3 veckor

Idag blir valparna 3 veckor

3 veckor är en speciell ålder för det är nämligen från och med nu och fram till 12 veckor som är den viktigaste tiden i en valps liv. Denna period kallas för präglingsperioden och det är nu man har som störst chans att påverka valparnas framtida liv.
Och eftersom valparna ska bo här minst i 5 veckor till så är det mycket viktigt att jag som uppfödare påbörjar denna träning av prägling redan nu, men i små steg såklart.
Detat är viktigt för att valparna ska bli trygga individer när de blir stora.

Valpar av alla raser som inte får denna typ av träning tidigt i livet kan bli rädda, skygga, en del kan bli aggressiva och osäkra och svåra att hantera (Inte så vanligt på just Barbet som är en väldigt stabil ras). Detta ser vi väldigt mycket av på valpkurser t ex. Det är stor skillnad på valpar som börjar vid 8-9 veckor och de som börjar senare och som inte varit "ute" så mycket bland andra hundar och människor tidigare. För dem tar det längre tid att vänja sig vid den nya miljön. Så valpkurs är bra att gå så snart man kan. Men för er som kommer hämta era valpar senare kommer jag ta ut och socialisera ändå :)

Detta med präglingsperioden innebär att valparna under de kommande vecorna kommer introduceras för nya föremål i olika material, de kommer att tränas med olika ljud så som hushållsapparater och skott/raketer på skiva, de kommer få gå på olika underlag, åka bil, besöka olika platser utanför hemmet, socialiseras med olika människor och barn och natuligtvis kommer de börja tränas i inkallning, koppelgående och speciella saker efter de nya ägarnas önskelmål.
Så de kommande veckorna kommer det vara fullt upp, men allt sker i lugna former och bara korta stunder per dag. Det ska inte bli för mycket av det goda på en gång.
Jag tycker detta är en väldigt roligt tid :)


Jag kollade vad Dixies valpar vägde vid 3 veckors ålder och de var mer än dubbelt så stora som dessa är, men det var dem även när de föddes.
Men så hade hon ju "bara" 6 valpar :)
I denna kullen är det stenhård konkurrens vid matning och alla kan inte få mat samtidigt eftersom spenarna inte räcker åt alla. Valparna har dessutom ratat de två spenarna längst fram för det är minst mjölk i dem.
Jag hjälper till att hålla koll vid matningen så alla valpar får mjölk. Idag ska de få ny portion med nötfärs också och senare i veckan ska de få smaka på Lucys goda färskfoder :)

De är alla underbara

1. Gul Hane

Vikt: 996 gram

2. Brun hane

Vikt: 985 gram

3. Blå hane

Vikt: 1057 gram

4. Grön hane

Vikt: 1103 gram (störst i kullen)

5. Röd hane

Vikt: 980 gram

6. Svart hane

Vikt: 1069 gram

7. Svart tik

Vikt: 974 gram

8. Lila hane

Vikt: 1050 gram

9. Rosa tik

Vikt: 974 gram

10. Brun tik

Vikt: 1030 gram

Alla valparna är helt underbara :)

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Ljuvliga små valpar ;)

2012-05-04 @ 14:54:55
Postat av: Gunnel Svinhufvud

Så ljuvliga valparna är!!! Riktiga godingar!

Kramar från Lerberget

2012-05-04 @ 17:17:11
Postat av: Ewa Thurfjell

De ser helt underbara ut!

2012-05-04 @ 21:19:33
Postat av: Jill

Lika söta som Tovas. Nu har de blivit små hundar.

2012-05-05 @ 13:30:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0