytt och som inte är bra är att hon har börjat bry sig om vad hundar gör runt om henne. Hon blir väldigt störd när någon annan hund springer och tränar bredvid och får hon då själv upp farten samtidigt så tar hon gärna en liten olovlig avstickare för att spana in den andra hunden.
Detta oroar mig, eftersom tävlingsbanorna inte är inhängade. Det har ju aldrig hänt att hon stuckit iväg på tävling, men jag litar inte på henne riktigt. 
Hon får helt enkelt skärpa sig och jag blev arg på henne igår när hon försökte rymma till en annan hund.
 
Ikväll är det dags för vår agilitykurs, så vi får försöka slipa till oss lite inför helgens tävling. 
 

Det var inte vår dag

Idag var det dags för årets första rallylydnadstävling för mig och Dixie.
Vi var båda taggade inför banan och uppvärmningen kändes superbra! Hon satte allt så som jag vill ha det och hon kändes fokuserad med det där lugnet som hon behöver ha för att fungera optimalt.
 
Det var en rolig och lite klurig bana och vi fick till en bra start. Första skylten var spring följt av sändande till kon. Detta var inga problem och jag är väldigt nöjd med att hela spring sträckan fungerade bra.
Men när vi återgick till vanligt tempo och sedan spiralen så började ljuden komma. Lite pip blev mer pip och övergick till skall vid skyltarna med många sitt-moment.
Jag kände att jag tappade fokus pga att det störde mig. Sen kom vi till sidbyte bakom och det har vi tränat jättemycket och det har funkat fint, men nu strulade det igen. Hon bytte sida, men bytte sedan tillbaka själv. Jag blev mer stressad av det och var inte tydlig med att förbereda henne inför nästa skylt som var skicka över hinder, så Dixie såg inte hindret förrän hon var sidan om och då hoppade hon hindret från fel håll.
 
Ja, det blev en slinga med mycket strul. Vi lyckades samla ihop oss inför 8:ans frestelse och även nästa skylt, bärande av föremål och helt om båda vänster fungerade bra, men sen kom strulet åter när det var backa 3 steg.
De senaste 50 gånger vi har tränat den så har den fungerat perfekt, men nu blev det helt konstigt, hon backade ut från mig och jag vet inte ens om hon backade tillräckligt många steg och jag vet inte om jag själv gjorde det heller.
 
Resten gick  i alla fall bra, sista skylten hade vält så då blev jag för en sekund osäker, men jag tror vi gjorde rätt när vi valde läggande under gång gå runt och det klarade hon.
 
Även honnören som var stå framför gick bra.
 
Men jag var såklart besviken över att det blev så många missar. Fast jag vet att jag inte ska bry mig om det, för jag kan inte kräva att det ska gå perfekt på första tävlingen på ett halvår.
 
Bryt ihop och kom igen! 
 
Man frågar sig själv vad det var som hände och hur det kunde bli såhär? Och jag försöker hitta svar på mina egna frågor. Man ska lära av misstagen, så jag ska verkligen försöka dra lärdom av det här. Såhär långt har jag kommit hittills:
 
-Jag har antagligen lagt helt fel fokus på träningen. jag har slipat på detaljer, när det egentligen var uthållighet och banträning som vi hade behövt lägga krutet på. Dixies pip och skall beror oftat på frustration blandat med iver och det kommer man inte åt om man jobbar med detaljträning. 
 
-Jag har lärt mig att Dixie går mycket längre fram i fotposition på tävling än på träning, därför får hon problem med byte bakom för att hon helt enkelt befinner sig i en annan position på tävlingsplanen än den vi har tränat på. Så nu vet jag det!
 
-Skicka över hinder är ett svårt hinder när man har en hund som bara har fokus på sin förare, här krävs förberedning för att hunden ska flytta fokus från förare till hinder så att hunden har chans att se hindret som den ska hoppa över. Här måste införas en bättre rutin och även träna det mer i högerhandling. 
 
-Varför backa tre steg inte fungerade måste bero på att jag kommit ur fokus pga alla missar och inte visade lika tydligt som vanligt. För detta kan vi! Här ska jag bara tänka på att vara ännu mer tydlig.
 
- Sen måste jag faktiskt påminna mig själv om vilken duktig hund jag faktiskt har. Hon är glad och fokuserar på mig hela banan. Hon gjorde väldigt mycket bra grejer också idag och det tar jag såklart med mig.
 
 
Missarna var så pass stora så det blev stora avdrag. Vi tog faktiskt nytt rekord i sämsta poäng någonsin för vår del.
78 poäng blev det och det är verkligen inga skrytsamma poäng. Men det var helt rätt dömt, vi skulle inte ha mer idag. 
 
Det känns ändå skönt att ha tävlat, för nu har jag massor med revanchlust och nästa träningspass kommer vi träna hel bana, med fokus på at Dixie ska vara helt tyst.
Det var där det dåliga började och jag tappade koncentrationen.
 
Prcis efter banan så kände jag att jag aldrig mer ville tävla, men nu känner jag att jag bara vill tävla :)
Det som är bra med att få låga poäng är att det är större chans att det går bättre nästa gång.
Idag la vi ribban lågt för vad vi egentligen kan och jag hoppas vi får tillfälle att förbättra oss till vårens alla kommande rallytävlingar!
 
Kom an bara :)
 
 
 

RSS 2.0