Föreläsning

Igår var jag på föreläsning från 09.30-17.00 i Staffanstorp och lyssnade på en dansk etolog/beteendevetare/vargforskare Freddy Worm Christiansen som ägnat 35 år med att leva med vargar. Det var i samverkan med Kerstin Malm och Yrsa Franzén som även dem pratade lite.
Det var en OK föreläsning, men inte så mycket nytt i mina öron. Det mesta var sånt jag redan visste. Men fick i alla fall det bekräftat att även denne man var inne på att få bort alla gamla myter om strikt ledarskap och uråldriga begrepp som alpha och att ägaren måste vara flockledare m.m
Han avrådde starkt från att träna hund/varg med straffbaserade metoder och flaggade istället för positiv förstärkning!

Det känns väldigt bra att alla etologer och vargforskade säger samma saker nuförtiden och är på samma spår. (Då har vi dem i ryggen)  Att man vill undvika konflikter inom familj/flock och istället fokusera på ett bra samarbete. Det är ju därför man har valt att leva i grupp för att man klarar sig bättre tillsammans genom att hjälpa varandra och samarbeta. Inte för att trycka ner varandra. Precis som Lars Fält sa när vi var och lyssnade på honom.
Han varnade också för de TV program som sänds och hävdade att Cesar Millan inte kan något om djur och aldrig har utbildat sig inom ämnet, utan är självlärd. Varför lyssna på någon som saknar utbildning för ämnet? Då kan vi ju lika gärna gå och operera gamla mormor hos en självlärd kirurg som saknar utbildning.

Det som var lite jobbigt var att koncentrera sig på att lyssna så många timmar och att föreläsningen var på danska. Även om han pratade lätt danska, så måste man ändå vara lite mer koncentrerad än om det hade varit på svenska.

Jag uppmanar alla som känner att man saknar uppdatering inom ämnet "vargars och hundars beteende" att gå och lyssna på någon av världens alla duktiga etologer för att lära sig mer om det moderna sättet att se på "hund/varg"

För övrigt idag har jag varit och hämtat en nya dator eftersom jag aldrig fick den andra nya datorn att fungera, så den har jag lämnat tillbaka. Just nu sitter jag vid min nya nya dator och den verkar fungera än så länge.
Det har blivit träning i solen med båda töserna.

Lucy är ett riktigt litet vildmonster just nu. Hon är mer i luften än vad hon är på marken och att gå med båda min snälla Dixie och busen just nu är inte lätt eftersom hon studsar upp och ner och hoppar på Dixie och gör kullerbyttor och är "överallt".
Lucy fick träna fokus och ligg och inkallning. Ligg börjar fungera bra även på nya platser nu. Blev även lite ringträning, att springa vid sidan utan att studsa =)
Hon växer varje dag och ökar 1 kg i veckan. Hon vägde 9 kilo i helgen och är ständigt hungrig.

Dixie fick fortsatt lydnadsträning. Först platsliggning medan jag tränade med den lilla, sen fotgående och inkallning och lite annat smått och gott.

Vårt vardagsrum blev färdigt i helgen. Jag ska snart lägga upp före och efter bilder så ni får se resultatet =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0