Förberedelser

Idag tänkte jag dela med mig av de förberedelser som jag själv brukar göra när jag ska få hem en valp. Det är ju så mycket att tänka på när väl valpen är hemma, så jag brukar börja några veckor innan att planera för vad som bör prioriteras. Så nedan följer några tips till er blivande valpköpare på vad ni redan nu kan planera för:
 
  • Sök reda på en bra hundskola och anmäl er till valpkurs redan nu. Att gå valpkurs med sin valp är mycket viktigt för att valpen tidigt ska lära sig att koncentrera sig på sin ägare, trots att det finns massa roliga lekkompisar runt omkring. inlärningen ska ske med positiv förstärkning så valpen får positiva associationer till andra hundar. Att gå kurser med valpen är viktigt hela första året.
 
  • Läs hundböcker och skaffa er så mycket information som möjligt. Det är mycket viktigt att vi har så mycket kunskap som möjligt när vi väljer att dela våra liv med en annan djurart. Man måste ha förståelse för hundens signaler och det finns många bra hundböcker som bra beskriver valpens första tid och dess olika utvecklingsstadier. Det är bra att skaffa sig så mycket information som möjligt innan valpen kommit hem. På min hemsida finns några böcker som jag tycker är extra bra http://www.majtippans.se/boecker och där rekommendera "Kontaktkontraktet" som första bok
Fler böcker jag rekommenderar:
- Första valpboken av Monica Hillman
 
  • Mycket information finns på nätet. Här finns mängder med tips om alltifrån rumsrenhet till hur man tränar hundmöten. http://www.skk.se/kopahund/din-valp-och-unghund/ klicka på menyknapparna till vänster          www.valptips.se Detta är en sida som samlat massa olika tips till nyblivna valpägare. 
 
  • Bestäm redan nu vad ni ska prioritera i träningen. Valpträningen börjar första dagen när man hämtat valpen. Rumsrenhet, följsamhet, inkallning, socialisering och miljöträning är viktigt att träna tidigt. Socialicering ska ske med människor och andra hundar som man i förväg bestämt och som man vet är snälla. Låt ingen tvinga sig på valpen om den inte vill, försök få till alla möten som positiva upplevelser för valpen. 
 
  • Få till en riktigt bra inkallning med visselpipa. At använda visselpipa i inkallning har visat sig vara mycket effektivt. Man kan lätt få till en bra inkallning genom att lära valpen att förknippa visselsignalen med något positivt/någon form av belöning. införskaffa en visselpipa som ni lägger i närheten av valpens matplats. Varje gång valpen ska få mat, blåser ni 2 gånger i visselpipan och ger sedan maten, även fast valpen redan är precis bredvid. En valp äter ca 3-4 gånger per dag och den lär sig snabbt att associera visslingen med sin mat. Det blir helt enkelt vinst varje gång och samtidigt lägger man grunden för en mycket bra inkallning som sedan kan användas ute. 
 
  • Bestäm innan vilka regler som ska gälla. Var ska valpen sova? Var ska valpen äta? Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet? Alla i familjen ska vara överens. 
 
 
Jag har startat en facebookgrupp för den här kullen för er som har facebook, där jag kommer lägga upp artiklar och olika tips sen när valparna har flyttat. Det är även ett bra sätt att kunna följa varandras valpar och dela erfarenheter och lösa eventuella problem som kommer uppstå. Så ni som ska ha valpar kan söka upp gruppen som heter "Majtippans Chockladkull" och begära att få gå med där, så lägger jag till er.
 
 
Som avslutning kommer här lite dagsfärska bilder på några av valparna:
Rosa tik leker med bollen. Det är nu bestämt var tikarna kommer hamna. 
 
 
Sötnosarna
 
Lille grön
 
Lilla röd kommer flytta till Luleå och hon kommer kallas för Lava. I familjen bor redan hennes halvsyster Juni, som är från Lucys förra kull och även en pumitik vid namn Molly.
 
Lille svart. Han är en mycket modig och framåt valp som leker med allt han ser, men han avslutar gärna med att somna i knäet.
 
Lille gul. Även detta är en modig kille. Han gillar att bära runt på saker och lekte mest av alla med skramlet. Orädd och mycket social. Han är svår att fånga på bild, för antingen sitter han i knäet eller också så är det full fart på honom :) Men här lyckades jag få en bild, precis innan han kastar sig över kanten på valplådan :)
 
Idag de tränat på dammsugaren igen och nu var den inte ett dugg läskig längre. De somnade t o m precis bredvid den fast den var igång.
 
Nu ska jag förberede för deras mellanmål

Kommentarer
Postat av: Gunilla E

Vilka underbara bilder❤️vem kan motstå dessa sötnosar.

2014-05-06 @ 16:50:42
Postat av: Marie W

Vilka fina små chokladbollar.

2014-05-06 @ 21:01:51
URL: http://www.laspezias.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0