Det där med fotgående

Tänk om man hade vetat från början vad ett rent fotgående var. Folk tror att det är när hunden går på vänster sida och det är ju sant, men att ett riktigt snyggt fotgående kan bestå av SÅ många detaljer tror jag inte många förstår. Jag har knappt förstått det förräns nu.
Hunden ska ha korrekt position, hunden ska ha fokus hela tiden, hunden ska ha bakdelskontroll och sedan är det ju en själv som ska lära sig. Gå en viss takt, tänka otroligt mycket på sitt kroppsspråk, för en liten fel rörelse kan förstöra allt.

Det är väldigt många delar som ska falla på plats och jag har ju såklart lärt in ett stort misstag som jag märker nu när vi försöker gå vidare.
För ett år sedan när jag började lära in fot gjorde jag misstaget att när Dixie skulle lära sig rätt position så väntade jag ut henne så att hon själv skulle prova sig fram till den rätta lösningen. Då fick hon klick.
Det skulle jag aldrig gjort. För nu har jag ett problem. När hon sitter fot och jag är tyst så tror hon att hon ska ändra sin position och det spelar ingen roll att hon sitter rätt, hon ska rätta till sig i alla fall. Jag har trott att jag har förstärkt rätt position, men i själva verket har jag förstärkt att hon ska rätta till sig oavsett hur hon sitter från början. Vilket nu resulterar i att när jag säger fot så kommer hon in snyggt, men efter några sekunder så rättar hon till sig.

Nu tänker säkert alla "Hur korkad får man vara att man lär in såhär" och jag håller med. Riktigt idiotiskt.
Men så är det. Det krävs några hundar innan man har lärt sig alla fel.

Om jag hade börjat lära in idag så hade jag aldrig lärt in på det sättet. Det bryter mot regeln att hunden aldrig ska få göra fel. Men det är så lätt att vara efterklok.

Men nu vet jag det och jag kommer aldrig göra om det misstaget. Nu ska jag bara hitta en lösning ur problemet och det finns nog bara ett sätt. Att börja om. Ruta ett. Där vill jag inte alls vara och jag vet inte riktigt vilken tråd jag ska dra i först.

Igår tränade vi på Bialitt på den fria träningen.
Vi tränade just fotgåendet som fungerade förutom det jag nyss skrivit. Tränade på vändningar och det kanske gick lite bättre på slutet. Inkallning och hoppet tränade vi också. Det gick bra.

Idag har vi tränat platsliggning. Det är den största oron egentligen. Jag litar inte en sekund på henne. Det brukar gå bra, men jag vet att rätt som det är så kan busglimten komma och då hoppar hon upp.

Mycket att tänka på idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0