I väntan på det "perfekta"

Angående det här med att leta efter ny valp så går vi återigen i väntans tider.
Tiken i USA är inseminerad med en Hollänsk hane och i mina ögon är det en kanonkombination.
Tyvärr så fastande den färska sperman på postkontoret över helgen så den överlevde inte. Så det blev endast fryst sperma som användes. (Både tiken och hanen har fått valpar tidigare)
Det är inte säkert att det blir så många valpar då och just nu har vi inga förväntningar alls, men vi hoppas såklart!
 
Om det inte skulle bli något med den här kullen så får jag leta vidare igen.
Det är verkligen inte lätt att hitta den perfekta uppfödaren när man har så höga krav.
 
Jag letar efter en uppfödare som är som jag själv försöker vara. De ska vara insatta i rasen väl och vara medvetna om alla led i stamtavlan och vilka risker som finns. De ska inte göra en kombination som de själva inte skulle vilja ha en valp ifrån eller bara för att sälja valpar.
De ska inte avla på varje enskild tik bara för att de själva är uppfödare om inte tikarna håller tillräckligt  hög kvalitet. (Alla uppfödare drabbas någon gång av att de får tikar som inte håller måttet för att avlas på.
(Detta är det allra svåraste med att vara uppfödare- att kunna se kritiskt på sin tik och faktiskt kunna ta ansvaret att inte avla på den om den inte är tillräckigt bra. Detta är för mig avgörande om en uppfödare är seriös eller mindre seriös. Och jag hyllar verkligen de uppfödare som är beredda på att ta det ansvaret, de får verkligen min respekt! 
För alla älskar vi ju våra hundar och tycker att dem är de bästa som finns. Men inte alla klarar av att gå in och granska sin egen tik med kritiska ögon och faktsikt inse att just den här tiken bör nog avstå avel.)
 
Jag letar även efter en uppfödare som ska ha tid för tiken och valparna och vara närvarande under hela tiden. De ska ha mycket god kännedom om valparnas olika faser och lägga ner tid på miljöträning och socialisering från början. Detta blir ju extra viktigt nu eftersom man inte får ta in valpar yngre än 15 veckor, så det krävs ett enormt ansvar från uppfödarens sida.
Det är långt ifrån alla som är beredda att ta det ansvaret och att hitta någon som är villig att göra det är inte lätt.
 
Jag tittar även mycket på hur uppfödaren handhar sina hundar. Jag vill inte att det ska finnas för många hundar i huset och jag vill inte ha från någon uppfödare som har flera kullar samtidigt.
Jag vill att alla hundar ska vara värdiga familjemedlemmar och få sina enskilda behov tillfredsställda och alla ska bli sedda och hörda.
 
Detta är anledningen till att jag själv bara har två hundar hemma. Jag känner inte att jag hinner med fler än 2 hundar med mitt eget jobb samt omvårdnad, träningar och tävlingar och hundarnas dagliga behov och det är otroligt viktigt för mig att varje enskild hund får ett värdigt hundliv med egentid och aktiviteter och inte bara blir "en i mängden".
 
Som ni förstår är det inte lätt att hitta en sådan uppfödare. Och när man väl har hittat en så ska allt det övriga stämma. Alla hälsoaspekter ska vara bra, kombinationen ska vara bra, parningen ska bli av, tiken ska befruktas, valpar ska födas, det ska för min del bli minst en tik, valparna ska överleva, valparna ska utvecklas väl...
Och så kanske kanske kanske där blir någon som verkar tillräckligt lovande för att få en framtid hos oss.
 
Nu har jag i alla fall hittat en uppfödare till som uppfyller alla dessa önskningar och som delar samma avelsvärderingar som jag själv gör, så nu är det bara att hoppas att det tar sig :)
 
Annars får jag som sagt leta vidare. Jag har ingen brådska. Jag väntar hellre flera år på den rätta uppfödaren och den rätta kombinationen ska dyka upp, än att bara köpa en valp. En valp är nämligen inte svårt att få tag på. Men jag vill vänta på "den rätta".
 
 
Fortsättning följer på jakt efter valp ......
 
 
Trevlig helg!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jill

Jag kunde inte formulerat det bättre själv. Hoppas du finner din valp, snart!

2016-02-22 @ 17:26:55
URL: http://abyfjorden.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0