Miljöträning

Helgen har jag spenderat i Landskrona där jag fortfarande är. Eftersom Daniel jobbar så vill jag inte vara ensam och dessutom är det så skönt att komma hemifrån och bli ompysslad =)

Igår blev det borstning, badning och klippning för Selmas del. Det blev en helt ny hund. Så vit och välfriserad har hon inte varit på länge. Men det blev ingen "bichonklippning" utan bara vanlig vardagsfrisyr.
Men hon kan nog ha potential för en kommande visning i veteranklassen till sommaren. Hon är ju verkligen mycket välbevarad i pigment och färg och i övrigt också. Ska hjälpa till att få till Blancas klippning också så även hon kan visas.
Får se när det blir Lucys tur, men det blir väl till vår/sommar. Dixie ska få en lång vila från allt vad utställningar heter. Hoppas på att hon ska få visa sig i andra tävlingssammanhang istället. En barbet kan ju mer än bara vara vacker =)

Idag lyste solen och jag och min mor tog Dixie och Lucy till Landskronas lilla hembygdspark för miljöträning efter att Blancas familj kommit och hämtat henne. Tänkte att Lucy skulle få se lite djur. Tyvärr var där inte så mycket djur ute, men ankor, gäss och getter fick hon se och det tyckte hon var spännande. Det sköts även skott när vi var där, så vi fick skotträning på köpet =)
Sedan hittade vi en liten bana med stockar som nog är tänkt att barn ska balansera och klättra på, men det fungerade lika bra till hundarna. Dixie tyckte det var jätte kul. Hon är så otrolig på att hoppa. Hon hoppar från stillastående 1,5 meter rakt upp på den högsta stocken utan problem och så tycker hon det är så kul att hon gör det om och om igen. Hon kastade sig även upp på en stor elefant i trä, men där hann jag precis fånga henne innan hon skulle halka ner då den var täckt med hal is.

Lucy har inte så bra teknik ännu att ta sig upp på saker ännu, men lyckades kravla sig upp de de lägsta stockarna.
På vägen hem hittade de en död uggla och en död igelkott som undersöktes. De stackarna hade inte överlevt vintern.

Imorgon börjar jag min egen valpkursträning med Lucy, så nu ska det bli lite mer organiserad träning med henne.
Ska skriva långsiktiga och kortsiktiga träningsplaner som jag ska försöka hålla. Den riktiga valpkursen börjar i slutet på mars och det är en fördel om hon är lite inkörd i träningsvärlden innan dess.


Lite vårkänsla

Idag har vi 7 plusgrader i Helsingborg! Härligt =)
Jag behövde ingen mössa och inga vantar och jag kan inte minnas när jag gick utan det senast. Jag blev i alla fall glad för allt töande och man ser till och med gräsmattan =)
Men jag skulle verkligen behövt de där gummistövlarna som jag önskade mig i julklapp men aldrig fick. Får skaffa mig ett par själv.

Igår firade jag och Daniel att vi varit tillsammans i 5 år. Det blev en heldag tillsammans där vi valde att åka till IKEA och titta på nya möbler. Tittade ut en Tv-bänk som vi tänkte köpa, men så fick vi lite "inside information" om att den skulle rabatteras på måndag, så då väntar vi till måndag.
På kvällen blev det restaurang på Harrys och det var helt fantastiskt gott! Verkligen en restaurang i min smak. Full pott!

Annars är det full fart här som vanligt. Men på söndag återgår vi till det vanliga livet igen.
Jag ska nog aldrig mer ha bichon i mitt liv. De är ju oslagbara när det gäller mys och sällskap, men de är alldeles för självständiga och envisa för min smak. "Lyda? Vad är det?"
Förra veckan när alla fyra hundarna var hemma hos mamma och pappa så sa pappa dagen efter:
"Barbeter är ju väldigt trevliga" Det tyckte jag var väldigt kul, hahaha. Selma och Blanca är samma skrot och korn =) Men dem är ju bra på sitt sätt, men passar inte mig längre.

Jag läser just nu Eva Bodfälts bok "Kontaktkontraktet" för tredje gången (nya upplagan). Måste bara säga att det är en fantastisk bok. Jag får så otroligt mycket tips och idéer när jag läser den och jag tycker alla hundägare borde läsa den.
(Handlar bara om vardagslydnad och det vill väl alla lyckas med)
Tränar mycket efter den boken med Lucy just nu och med bra resultat. Kan verkligen rekommendera den!

Har också anmält mig till en föreläsning som jag ska gå med Britt den 14 mars med Freddy Worm Christiansen och det handlar om hundar och vargars beteende och myter kring detta. Ska bli mycket intressant att lära sig mer om detta omtalade ämne. Han har ägnat 35 år av sitt liv att studera vargar och hundar så han har en hel del erfarenheter vilket de flesta människor som uttalar sig om denna saken inte har.

Här kommer några bilder:


Lucy, Blanca och Dixie


Lucy och Dixie mysleker


Kamp om nallen


Fick detta silverarmband av Daniel igår. Jätte fint!
 
En sekunds lugn

Just nu sover alla tre. Då får man passa på att göra saker som man inte kan göra annars.
Det har varit en cirkus denna morgon. När det ska serveras frukost till varje hund så måste man passa de små så att de får i sig sitt eget foder. Och givetvis så vill de bara ha varandras mat. Men efter en stund har de fått i sig sina egna portioner. Lucy är helt hopplös när det vankas mat, vrålhungrig ALLTID och äter fort upp sin egen för att sedan försöka komma åt alla andras. De är alldeles för snälla mot henne och låter henne äta deras mat. Alltså måste jag vara där och passa henne och när hon inte lyckas få mat blir hon missnöjd och tjuter. Jaja, det ordnar sig nog =)
Jag ser ändå positivt på hennes matglädje eftersom hon troligtvis kommer bli lättränad då =)

Sedan har de haft brottningsmatcher. Dixie och Blanca turas om att brottas med valpen, men då får aldrig valpen vila och då måste jag återigen rycka in och lugna ner det hela. Oftast räcker det med att jag sätter mig hos henne så somnar hon direkt. När sedan valpen somnat, måste jag passa Blanca som försöker väcka henne för mer lek.
Ja, det är lite av ett heltidsjobb just nu =)

För sedan ska alla ut med jämna mellanrum och då går jag med dem olika omgångar. När jag varit ute med de små så tar jag Dixie för en längre runda. Och idag blev det freestyleträning för hennes del. Det tyckte hon var roligt och duktig var hon fast det var jobbig och isig snö som underlag.

Igår beställde jag en ny Tv. En stor fet plattis blev det. Men har ingenstans att ha den, då den tv-bänken vi har nu bara är gjort för tjockTv. Så vi får köpa ny tv-bänk också. Tur att Daniel jobbar på IKEA så vi får rabatt =)

Nu får jag fortsätta med mitt riktiga heltidsjobb tills det andra vaknar igen =)

Lyckad träning

Samlade mig för ett ordentligt träningspass med Dixie igår kväll. Och hon var så himla duktig. Fast vi tränade ute i mörkret i snön så gick det kanon. Det har inte blivit så mycket seriös träning med henne på sista tiden, så det var välbehövligt.

Imorse fick jag även till ett bra träningspass med Lucy. Hon är en sådan fantastisk valp. Jag kan inte vara mer nöjd med henne än vad jag är. Hon har bra fokus och tar kontakt både inne och ute och på olika platser.
Det blev en hel del ligg-träning och jag har nu övergått till att bara förstärka snabba ligg och har även börjat lägga på kommandoordet. Inkallningen fungerar bra, men det gäller att träna den ordentligt, för sen kommer unghundsåldern och inkallningen brukar vara som bortblåst då.

Det som hon skulle behöva mer träning på är passivitet utomhus och det är inte lätt i denna kylan eftersom jag inte vill att hon ska bli kall. Vet inte hur jag ska lösa det, men det får bli korta pass bara.
Var nere på stan med dem båda nyss för att passivitetsträna. Dixie är duktig, men Lucy blir frustrerad när inte ALLA stannar och hälsar på henne. Så det måste tränas.

Lucy var med på min kurs igår. På teorin var hon hur duktig som helst. Låg och sov vid mina fötter. När vi sedan gick ut... eller in i stallet så tyckte hon det var tråkigt att sitta uppbunden vid en stolpe. Men fick sedan agera störningshund när de andra hundarna skulle komma på inkallning och det tyckte hon var roligt. Tyvärr var det ingen hund som lockades av hennes charm, utan alla sprang till sina mattar och hussar till Lucys besvikelse.

I kväll/eftermiddag blir det mycket hund på schemat. Först har jag en privatlektion med en som vill har hjälp med utställningsträning, sedan ska det tränas platsliggning med agilitystörning med Dixie och Lucy hänger med på ett hörn. Sedan är det freestylekurs. Daniel ska vara hemma med Blanca. Planen var att ta med henne också, men det är inte roligt med alla spyor som bilfärden medför.

Hej hopp!


Fullt upp

Ja, helgen har minst sagt varit händelserik. I fredags kom Blanca och leken var i full gång efter 5 sekunder. Lite senare kom även Daniels mamma och hennes nya kille hit.
Lucy och Blanca leker oavbrutet och jag får gå in och bryta dem ibland eftersom dem inte kan avgöra när det är dags för vila. Dixie hjälper mig också. När det blir för vilt kommer hon och ställer sig mellan dem och försöker få dem lite lugna.
På lördagen skulle jag och Daniel på inflyttningsfest och körde alla tre hundarna hem till mina föräldrar och till Selma. Blanca blir otroligt åksjuk i bilen och hade kräkt ner hela buren, så det fick bli sanering av henne och buren först. 
Men annars gick det bra med alla fyra, förrutom att stackars Blanca har mycket svårt med av-och-på-knappen. Hon har mycket svårt att varva ner och man får sitta med henne länge länge länge. Dixie, Selma och även Lucy är mycket duktiga på att koppla av mellan varven.

Så för att Blanca ska överleva veckan så fick hon stanna kvar i Landskrona. Jag tog barbeterna hem och min bror tog hem Selma till sig. Då kunde äntligen Blanca koppla av. Ja, det är inte lätt när det blir för mycket av det goda.

Idag började dagen med att Daniel satte på tv:n kl 06.00 för att titta på Hockey. Men han somnade lika fort igen så jag fick ligga och lyssna på matchen som jag inte hade lust med.
Sen var det dags att köra till veterinär Carin för att vaccinera Lucy. Dixie skulle också få sin sista lepto-spruta.
Det var inte det bästa vädret att ge sig ut i. Snön blåste överallt och vägarna var helt täcka på vissa ställen. Som tur var så var det många andra förnufftiga människor som valt att stanna hemma, så det var inte så mycket trafik ute.

Lucy var mycket glad hos veterinären och ville kela med alla och så fick hon ju godis när hon var duktig och då blev det ännu trevligare. Hon märkte inte att hon fick någon spruta. 
Dixie gick och la sig på golvet och när det var hennes tur försökte Carin ge godis till Dixie också, men hon fick en blick som sa:
"Mig behöver du inte fjäska för, ta sprutan så vi kan komma härifrån nångång"
Och Carin tog sprutan och så kunde vi gå hem.

Nu ska jag hinna med mitt jobb hade jag tänkt. Måste passa på medan de sover =) 

 

Besök

Fredag igen. Alltid något särskilt med fredagar, då det vankas helg =)
Vi får besök idag. Först kommer bichonen Blanca som ska bo hos oss en vecka för familjen ska till Schweiz och åka skidor. Det lär bli en livad vecka här hemma =)
I eftermiddag får vi också besök från norr som ska stanna över helgen. Imorgon ska jag och Daniel på inflyttningsfest och då dumpar vi av alla hundar hos föräldrarna som då har 4 hundar att sköta.

Lite träning har det blivit på morgonen. Men jag är ett stort fan av det klassiska felet att träna för länge utan paus. Jag är ju van vid att Dixie orkar länge, men Lucy orkar inte länge och det måste jag få in i min trånga skalle.
Får ställa klockan, så jag har koll.

Det går väldigt dåligt på fotofronten. Det är nästan helt omöjligt att fota en valp med den usla kameran jag har. Alla bilder blir suddiga. Jag vill ta fler bilder, för snart är hon stor. Jag tycker hon växer varje minut.
Men några tråkbilder kan jag bjuda på. Kanske bättre än inget?


Burträning


Båda har klämt ner sig i den lilla korgen


Enda skarpa bilden utomhus....


...Annars brukar alla bilder se ut såhär =)


Min ros från alla hjärtans dag.


Kvällens träning

I eftermiddags åkte jag med Dixie och Lucy till agilityträningen. Vi kom lite innan för att vara i god tid och då fick vi tillfälle att gå och titta på Britts hästar. Lucy hade ögon stora som tallrikar. Hon har nog aldrig sett något så stort djur. Länge stod hon och tittade och tittade och ibland vågade hon sig fram en liten bit, men så rörde hästen på huvudet och då backade hon tillbaka. Dixie och jag var framme och hälsade på dem så att Lucy såg att de inte var farliga.

Sedan blev det träning. Dixie fick börja och Lucy fick sitta och tjuta i sin bur ett tag och tycka synd om sig.
Det blev platsliggning mitt bland alla agilityhinder och allt spring. Första gången reste hon sig och tänkte hänga på i farten med den hund som sprang.
Men hon hade lina på sig som säkerhet, så hon blev genast förvisad till sin plats igen. Men sedan låg hon kvar trots alla som sprang och triggade henne så hon nästan gick i bitar.
Ibland blir jag bara så trött på att hon inte förstår. Det är ingen svår övning, hon ska bara ligga stilla oavsett vad som händer runt om. Att en sådan enkel grej ska bli vårt svåraste moment. Men det är detta som krävs. Träna störningar och åter störningar.
Om alla bara ligger still på platsliggningen, så ligger hon också, men det gör nästan ingen hund på tävling eftersom det är ny miljö, nya hundar, nervösa mattar, domare, nya lukter, och en massa andra störningar.
Det gäller alltså att få med så mycket störningar som möjligt på träning, så det blir lättare på tävling.

Som avslutning fick Dixie springa en rund agilitybana och hon var taggad till tusen. Hon var alldeles vild när hon förstod att det var hennes tur att springa. Vi har ju inte tränat agility på ett tag därav den extra gnistan. Och hon sprang lika fort som en racerbil. Balansen kändes det som hon tog i tre steg. Sedan var hon nöjd med dagen.

Lucy fick prova tunnel för första gången och den tog hon utan problem. Sedan sprang hon igenom några gånger själv också för det var så kul. Tränade även fokus, namn och targethand med henne och hon klarade att koncentrera sig på mig trots alla nya hundar och roliga hinder.
Jag tror hon kommer bli en mycket rolig hund att träna när hon blir lite mer mogen.

Sedan var det freestyle fortsättningskurs. Jag trodde vi skulle behöva ställa in den kursen pga för få deltagare, men så kom det några tappra kursare och då körde vi igång. Målet med denna kursen är att få ut dem på tävling i maj och det tror jag dem kommer klara =)

Nu är vi trötta allihopa och ska nog strax lägga oss.

Apportering

Helt okej träningsväder idag faktiskt med sol som värmde. Efter att jag varit ute med lillbus, så tog jag med Dixie för apporteringsträning.
Dixie är alltid på hugget när det gäller apportering, hon är dock lite obekväm när dummien är full av snö. Men det får hon lära sig och vi fick till ett par mycket fina avlämningar trots snöig dummie. Problemet är annars att hon släpper när hon kommer fram till mig, men som sagt... Då har vi något att jobba på.
Det blir baklängeskedjning som lösning.

Mitt under en apportering kommer det en lös labrador i full fart mot Dixie. Dixie ser honom, men apporterar först till mig innan hon skäller ut honom för att han störde i hennes arbete =)
Till sist lommar den lille stackaren tillbaka till sin husse som är helt skogstokig för att hunden inte kommit när han kallat och visslat i sin pipa.
När han kopplat sin hund fortsätter de mot oss och då passar jag på att göra en platsliggning med Dixie. Alltid bra att ta vara på nya hundar som störning (för han hade två)
Och det gick bra, hon låg kvar.

Jag har börjat klicka Lucy för att hon plockar upp saker från golvet och parallellt tränar jag att hon sätter nosen i min hand. Tanken är att jag sedan ska sätta ihop dessa två, så när hon plockar upp saker från golvet ska hon lämna dem i min hand. Men hon måste kunna båda perfekt först.

Senare idag ska vi åka till agilityträningen. Men det blir inte agility, utan Dixie ska träna platsliggning med STÖRNING =) haha, det är bra för henne.
Lucy kanske får prova någon tunnel eller så. Hon har svårt för att koncentrera sig när det finns så många roliga hundar att leka med. Men än så länge så är det viktigast att hon får vara med för det sociala. Det andra kommer sen.


Ingen motivation

Det blev dystert idag när det första jag såg var mer snö utanför fönstret. Och det snöar fortfarande.
Jag är så oerhört trött på snön nu. Får ingen motivation till hundträning i denna kyla.
Den djupa snön som ligger på alla stora gräsytor ställer till besvär och det går helt enkelt inte att träna något vettigt.
Och det börjar bli lite tjatigt med inomhusträningen. Det känns som det inte går att utveckla det mer här inne nu. Vi måste ut. Jag vill träna utomhus!

Hundarna verkar inte tycka det är några bekymmer. De älskar snö, men jag är  lite rädd att lilla valpen ska överanstränga sig i den tunga snön.
Hon vill så gärna hänga på Dixie när Dixie tar sina utsträckarrundor med gasen i botten och bara springer. men ännu hänger hon inte med. (Det är det inte många som gör)

De reder sig själva här inne. De leker och leker tills de båda stupar av trötthet i en hög på golvet.

I helgen blev Lucy 11 veckor och imorgon har hon bott här i två veckor. Vad har då hänt dessa två veckor:
-Hon är nästan helt rumsren (95%)
-Kan åka tyst i sin bur i bilen
-Påbörjad koppelträning som än så länge går bra
-Miljö/socialträning (varit på 60-års kalas, promenerat i staden, varit på hundcentret, besökt familj och tagit emot besökare, träffat olika hundar, hälsat på kanin och ankor)
-Kan vara lugn vid matservering
-Inklickad
-Lärt sig koncentrera sig ca 1 minut
-Både targetpinne och tasstarget är påbörjad
-Lärt sig sitt namn
-Lekapporteringar, ha olika föremål och material i munnen och att bära dessa
-Påbörjad träning till ligg, snurra, backa och slalom mellan benen både fram och baklänges
-Hanteringsträning påbörjad

Nu är det bara att fortsätta träna på med allt detta och även en del nytt.

Ska försöka hitta motivationen igen. Får väl bläddra lite i mina hundböcker eller nätet efter lite andra förslag till träning.
Det är det man måste göra när man "kört fast".


Lekande barbet

Här kommer en film på Dixie och Lucy när de leker. Om ni undrar vad det är som låter på filmen, så är det enbart Dixie som har märkliga lekljud för sig =)Hoppas alla haft en trevlig alla hjärtans dag idag.

Härlig dag

Idag har vi haft sol och blå himmel och det var riktigt skönt att vara ute.
När lusen sov gick jag och Dixie långrunda och lekte i vår numera vita dal. Vi har inte kunnat vara där så mycket under vintern eftersom där är fullt med skolor och dagis som åker pulka i den otroligt branta och långa backen.
Men idag var där "ledigt" och då passade vi på att ta ett ordentligt vinterbus.

Hoppas solen värmde så lite snö smälte i alla fall.
Har glömt att berätta det, men häromdagen då jag var ute och gick så halkade jag på en isfläck och trillade. Man blir alltid lika paff när sånt händer och det första man gör är att resa sig upp så fort som möjligt och hoppas att ingen såg.
Men nu var jag ju inte ensam, utan jag hade lilla Lucy med mig och när jag for i backen så blev hon rädd och skrek. Och det skriket väckte mångas uppmärksamhet och helt plötsligt såg alla att jag låg på marken och kravlade =/
Men man får väl bjuda på sånt ibland =)
Jag hoppas i alla fall verkligen att våren ska komma snart!

Idag har jag introducerat targetplattan för den lilla och redan i första passet så ställde hon sig på den.
Har även kammat och rensat öron idag. Det var väl ingen direkt hit med att dra loss håren ur öronen, men det är nödvändigt.

Ikväll blir det vin och mat hemma hos Hanna och Mattias.

Lydnadsträning

Dagen har varit lugn, båda hundarna har mått bra efter natten.

Ikväll har vi varit på lydnadsträning. Lucy är enbart med för den sociala biten. Hon får lära sig att det finns hundar runtomkring som hon inte får hälsa på. Och då blir hon mycket frustrerad, men frustration är en del av livet och inget att vara rädd för.
Sedan tränar hon passivitet hela passet. Först genom att sitta i bur (och gråta högt) och sedan genom att vara inne när vi fikar och även där klara av att vara lugn.

Jag och Lucy ska börja på valpkurs i Röstånga den 30:e mars. En bit och köra, men har man höga krav så har man. Det ska bli roligt och jag är även ute efter att se lite nya idéer som jag själv kanske kan använda på mina kurser. Vet redan en grej som jag ska lägga in mycket mera i valpkurserna.

Dixies träning ikväll gick bra. Jag är faktiskt mycket nöjd med henne. Apporteringen (2:ans) gick jätte bra. Några fler träningspass så har hon full pott för mig =) Men hon tycker inte så mycket om att ta apporten när den är sandig, hon tar den, men släpper och tar om. Gillar inte grus i tänderna =) Men det får vi träna in.
Även 2:ans hopp går utmärkt. Bara jag som är lite feg med att höja kriterierna, men det ska jag göra till nästa gång.

Inkallningen har jag lyckats snurra till ordentligt så den är värre än någonsin. Men jag tror vi struntar i det momentet ett tag och sedan repeterar grunderna när snön har smält, så ska det nog bli som det var innan.

Platsliggningen gick idag kanon, fast att Britt slängde leksaker och drog en rolig kanin i ett snöre precis framför nosen på Dixie. Íngen resning! Jippi! Kanske det finns hopp om detta moment i alla fall. Många gånger vill jag ge upp och skita i allt, men jag har bestämt att inte lägga ner förrän Dixie fyller 10 år. Alltså har jag 8 år på mig att få till momentet =)

Nu säger vi godnatt. Ska bara gå en sista kissrunda och idag blir det med kopplade hundar =)

Jobbig natt

Igår kväll var jag som vanligt ute på kissrunda. Det kändes som om de nu kunde vara lösa ihop utan att det blev för vild lek och det gick jätte bra.
Men plötsligt ser jag på avstånd att de har hittat något som de glufsar i sig för fulla muggar. Och jag skyndar mig dit och hinner se att det är typ rutten fisk. Jag får Dixie att släppa det hon har i munnen, men då har hon redan fått i sig en hel del.
Dem stank som pesten och vi gick in direkt. Jag försökte få bort lukten, men ni som vet hur rutten fisk luktar vet att det inte är så lätt.

Hur som helst. När vi kom igen igen var det världens bus på dem båda. Lucy har ju sina kvällsrace där hon är helt vild. Och här hemma får man inte busa inomhus på det sättet, så jag fick skilja dem åt och satte mig och försökte få valpen lugn. Och det gick tillsist.

Sedan somnade vi allihop. Men på natten så satte ruttna fisken igång magarna. Och Dixie kräktes fyra gånger och självklart i alla korgar och på filtarna. Lucy var snabb på att få en smakbit av det hela och även hon kräktes sen.
På ett sätt var det bra att det kom upp, för jag vill inte att det ska ligga i magarna på dem och ruttna, men det var inte roligt att sanera mitt i natten.
Sedan var dem lite oroliga och mådde väl illa, men de somnade tillslut om.

Jag däremot låg vaken och mådde väldigt illa av den hemska fisklukten och hade svårt att somna.
Jag låg och tänkte på vad jag ville göra med den personen som spritt ut rutten fisk. Och det var inga glada tankar.

Blir ett normalt inlägg också =)

Idag har Lucy bott här en vecka.
Tiden går fort. Hon har verkligen funnit sig väl till rätta. Hon är verkligen mycket trygg valp och jag känner bara hur roligt vi kommer ha tillsammans.

Dixie trivs också mycket bra med sin nya lillasyster. I natt låg dem tätt ihop och sov =)

Idag har poletten trillat ner lite. Nu har hon fattat att om man bjuder på olika beteende så får man klick och lite mat. Det varit mycket fokus på backa och hon är jätte duktig. Backar redan flera steg rakt bak. Hon har även fått en himla bra fart i sin snurr. Nu snurrar hon så fort så hon knappt kan stå på benen, men fortfarande med targethjälp. Den får vi nog ta och plocka bort snart =)
Får se vad vi väljer att lära för beteende imorgon. Kanske är det dags för targetplattan?

Vet inte om jag har nämt det innan men ett beteende som jag inte förstärker är beteendet "sitt".
Och detta är vanligtvis det första alla hundägare lär sina hundar. Och alla brukar lyckas....MEN! Sedan har man ofta ett problem och det är att hunden sätter sig hela tiden framför oss och det kan bli svårt att lära in stå och ligg och allt annat för att hunden alltid börjar med att sätta sig.

Även med Dixie valde jag att lära in sitt först när hon var ett år gammal och det är ett mycket lätt beteende så det är inga problem att vänta med. Jag vill ju att mina hundar ska kunna mängder av beteende =)
Och det är inte för att de ska ha en lång meritlista på konster utan tanken är att det ska vara roligt att göra saker ihop med mig och att de ska vilja samarbeta med mig.
Har dem väl lärt sig att samarbeta så är det inga problem sen att lära in de viktiga sakerna.
Anledningen till att jag inte lär in det viktiga först är att jag inte vill misslyckas i min träning. I fall något skulle bli fel, så är det ju bara konster och inga viktiga lydnadsmoment som förstörs =)

Lucy tränas liten stund varje dag vid att vara ensam hemma och hitills är det inga problem. Antingen sover hon eller så ligger hon i sin korg och leker med något. Hon kan leka väldigt länge. Igår lekte hon en timme med en visp. Hon har någon slags besatthet av metallföremål. Allt av metall ska lekas med och länge ska det lekas med.

Har varit nere i city med henne idag. Tittat på folk och bussar och annat stim som det är i en stad. Hon är lika glad där. Jagar skräp som blåser och vill helst hälsa på alla, fast hon inte får =)

Oj... Nu blev detta inlägg också lite långt. Värst vad jag hade mycket på hjärtat idag =)
Nu lovar jag att inte skriva mer idag.

Bygga upp en relation

I dagens blogg kommer det handla om hur jag gör när jag bygger upp en relation med min valp.

(OBS! Kan bli långt!)

Valpar är något av det underbaraste som finns. De har oftast inga erfarenheter av livet utan de är som oskrivna blad som väntas på att fyllas med information. Och arvet har sin del och miljön har sin del. Arvet kan vi inte påverka mer än att vi försöker få valp efter så sunda och friska föräldrar som möjligt, men miljön är helt upp till oss att bestämma.

Valpar är nyfikna och vet inte vad som är rätt eller fel och det är en del i deras utveckling att utforska allt. Och självklart gör valpen saker hela tiden som vi inte tycker om. Biter på saker, hoppar upp i möbler m.m.
Många hundägare börjar direkt med att fya valpen när den gör något den inte får. men eftersom valpen med all säkerhet inte vet vad fy eller nej betyder så måste ordet förknippas med något obehagligt (arg röst, nyp, hotfullt kroppsspråk) för att få hunden att sluta med det den håller på med.

Och på detta viset tycker jag inte man har fått någon bra start med sin valp.
Själv är jag mycket sparsam med mina "nej" till min valp eftersom jag inte tycker att en relation ska vara uppbyggd på förbud och fyande.
Jag ägnar mycket tid till att lära valpen vad jag vill istället för att visa vad jag inte vill att den ska göra.
Jag leker mycket med den, sitter ofta på golvet och kelar, låter allt som valpen vill ha gå via mig.
Lucy får till exempel ingen "gratis mat" Hon får lära sig från början att mat är något man jobbar för. (Vildhundar och vargar får inte maten serverad på silverfat)
Och det ska Lucy lära sig från början att om hon gör som jag vill, så får hon det hon vill. Så blir vi båda nöjda och jag blir betydelsefull i hennes ögon.

Sen tycker jag det är mycket viktigt att valpar får vara valpar. Det är så kort tid dem är valpar, så låt dem vara glada och busiga och njuta av livet. Vuxentiden kommer.

Och vad gör jag då när Lucy tuggar på soffan t ex?
Jo, jag lyfter bort henne och så erbjuder jag henne något annat istället. Saker jag är rädd om plockar jag bort och sätter upp kompostnät där det exempelvis finns mycket sladdar eller andra farliga saker.
Och tro det eller ej... Hon lär sig precis lika bra utan allt nejande.

Börjar man för tidigt med krav och förbudsträning innan man har byggt upp en relation med sin valp så tycker inte valpen att vi är särskilt roliga. Och valpen ska ju vilja följa oss för att den känner att den kan lita på oss och att vi fattar bra beslut och är en trygghet och  inte för att den ska vara rädd för konsekvenserna om den inte gör det.

Många som ser mina hundar förvånas över vilken enorm respekt de har för varandra. Äter den ena så väntar de andra, har någon en leksak eller ben så går man inte fram och tar den förrän den andra har släppt (om det inte bjuds upp till lek)
Och detta har inget att göra med vem som är äldst eller yngst. Äldre hund ska inte få ta från den yngre bara för att den är äldst. Äldre hund ska aldrig få trycka ner yngre bara för den är äldst.
Och det händer inte i vår familj. Och varför händer inte det här när det kan vara problem i andra familjer?
Därför att dem har lärt sig från början att man inte är hård mot varandra. Däremot kan de säga till varandra när de vill vara ifred, men de gör det på ett schyst sätt och de andra respekterar detta.

Tränar jag en valp från början med straff och korrigeringar så lär jag valpen att det är så man uppför sig.
När valpen blivit vuxen är det stor sannolikhet att den gör likadant mot andra valpar, hundar eller barn eftersom det var så den fick lära.
Ett barn som blir slaget av sina föräldrar som liten löper också mycket stor risk att själva slå sina barn i framtiden. VÅLD FÖDER VÅLD!

Otroligt många hävdar att de försöker efterlikna tiken och att tiken är mycket hård mot valparna. Men man ser det man vill se. Själv har jag aldrig sett en tik bära sin valp i nackskinnet till exempel. Katter bär i nackskinnet, hundar flyttar sina valpar försiktigt i ryggen och detta inte som någon korrigering. Visst finns det tikar som bär sig illa åt mot sina valpar, men den tiken har med all sannolikhet själv blivit behandlad på liknande sätt då hon var valp.
Nästan alla etologer och hund/vargforskare är idag eniga om att vargar inte lever i någon strikt rangordning utan mer som en familj där alla har en viktig roll. Och ord som Alfa och ledarskap används inte inom modern etologi längre.

Hittar ni någon föreläsning med till exempel dessa så gå på dem:
Lars Fält
Lennart Wetterholm
Kerstin Malm
Anders Hallgren
Freddy Worm Christiansen (är aktuell nu med ny bok om just detta med varg och hund och myterna runt det)

Och begrav Barbro Börjessons metoder, hon har verkligen gjort sitt. Och om vi alltid ska sträva efter hur det var förr så kommer vi aldrig framåt i utvecklingen

Anledningen till att jag tar upp det här idag var att jag precis såg en matte och en valp där ute där allt byggde på korrigeringar och nejande och eftersom valpen inte förstod för att den inte lärt sig, slutade det med att hon tog upp den och ruskade om den i magen så den skrek ett hjärtskärande skrik.
Men eftersom varken hon eller jag hade tid för mitt utlägg så får jag avreagera mig här.

Det är upp till var och en hur de vill uppfostra sina hundar och jag lägger mig väldigt sällan i det om det inte är på mina kurser eller om någon ber mig om råd. Och jag vill inte peka ut någon hur de gör. 
Vi har alla olika sätt och så kommer det alltid att vara och det är helt okej, men såhär tycker jag. Man får gilla det eller inte.

Jag skulle kunna skriva och diskutera detta i oändligheter, men jag tror det får ha ett slut för denna gång.


Veterinärbesiktning

Idag var Lucy hos veterinären för första gången. Vi skulle göra en svensk veterinärbesiktning bland annat för försäkringsbolagets skull.
Allt gick bra och lilla lusen skötte sig och passade också på att leka med veterinären.

Vi har även gjort besök på kontoret i Landskrona. Där var det mycket att undersöka. Lucy gick in i alla rum och kollade mycket nogrant av allting. Detta var även första mötet med Selma. Selma var inte hemma i helgen, men hon hade känt att det varit någon ny i hennes hus, så hon var mycket nyfiken på vem den nya var.
Först blev Selma glad och lekte med Lucy, men efter ett tag gick hon in i sin stela roll och fräste åt henne. Då lät Lucy henne vara och lekte med alla människor istället.

Hon börjar få lite mer koncentration. Nu kan hon vara koncentrerad 20 sekunder istället för 5 sekunder =)
Targethand är hon duktig på och snurra börjar hon också få kläm på.
Lyssna till namnet fungerar om det inte är något annat som stör. Dixie är mycket duktig när jag klickertränar med Lucy. Hon får ligga plats och vänta och hon förstår att det inte är hennes klick då.

Dixie har fått göra sin sökövning idag. Hon var verkligen taggad. Nu gömmer jag hennes sökrulle så svårt jag kan och hon anstränger sig verkligen för att hitta den. Hon ger inte upp, utan söker av varje centimeter av rummet tills hon hittar sin rulle. Och när hon hittar den levererar hon den genast till mig =)
Och hon får mycket störningsträning i form av liten vild valp som springer mellan benen på henne hela tiden. Men det bryr hon sig inte det minsta om.

Deras lekar börjar bli täta och vilda. Jag vågar inte släppa dem lösa ute, Dixie leker för vilt och jag är så rädd att det bryts något litet ben eller att annan skada ska uppstå. Men snart blir hon stor och då kan dem härja fritt.

I eftermiddag blir det lite hanteringträning.

Beskedet

Idag kom brevet med Dixies rabiesresultat. Alltså besked om hon har bildat tillräckligt med antikroppar efter vaccinationen. Jag var väldigt rädd när jag öppnade det och även när jag hade öppnat det så fattade jag inte VAR det stod om det var ok eller inte.

Men nu har jag lyckats tolka det och det är ok. Skönt, då kan det bli Frankrike i sommar =)


Och så var det måndag igen.

Här är det fullt ös hela tiden. I helgen har vi varit i Landskrona och hälsat på hon mina föräldrar och min bror. Lucy fann sig även där omedelbart. Hon äter och leker och sover även fast det är helt ny plats.
Hon är helt underbar valp och jag njuter varje sekund av henne. Nyfiken på allt och kelar med allt och alla.

Annat vi har gjort i helgen är att tränat på att åka hiss. Hälsat på kanin och ankor som hon tyckte var intressant.
Smakat på 1 miljon saker och fått lite hanteringsträning.
När vi skulle klippa klor så somnade hon samtidigt och när hon sover så kan inget väcka henne. Jag skulle ge henne en korvbit för att hon var duktig, men inte ens det kunde väcka henne =)

Igår var också första gången som Dixie lekte med henne. De sprang som tokar och jagade varandra och hade jätte roligt. Dem har också börjat ligga ihop så smått. Lucy följer Dixie varje steg hon tar och det har verkligen blivit hennes förebild.

Jag har börjat träna lite smått. Namnbetingning och handtarget och förstärker ligg och backa beteende.
Men hon är bara koncentrerad i några sekunder, sedan har hon annat att sköta.
Just nu hjälper hon mig med att ta itu med pappersinsamlingen =)

Dixie får egen mattetid. Vi går ut själva och tränar och promenerar. Jag vill inte att de ska bli för beroende av varandra, utan de ska klara vara ensamma hemma helt själva och de ska också klara att gå ut utan varandra.
Dessutom så behöver Dixie långa rundor och valpen mycket korta.

Senare idag ska jag prova att lämna Lucy helt själv en liten stund.

Helg

Fint väder idag, men kallt som vanligt.
Lucy försöker nu lägga sig nära Dixie när hon ska sova, men Dixie är inte helt bekväm med det ännu, så hon går därifrån. I morse hittade jag Dixie i vår (hundfria) säng där hon låg och sov.
Hon måste ha tänkt att "i sängen är det i alla fall hund/valpfritt" =)

Lucy härjar rundor och tycker livet leker. Hon har lärt sig sitta innan jag ställer ner matskålen. Innan har hon hoppat och skällt och varit alldeles vild när det vankas mat.

Igår var jag tvungen att gå ut och handla lite och då byggde jag en bur av kompostnät som Lucy fick vara i så att hon inte biter sönder sladdar eller något sånt. När jag kom hem 10 min senare hade hon dock lyckats ta sig ur buren och låg och sov innanför dörren.

När hon vaknar tänkte jag vi skulle börja med lite targetträning.

Senare ska vi bege oss ut för lite miljöträning.


Här sitter hon i snön. 10 veckor gammal blir hon idag


Det var verkligen roligt att jaga Dixies koppel =)


Uppdatering + Film

Andra natten gick lika bra. Hon ligger på rygg och snarkar i sin korg =)
Jag hitade henne en gång sovandes på mitt nattduksbord, dem är ganska låga så där hade hon klättrat upp och lagt sig.
Idag har vi börjat med koppelträning, för att förebygga dragande. När valpar är så små som Lucy så kör jag stanna-metoden. Alltså så fort kopplet sträcks så stannar jag. Hon bli ganska frustrerad och piper när hon inte kommer frammåt, men så fort hon kommer tillbaka och kopplet slakar så fortsätter vi frammåt.

Det har även blivit skotträning inomhus med vår skottskiva i förebyggande syfte. Hon brydde sig inte det minsta.
Inklickningen är påbörjad, men ännu har hon inte gjort kopplingen.
Hon leker mycket och jag presenterar nya föremål för henne som hon genast anfaller och bär till sin korg. Hon är nog lite ekorre, för hon samlar allt i sin korg. Tidigare idag var korgen så full så hon inte själv fick plats. Då hade hon hämtat alla leksaker, min morgonsko, Daniel gympasko, en ryggsäck och ett ben.
Stort föremålsintresse har hon och både jakt och kamplust.

Hon har också börjat inse att bästa platsen att ligga på är vid mina fötter. Så nu är det lite konkurrens om vem som kommer först till bästa platsen. För tillfället ligger de vid varsin fot.

Här kommer en filmsnutt på vad Lucy gör första gången hon ser mina nycklar:Dixie blev tvungen att kolla vad hon höll på med och som med allt annat så hamnade nycklarna tillslut i korgen =)
(Tyvärr hackar filmen på min dator, men jag hoppas ni andra ser den bättre)

Första dygnet har gått

Nu har lucy varit här ett dygn och det känns som hon alltid har bott här =)

Ikväll har vi varit på lydnadsträning allihop. Dixie var i fokus. Hon gjorde framsteg i platsliggningen och övriga moment gick också bra.
Lucys första bilfärd här hemma gick bra. Hon skällde först i ca tre minuter, sen somnade hon och var tyst hela bilfärden.
Hon verkade trivas på Bialitt. Det var såklart mycket nytt för henne, men hon gillade alla hundar och deras mattar och ville hälsa hela tiden.
Hon var bara med för det sociala.

Vad gäller Lucys träning så tar vi det lilla lugna. Även om jag egentligen inget hellre vill än att sätta igång med hennes träning. Vi ska lägga mycket fokus på att hon får en bra grund först. Social- och miljöträning och utveckla bra belöningar samt bygga upp en relation mellan oss.

Passivitetsträning får jag nog träna en del, då denna lilla dam har många egna åsikter när det inte händer något. Hon har mycket egen vilja =)

Det ska verkligen bli roligt att följa henne.

Just nu leker Daniel med dem båda, han försöker få dem att ha dragkamp med varandra =)

Välkommen valp!

Nu är äntligen här! Juicy Lucy vom Zulimo. (Just nu kallar vi henne Lucy så det blir nog det hon får heta)
Igår var jag och hämtade henne i Schweiz. Allt gick mycket bra och lillan skötte sig utmärkt både i vänthallen, flyget och tåget.
Var alldeles lugn och sov det mesta av tiden i sin väska.

När vi anlände med tåget till Helsingborg mötte Daniel och Dixie oss. Dixie välkomnade den lilla med en viftande svans, men sen försökte hon mest lådsas som om Lucy inte fanns.
Lucy tyckte det var mycket spännande med Dixie och försökte direkt hänga sig fast i Dixies svans, vilket inte uppskattades =)

Direkt när vi kom innanför dörren så började hon leka med allt hon kunde hitta. Det ska smakas på allt =)
Dixie håller sig lite på avstånd och observerar allt som Lucy gör. Men jag tror inte det dröjer länge innan dem finner varandra.

Hon har sovit hela natten i sin korg nedanför vår säng utan att vakna en enda gång. Kl 08.00 bestämde jag mig för att ta ut henne och då kissade hon direkt. Än så länge inga olycker här inne.

Hon äter med mycket god aptit och lämnar inte kvar en smula i skålen. Hon är mycket glad, social och lekfull och det känns helt rätt att hon ska bo här.


Några bilder på underverket:

Efter att varit hemma i 5 minuter hade hon hittat sin plats och var i full gång och leka med Dixies tupp =)


Dixie och Lucy


Dragit ännu ett byte till boet =)


Mycket hungrig valp som väntar på sin kvällsmat

Imorgon

Imorgon är det fixat så jag kan åka till Schweiz och hämta min efterlängtade valp.
Det tog hela dagen att få allt i ordning. Flygbiljettpriset slutade på nästan 6000 kr istället för 1800 som det var från början. Men jag får väl leva med min tjock tv ett tag till =)

Jag är nervös för imorgon. Jag är rädd att jag glömt något eller att något ska krångla. Hoppas ovädret har dragit förbi tills imorgon, annars blir det inte lätt att få planet att lyfta.

Jag vet fortfarande inte vilken valp det blir imorgon. Renate kommer med fem valpar + mamma Vanda. Roligt att jag får träffa henne och några av de andra.
Ja, det kommer inte bli lätt med valet, men det är morgondagens problem. Ofta brukar jag falla ganska snabbt för en favorit, så jag får hoppas på det.

Jag önskar mig själv Lycka till! (Hjälp)

Idag...


.......Fick jag tillståndet från jordbruksverket.

Håller på att kolla upp vad jag ska göra nu...

Bra och dåligt

Det som är dåligt just nu är att jag har väldigt ont i stämbanden efter kvällens kurs. Det gör ont och känns svullet.
Hm... Har googlat lite på vad man ska göra och alla råd säger att man ska vara tyst. Men det är ju inte det lättaste och hur länge ska man vara det? Nä, det känns jobbigt.

Det som är bra just nu är att Dixie hade en otrolig arbetsglädje ikväll och för första gången gjorde hon en snygg fjärrdirrigering precis som jag vill ha den med "låsta bakben" och det var fart men ändå koncentration.
Superhunden!!!!
Och dessutom har vi även lyckats med HELA lydnadsklass 2 apporteringen precis som jag vill ha den. Delarna har varit bra innan, men idag provade vi hela momentet och det satt där det skulle. Det är också första gången som hon gör hela momentet helt korrekt. Sitta kvar när apporten kastas, full fart ut, gripa direkt, galopp in, rak ingång till fotposition och släppa på "loss"
Jag är super stolt!

Får vi bara till platsliggningen så kommer vi ta alla lydnadsklasser utan problem. I klass 2 är det bara inkallning med ställande som vi inte har påbörjat, allt annat går som en dans.
Jag vill så gärna upp i klass 2. Det är så många roliga moment där. Men men, det är som det är just nu.

Ny vecka och helgen som varit

I helgen hjälpte jag till med min brors flytt. Det gick ganska smidigt att få in två lägenheter i en, men det tar lång tid att få i ordning och jobbigt när de har dubbel uppsättning av det mesta. Själv fick jag deras ena skohylla, då vi behöver en ny. Så det var jag glad för =)
Dixie tyckte det var en tråkig dag.

Igår jobbade jag och sedan hjälpte jag Daniel med hans ansökan om stipendium till utlandsstudier i höst. Det var mycket pill och fix för att få det att låta bra och intressant och sedan skulle han ha en bild på sig själv också och det tog lååååång tid innan han kunde bestämma sig för vilken han skulle skicka med. Det blev en sen kväll eftersom sista ansökningsdagen var idag.
Dixie tyckte verkligen det var en tråkig dag.
Och på kvällen började hon pipa och hoppa på oss för att få uppmärksamhet. Hon är ju van vid lite mer action runt henne. Men efter ett tag blev hon tyst. Och hon var tyst länge. Misstänkt tyst.

När Daniel går för att titta vad hon gör, så ser han att hon står med tassarna uppe på diskbänken och äter upp allt ur stekpannan som vi skulle ha som rester idag.
Daniel skriker på henne och hon hoppar ner, slickar sig om munnen och ser väldigt nöjd ut. Det tyckte hon tydligen att hon var värd efter en tråkig helg.


Den tråkiga helgen har vi tagit igen idag. Det har blivit mycket lek och träning. Och lite till ska vi nog hinna.

Veckan vi har framför oss känns tung och seg. Det är en evighet till nästa tisdag och så är det måndag idag.
Jag försöker planera in lite kommande utställningar och lydnadstävlingar under våren. Med Dixie måste jag ha en deadline då hennes platsliggning ska vara färdig, annars känns det som om vi inte kommer någonstans.
Bara snön kan smälta nångång så vi kan träna på riktigt. Jag vill även träna viltspår utan snö. Det är ju inte så kul att följa ett spår där man ser var man har gått och dessutom ser bloddropparna. Nej, nu är jag mycket trött på snön, men det känns som om den kommer stanna ett tag till tyvärr.


RSS 2.0